Jump to content

GHL tips och tricks


OR20

Recommended Posts

Startar denna tråd så att vi kan dela med oss av små tips och tricks som kanske egentligen inte är så stora saker men som gör livet lite enklare.  Dela gärna med dig om du har några kluriga lösningar som du implementarat eller har hittat någon smart funktionalitet i GHLs värld.

Link to comment
Share on other sites

För att sparka igång tråden så kan jag ge ett tick. Efter att ha svurit över att jag svämmat över min skummarenen gång för många när jag tryckt på "maintenance/power cut" knappen i my GHL så kom jag på detta trick (jag har skummaren på en egen knapp då jag ibland bara vill stänga av den). Mitt trick var att inkludera min returpump i maintenance/power cut gruppen men att jag satte effekten på denna till 10 procent. Detta var den minsta mängd som jag kunde ha utan att returpumpen inte kunde hålla mot vattnet från akvariet. Så nu när jag trycker på underhållsknappen så slås alla mina streamers av men min returpump går ner till 10 procent coh håller tillbaka baksuget. Du gör detta i myHGL genom att gå in i Extras->Maintenance/Powercut->den underhållsgrupp du vill->tryck på blå knappen 1-10v-> aktivera alla de interface som ska påverkas och sätt deras procent till 0%-> sätt det interface som rör returpumpen till den procent som håller tillbaka baksuget och tryck på spara. 

 

Skulle man vilja går det också att styra powerbar outlets med detta och man kan på så sätt också undvika att skummaren flödar över. Detta görs i samma view som ovan fast under sockets.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Här kommer ytterligare ett litet trick för den som är inne i GHL världen. Skulle det vara så att du sitter på en gammal Profilux 3,1 och inte kan uppdatera dess firmware förbi v5,något och fastnar på att man måste ha en RS232 kabel och anslutning för att kunna göra en firmware uppdatering/blåsning. Det verkar dock vara väldigt få datorer som i dagsläget har en RS232 anslutning vilket stället till det för många av oss. Lösningen är att man antingen kan köpa en USB till RS232 kabel och försöka installera de drivrutiner som krävs (jag gav upp efter tre timmar) eller så kan man öppna sin Profilux och sätta en "brygga" över JP1 stiften och sedan  uppdatera profiluxen via den vanliga USB anslutningen. Det kräver dock att man i ett steg trycker ner reset knappen på moderkortet men det är ju inte så svårt och man får en instruktion av mjukvaran när man ska göra det. Jag bifogar en bra instruktion från GHL utifall någon skulle behöva det. Man måste dock gå in på GHL hemsida och ladda ner deras emergenxcy update program (så att man får den senaste versionen). 

 

 

ProfiLux-3-3.1-Emergency-Update-Instructions (1).pdf

Edited by OR20
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ytterligare ett litet tips för er som har en GHL Doser pump (gen 2,1). GHL säljer ersättningshuvud och motorer som man enkelt kan byta när de går sönder. Det finns dock ett väldigt enkelt sätt att förlänga livslängden på de motorer, rullare och slangar man har bara genom att underhålla dem. Jag har därför som vana att en gång per kvartal utföra en enkel service och inspektion av doserpumparna. Detta passar bra då man också kan passa på att kalibrera dem så att de går rätt. 

 

Servicen är väldigt enkel. Det enda du behöver göra är att ta bort två små skruvar som sitter i det blå locket. När detta är gjort exponeras de tre rullarna, slangen och hållaren (en rund bricka med tre "piggar" som håller ihop rullarna). Man tar ut alla dessa delar, var dock försiktig så att du inte tappar bort en av de två plastbitarna som håller fast slangen i själva pumphuvudet. När detta är gjort bör du ha delarna enligt bilden. Dessa delar kan sedan tvättas med alkohol eller aceton och lite kökpapper. Se till att du torkar av det så att det är helt tort efteråt. Sedan är det bara att blåsa rent inne i motorhuset och sätta ihop sakerna. Det är av förklarliga skäl lite tight men det går att få ihop det genom att lirka in slangen och rullarna/hållaren som ett packet i pumpen. Man kan behöva vicka lite fram och tillbaka för att få in slangen. Skruva på locket igen och se till att det undre snäppet är i.  Sedan är det bara att ansluta slangarna igen och se till att kalibrera om pumpen. Med detta så kommer du att förlänga livslängden med flera år på dina pumphuvud. 

 

Ett tips är också att du köper hem ett servicepacket så att du har reservdelar om det skulle gå sönder något. Man behöver dock inte ersätta allt som en enhet utan skulle det vara så att en rulle går sönder så kan man ersätta bara den (om de andra är i bra skick). Du kan köpa dessa servicepack genom din akvariebutik för ca 200kr (blå lock, tre rullare och hållaren), pumphuvud (komplett modul) om du inte vill pilla med rullarna m.m. för 350kr eller som packet med komplett pumphuvud och motor för 700kr. 

 

 

pump.jpg

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Lite mindre av ett tips och tricks än något som vi alla borde göra.....se till att datorn är firmware uppdaterad. GHL släppte precis en ny version 1.1.4.1 och den har ett par riktigt bra nya funktioner som jag kan rekommendera.

* Lättare att skapa egna pump program (flödes schema) som också visas visuellt i GCC

* Möjlighet att kalibrera sensorer via mobilappen istället för genom datorns "touch screen"

 

Jag har gjort uppdateringen både på min P4 och P3,1A och det fungerar bra på båda även det blir olika firmware versionen. 

 

Du hittar den nya versionen på GHL hemsida (https://www.aquariumcomputer.com/downloads/ghl-control-center-1-1-4-1/#description

 

Edited by OR20
Glömde länken
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

En av de viktigare parametrarna i ett saltvattenskar är ju salthalten. Med fördel så går det att använda en GHL Profilux dator för att kontrollera och styra detta genom att installera en eller två nivåsensorer och sedan ha en liten  pump som fyller på färskvatten allteftersom vatten avdunstar. Jag använder själv detta på båda mina kar. Det ena karet står i köket intill vårt sovrum och den Tunze osmolator pump jag riggat väckte mig och min fru på natten. 

 

Så till mitt lilla tips för att få nattsömn även med ett saltvattenskar i närheten av sovrummet.

* Inne i GCC när du sätter upp din ATO funktion finns en liten ruta som heter "always active" du väljer sedan vilken process som ska styra begränsningen till höger om denna. Allt detta hittas i GCC, under Probe/sensor control/Level => Control circuit enligt nedan bild. I mitt fall är det Contorl circuit 1 och timer 1. 

image.png.0622870ebc69872593ea5cde2d3b566b.png

 

I GCC går du sedan in i Processes/Timer N => ange vilken tid som ATO funktionen ska vara aktiv och markerar sedan "Normal" enligt nedan bild. I mitt fall har jag valt enligt bild ovan timer 1 för att styra detta. 

image.png.7082ac85a9c7efaa8b02cbd8d7569131.png

 

Link to comment
Share on other sites

Ett annat sätt att minska ljudet från karet under natten kan vara att minska flödet mellan vissa klockslag. Om du har DC pumpar och dessa är kopplade till din GHL Profilux via en 0-10v anslutning kan du enkelt göra detta genom att i GCC sätta en lägre procentsats i rutan jämte at night vilket kommer att dra ner flödet och förhoppningsvis ljudet på natten. Man behöver också specificera när natten är för att detta ska fungera. Detta görs genom att aktivera "Nocturnal Change" och ange när natt börjar/slutar inne i den "stream group" som respektive pump tillhör. Ett råd är dock att inte slå av pumparna helt under natten utan att se till att ha ett fortsatt adekvat flöde så att fiskar, lägre djur och koraller får det syre, värme m.m. som de behöver. 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jag spenderade ett par timmar igår med att uppdatera alla mina Mitras LX lampor (Firmware och Wifi module FW) Det som gjorde att det tog så lång tid var att en av lamporna gav mig lite problem. Det som hände var att lampan vägrade "känna av" USB sladden och min dator därför gav ett felmeddelande. Skulle detta ske (man ser det genom att det inte finns någon COM port vid GHL i device manager eller att det finns en markering jämte den. Det finns ett par olika saker man kan göra för att avhjälpa detta. 1) installera USB driver. Detta görs genom att köra filen inne i GCC foldern på din dator (dpinst_64 eller dpinst_x86 beroende på ditt system).(se bild nedan (högst upp i bilden ser du vart man hittar filerna)

 

image.png.01c69a47dca2107c373693ccafd396d4.png

 

2) Skulle detta inte fungera så kan det vara att datorn är för ny/FW är för nytt. Man kan då behöva använda en äldre dator med en äldre version av GCC. Även här kan man behöva göra punkt 1. Detta borde dock avhjälpas av att man gör firmware uppdateringen och man bör därefter kunna ansluta via en modern dator.

Link to comment
Share on other sites

Nu har GHL släppt den nya versionen av GHL connect (i3.22.13) och man kan nu både hantera sex pumpgrupper inklusive skapa mer avancerade flödesschema samt genomföra kalibrering av sensorer direkt från appen istället för via Profilux datorns knappskärm. Det är dock värt att beakta att man bör köra de mest uppdaterade firmware och wifi firmware versionerna för att den ska fungera. 

1AC2C25B-EEA1-400B-B801-518F7D8D547F.jpeg

5368C92B-761C-4009-A8AF-49390A8D6329.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om du precis som jag svurit över att behöva koppla om halva datorskåpet där Profiluxen står för att kunna byta en sensor. Man måste ju komma åt baksidan på datorn för att kunna byta sensor och sedan dra om sladdarna. Mitt tips för att bara behöva göra detta en gång där att ni köper ett par BNC kablar av lämplig löngd (hona till hane) som ni kopplar från datorn till karet. Man kan därefter enkelt bara byta sensorn mot en ny direkt vid sumpen utan att behöva dra om en massa kablar. När ni ändå beställer BNC kablar så tycker jag du ska passa på att köpa, om du har en KH director, en 90 graders BNC kontakt (hona hane) för att sätta i KH directorn så att sensor sladden inte sticker ut så mycket där bak. Mao istället för att gå rakt bakåt så vinklas kabeln år vänster eller höger utmed din KHDirector. Dessa saker behöver man inte köpa via GHL utan de går lika bra att köpa via amazon eller dylikt till ett bättre pris

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Det verkar som att Saltvattensguiden har fått konkurrens kring tips och tricks när det gäller GHL. GHL har nämligen börjat med en serie på sitt instagram konto där de visar lite tips och tricks. Hittills har vi lyckats vara före men vi håller tummarna för att de ska komma med något riktigt saftigt nytt trick ;) jaja de släppte hur man rengör sina sensorer men vi hoppas på något lite mer GHL specifikt tänker jag. Ni hittar detta genom att söka på GHL i instagram och sedan gå in på deras "sida". Uppe på denna så finns "insider hacks".

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, OR20 skrev:

Det verkar som att Saltvattensguiden har fått konkurrens kring tips och tricks när det gäller GHL. GHL har nämligen börjat med en serie på sitt instagram konto där de visar lite tips och tricks. Hittills har vi lyckats vara före men vi håller tummarna för att de ska komma med något riktigt saftigt nytt trick ;) jaja de släppte hur man rengör sina sensorer men vi hoppas på något lite mer GHL specifikt tänker jag. Ni hittar detta genom att söka på GHL i instagram och sedan gå in på deras "sida". Uppe på denna så finns "insider hacks".

 

 

länka gärna! sådant kan man inte få för mycket av... 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Det var "GHL helg" hos mig när de två profiluxerna, doserpumparna och lamporna äntligen skulle få updaterade firmware och wifi firmware......det slutade dock med att lamporna får vänta då jag stötte på patrull med en av datorerna. Under firmwareupdateringen (via USB) så bröts kontakten och datorn stod där med bara ett par blå lampor lysande utan att det gick att få kontakt med den varken via knapparna eller via PC:n. Efter lite läsande på GHL hemsida så hittade jag rätt mjukvara (finns i GCC) och manual. När jag tittade på den så började det dock komma tillbaka då jag kom på att jag behövt göra detta en gång innan. 

 

Som alltid hittar ni de senaste versionerna på GHLs hemsida under downloads men här är den som gäller idag (22/4 2024).

 

 

ProfiLux-4-Emergency-Update-instructions.pdf

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Som ni säkert vet så kan man antingen updatera WIFI firmware via produktens egna hotspot eller via USB och GHLs speciella program för ändamålet. Själv så har jag haft minst utmaningar med USB uppdateringarna så fortsätter med det. Ni hittar programmet under GHLs download sektion. I dagsläget heter det "WIFI-module-ESP update". 

 

https://www.aquariumcomputer.com/downloads/wifi-module-esp-update/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...