Gå till innehåll

Fråga om vattenkvalitet / saltmängd


JoakimSp

Rekommenderade inlägg

Hej, håller på att ta mitt första akvarium i drift. Hade tänkt åka in till Gbg i morgon och köpa mina första koraller men har dock stött på ett problem.

Jag har köpt en refractometer (ALL001) men när jag testar mitt destillerade vatten (Frizzlife)!så får jag inte en salthalt på typ 1,012. Jag trodde det skulle vara noll och att man skulle kalibrera mätaren efter det. Jag har också testat kranvattnet och det visar också 1,012. 
Betyder det att min Frizzlife inte fungerar som den ska?

Eller kan det vara något annat tokigt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Japp. Reverserad Osmos.

Har kört kallt vatten vilket jag läste att man skulle. 
Vattnet går ju igenom iaf och det finns inga knappar eller vred eller någonting på den så jag borde inte gjort något fel.

Har också spolat i 10 min innan jag tog vatten då man visst skulle göra det också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 hours ago, JoakimSp said:

Jag har köpt en refractometer (ALL001) men när jag testar mitt destillerade vatten (Frizzlife)!

Ett osmosfilter producerar inte destillerat vatten, bara filtrerat sötvatten (oftast kallat "osmosvatten"). Det finns normalt inte heller någon anledning att mäta salthalten på vare sig kranvatten eller osmosvatten, utan en refraktometer används för att mäta salthalten på akvarievattnet (efter att salt tillförts). Däremot kan man mäta effekten av ett osmosfilter med en TDS-mätare, ett helt annat mätinstrument.

 

Quote

så får jag inte en salthalt på typ 1,012. Jag trodde det skulle vara noll och att man skulle kalibrera mätaren efter det. Jag har också testat kranvattnet och det visar också 1,012.

Menar du att du har en kalibreringsvätska som består av destillerat vatten? I så fall kan du kalibrera refraktometern med det (visar den 1.012 med destillerat vatten är den uppenbarligen felkalibrerad). Men observera att ALL001 verkar vara byggd för att mäta salt vatten, vilket skiljer sig med 3 promille från havsvatten: https://reefbuilders.com/2010/07/12/dd-seawater-refractometer-scaled-calibrated-seawater-saltwater/ --allra bäst är nog att kalibrera med en 35 promille kalibreringsvätska.

 

Kranvatten eller osmosvatten kanske kan användas som kalibreringsvätska för en refraktometer i brist på annat, men noggrannheten påverkas nog i olika grad (hur mycket vet jag inte).

 

Ändrat av Christian J
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...