Gå till innehåll

OR20

Medlem
  • Antal inlägg

    673
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    21

OR20 vann senast den april 21

OR20 hade det mest gillade innehållet

Följare

Profilinformation

  • Förnamn
    Sven
  • Stad
    Norrköping
  • Stödjande medlem t.o.m
    2024-01-31
  • Antal år inom saltvatten
    10
  • Akvarievolym
    468l (+96l sump) samt ett 140l test akvarium
  • Akvarie mått
    120*60*65 och 50*50*60
  • Allmän beskrivning av dig
    Någon som varje dag kämpar med att hålla händerna torra och inte pilla eller testa nya saker
  • Akvarietillverkare
    Majorna och Aqua Medic
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    fyra stycken stycken GHL Mitras LX7206 över stora karet
    en Noopsyche K7 c3 wifi över lilla karet
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Royal Exclusiv BK double cone 180
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Koraller & Fisk
    Tekniken
    Kemi och biologi
  • Antal år inom sötvatten
    5
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    50
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    96liter
  • Kör du med sand på botten
    Nej
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

3 176 profilvisningar

OR20's prestationer

Kunnig revhaj

Kunnig revhaj (12/14)

  • Skrivkramp Rare
  • Saltkändis Rare
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare

Senaste prestationer

358

Omdöme

  1. Som ni säkert vet så kan man antingen updatera WIFI firmware via produktens egna hotspot eller via USB och GHLs speciella program för ändamålet. Själv så har jag haft minst utmaningar med USB uppdateringarna så fortsätter med det. Ni hittar programmet under GHLs download sektion. I dagsläget heter det "WIFI-module-ESP update". https://www.aquariumcomputer.com/downloads/wifi-module-esp-update/
  2. Det var "GHL helg" hos mig när de två profiluxerna, doserpumparna och lamporna äntligen skulle få updaterade firmware och wifi firmware......det slutade dock med att lamporna får vänta då jag stötte på patrull med en av datorerna. Under firmwareupdateringen (via USB) så bröts kontakten och datorn stod där med bara ett par blå lampor lysande utan att det gick att få kontakt med den varken via knapparna eller via PC:n. Efter lite läsande på GHL hemsida så hittade jag rätt mjukvara (finns i GCC) och manual. När jag tittade på den så började det dock komma tillbaka då jag kom på att jag behövt göra detta en gång innan. Som alltid hittar ni de senaste versionerna på GHLs hemsida under downloads men här är den som gäller idag (22/4 2024). ProfiLux-4-Emergency-Update-instructions.pdf
  3. Allt handlar om att fatta informerade beslut men givet att det är till barnen cille jag nämna det. Ett alternativ till zoa som är enkla och färgglada så kan jag rekommendera discosoma och rhodactis mushrooms.
  4. Zoa är enklare koraller som ofta växer snabbt. De har dock en tendens att börja som olika färger men kriga ut varandra och man har bara kvar en sort efter ett par år. De har också ett gift som man behöver vara lite aktsam med när man hanterar dem. Det varierar dock från relativt harmlöst till att folk dött av det (då rör det sig om arten palythoa grandis). Googla på palytoxin så kandu läsa lite mer.
  5. Som Christian säger- inget gott händer snabbt i ett saltvattenskar! Ha tålamod och gör en förändring som du sedan väntar och ser effekten av. Ett tips är att hålla dig till att ”bara” göra en förändring per kvartal och se hur det påverkar karet. Jag tror också att du ska lverväga att hålla dig till vattenbyten i början för att lära könna karet. Visst kostar saltet en del men i det stora hela är det en mindre kostnad och du kan på så sätt lätt justera värdena över tid samt riskerar inte att göra något drastiskt fel. För precis som att inget gott händer snabbt i den här hobbyn så händer dåliga saker tyvärr väldigt snabbt om man inte har koll.
  6. Det är inget av dem som ger den näringen till bakterierna att växa på det viset. Möjligen att det är en obalans mellan fosfat och nitrat men det tror jag inte. det du verkar använda är dels aktivt kol för att ta bort färg och vissa ämnen i vattnet samt gfo för att ta bort fosfat.
  7. Ang. Din fråga om Hanna checkers. Jag använder själv ett par av dem (i kombination med andra titreringstester). De är bra om man följer instruktionerna till 100% men man måste komma ihåg att det är hobbytester och bara för att du får en exakt siffra så finns en felmarginal i detta. Jag skulle titta på Po4 ulr, no3 hr, DkH och även om det inte är ett ”ägg” så är jag väldigt förtjust i deras bordsmätare som man använder för att mäta salthalten med.
  8. Den typen av slem brukar kunna uppstå om man använder en kolkålla som vodka, vinäger, nopox, socker biopellets och ökar det för snabbt. Har du börjat använda något sådant?
  9. Grattis till att du börjat med en väldigt intressant och givande hobby! Precis som vemat skrev så är nog djuren lite upprörda efter den omställning som en flytt innebär. Jag skulle börja med att komma in i rutinen att byta vatten på karet som nybörjare. Om du gör 10-20% vattenbyten i veckan så kommer du snart att få värdena under kontroll. Sikta på en salthalp på 35 och en temp runt 25 så kommer det att bli bra. Är det bara ett bra salt så kommer du få ner kh,ca,po4 värdena lugnt och fint. Skulle po4 ge dig problem så kan man använda gfo i en reaktor men börja med vattenbyten. Sedan är det enligt mig bra att mäta. Man lär sig då använda testerna och lär sig sambanden mellan värden och hur djuren påverkas. Det man inte ska göra är stora och snabba förändringar baserat på vad man mäter fram. Det dinns ek risk att du som ny i hobbyn läst fel på ett test och anpassar något som inte är fel eller för snabbt anpassar ett fel, men något som dina djur vant sig med. Som sagt ta det lugnt och njut av hobbyn.
  10. Jättefina clownfiskar men är det verkligen A.Clarkii? De ser mer ut som A.Polymnus i mina ögon men jag är ingen fisk expert. Hur som helst ser de väldigt fina ut!
  11. Love em! Running a 180 on one of my tanks and its a beast when its dialed in. It will be a interesting build to follow.
  12. Now that’s not only a nice tank but a nice sump as well! What skimmer will go in it?
  13. De studier jag sett visade på ett visst effektbortfall men också en viss spektrumförflyttning. I mitt tycke är det andra mer problematiskt sett ur vårt behov då man precis som du skriver oftast kan hantera den första genom att öka procenten lite. Om jag minns rätt så var det dock stor variation mellan olika dioder där bl .a. dioder nere rumt/under 400nm hade en större förskjutning än de runt 450nm. Enda sättet att testa detta på din specifika lampa vore med en ppfd mätare och en spectrometer och jämföra det med en ny alt. Tillverkarens grafer. Du har dock lite tur i ditt cal då GHL säljer ersättnings puckar för mitras lamporna (både 7 och 6 serien om jag minnas rätt). Du borde då få tillbaka en ny lampa sett ur spektrum och effekt. Jag har själv gjort detta med en Ecotech radion för ett par år sedan vilket gav önskad effekt. Jag bytte dock själv till ghl mitras lx7206 av just den anledningen att man själv kan reparera dessa genom att köpa komponenter istället för att skrota lampor som man ofta tvingas göra av andra tillverkare. sedan ian man alltid fråga sig om ett par nm hit eller dit eller PAR spelar så stor roll för koraller om ee vant sig med det, men det är en helt annan feåga.
  14. Det skulle jag säga är normalt för denna typ av skummare, även vinglasformade skummare som man har i sumpen kan och brukar skicka ut lite luftbubblor. Det är inget att vara orolig över annat än att det kan ev. störa oss visuellt. Att ha lite luftbubblor i karet är normalt, jag har t.ex. en kejsarfisk som pruttar (hon anpassar luftblåsan) vilket jag kan tycka är lite charmigt. Mao det är en del i ett naturligt revkar. Fiskar och koraller mår inte illa av det så långe som luftbubblorna inte fastnar under koraller och det finns t.o.m. de som använder microbubblor för att rena karet. Lycka till med karet!
  15. Och här är en länk https://humble.fish/community/index.php?threads/internal-problems.9/
×
×
  • Skapa Ny...