Gå till innehåll

Hjälp mig att fixa ett saltvattenskar!


pimo

Rekommenderade inlägg

Jag har bestämmt mig för att testa salt och tänkte göra ett saltvattenskar av mitt 50 cm kub akvarium som är inbyggt i väggen.

Vill helst få igågn det så billigt som möjligt, för att sedan eventuellt köpa till saker längre fram när jag har mer pengar.

Den utrustning jag har nu är:

Akvariet ( 50x50x50 cm )

Ytterfilter ( fluval 303 )

cirkulationspump ( 3500 l/h )

Innerfilter ( ca 500 l/h )

Luftpump.

Vad av detta kan jag använda?

Jag vet ju inte mycket om saltvatten, men jag tänkte som såhär.

Jag sätter en glasskiva ca 10 - 20 cm från bakrutan så att det blir ytavrinning.

Där i kör jag innerfilter och har insuget till cirkulationspumpen plus ytterfiltret.

Sen tänkte jag försöka bygga en skummare som drivs av min luftpump som jag kör där i, går det att bygga egen skummare?, finns det någon guide eller liknande.

I akvariet tänkte jag ha 3-4 små fiskar ( typ 5 cm ) , några putsarräkor och eventuellt en sjöstjärna om det är enkelt?

Levande sten tänkte jag köpa 3-4 kg, sen göra sten av betong som det finns en artikel om här.

Kräver fiskarna, räkorna, sjöstjärna eller levande sten nått värre ljus?, har bara ett "vanligt sötvattensrör", behövs det mer?

Vad tror ni?

Hur ska jag gå tillväga?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hejsan

jag bor i dals-ed och du får gärna komma på besök så kan jag visa dig lite är förvisso ganska ny i området själv.

angående bygga egen skummare så finns det guide här på forumet "sök på piccolo" tror jag

mvh peter m

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det ljuset du har kan visserligen räcka, men ska du ha koraller och så vidare så krävs det bättre saker. Riktigt vilken sort vet jag inte. Finns en särskild underrubrik som kallas nanokar eller nanoforum här (minns inte riktigt vad det heter, men jag tänkte att eftersom ditt lilla kar är rätt litet så kanske du kan få en hel del ideer och lösningar därifrån.

Lycka till

/Skogsflickan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du kommer åt karet på baksidan kan du sätta en överrinnigsbox och bygga en liten sump. Annars kan du köpa en Midiflotor och driva den med din luftpump och sätta skummaren direkt i karet om du inte vill ha sump.

Ytterfiltret är inte nödvändigt att köra. En till cirkulationspump förutom din 3500l är att rekommendera.

Om du inte ska belasta nämnvärt går det säkert skippa skummaren och köra zeolit och rowaphos i ytterfiltret.

Ska du bara ha fisk å räkor duger T8 utmärkt, annars finns det mindre snygga billiga mh armaturer att köpa som funkar mycket bra om du har så du kan bygga in den så den inte syns.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för hjälpen ni som svarat!

jupiter: vore väldigt trevligt, har du någon msn eller liknande, lägg till mig om du har lust isåfall, martin_gottfridsson@hotmail.com

skogsflickan:

Ska börja med endast fisk, räkor och ls, koraller får komma senare om allt går bra.

Behöver ls starkt eller speciell ljus?

Drullplutt: tyvärr har jag inte plats med sump eller liknande, så jag ska försöka klara mig "i akvariet".

Vad är zeolit och rowaphos?

Behöver jag inget filter!?

Har förövrigt kollat på piccolo skummaren man kunde bygga själv som Jupiter tipsade om och testat att bygga en "prototyp".

Så hemmabyggt miniskummare blir det nog, inte säkert det funkar så bra men det gör ju ingen skada att testa iallafall.

Föresten, har ni några tips på väldigt tålig, snygg fisk som inte behöver mer utrymme än 50x50x50cm?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hej pimo,, välkommen jag började ungefär som du fast i ett litet 54 liters kar. Tycker det låter som du kan klara dig gannska bra på utrustningen du har just nu,,

*Bygg upp karet med en ytavrinning så du slipper oroa dig för skräp på vattenytan.. då kan du använa dina pumpar där du vill. För att få en hygglig nitratnedbrytare lite snabbare så fyller du ytterfiltret med små bitar av ls och en påse rowaphos.

*Huvudsaken är att du tar det lugnt, köp testerna "Phosfat, Nitrit/Nitrat Ph/KH" LS bör du ha dels för att de är väldigt bra för att kolla statusen i karet och dels för att de kommer förbättra vattenkvaliten något enormt,, Begagnad ls går utmärkt för nybörjare eftersom du kan räkna med att en del av dina misstag kommer ta död på en hel del av de levande djuren ovanpå stenen.

* Tillstätt startbakterier dagligen och när värdena börjar bli stabila och djuen på din LS ser ut att trivas kand du köpa lite Sniglar, börja med 1 verkar den trivas efter en vecka köp 10 till. först nu är det dags at köpa lite levande som räkor, eremiter, sjöstjärnor. räkna med att du kan introducera en art i veckan, var noga med att kolla så att värdena inte börjar skena. om de gör det är de enda alternativet att sluta köpa mer levande eller börja kolla efter en skummare.. jag har själv skummare men inte behövt använda den mer några dagar efter att min foderautomat gjorde uppror.

Hoppas de här kan hjälpa, det fungerade för mig. Fråga gärna om ja var otydlig på någon punkt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Angående stenen så verkar det vara tveksamt med cementsten av vad jag läst här på forumet. Satsa på mer levande sten i stället. Vissa skippar det och kör mednitratfilter och annan teknik, men jag tycker det är schysst inredning och mer underhållsfritt än ett filter. less is more... Mer teknik, mer som kan pajja. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=6085&page=2&highlight=cementsten

kasta ut belysningen och fixa en metallhalogen och t5-blåör som komplement.

Smaken är väl som baken, men clownfiskar är väldigt fina. Bangaiicardinaler också (vet dock inte riktigt hur stort akvarium de vill ha. Och köp odlade i så fall.

Du har inte sagt något om budgeten. Stor, större eller störst... om vi får reda på det kan vi tipsa om bra produkter.

Lycka till

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svar!.

Ska inte köra på cementen utan ska köra 5 kg levandesten, och 5 kg "halvdöd" tänkte jag.

Har börjat tömma akvariet nu och göra rent, ska köpa och limma ytavrinning imorgon!

sitter en frigolitskiva i botten för att skydda glaset mot stenar, kan man ha frigolit i saltvatten?

Är det samma startbakterier som man använder till sötvatten, eller är det speciella för salt?

Måste man köpa dyrt salt i akvariebutiker?, det finns inget billigare alternativ?

Såg på någon dansk sida att man kunde köpa "moget saltvatten", alltså inkört saltvatten, brukar man kunna det i "vanliga" saltvattensbutiker?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan säkert köpa inkört saltvatten från en butik, men vatten är väl ändå det billigaste i denna hobby, dumt att betala dyra pengar för det. Använder du osmos? Kan vara vits att göra det så du får mindre alger och annat otäckt. (klor, koppar mm...) Jag skule inte råda dig till billigt JOZO-salt från ica. Det finns prisskillnader i saltvattenssalt också. Du kan alltid kika lite i den här tråden https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=8285

Själv har jag ingen åsikt ang. olika saltmärken då jag bara provat ett. När jag startade mitt 54-liters hade jag inga startbakterier. Lite levande sten och en mugg vatten från en annan akvarist räckte långt för mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag börjar med vatten, låt ingen lura på dig "inkört vatten" inkört vatten ser jag som utslitna bildäck,, visst de är rullar å de fungerar men de fattas de viktigaste på dem. Med tiden försvinner viktiga ämnen från vattnet och det blir sämre.. Fördelarna med "inkört vatten" är att om du får vatten från samma ställe du köper stenen på så är de exakt samma värden så att djurlivet inte behöver vänja in sig.

Visst är de bra att få lite startkultur i vattnet när man börjar,, men du får din LS levererad i vatten häller du i det vattnet så räcker det gott å väl.

Om du fårstått min poäng med att inte köpa inkört vatten så förstår du kanske att det är värt att lägga lite extra pengar på saltet, Salt som du köper på ICA och i akvariebutiken är inte ens i närheten av varandra eftersom i saltet du köper på ica är det så gott som 100% Natriumclorid i. I mitt akvariesalt finns det 69 olika ämnen som är livsviktiga för de organismer som ska leva i vattnet.

Det är dyrt det går inte att fuska med, det är skullnad på salt och salt. så mitt råd är köp en 25 kg dunk med salt från början det sänker priset regält och det kommer gå åt.

Osmosfiltret däremot är de värre med,, försök hitta någon annan som har saltvattensakvarie där du bor å hör om de går att köra utan, folk som har discusar går med bra att fråga de har ungefär lika gnälliga fiskar som vi med saltvatten.

Startbakterier är väl special för saltvatten, behövs inte men underlättar de köper du där du köper dina andra prylar,, glöm köpa rowaphos med bara..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har hört att vissa använder sig av frigolit under stenarna, men det brukar börja smula sig efter ett tag tyvärr. Andra kör med en plexiglasskiva. För oss räcker det bra med ett lager sand, och på vissa ställen finns knappt det ens. Men så vet jag inte hur det ser ut därunder nu heller :P

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

skogsflickan:

Ska börja med endast fisk, räkor och ls, koraller får komma senare om allt går bra.

Behöver ls starkt eller speciell ljus?

Så vitt jag vet så kräver inte fisk eller räkor något särskilt ljus, de klarar sig ändå. Det man möjligen förlorar är kanske en del färgåtergivning som man inte ser så bra med vanligt ljus.. LS behöver inte heller nåt ljus, så vida man inte vill få igång alger. Men man ska börja försiktigt med starkt ljus, så man slipper få en algexplosion kan jag tänka mej.

Vi fick det här, men det vart först efter en lång tid när lamporna var igång flera timmar om dagen. Men vi kör ju med metallhallogen och två stycken blåa T8or.

Är lite osäker på de frågor du ställer, så jag lovar inte med säkerhet att mina svar stämmer. Men försöker komma ihåg hur uppstarten av blivande sambons kar såg ut... Så om det är någon som vet att jag har helt fel så får ni gärna tala om det, vill ju inte att det ska bli fel för "pimo" från början.

EDIT:

Med vanliga sötvattensväxtrör så kan risken vara större att man får algtillväxt. Alger får man alltid, men vissa är mindre bra än andra.

Så angående vad du behöver till din LS, så tipsar jag om att skaffa ancitic (osäker på stavning), de ska vara bra rör. Men som sagt så är jag väldigt osäker på det med lysrör så jag hoppas att någon annan kan ge dig ett utförligare svar än vad jag kan ge dig.

/Skogsflickan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Angående stenen så tycker jag att du definitivt inte ska göra egen. Köp hellre en del sten begagnad och en del ny fin sten.

Det är en lite summa i det långa loppet...

och ljuset klarar du dej nog med

Om han ska köpa ny sten är de väl bättre att han gör det när karet är igång och stabilt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

det beror på. Ny, okurerad sten när karet är nytt och han kan få en hel del skoj (mindre skoj) liftare... Och den kurerade stenen blir väl inte sämre för att den får bo med lite varierande vattenvärden ett tag? eller är jag ute och cyklar som vanligt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, nu är ytavrinningen byggd.

3500 liters pumpen har jag gjort insug och utblås av vp rör till så den är på plats.

Nu står akvariet och snurrar runt sötvatten, blev riktigt bra tycker jag!

Salt har inhandlats, så på söndag blandar jag salt!, på tisdag blir det att åka och köpa 5-6 kg ls.

Ska köpa 4-5 kg ls senare när jag har råd.

Skummare ska jag nog köpa en ändå, har ni någon riktigt billig men som fungerar att rekommendera?

Vad tror ni?, något speciellt att tänka på eller så nu vid uppstarten?

Hur gör man när man sätter i lsen?, är det bara att stoppa i eller ska den "koppas in" eller så?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, idag har jag köpt en miniflotor skummare!

Salt har inhandlats så nu är det saltvatten i karet.

Har bara 2 tester ännu, ph och nitrat.

Ph låg på ca 8,2-8,3 och nitraten var noll.

Imorgon eller övermorgon ska jag köpa ls!, känns skönt att det börjar komma igång!

Föresten, har en bit grov filtermatta på insuget till cirkulationspumpen, ska jag ta bort den eller?, tänkte den va bra för att ta bort "grov skit", eller hur är det?

Vill gärna att någon svarar mig angående hur man sätter i ls också, om den bara är att stoppa i eller om den ska "koppas in"?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I kar som är igång brukar en del sätta stenen i karantän för att få bort skit som dött under färden och för att se så man inte får med sig krabbor/glasrosor och annat otyg. Men om det är ett nytt kar ärdet bara att hiva i stenen och börja spana efter inkräktare i karet med en gång. (du kommer se en miljon saker du kommer fråga om de är bra eller dåliga ;))

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, tack, nu kan jag pusta ut, åker förmodligen och köper stenen imorgon, vore inte så roligt att ta död på den det första man gör.

Krabbor, varför vill man inte ha det?

Glasrosor och "små sjöstjärnor som jag inte kommer ihåg namnet på" är den vanligaste "ohyran" vad jag har förstått, så det ska jag spana efter.

Krabbor vill jag ha en förklaring till varför det inte är bra innan jag tar bort om det finns ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, inga krabbor då.

mitt vatten är lite grummligt tycker jag, trodde det var små luftbubblor först men det var det inte.

Testade att stänga den stora pumpen en timme för att se ifall det försvann.

Då blev det lite dammliknande skit på botten!

Någon som vet vad detta kan vara, salt som inte löst upp sig?

En sak till, ska man ha filtermatta på insuget i ett saltkar?, eller bara ett skydd så inte stort skräp kommer in?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...