Jump to content

OR20

Medlem
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Sven
 • City
  Norrköping
 • Antal år inom saltvatten
  5
 • Akvarievolym
  468l (+96l sump)
 • Akvarie mått
  120*60*65

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Då jag vet att vissa varit rädda för att lantanklirid ska påverka deras alkalinitet negativt så kan jag rapportera att så inte varit fallet vid de tre doseringar som jag gjort. Jag har endast sett en variation på 0.1, vilket likaväl kan vara ett mätfel med min Hanna checker ewller en dugnsvariation givet att jag doserat på förmiddagen och kontrollmätt på eftermiddagen.
 2. Jag har under det senaste året kämpat med för låga fosfat värden. När nu fosfatvärdet äntligen började röra sig uppåt stod tänkte jag att jag skulle se vilka alternativ jag har för att hålla det nere. En vän rekommenderade Microbe-lift Phos-out 4 i flytande form och då jag använder deras Special blend med gott resultat valde jag att testa även Phos-out 4. Jag har dock haft svårt att hitta vad det är i flaskan samt vilken påverkan det har på värdena samt hur snabbt. Då jag haft svårt att hitta annat än instruktionen på flaskan om 2ml/100 liter inom12-24h så tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter: Efter att ha adderat lösningen till akvariet blir vattnet grumligt. Detta får mig att tro att det rör sig om en lanthanklorid lösning då denna uppvisar samma effekt. Fosfat värdena sjunker också i samma takt som fällningarna. Vid mina försök har 1ml lösning i 100 liter akvarievatten resulterat i en 0.04 ppm fosfat reducering. Tester av vattenvärdena gjordes med en Hanna checker phosphorus ULR och skedde innan doseringen och 12 timmars efteråt. Jag använde en filtersocka för att ta ut fällningarna och har inte sett någon negativ effekt på fiskarna (kejsare, kirurger, clownfiskar, filfisk) eller korallerna (mjuk-, LPS-- och SPS koraller).
 3. Du fick ett PM för ett par dagar sedan, är akvariet sålt?
 4. Tack! ja det ser ju väldigt likt de foton som finns på nätet av en Chiton. Jag hade aldrig hört talas om dessa djur tidigare, roligt att lära sig något nytt. mvh Sven
 5. Hej, Jag var och köpte lite SPS koraller idag (en Acropora och en av något som säljaren kallade Calendinium, vilket jag andrig hört talas). Efter att jag kommit hem och låttit påsen ligga i karet i 30 minuter så körde jag det sedvanliga doppet (10 minuter i 1liter akvariumvatten med 7 droppar Coral Rx Pro). Under doppet så hittade Jag de sedvanliga hjuldjuren men jag hittade också två saker jag inte sett tidigare. Jag tog ett foto med mitt digital mikroskop (60x förstoring) vilket ni finner bifogat. Det som jag undrar är om någon av er vet vad det är som följde med korallerna? Mvh Sven
 6. Hej, Lite svårt att se vad det är för några fraggar på bilden. Vad är det för några olika koraller?
 7. Bågfilsblad brukar fungera väldigt bra för att kapa kalksten/koraller. Själv använder jag det för att skapa flata ytor på stenar så att de står stabilt. Skulle du vara orolig för att använda bågfilsblad i ditt kar så vill jag minnas att Maxspect har en handsåg som de kallar "coral handsaw" som du kan använda under vatten utan problem.
 8. Den testprocedur som beskrivs ovan verkar överensstämma med den "DIY" Nitrat testning som gjorts med hjälp av Red Sea Nitrate Pro reagenter i en Hanna checker ULR Phosphorus mätare. Det går att läsa mer om detta på R2R. Jag vill dock minnas att man hade svårt att få till en range som var användbart för annat än ULNS applikationer. Som många av oss här på forumet så är jag bara hobby kemist. Med det sagt så ställer jag mig frågan om vi inte stirrar oss allt för blint på värdet som visas i displayen och de olika felkällor som @Lasse m.fl. påtalat. Från mitt perspektiv så spelar inte det specifika värdet någon större roll så länge som det 1) inte är orimligt utan faller inom en godtagbar range, 2) är replikerbart och felen är samma varje gång samt 3) testproceduren är enkel och inte tar för lång tid att genomföra.
 9. Hej, Vad kostar de samt är de XR15 eller XR30 (lite svårt att se på bilden). Mvh Sven
 10. Hej, har du kvar Deltec kalkmisern (KM500)? Sven
 11. Hej, Det var jag som köpte Euphylliorna samt en Montipora Cap. frag. Jag ville bara återkoppla till forumet.: Jättefina koraller, trevligt bemötande och svarade ärligt på frågor. Jag kan bara rekommendera Piotr!
 12. Hej, Skulle du vara intresserad av att sälja E. Paradivisa och E. Paraancora på bild 5&6 samt en frag/bit av den röda montipora cap. som är på bild 1 för 1000kr? Jag är uppe i närheten av Stockholm idag och imorgon och skulle kunna hämta imorgon efter jobbet om det fungerar? Mvh Sven

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...