Jump to content
Sign in to follow this  
Belunn

Kan man använda gammal biobrick?

Recommended Posts

Jag har en gammal biobrick som legat i en påse. Den var rätt mjuk och geggig ytterst men jag tog bort det och har spolat av allt löst, så nu känns det som är kvar hårt och bra. Kan man använda denna?

Behöver jag i så fall göra något mer innan jag lägger den i sumpen? Typ blötlägg eller tillsätta några bakterier eller nåt?

Jag har en annan biobrick och massa levande sten i sumpen så jag tänker att där borde finnas gott om bakterier som kan smitta över till denna. Om den nu går att använda?63ccb8594ea40556a22113900db4b294.jpg

 

Skickat från min SM-G975F via Tapatalk

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekommendationen jag har fått lära mig är att man byter ut dessa en gång i halvåret för att de sätter igen och låter man de användas längre så ska då effektiviteten gå ner sakta men säkert.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den följde med ett begagnat akvarium så jag har ingen aning om hur gammal den är. Men alldeles säkert är den mer än ett halvår så då är det bara att kasta den då antar jag.

Skickat från min SM-G975F via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag känner inte till den här produkten men skulle tro att när du har rengjort den så är den lika värdelös (enligt min åsikt) som om den var ny. Låter som det är en produkt som skall göra underverk vad gäller bakteriell nedbrytning på grund av sin porositet och sin stora inre yta.  De sägs göra underverk för nitrifikationen - vilket kräver stora syremängder - samt för denitrifikationen - vilket kräver syrefria förhållanden.

 

Som alla sådana här produkter - ytan täpps snabbt till av ett bakterielager vilket förvandla den stora inre ytan till samma yta som en gråsten av samma storlek - där gick nitrifikationen. Denna bakteriefilm hindrar också strömningen genom materialet och eventuell denitrifikation får förlita sig på diffusion - vilket går väldigt långsamt och kräver stora volymer för ett litet akvarium. Det kan lika gärna låta sig göras med en djup sandbädd.

 

MVH Lasse 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tänkte också som du skriver Lasse att den blir som ny om man rengör den noga. Sen att den kanske är värdelös redan som ny är ju en annan poäng
Sen att man lika gärna kan använda dsb som denna. Innebär det att denna kanske kan ge samma effekt som en dsb? Jag vet att jag vänder lite på dina ord Lasse .
Denna har jag, dsb har jag inte, så frågan är om jag ska lägga denna i sumpen eller i soporna. Om den kan tillföra något tänker jag ändå att sumpen är bättre än soporna. Men en död tegelsten vill jag ju inte ha i sumpen...

Skickat från min SM-G975F via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...