Gå till innehåll

Förslag på lampor


raxver

Rekommenderade inlägg

Hej alla!

 

Jag har akvarium Lido 200 och har en fundering kring vilka lampor skulle fungera bäst för mina koraller. I utrustningen ingår två T5 lampor: JUWEL LED DAY och NATURE. Av det som jag har förstått så dessa två lampor är 'värdelösa' för mig som vill ha olika sorter av stora och friska koraller, men fungerar om man har vanligt akvarium. 

 

Min tanke är/ var att köpa en lampa som heter: Fluval Sea Marine 3.0 LED 32w därför att den ska vara anpassad till koraller och har en program som simulerar naturliga förhållanden (morgon-dag-kväll). När jag läser om lampan så en del säger att den är dålig och inte värt pengar och andra säger att koraller växer som aldrig förr... 

 

Min fråga är om det finns någon här i gruppen som har Fluval Sea Marine 3.0 som vill berätta hur den lampa fungerar. 

Även om det finns andra lampor som ni kan rekommendera ( skicka gärna namn eller länk). Jag vill helst behålla locket på akvarium, annars jag kommer ha saltvattenskatter istället för akvarium ;)

 

Jag vill även att belysningen sköter sig själv, dvs. soluppgång, dagsljus, solnedgång och kvällsljus med mycket blått. 

 

Tacksam för alla tips! :) //R.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej,

Har även jag ett Lido 200 och letade lampor. Landade dock i en Reefled 90, du kan se i min tråd hur det ser ut. Precis som du har jag två katter, men klarat mig utan saltvattenskatter ;)

 / A

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Jag började med juwels marin lampor faktiskt och det funka till lättare LPS och mjukisar, dok är det svårt att få det blått då det vita var så mycket starkare än det blå lysröret.
Fördelen är att man inte lockades att pilla på schemat då rampen bara går att slå av/på.

Började även med locket på, dok när jag köpte bättre ljus så blev det rent för varmt i akvariet så locket fick tas bort, en annan nackdel med att ha lampan på kanten av akvariet är att den rostar om där är metal på den, blir den vått och inte är helt inkapslad så går det sönder. Nu kör jag 2 st hydra 32HD de är på 90w max styck och de sitter ju en bit upp så då går det inte heller att ha lock.

Tror nog som ovan användare skriver att en 90w lampa är nog att föredra, tror fluvalen blir för klen.

Har också katt och den vågar inte vara nära akvariet då den hatar att bli blöt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för tråden ovan, intressant med någon som har gjort samma resa :) 

 

Yes, det ser ut som att Fuvalen lampan blir för svagt, synd dock för att jag gillar deras funktioner! :( Jag får fortsätta leta efter en lämplig lampa. 

Jag har en Maine Coon katt och den rasen älsakr vatten så ja, han är redan nu intresserad av vad som händer i akvarium. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte avdunstningen i sig självt som påverkar pH:t när det finns lock. Det är istället att luften står stilla och hindrar att gasutbytet mellan luft och vatten. Inte tillräckligt med CO2 lämnar vattnet och pH blir lägre på grund av det. Du kommer ifrån det genom att se till att du byter ut luften mellan vattenytan och insidan av rampen, exempelvis med en liten fläkt. Det är sant att avdunstningen också är beroende på om luften står stilla eller rör sig men i det fallet gäller det vattenångtrycket. inte CO2 jämnvikten mellan luft och vatten.. Man kan säga att det är två olika effekter men som har samma orsak - stillastående luft som blir mättad med både CO2 och vattenånga.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...