Gå till innehåll

mOjjen uppgraderar till 340 liter


m0jjen

Rekommenderade inlägg

22 timmar sedan, m0jjen sa:

Tror bakterier själva konsumerar detta och skapar balans genom detta. Många hävdar ju på att det är en obalans bakterierna som bidrar till cyano, vilket det kan vara och då stiger troligen molybdenum?

 

Är ett metalliskt grundämne, som verkar vara väldigt viktigt för växter.

 

I denna bok står en hel del, man kan inte se alla sidor, men det kanske finns någon som förstår det som står.

https://books.google.se/books?id=xgMahO1BXrQC&printsec=frontcover&dq=cyanobacteria&hl=sv&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Molybdenum&f=false

 

På denna sajt känns det ännu mera komplicerat :)

http://www.imoa.info/HSE/environmental_data/biology/molybdenum_in_bacteria.php

 

Ändrat av redina
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mycket fix har det blivit under de senaste två dagarna. Har ändrat lite med stenen, sugit ut en mängd sand (10 kg ungefär) och sugit rent resterande sanden. Min fosfat har under de senaste veckorna krupit upp och jag tror att Lasse hade rätt i att det fanns en kvävebrist. Min fosfat fortsätter att stiga och jag bestämde mig för att öka med med lite mer remover.

 

Har också ändrat om min levande sten helt och hållet för att drastiskt öka flödet, min förhoppning är primärt att korallerna ska hämta sig och färga ut igen. När karet väl återkommer till någon form av balans är tanken att jag ska introducera lite ny sten och se om man kan få till nån scape som inte är såpass platt som min nu blev.

 

Alla mina problem kan nog konstateras vara en produkt av lång tid övermatning och dåligt flöde. Har svårt att tro att jag skulle få så mycket skit i sanden som jag haft annars.

 

Ett mysterium för mig är dock att när jag började ta bort sanden hittade jag skalet efter 10-15 snäckor som av någon anledning dött. Detta har troligen skett en tid tillbaks.

 

Bjuder på mina 50 nyanser av brunt tillsvidare!

 

 

FTS 2016-09-29.jpg

Ändrat av m0jjen
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

goodnewseveryone.png

 

Lite positivt, ÄNTLIGEN! Cyano, dino o allt va dessa pester innebär är nu besegrat!

 

Känns som om samtliga koraller är på gång tillbaks och börjar färga ut och växa igen. Kan inte beskriva hur skönt det är att med besked komma tillbaks från all problematik som jag haft de senaste månaderna.

 

Slänger med en bild på karet och nya scapen (igen). Anledning till att jag gjort en ny scape är att jag köpt några kilo färsk sten från Bali. Tanken med detta är att få en större mångfald i microfauna. Förhoppningsvis ska jag och karet kunna hålla oss kvar på denna kurs och mer positiva bilder och poster kommer!

 

Stort tack till @Lasse för all hjälp med min uppsjö av frågor!

 

K6VYDmC.jpg

Ändrat av m0jjen
  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

20 minuter sedan, Lasse sa:

Vad har du för värden nu. Har du möjlighet att skicka in en Triton-test nu när det fungerar (lika viktigt att ha värden då)

 

MVH Lasse

 

Ca/kh/mg ligger helt oförändrat på 420/7.7/1350.

 

Min no3 ligger runt 1ppm på morgonen och 0.2 precis när ljuset släcks.

 

Po4 har jag inte mätt morgon och kväll men får ett utslag på 0.028 enligt min hanna ulr. Utförde 5 tester o fick 5/9/14 på dessa så jag gissar att 9 (0.028) känns som ett bra medelvärde att gå på.

 

Har nu fått grön algfilm på rutan som behöver skrapas var 3e dag ca. Detta hade jag ju inte alls under 2 månader innan.

 

Ska beställa ett tritontest i dagarna tänkte jag :)

 

19 minuter sedan, izfisk sa:

riktigt snyggt! Kanon skönt när det vänder och går bättre.

 

Absolut! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Va bra att det försvunnit. Har försvunnit för mig också. Vet inte varför. En fundering läste någonstans om att pollen kanske kan vara en av bovarna. Tänker att skummaren drar in luft i vattnet och är det pollensäsong så drar man in pollen den vägen. Finns det luftfilter till skummarna?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 timmar sedan, redina sa:

Va bra att det försvunnit. Har försvunnit för mig också. Vet inte varför. En fundering läste någonstans om att pollen kanske kan vara en av bovarna. Tänker att skummaren drar in luft i vattnet och är det pollensäsong så drar man in pollen den vägen. Finns det luftfilter till skummarna?

 

Har jag aldrig hört om faktiskt, i mitt fall är det nog rent närings relaterat dock! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sand var det här! Har saknat sanden måste jag erkänna! Blev drygt 2 cm djup sandbädd 2-3 mm kornstorlek :)

 

Det finns lite bra och lite "bradåliga" nyheter gällande karet. De bra nyheterna är att karet rullar på och färgerna börjar komma åter på det mesta. Värdena känns stabila även efter att ha tillsatt sand, ska dock hålla ögonen på dem under veckan. Bradåliga nyheten är att troligen kommer allt levande och karet säljas om allt går som planerat. Jag och sambon har hittat en lägenhet vi mest troligen kommer att köpa och jag ser inget smidigt sätt att flytta karet.

 

Samtidigt så känner jag att jag inte tänkte hela vägen i utformandet av bänken, den lämnar en hel del att önska i mina ögon även om den är funktionsduglig. Om det blir så att vi köper nytt boende kommer det därför att bli ett större kar (140x60x60) och förhoppningsvis kommer jag tänka lite längre än vad jag gjorde med detta! Om det blir så kommer en ny byggtråd. Inget är idag satt i sten så vi får se :)

 

fts 16-10-30.jpg

 

Kommer förhoppningsvis inom ett par veckor få en Apex av nya modellen! Ska bli spännande måste jag säga. Synd bara att ecotech och apex avslutat sitt samarbete och kompatibiliteten kommer troligen inte vara optimal, därför kommer jag även ha kvar min reeflink. Om det blir flytt kommer dock inte apexen sättas i bruk före de att flytten är klar och nästa kar är igång :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Efter en tid med STN så konstaterade jag att jag har AEFW. Iom att jag ska flytta 1:a februari så valde jag att testa axilur som folk haft bra erfarenhet av. Skiter det sig så skiter det sig. Kuren är nu klar o STN har till synes avstannat. Karet kommer i samband med flytt avslutas och ett nytt ersätter i nya lägenheten. Har beställt ett vitt red sea reefer 425XL. Tanken är att jag ska starta ett fraggkar som kommer kopplas in på samma system som det primära 425XL systemet. Detta kommer till en början få agera korallkarantän (inte inkopplat såklart) för alla mina acros i hopp om att jag ska kunna besegra AEFW infektionen.

 

Fick för ett par dagar sedan lite ny teknik som än så länge gett mer huvudvärk än väntat. En Apex 2016, får inte ordning på kalibreringen av PH proben trots hjälp av Apex supporten. Lutar åt att proben är trasig från start. Får hoppas det går att lösa på garantin :)

 

Kommer inte att uppdatera denna tråd något mer då det i regel inte kommer vara mycket positivt den kommande tiden. Det får helt enkelt stå och tugga tills flytten och då får nya kare(n)t en egen tråd.

20161208_181932.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...