Jump to content

Linnex

Medlem
 • Posts

  1,470
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Linnex

 1. Jag har själv brottats med Dino och Cyano i två år sedan omstart. I somras höll jag på att tappa sugen. Då jag i mitt förra kar körde nattetid med UV och aldrig hade problem så har jag nu installerat UV och sedan par veckor kör jag nu på UV 24/7 på returen från teknikrummet till visningskaren. Erfarenheten är samma som Jonas. Jag har lite Dino kvar på ett mindre ställe. Annars är det helt borta.
 2. Linnex

  Osmos klor

  Mitt filter har gått ett antal tusen liter. Tror inte det är läge att chansa utan det blir till att byta. Tack för råd och tips.
 3. Samhället där jag bor har fått problem med hög bakteriehalt i vattnet. Därför kommer klor tillsättas under en tid framöver Jag använder osmos. Min undran är då om det är riskfritt för mitt akvarium.
 4. Inloppet på Theilings är koniskt 40 mm. Nyper tätt på ett 40 rör. Dock skulle jag bara ha så i sumpen. Utanför sump hade jag bytt till limmad genomföring. Se hur jag har byggt i min sump.
 5. Personligt väljer jag 100% tätt. Vill inte chansa. Vill kunna stänga returpumpen en längre tid och inte oroa mig att det läcker ner till sumpen. När jag testar boxen gör jag tvärt om. Fyller boxen med vatten istället för akvariet. Där jag haft problem att det inte varit tätt är mot akvariets fog. Där brukar jag lägga på och lägga extra en bra bit ut på fogen. 5-10 cm. Sedan lägger jag i några blöta disktrasor eller blött papper. Det för hålla hög luftfuktighet för snabbare härdning. Först när ättiksdoften är borta eller väldigt svag så vattenfyller jag. Ca 3-5 dagar.
 6. Linnex

  Prick?

  Var inte prick. Idag är det borta. Gissningsvis har den väl kört huvudet i sanden.
 7. Linnex

  Prick?

  Visningskaret är nystartad men är inkopplad på befintligt system som inte har fått ny fisk sedan innan sommaren. Har karantänat 5 fiskar som jag flyttat över i onsdags. Har nu höjt ozondoseringen. Kopplar nu på UVC till returen på båda visningskaren. Drar igång biologiskt filter till karantän och förbereder att kunna medicinera. Har ännu inte lyft ur den prickiga fisken.
 8. Linnex

  Prick?

  Missade bilden
 9. Linnex

  Prick?

  Detta är självaste f-n. Här har fisk dj... gått i karantän sedan över två månader. I onsdags flyttade jag in den till visningskar och idag ser jag detta. Prickar. Syns tydligt innan ryggfenan. [emoji30]
 10. Bor drygt 2 mil ifrån. Var där igår och planerar återbesök först efter årskiftet om du kan vänta så länge. Sedan om jag är pålitlig....
 11. Tror inte det finns risk att skada. Har några ggr missat stänga av UVC när jag stängt av pumpen. Blir lite varmt. Inte mer. Stänga dock alltid av UV't och låta den svalna innan jag startar pumpen igen. Tror inte att det är så varmt att det skulle bli problem men har lite dille att inte kyla varmt glas.
 12. Givande läsning i frågan. http://www.americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html
 13. Belysningen klar. För oroliga själar så... det är inte tätad silikon med antimögel utan sikaflex som är ofarligt. Rör är draget till teknikrummet. Version 2 av anemonskydd till pumparna är klar. Förberedd för testköra systemet. Väntar på att silikon skall härda klart
 14. Japp. Lågt flöde. Under 100 liter i timmen på 20w UV. Har returpumpen kopplad på slave uttag och UV på master. Skulle UV’t gå sönder stannar pumpen.
 15. Har du möjlighet att koppla in karantänkaren till ditt system/sump? Jag har det så och låter överrinningen från karantän rinna med lågt flöde genom UV. Kör allt i karantän på det viset. Då kan man enkelt ha det i karantän en längre tid och inte tänka på något mer än att mata och hålla koll att det ser ok ut.
 16. Ser att du satte dit ett T rör. Om det är ändrat pga av min kommentar så är det inte så jag menade. Jag sätter T röret ovan ytan. Förklarat så sätter jag en 90 böj på röret från returen precis ovanför ytan på sumpen. Sedan T röret där ena änden med extra rörbit går ner och släpper ut vattnet vid skummarens insug. Andra änden på T-röret pekar upp. Blir en bubbelfälla för att inte dra ner onödigt med bubblor i sumpen.
 17. Ang inloppet från akvariet så har jag liknade men T-rör som sista istället för som du har ritat böjar. Låter röret gå ner ungefär som bild 1. Gör att vattnet går ner och luften upp. Blir inget skvalp eller stänk.
 18. Testar på plats. Testar lite olika ljussättningar och scheman. Görs över webbgränssnitt. Nu får belysningen vara ett tag och känna på att det verkar rätt innan jag kapslar in och gör det fukttålig. Närmaste blir att dra rör och koppla på kuben på teknikrummet.
 19. Test kör. Med Defusor Hela locket. Defusor på fyra av fem. Kommer köra utan lins under defusorn då locket kommer vara 7-8 cm ovan utan.
 20. Chipen kopplas på locket som är av 5/7 aludurk. Antecknade färgerna är för kabeldragning. Dvs färg på kabeln jag kommer använda.
 21. Bygger vidare på belysningen till Kuben. Först fixar vi till plattan med drivar och kontrollkort. Tar en perforerad plåt och lägger som borrmall på aluminiumplåten och borrar lite ventilation. Kopplar ihop.
 22. Jupp och version 2 som test, kommer enbart vara gjord med de mindre hålen som finns med på sista bilden.
 23. Har nu gått drygt 1,5 månader och har 4 st anemoner springande runt och ingen har fastnat. Har t o m tagit en bild när en av dem klättrade på skyddet. Har även gjort lite mer hål för jag tyckte att första lösningen begränsade vortechens ultimata turbulenta flöde.
×
×
 • Create New...