Jump to content

OR20

Stödjande medlem
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

About OR20

Profilinformation

 • First name
  Sven
 • City
  Norrköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2021-11-06
 • Antal år inom saltvatten
  5
 • Akvarievolym
  468l (+96l sump)
 • Akvarie mått
  120*60*65
 • Använder du skummare
  Ja
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej, Jag tror att du gör helt rätt i att vänta tills du kan sätta upp ett lite större kar så har du större valmöjligheter med vad du vill ha. När det gäller kostnaden för att bygga om ett sötvattensakvarium till salt så är detta lite av hur långt är ett snöre. Man kan lite förenklat säga att ju mer tid och energi du kan lägga regelbundet desto mindre kostar det, samma sak med om du väljer "lättare" saker. Men det är ju inte så hjälpsamt...… so here we go: Om du kan tänka dig lite tåligare fiskar så som clownfiskar, frökenfiskar, vissa kirurgfiskar, Royal gramma, vissa gyltor och hökfiskar några dvärgkejsare m.m. samt enklare mjukkoraller. Då klara man sig med mindre utrustning och lampor med lägre effekt. Vi antar att du har ett akvarium på 250 liter med en pump, doppvärmare, ställning, lampa för lysrör m.m. * Du bör titta dels på levande sten samt komplettera med död levande sten samt sand. Detta skapar grogrund för bakterierna som bryter ner restprodukterna. * Sedan skulle jag rekommendera en proteinskummare som också tar bort restprodukter. * ATO , fyller på vatten till akvariet så att salthalten är stabil * RODI enhet så att du kan ta fram eget rent vatten * Du kommer också att behöva lite mer flöde så en eller två extra pumpar typ streamers är att rekommendera. * Sedan kommer vi till en djungel som heter duga - lampor. Jag skulle rekommendera dig att titta på LED även om det är lite dyrare i början. * Sedan behöver du salt och saltmätare (här skulle jag inte snåla utan köpa en bra för annars kommer du behöva "köpa om" den). * Sedan skulle jag starkt rekommendera att du köper start bakterier då detta gör uppstarten både snabbare och enklare. Det som på 90-talet tog 4-8 veckor gör man nu på ett par dagar. Det jag skulle rekommendera dig till är dock att titta på säljes på SG då du kan hitta riktigt fina kar med allt du behöver, ofta till riktigt bra pris. Om någon säljer ett akvarium i drift måste man dock tänka på att detta medför en mycket arbete under kraftig tidspress och är väl egentligen inget att rekommendera.
 2. Hej Lina, Välkommen över till saltis-sidan av hobbyn! Det går bra att ha ett 60l kar till saltvatten (har själv ett fraggkar i den storleken) det är dock svårare givet hur snabbt vattenvärdena kan svänga. Du kanske skulle fundera på om inte 200l karet skulle kunna bli saltat. Du har då också större möjlighet att lägga i mer djur. Med det sagt..... 1) När det gäller böcker så skulle jag leta efter en serie som heter The reef aquarium av Sprung och Delbeek. Del tre i denna serie har väldigt mycket info om tekniken, kemi m.m. och är väldigt välskriven! Det finns många bra böcker som är lite lättare att ta till sig men det är ju en smakfråga. 2) Jag skulle nog börja med mjukkoraller, både då dessa generellt är lättare, har mycket rörelse och är lätta att få tag i. Du kan söka på nätet efter Ricordia (färgglada runda skivor) Kenya träd (brunfärgade buskar på en stam), Sinularia (finns i lite olika färger från lila, brun till grönt), Sarcophyton (ser ut som en svamp med fluff uppe på i varierande längt, kan vara ljusråsa till gröna), lobophytum (som en sarchophyton fast med för mycket vävna uppe på så att det blir som en massa stora veck/fingrar) Ja det är svårt att beskriva dessa, det bästa du kan göra är att googla på dessa namn. 3) Sjöstjärnor kan vara lite hit or miss men sjöborrar, räkor och snäckor brukar vara ett roligt tillskott 4) Här skulle jag rekommendera dig att titta på www.liveaquariua.com där du hittar väldigt mycket fisk med bra angivelser för hur stora akvarium man bör ha. 1 us gallon är 3.8 liter. Sedan är det viktigt att tänka på i vilka zoner, matbehov fiskarna har. Det är lättare att få dem att trivas om de inte ser ut som varandra eller äter samma mat samt bor i olika nivåer i karet. Själv har jag dock bara en fisk i mitt 60 liter kar och skulle inte lägga i mer, men det är kanske för att jag är konservativ 5) Testa triton ute i Lahäll Lycka till med karet!
 3. Finns det någon anledning att ni väljer att inte använda Saliferts Kaliumtest? Använder det själv och har haft goda resultat jämfört med både Triton och FM ICP tester. Enda gången det visade fel var när det gått ut, men det var ju mitt fel. Sedan doserar jag med egenblandad lösning (100gram K2SO4 i 1 liter RODI vatten).
 4. Inga problem, ville bara hjälpa till om det var akut. Vet själv hur det kan vara när risk för översvämning finns
 5. Jättetråkigt att höra! Vi får hålla tummarna för att han mår bättre snart.
 6. Sist jag var där så kostade det 89kr för en förpackning med , om jag minns rätt, 15gram)
 7. Åter igen en dum fråga. Ska man tolka tråden ovan som att man får motsvarigheten till Core7 (7x normal balling) om man blandar: Lösning A - 476.3g CaCl2 och 183.6g MgCl2 så att det blir 1 liter lösning Lösning B - 362g Na2CO3 med 58.1g NaSO4 så att det blir 2 liter lösning Eller tolkar jag det som skrivits fel?
 8. Tack Stig. Då är jag med. Jag trodde dock att 20000k var blåttljus (kommer ihåg MH lampor med denna kelvin). Vet du när du är klar med utvecklingen av dina komplementljus?
 9. Ahh, tack Stig, då gick inte det att förenkla vilka kemikalier man ska få tag i Hade nämligen en säck med Mg-salt som har både MgCl och MgSO4 i sig. Får man fråga vart ni köper dessa kemikalier (enligt Jonas recept)?
 10. Hej, hade en turbosnäcka som begick självmord i ett av mina "overflow"-rör som går från akvariet till sumpen. Detta ledde till att jag beställde en del rör-/delar från Mrutzek i Tyskland för att hantera detta samt ha utifall olyckan skulle vara framme igen. Om det är akut så kan då få köpa mitt lager för vad jag gav för det så köper jag på mig nästa gång jag beställer från Tyskland igen. Du ser vad som ingår på bilden. Sakerna till längst ner är 25mm och de i mitten är 32mm. Rören består av ca 2m 25mm och ca 2m 32mm. Allt är helt nytt och oanvänt. Sitter dock tight så du får själv räkna ihop vad sakerna kostar (https://www.shop-meeresaquaristik.de/PVC-fittings-tubes/PVC:::175_96.html)
 11. Vet att detta är en gammal tråd men när jag ändå sprang på den så tänkte jag lägga till ett alternativ. Jag tog en vanlig autofeeder och limmade igen delar av öppningshålet. Jag började med att testa mig fram genom att tejpa en pappersbit över öppningen tills jag fick ”rätt” mängd foder och sedan limmade jag ihop det med superlim. Funkar bra även om det inte är så flexibelt över tid om du byter foder eller skaffar mer fiskar....
 12. Kan varmt rekommendera Eheims foderautomat! Fungerar jättebra med pellets (kör ON formula 1 och 2 samt NLS som jag mixar ihop) i fyra småmatningar utspritt över dag för att komplettera frysfodret på kvällen
 13. Säkert en jättedum fråga men skulle man kunna byta ut de 79 gram MgCl2-6H2O som anges i receptet mot 77.1 gram MgCl2+6H2O och 9.6 gram MgSO4+7H2O? Om jag räknar rätt så tillför detta ca 14.6 gram Mg och bidrarockså med samma 16.9 SO4 som de 25 gram Na2SO4 som anges i receptet. (Borde inte minskningen i Cl motsvara minskningen i Na?) Detta skulle väl då innebära att man kunde utelämna Na2SO4 delen i receptet? Som sagt dum fråga och ni som är mer kunniga inom kemi får gärna komma med vart jag gick vilse i beräkningarna!
 14. Du har Mrutzek i Ritterhude som säljer både torrvaror och levande, jag vill minnas från min tid i den trakten att du även har Deltec i närheten, men det är bara utrustning.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...