Jump to content

OR20

Stödjande medlem
 • Posts

  375
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

OR20 last won the day on May 10

OR20 had the most liked content!

1 Follower

About OR20

Profilinformation

 • First name
  Sven
 • City
  Norrköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2022-11-07
 • Antal år inom saltvatten
  10
 • Akvarievolym
  468l (+96l sump) samt ett 56 liters frag/test akvarium
 • Akvarie mått
  120*60*65
 • Allmän beskrivning av dig
  Någon som varje dag kämpar med att hålla händerna torra och inte pilla eller testa nya saker
 • Akvarietillverkare
  Majorna
 • Ljusuppsättning
  Hybrid
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Ecotech Radion 2st xr30 g3 pro och1st xr15 g3 pro samt 2st 54w ati actinic t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusiv BK double cone 180
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
  Kemi och biologi
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  96liter
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,393 profile views

OR20's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well

Recent Badges

164

Reputation

 1. OR20

  Radion G6

  @kapten precis, PRO versionen är en vidareutveckling av det vi hade i de "gamla" G3 pro/G4 pro lamporna i termer av spektrum och led sammansättning medan "blue" versionerna är tänka att maximera led sammansättningen så att det per automatik blir ett AB+ spektrum. Mao om du kör båda 100% på alla kanaler så kommer du att få ett liknande ljus som de gamla G4 pro lamporna med Pro versionen och AB+ med Blue versionen. Detta innebär också att man kan få det motsvarande med vilken lampa du vill Pro ljus i en Blue och AB+ i en Pro men du tappar då effekt då du inte kan köra alla led på max. Blue versionen är lite för blå för min smak också men då är vi inne på tycke och smak snarare än vad som behövs. En sak som man tappar med dessa begränsade blå spektrum är koraller med chromoproteins som inte faller inom 400-480nm.
 2. OR20

  Radion G6

  @kapten håller med dig om detta, det finns dock en "vit" version som det inte pratas lika mycket om. Denna har också fått en del justeringar bl.a. så verkar man ha fått in mer av det varma ljuset vilket borde ge ett mer behagligt ljus kan man tycka. Kanske värt att kolla på?!
 3. Det är väl värt att titta på o-ringarna och se om man bör byta ut dem. Om du har tid så skulle jag också se om det börjat bli förkalkningar, tillväxt av alger, rörmaskar m.m. i rören och rensa detta om möjligt. Detta kan göras på olika sätt men ett väldigt effektivt är citronsyra. Detta kan inte göras när karet är i drift utan man gör detta enklast i separat behållare. Sedan skulle jag titta på om det gick att byta ut deras ventil till en knivventil då jag vet att vissa haft problem efter några år med den som Red Sea tillhandahåller. Jag skulle också se till att det finns ett par unioner till där man kopplar returpumpen så att man kan koppla loss den enkelt och rengöra den. Sedan är frågan om man vill ha en eller två returpumpar, ska du ha två så behöver du dela på returen och sätta dit backventiler. Jag tycker dock att Red Sea har ett väl genomtänkt system och jag är inte helt säker på att du behöver göra dessa saker bortsett från att gå igenom oringarna och tvätta rören och kanske byta ut till en knivventil.
 4. OR20

  Profilux3 skicka E-post

  @mikoto det är en Profilux 3.1a om jag inte missminner mig. Du ser den överst på bilden med de röda och gula delarna(den undre ör en profilux 2plus). Jag tror det kan vara så att den är för gammal helt enkelt men ville ändå kolla om någon knäckt ett sätt att ansluta den till nätet. Jag tänkte som sagt dra igång ett par testburkar och tänkte då använda den för att styra temp, salinitet, ph, ljus och flöde.
 5. OR20

  Profilux3 skicka E-post

  så du har den ansluten via usb kabeln hela tiden?
 6. OR20

  Profilux3 skicka E-post

  @PBM: ber om utsäkt för att jag kapar lite i din tråd men ville bara fråga hur du sett till att ansluta din P3/P3.1 till internet? Den jag hade/har nedpackad hade inte wifi och enda sättet att komma i kontakt med den var via usb sladded. Har du något wifi kort (expanssion card) eller någon annan lösning? Jag har lekt med tanken att dra igång ett par mindre test akvarium igen och då vore det bra att kunna ha en dator på dem. Jag vill inte dra sladdar/expansion box 2 från min P4.
 7. OR20

  Radion G6

  @nike83 intressant läsning och jag delar din analys att Ecotech verkar ha gjort en förskjutning av spektrumet mot det djupare blå/violetta spectrat (420-450nm). Man har också ökat spridningen av ljuset genom att ha linser med större spridning. Vi kommer säkert här att ha ytterligare en premium lampa som fungerar väldigt väl, jag är dock lite intresserad av deras val att inkludera sub400nm LED (UV). De som följt detta under de senaste två åren har säkert märkt att flera tillverkare varit väldigt tydliga i att UV inte "gör" något för koraller. Antingen kan man tolka det som att Ecotech nu säger att det finns ett värde med UV eller att man gör detta för att tysta kritiker. Ska som sagt bli intressant att följa den efterföljande diskussionen.
 8. Detta är väldigt fina belysaningar, det är dock troligt att du skulle behova två eller tre av dem för att täcka hela ytan. Sedan är detta bara för själva amaturen och man måste köpa till en PSU för 150-180EUR. Sedan måste man ansluta dessa till en GHL controller för att kunna ställa in ljuset om jag inte missminner mig.
 9. En sista sak, givet att du, om du köper dessa fyra lampor samt led bars, kommer att ha väldigt mycket ljus så bör du kanske låna en PPFD (PAR) mätare så att du inte kör på med för mycket ljus. LED är väldigt kraftfulla och man riskerar att bränna sönder koraller om man inte är försiktig. Du kan sikta på 75-150PPFD (PAR) för mjukkoraller, 100-200 ppfd (PAR) för LPS och 200-400 ppfd (PAR) för SPS som väldigt grova riktvärden.
 10. Du har helt rätt i att det var enklare när vi körde T5 och metallhalogen lampor. Det var ju bara att skruva i och sätta en timer. Fördelen med LED är ju att man kan få fram en del nya "färger" i korallerna som innan inte kom fram. @Tenkare jag vet att Smatfarm också säljer direkt men jag har inte själv testat det. Smatfarm såldes för ett tag sedan på Amazon.de men nu hittar jag inte dem där. Det kommer säkert att bli bra men bli inte allt för frustrerad med inställningarna. Det är några år sedan jag lekte med Smatfarm lamporna men vad jag kommer ihåg så var det lite frustrerande att sätta upp men att det gick tillslut. Ett tips är att söka lite på youtube då det säkert finns någon som gjort en instruktion för hur man sätter upp lamporna.
 11. @Tenkare nu har jag tittat lite djupare på din tanke om två Smatfarm G5 och två Orphek OR3 blue plus. Som jag misstänkte så kommer du få ett betydligt mer lila ljus jämfört med om du skulle köra fyra Smatfarm G5 och två 470nm bars. Du kommer också att få mindre ljus och ett ljus som blir mindre styrbart. En bar är antingen på eller av medan en lampa går att ställa in styrkan på. Jag skulle uppskatta att du vid inställt spektrum har 280w tillgängligt med fyra lampor och två populargrow bars medan du har 180w tillgängligt med två lampor och två Orphek bars. Jag antar att man får ut ca 60w per Smatfarm (annonserat 85w men det är med alla kanaler på fullt vilket man generellt inte använder) och att en Populargrow drar ca 40w medan en Orphek drar ca 6-70w i 120cm längden. Jag tar dessa värden från minnet så det kan vara fel men har inte möjlighet att mäta upp detta nu. Med det sagt så tror jag inte att du kan gå fel med något av de förslag du fått av olika medlemmar. De flesta lampor går att ställa in för att få det ljus man vill ha. Lycka till med uppstarten och lägg gärna upp en byggtråd så att vi alla får följa med i hur det går!
 12. Hej @Tenkare jag uttryckte mig slarvigt, det jag menade var att denna typ av lampa Smatfarm (programering via knappar på själva lampan) och Noopsyxhe K7 V3 (genom en väldit enkel "kontroller") inte är lika intuitiva som det man får med t.ex. AI, Ecotech, Kessil GHL mfl. Jag skulle dock inte säga att det är ett problem då du ställer in lamporna en gång och sedan låter dem vara. Koraller mår generellt bättre av att man inte ändrar ljuset så mycket utan kör på ett visst spektrum unde ren lång tid. Så långe som man ger dem ett ljus med en viss tonvikt i 430-470nm området så kommer de att både överleva och växa. Till din fråga om att kombinera Smatfarm med Orphek OR3 Reef Blue plus så hittar jag ingen LED bar som heter så men det finns en som heter "OR3 blue plus". Denna är tänkt att ge ett brett spektrum i 400-500nm området. Jag misstänker dock att risken med denna kombo skulle bli att du får ett lite mer lila ljus än vad som du önskar även om det säkerligen kommer att fungera väldigt bra! Orphek tillverkar sina lampor i kina men gör detta till en bra kvalitet. Jag kan dock tycka att man betalar en hel del för namnet, även om de använder bra led (5w) som gör att de håller bra. Nackdelen med att "bara" köra två Smatfarm lampor och två bars oavsett tillverkare är att du förmodligen kommer att få en del skuggor. Dessa skuggor minskar antalet koraller du kan ha/vilka koraller du kan ha. Det är därför oftas bättre att ha fler lampor eller lampor som inte skapar skuggor. Dett är dock under förutstätning att du inte vill ha skuggor och att du bygger ditt kar på ett sådant sätt så att detta blir en del av den aquascape du vill ha. Det kan bli väldigt dramatiskt med mörkare områden i ett kar om man vet vad man gör. Personligen skulle jag nog ändå rekommendera dig att gå på3-4 Smatfarm och 470nm bar blandningen då du får ett ljus som fungerar till en bättre peng och som jag också tror du kommer att gilla bättre rent estetiskt och som kommer se till att korallerna växer. Skulle det vara så att du verkligen vill ha ett mer lila ljus och känner att du vill lägga lite mer pengar så skulle jag själv titta på Reefi och deras UNO lampa iställer for AI hydra 32. Jag har själv inte lekt med den men tycker att det som jag sett verkar väldigt intressant. Den ligger på ca 4000kr styck och har ett ljus i det mer blå/lila spektrumet. Lampan ger 180w vilket är ett rejät steg upp jämfört med de lampor vi tittat på tidigare. Du skulle med andra ord klara dig med två sådana över ditt kar. Jag vet inte om de thjälper eller inte.
 13. Jag har använt denna (https://www.biltema.se/verktyg/borr/metallborr/koniskt-platborr-hss-2000040859) och upplevde att det fungerade väldigt bra. Jag upplevde inte ens att man behövde flamma kanterna efter vilket jag annars har varit med om när man försökt med billigare borr.
 14. Som @rickard81 skrev så är AI hydra ett bra val. Man kan säga att Smatfarm är en kopia av dessa till ett bättre pris om man kan leva med deras app. Ett annat billigt alterantiv är Nicrew reeflight som finns i 50,100 och 150w versioner. Jag skulle dock säga att Smatfarm eller Nopsyche har ett bättre spektrum och färgblandning. Nedan finner du en simulering av den rekomendation som jag gav med fyra Smatfarm G5 och två Populargrow 470nm ledbars. Ljuset är definitivt mot det blå hållet och du skulle behöva "tweeka" kanalerna på Smatfarm lamporna tror jag. Bl.a. skulle jag dra ner på den röda och gröna kanalen lite samt dra ner på de violetta och blå delarna. Du har dock här en potential att skapa vilket ljus du vill och ha vilka koraller som helst. Lycka till @Tenkare med ditt val!
 15. @PerS kul! Jag fick den bilden när jag såg kombon att det troligen glittrar rätt rejält med actinic, blue+ och din led.
×
×
 • Create New...