Jump to content

OR20

Moderator
 • Posts

  629
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

OR20 last won the day on June 15

OR20 had the most liked content!

2 Followers

About OR20

Profilinformation

 • First name
  Sven
 • City
  Norrköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2024-01-31
 • Antal år inom saltvatten
  10
 • Akvarievolym
  468l (+96l sump) samt ett 140l test akvarium
 • Akvarie mått
  120*60*65 och 50*50*60
 • Allmän beskrivning av dig
  Någon som varje dag kämpar med att hålla händerna torra och inte pilla eller testa nya saker
 • Akvarietillverkare
  Majorna och Aqua Medic
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  fyra stycken stycken GHL Mitras LX7206 över stora karet
  en Noopsyche K7 c3 wifi över lilla karet
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusiv BK double cone 180
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
  Kemi och biologi
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  96liter
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

2,535 profile views

OR20's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

 • Posting Machine Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

337

Reputation

 1. OR20

  Barnens burk

  Hej, trevligt litet kar du köpt till de små. Det enda jag skulle sätta i är en liten reaktor för aktivt kol. Själv använder jag ett eheim internfilter som jag satt där bak. Det behövs inte något stort och det är bättre att byta kolet oftare än att slänga i stora mängder vid ett tillfälle. Refugium tror jag blir kladdigt så då skulle jag titta på en algreaktor istället som du kan sätta i skåpet. Det enda som jag haft problem med i karet var en sjukdom jag fick in för något åt sedan och sedan värmen under sommaren. om du inte vill köra på aqua medics ecodrift pumpar så har jag för mig att jebao sw2 eller om det vat sw4 som hade samma öppning/dimentioner som orginalet och därför passar in som returpump.
 2. Roligt att den kom till ett bra hem, den har ju gått hos rolf och roland i många år men den kommer säkert att uppskatta det extra simutrymmet.
 3. Och skulle något gå sönder på en dc pump så finns det dels reservdelar att köpa och de har en väldigt bra garanti. Jag hade två 6105:or där sladded börjat släppa lite. De var nog 7-8 år gamla men det gick på garantin utan bråk. Jag var förvånad då jag egentligen frågade om jag kunde köpa nya motorblock men fick dem gratis istället. Det finns något att säga för familjeägda tyska företag
 4. Jag skulle inte blanda olika saker i ATO, det går att göra men man måste då hålla ordning på vilka typer av joner det rör sig om så man inte får fällningar. Ett tips är att titta på hur man kan blanda olika ämnen i de olika balling lösningarna. T.ex. Sr kan vara i Ca lösningen m.m. Om ditt saltvatten höjer din alkalinitet eller inte beror på vilket salt du använder. Dock borde en salthalthöjning tillsätta mer karbonatjoner.
 5. Avdunstningen varierar generellt över året. Detta beror på flera faktorer så som temp., luftfuktighet och luftflöde/utbyte i rummet och mellan vatten/luft. Man kan testa detta genom att ställa en fläkt över vattenytan vilket kommer öka avdunstningen. jag håller dock inte med om att det skulle vara farligare att tillsätta ämne via ato än vid ett tillfälle. Oavsett om det tar 3 eller 7 dagar att få den utspädda tillsatsen så är den en jämnare ökning än att få i det vid ett tillfälle. Anta att du slarvat med ditt kalium och fått ner det till 320. Jag skulle nog vilja dela upp ökningen till 400-420 över ett par dagar istället för att tillsätta 100 ppm vid ett tillfälle. Om man häller i samma 100ppm höjning i ato (säg 40l) så har du dels en låg påverkan på pumpen till din ato och höjningen sker med kanske 15ppm per dag utspritt över ett par tillsatser. Man kan enkelt räkna fram hur mycket salt som behöver tillsättas om det rör sig om att höja salthalten. Jag skulle säga att vid mindre justeringar funkar vattenbytestekniken bra men vid större sp vill man sprida ut det. Fiskar klarar generellt att gå ner i salthalt snabbare än upp igen. För den som vill läsa mer om detta rekommenderas att läsa om hypodalinity behandling (att behandla fisk i låg salthalt).
 6. Att använda ATO för att långsamt höja salthalten är ett bra sätt. Jag har själv använt det för att höja salthalt och utvalda värden så som Ca,Mg,K,Sr mm man bör dock vänta mellan de olika sp man inte får fällningar och låta behållaren sköljas ut mellan kemikalierna. Vissa av dem kan annars fälla ut t.ex. Ca och Alkalinitet. Lycka till.
 7. Mycket intressant tråd som får en att minnas när man själv startade i denna hobby. Jag kommer bl.a. ihåg när Henke på Drakfisken HB drev akvariefirma hemma hos sina föräldrar och skickade ut fax med nya fiskar/koraller alt eftersom de kom in. Det passade ju perfekt då jag kunde få mina föräldrar att stanna till hos honom när vi ändå besökte mina kusiner. Ja det var ju innan man fick köra bil själv. Sedan hade vi en man i Liatorp som hade en butik med lite blandat. Kommer inte ihåg vad han hette trots att det var av honom jag köpte min första skummare och salthink och fisk. Drakfisken vet jag finns kvar även om det "bara" är torrvaror nu men är det någon som kommer ihåg vad han som drev butiken i Liatorp hette och vad som hände med honom? Har för mig att Henrik köpte ett av hans system efter ett tag.
 8. Jag skulle titta på vilket spektrum som du behöver/vill komplettera med snarare än ett specifikt märke. Vad är det som du vill uppnå och vad har du för någon belysning över karet i dagsläget?
 9. Hej @nikas68 om skummaren har alla delar (ser t.ex. inget lock till skummarkoppen) så köper jag den gärna. Om du har kvar den, den är komplett och du vill sälja den så skulle jag kunna hämta den imorgon efter jobbet?! Sven
 10. Om du kan tänka dig 1500kr inkl frakt så köper jag den gärna.
 11. @Christian J det du refererar till är en gammal och trevlig "maskin" som bland annat kallas för Surge Device på engelska. Det fanns en modell som hette Carlson Surge Device. Denna bygger på att man bygger upp ett baksug som tömmer behållaren ner till botten innan det fylls på igen. Det finns bra skisser på hur dessa kan byggas både på nätet och i Sprungs böcker. Det finns andra som gjort likande saker men Carlson har jag för mig tog fram denna modell för akvariet på Hawaii. Det ger en väldigt bra och naturlig rörelse i karet men har ett par nackdelar också. Dels så får man in en del microbubblor i vattnet, För att de ska få en bra effekt så behöver själva behållaren vara relativt stor för att man ska få en ihållande push, de skapar också en väldans massa saltstänk precis som du skriver och man kan inte använda en normal ATO med den då vattenytan varierar mellan ändpunkterna. Jag har inte sett det själv men jag vill minnas att när jag bodde i USA så sa en bekant att ORA använder dessa uteslutande för sina korallkar. Roligt att se dessa gamla tekniker nämnas igen. Jag har bara sett dem på stora offentliga akvarium och själv aldrig lekt med dem även om jag varit sugen flera gånger....... Det fanns även en man som hette Dr Aday (han som utvecklade algae turf scubbers) som hade en modell som byggde på denna surge teknik. Hans modell var dock ett kar som vippade och på så vis tömde vattnet ner i ett tråg/kar där algerna växte innan vattnet äkte ner i akvariet. Jag har dock aldrig sett detta i verkligheten men det låter rätt intressant tycker jag då man skulle kunna öka gasutbytet och på så vis öka algtillväxten. Som sagt lite off topic men ändå kul tycker jag
 12. Jag håller med, helt klart enklare än mitt galna förslag till experiment skulle detta fungera så är ju det en väldigt enkel lösning och allt som sjöstjärnan inte äter upp kommer säkert de andra djuren i karet att äta upp. Räkor och musslor brukar ju vara väldigt uppskattat!
 13. @David Intressant, gäller detta vissa arter eller är det generellt för just dessa sjöstjärnor?
 14. Sjöstjärnor är väldigt intressanta djur men som kan ha väldigt svårt att acklimatisera sig till livet i våra kar. Deras diet varierar också mellan olika arter från rena korallätare till bakterieätare. Denna du har på bilden ser ut som en linkia om jag inte ser fel vilka tillhör de senare. Det råder dock en hel del osäkerhet kring vad de faktiskt äter eller behöver i ett kar. Gammal ”visdom” har varit att de behöver stora väl inkört kar med mycket bakteriefilm som de kan äta av. Mig veterligen så finns inget foder som tagits fram för sjöstjärnor i handeln. Skulle jag börja att experimentera så skulle det vara med bakjäst och bakterier jag vet dock inte hur jag skulle få det till dem. Kanske via någon form av egenskapat gelbaserat foder. Men nu är jag ute väldigt långt från säker hamn och filosoferat….. jag är rädd för att det lika gärna kan vara så att sjöstjärnan har kommit till dig skadad och inte repar sig lika väl som att det rör fodertillgängligheten. Just denna teori stöds av att för vissa så är det lätt att få sjöstjärnan att överleva medan andra dör inom några dagar. De ska också vara väldigt känsliga för låga syrenivåer i vattnet. Jag vet dock inte om jag tror på det då detta stundtals använda som en slaskförklaring på varför saker inte klarar sig. Mao jag kan inte bevisa varför djuret dött så det måte vara syrenivån… Jag har själv inte hållit sjästjärnor på många år nu just för denna osäkerhet i hur de ska hållas. Jag vet att jag köpte en tysk bok om sjöstjärnor för många åt sedan men jag kan tyvärr inte hitta den just nu. Jag kan dock inte komma ihåg att de hade ett 100% recept för framgång heller i den. Ledsen att jag inte kunde hjälpa mer!
 15. Den som slängdes var den större modellen som jag slängde men hittade Sanders Pico variant hos Mrutzek. https://www.shop-meeresaquaristik.de/Abschaeumer/Sander/Sander-Ozonreaktor-Piccolo::2550.html kanske något att titta på? Den är ju lite billigare än Aqua Medic varianten och väldigt lätt att serva när det behövs.
×
×
 • Create New...