Jump to content

Funderingar kring watt antal till mitt kar


Recommended Posts

Hej, har läst runt och funderar på hur många watt/procent jag ska köra min maxspect razor 160w på. Får inget bra svar på min fråga när jag googlar så jag frågar er istället, karet är på 160liter och 50cm högt. Kommer köra lps och mjukisar nu till en början och undra då hur många watt jag bör ligga på ungefär. Förstår att det är väldigt olika från kar till kar, men något riktmedel borde ni kanske kunna rekommendera?  :) 

Link to post
Share on other sites

Razor 160w ger ganska ok med ljus för ett akvarie i din storlek, mellanstarkt till starkt beroende på hur högt du sätter korallerna. Du kan nog börja med 70% på bägge kanalerna och jobba dig uppåt från det. Om du inte har korallerna högt upp, typ 20 cm ifrån botten. Då hade jag börjat på lägre, kanske 55-60%. När du höjer senare så höj 5% varje gång och höj inte oftare än en gång i veckan, varannan är nog bättre.

Link to post
Share on other sites

Okej, tack för ett bra svar 😁 jag läste någonstans att runt 0.6w/liter och har startat med det, men kändes klent därför jag undrar. Flesta koraller kommer stå 1-20cm ifrån botten, sen i framtiden blir de säkert någon sps högre upp på stenarna. Men jag bör kunna öka upp watten lite sakta upp till runt 60-70% ? Bör vitt/blått stå ungefär lika? Eller det är en smaksak? 😎 mvh 

Link to post
Share on other sites

Du kan börja med bägge på 60-70%, sedan justerar du upp vitt eller blått mer beroende på hur du vill ha ljuset. Det blir ganska blått och kallt med den här rampen. Om det är bra eller inte är en smaksak 🙂

 

Min vän har denna rampen över ett Red Sea Reefer 250 och jag har mätt med Seneye Reef på den. Med 100% på bägge kanalerna så har du ungefär 150 PAR på botten rakt under klustren, någon DM högre upp har han där 200 och uppåt. Spridningen är lite sådär dock, du har nog mindre botten i ditt akvarium så det är nog inget jätteproblem för dig.

 

W/l är ett ganska besvärligt mått. Det kan nog fungera något sånär på T5 men inte med LED. LED ramperna har för olika spridning för att det ska säga något, det går oftast inte jämföra lamporna med varandra. En del har snäva linser och ger otroliga ljusvärden, men bara över en snäv yta. En del ramper ger ett mjukare ljus med bättre spridning.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...