Gå till innehåll

Kan man använda gammal biobrick?


Belunn

Rekommenderade inlägg

Jag har en gammal biobrick som legat i en påse. Den var rätt mjuk och geggig ytterst men jag tog bort det och har spolat av allt löst, så nu känns det som är kvar hårt och bra. Kan man använda denna?

Behöver jag i så fall göra något mer innan jag lägger den i sumpen? Typ blötlägg eller tillsätta några bakterier eller nåt?

Jag har en annan biobrick och massa levande sten i sumpen så jag tänker att där borde finnas gott om bakterier som kan smitta över till denna. Om den nu går att använda?63ccb8594ea40556a22113900db4b294.jpg

 

Skickat från min SM-G975F via Tapatalk

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag känner inte till den här produkten men skulle tro att när du har rengjort den så är den lika värdelös (enligt min åsikt) som om den var ny. Låter som det är en produkt som skall göra underverk vad gäller bakteriell nedbrytning på grund av sin porositet och sin stora inre yta.  De sägs göra underverk för nitrifikationen - vilket kräver stora syremängder - samt för denitrifikationen - vilket kräver syrefria förhållanden.

 

Som alla sådana här produkter - ytan täpps snabbt till av ett bakterielager vilket förvandla den stora inre ytan till samma yta som en gråsten av samma storlek - där gick nitrifikationen. Denna bakteriefilm hindrar också strömningen genom materialet och eventuell denitrifikation får förlita sig på diffusion - vilket går väldigt långsamt och kräver stora volymer för ett litet akvarium. Det kan lika gärna låta sig göras med en djup sandbädd.

 

MVH Lasse 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänkte också som du skriver Lasse att den blir som ny om man rengör den noga. Sen att den kanske är värdelös redan som ny är ju en annan poäng
Sen att man lika gärna kan använda dsb som denna. Innebär det att denna kanske kan ge samma effekt som en dsb? Jag vet att jag vänder lite på dina ord Lasse .
Denna har jag, dsb har jag inte, så frågan är om jag ska lägga denna i sumpen eller i soporna. Om den kan tillföra något tänker jag ändå att sumpen är bättre än soporna. Men en död tegelsten vill jag ju inte ha i sumpen...

Skickat från min SM-G975F via Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...