Gå till innehåll

mOjjen uppgraderar till 340 liter


m0jjen

Rekommenderade inlägg

Jaha, nehe.. Cyanon ger sig inte. Spenderar säkert 1-2 timmar per dag efter jobbet på att aktivt suga ut allt jag kommer åt och karet ser helt rent ut. Dagen efter är det tillbaks igen. Några ideér @Lasse?

 

Bilden nedan är från ett nytt mikroskop som jag köpte igår, inte hunnit leka med det mer än att testa det!

 

Svar från triton verkar dröja tills måndag då jag inte fått något innan helgen dessvärre. Återkommer när det anlänt!

S20160923_0011.jpg

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

7 minuter sedan, Lasse sa:

Kan du dra ner på belysningen lite grand eller har du redan gjort det? Vad har du för näringsnivåer?

 

MVH Lasse

Belysningen är sänkt från 85% till 75%, vilket genererar 147 LED watt (2x xr30w pro gen3) + 2x 54w ati blue+. Kan vara värt att sänka belysningen ännu mer? "Peaken" i programmet går 8 timmar med 1 timma ramp upp och 1 timma ned. T5:orna går på när programmet nåt "peak"

 

Näringsnivåerna är:

NO3 2.5 ppm (salifert)

Po4: 0.00 - 0.021 (hanna phosphorus) Litar dock inte riktigt på detta då jag får väldigt blandade resultat, troligen p.g.a att jag inte hanterar den fullt ut. Inväntar tritons svar på denna.

 

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör mindre doser dagligen ett tag då :)

 

Triton svaret kom inatt (23:50, visste inte att de jobbade dygnet runt?) http://docdro.id/HuVAyf5

 

Vissa saker kan jag förklara, andra inte.

 

Alu: har använt triton ALU99 - enda förklaringen jag har här.

Si: Tillsatte 2 liter siporax kort innan jag tog triton testet

 

I övrigt kan jag inte förklara, vet inte riktigt vad det har för effekt heller. Ska idag byta 80L vatten som motsvarar ungefär 25% vatten, hoppas det kommer bidra till att saker och ting går mot bättre nivåer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

33 minuter sedan, Lasse sa:

Si beror säkerligen på din tillsats av siporax.

 

Om du känner dig obekväm med resultaten så skulle jag lägga upp ett schema på vattenbyten under en 14 dagarsperiod men du får ju en del vattenbyte nu också.

 

MVH Lasse

 

Jo men det är ungefär där jag är nu, byter vatten var tredje dag just nu, då byter jag 15% ca. Dock känns det inte som om det blir så mycket bättre ännu. Får fortsätta o hoppas på det bästa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det här brukar vara ett maratonlopp - alternativt är ju att ta till någon av de kemiska medlen men jag har fått bakslag med dem tyvärr så jag undviker dem nu för tiden.. Normalt så brukar det slå om lika hastigt som det startade. Det är jättesvårt att ge råd eftersom det inte är ens eget akvarie och när man kommer i ett sånt här läge när de normala metoderna inte verkar fungera så tänker åtminstone jag utanför huset och på utsidan av den ryggsäck mina kunskaper ligger i. Jag kanske skulle överväga att släppa upp näringsvärdena lite grand samtidigt som den mekaniska bekämpningen och vattenbytena. Det kan vara så också att du inte skall byta vatten just nu (med hänsyn till cyanoproblemet och därför låta vattenvärdena från Triton vara ett tag till men sedan har vi eventuella gifter från cyanon att ta hänsyn till) men personligen skulle jag vänta lite till med det steget.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kommer utföra ett byte idag då söndagar är standard för detta. Sedan kommer jag inte att byta mer än veckovis och dagligen suga ut det jag kommer åt.

 

Har dragit ned matningen från 2 gånger dagligen med pellets till 1 gång varannan dag med ursköljt frysfoder. Fiskarna verkar inte må dåligt av detta, dock syns inget på näringsvärdena heller.

 

Klart det är svårt när man inte kan observera själv, det förstår jag :) Utifrån mina observationer så går det upp och ned på alla fronter. Det som oroar mig mest är att jag har lite STN på tre acroporor som inte verkar stanna av trots att jag inte har värden som är helt åt skogen enligt triton. Barium, Alu och Zink är väl inte speciellt bra men som jag förstått det så har det inte heller en förödande konsekvens.

 

Gällande keramisk media, menar du siporax? Som jag förstått det är det vanligt med en peak av silikater när man introducerar ny media. Sen tar det ju tid att få fart på bakteriekulturen som ska utgöra populationen i den att ta fart. Kommer väl ta ett antal veckor till misstänker jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Lasse om vi utgår från vad vi vet. Det finns PO4, oavsett mängd. Låg NO3. Inga mikroalger alls. Har inte skrapat rutorna på säkerligen 3 veckor nu och ser fortfarande inte till några alger. Detta säger mig att Cyano som kan fixa eget kväve från luften i boendet klarar sig medans algerna gör det alltså inte och är således beroende av NO3. Är jag rätt ute än så länge? Om det nu finns PO4 och jag har cyano som kan använda sig av denna så måste jag ju på något vis upprätta en balans och öka NO3 så att mikroalger kan återetablera sig och konkurrera med cyanon / dinon?

 

Hur gör man bäst detta, Matar mer tänker jag spontant?

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja du kan ju tillsätta nitrat under en vecka som du gjorde innan. Men jag skulle vilja ha ditt fosfatvärde strax innan ljuset släcks. Att tillsätta nitrat i detta läge kan gå åt bägge hållen har jag märkt. Personligen hade jag provat det, förutsatt att jag fortsatt tar ur bildad cyano varje kväll. Jag hade doserat motsvarande 3-4 ppm per dag i en vecka. Jag skulle ta ett morgon och ett kvällsvärde av fosfat dag 2 minst. Jämföra med det resultat du tar nu. Får du en större differens mellan morgon och kvällsvärdet efter 2 dagars nitrat tillsats så är du kvävebegränsad. tycker du resonerar som jag annars. Denna form av cyano tar inte direkt sitt kväve ur luften men mattorna skapar syrefria områden och denna cyano verkar kunna utnyttja kvävfixerande anaeroba bakterier. Tyvärr kan dessa miljöer också frisätta fosfat. Ett sätt att begränsa detta är att ha en nivå av nitrat i vattnet (minst ca 2 ppm) eftersom den koncentrationen motarbetar svavelvätebildning som är ett villkor för fosfatfrisläppning. Detta enligt mitt egna sätt att se det.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Blir lite ledsen när jag läser din tråd, med problemen du har och arbetet du lägger ned och får inget tillbaka. 

 

Jag har också problem med Cyano (tror jag). Jag antar att du läst på Reef2Reef och följt Twillard's råd om h2o2. Jag har också gjort det och körde nästan två veckor och det minskade men försvann inte. Har också lågt PO4.

 

Har läst en hel känns det som och PO4 kan vara vilket värde som helst och man kan ha problem med cyano. Vet inte om det är olika cyano som gillar olika nivåer av PO4 eller om det är värde som är lätt att mäta och fått skulden.

 

En del säger att det beror på dåligt flöde, så jag köpte en Maxspect gyro och kör storm, det blir cyano ändå!

 

Köpte amblygobius phalaena, det hjälper en del, men inte helt. Däremot så blir det grumligt i vattnet.

 

Jag gjorde också ett triton-test och fick att mitt Molybdenum är på 19,16 och ditt är 21 mot 12 som är tritons riktvärde. Jag har gjort ett vattenbyte sen jag gjorde testet. Då stängde jag av alla pumpar. Använde tandborste och Vacuum pump, och det är inte så farligt just nu. 

 

När jag jämför våra värden så är den del värden som vi båda har brist på och för mycket av. Bifogar min triton-pdf, så kan du kika själv.

 

Det vore intressant och veta om andra som har problem med cyano vad för värde de har på Molybdenum? Och andra också, kanske finns något samband?

 

Your Molybdenum levels are slightly elevated. This can lead to severe bacterial growth (Cyano, etc.).

Check for possible contamination source. To assist you in finding the source of error, we have listed them the most common sources of molybdenum (sorted in descending order of frequency):

1. Trace element overdose / contamination
2. Food
3. Contaminated salts

If you have problems in your tank, such as bacteria bloom, we recommend to carry out 4 x 15% water changes with TRITON PURE 2.0 salt, spread over 4 weeks.

triton.pdf

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

28 minuter sedan, redina sa:

Hej! Blir lite ledsen när jag läser din tråd, med problemen du har och arbetet du lägger ned och får inget tillbaka.

 

Tack! Det värmer att någon har lite sympati :) Jag har också reflekterat över just Molybdenum när dom nämner att de ska ha en inverkan på bakterier som cyano. Tror dock inte att det är endast därav!

 

@Lasse Jag tar ett värde ikväll med så får vi se, har tidigare testat detta och fått resultatet att po4 är högre på morgonen än kvällen. Vad skulle en kvävebegränsning betyda? Hur skulle man kunna åtgärda en sådan sak?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om siffrorna skulle vara samma eller mycket lika så innebär att du kan ha nollat nitraten. För att veta det så tar du några värden som det är nu - då ser du en siffra som är ett uttryck för fotosyntesen nettokonsumtion av fosfat under nuvarande förhållanden. Sedan sätter du till nitrat - om skillnaden nu blir större (lägre värde på kvällen) så innebär det att bristen på kväve hindrat produktionen (och fosforupptaget) innan - du har kvävebrist. Nitrat är bara en form av kväve som kan tas upp - ammonium är en annan. Genom att tillföra nitrat så får man en bättre koll eftersom att öka fodermängden dels kommer att öka fosfatutsläppet och dels så vet du inte vad som händer helt eftersom även ammonium bildas och tas upp.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

11 minuter sedan, Lasse sa:

Om siffrorna skulle vara samma eller mycket lika så innebär att du kan ha nollat nitraten. För att veta det så tar du några värden som det är nu - då ser du en siffra som är ett uttryck för fotosyntesen nettokonsumtion av fosfat under nuvarande förhållanden. Sedan sätter du till nitrat - om skillnaden nu blir större (lägre värde på kvällen) så innebär det att bristen på kväve hindrat produktionen (och fosforupptaget) innan - du har kvävebrist. Nitrat är bara en form av kväve som kan tas upp - ammonium är en annan. Genom att tillföra nitrat så får man en bättre koll eftersom att öka fodermängden dels kommer att öka fosfatutsläppet och dels så vet du inte vad som händer helt eftersom även ammonium bildas och tas upp.

 

MVH Lasse

 

Då förstår jag. Men då kan jag säga redan nu att så är fallet. Har i regel "0" enligt min hanna phosphorus kvällstid och ca 0.02-0.03 på morgonen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hoppas mina funderingar kan hjälpa dig m0jjen.

 

Varför är det dåligt att nolla nitraten? Undra om jag också har gjort det, efter senaste vattenbytet har jag gått upp till två kuber med fryst mat. Ingen silning. En del säger att det kan vara mat till cyanon. Det jag ser att korallerna verkar gilla det och lever upp. Så jag är kluven.

 

Om vi antar att Molybdenum är orsaken (säger inte att det är så, bara ett antagande, för vidare spekulation). Såg att du gjort triton-test tidigare i maj, då var Molybdenum också högt. Så jag antar att du inte har tillsatt det med flit. Jag har inte heller tillsatt det med flit.

 

Jag matar i princip enbart med Ocean Nutrition  HUFA Enriched Brine Shrimp http://www.oceannutrition.eu/temp/7bdcb1b1-274f-4a68-89a7-611b2a8b5cbd.pdf . Om jag förstår det rätt så innehåller det inget Molybdenum

 

Brine shrimp (Artemia sp.), marine lipids (omega-3 HUFA), emulsifiers, vitamins (ascorbic acid (stabilized Vitamin C), Vitamin A, beta-carotene, biotin, hydroxocobalamin (source of Vitamin B-12) niacin, riboflavin, thiamine, choline chloride, calcium pantothenate, pyridoxine hydrochloride, folic acid and amino acids (methionine (DL-methionine), L-lysine, taurine))

 

Använder Red Sea pro salt. Hittade denna gamla artikel: http://www.advancedaquarist.com/2004/9/aafeature där det är Molybden i alla salt-produkter. Blir det inte väldigt svårt att få ned halten med vattenbyten om man tillsätter det samtidigt. Jag har gjort 10% vattenbyten 1 gång per månad. Så förbrukningen är inte hög.

 

Hittade denna produkt:

 

Red Sea Success Molybdenum
redsea_molybdenum.jpg

Essential element for the entire reef ecosystem

Molybdenum plays a vital role in the biology of many marine invertebrates, filter bacteria and sea weeds. Among other functions, it is an essential component of certain enzymes produced by the above mentioned organisms. Regular dosing of this element is vital for the long term health of the reef aquarium ecosystem.

Molybdenum is only one of the elements constantly extracted from seawater and should therefore be added regularly together with calcium, strontium & trace elements.

To maintain and stimulate coral growth, use regularly in combination with weekly 10% water changes (i.e. using Coral Reef Red Sea Salt).

 

 

Då tänker jag vad kan man skaffa för något som konsumerar Molybdenum?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dosera i morgon  - försök ta ett prov tisdag morgon på fosfat och dosera sedan direkt efter - ta ett nytt prov på kvällen (fosfat). Du doserar för ungefär 2 ppm nitrat. Du kan ta nitratprov på  tisdag kväll också men jag tror inte du får något utslag. Mata som vanligt.

 

Värdena kan tyda på kvävebegränsning

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...