Gå till innehåll

beställa lampor, tips?


Draedon

Rekommenderade inlägg

ska beställa mh lampor till nya burken. har en 250w armatur och en 150w jag tänkte använda till en början (+2x30w T8 coralstar) för att sedan komplettera med en till 250w eller sälja allt och bygga t5.

vad tror ni jag ska satsa på för lampor? hade tänkt 14 000k BLV i båda armaturerna, men man kanske ska blanda olika kelvintal? vad säger expertisen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att blanda Kelvin talen på MH lamporna blir nog tyvärr för stor skillnad i ljuset. Om du hade haft ett kubformat kar kunde du ju alltid placerat MH lamporna bakom varandra med olika kelvintal då hade lamporna bara kompletterat varandra. Själv skulle jag inskaffa en 250w alt 150w till. Beror ju lite på vad du vill ha i karet förståss. Men det är mycket man vill och plånboken allt för tom ibland... :( Men om pengarna räcker så skulle du kanske kunna ha kvar 150w till karrantänkar för koraller? Att skaffa ny T5 armatur är väl lika dyrt som en ny 250w MH?

Vad ska du ha i karet, bara fisk eller är du mer för ljuskrävande koraller?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ja jag vill ha antingen 2x150 eller 2x250.. tror det räcker med 2x150. men just nu är plånboken ganska tom. har köpt 2 tunze streamers med multicontroll, returpump och massa annat godis. så för husfridens skull tänkte jag inte köpa mer den här månaden ;) utan använda det jag har liggandes.

innehållet i karet blir fisk och blandade koraller, dock "lätta" koraller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att välja temp på ljuset är ju inte lätt eftersom det är så många "hemma hos" faktorer som spelar in - men jag håller med Jonas, det blir nog konstigt om du blandar olika lampor.

BLV är ju en stående rekommendation om du vill ha lite dragning åt det blå hållet utan att förlora ljusstyrka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du skulle vilja ha lite mer ljuskrävande någon gång framöver så kommer du kanske ångra dig om kör på 2x150w... men så fall spar du pengar i Kwh! El är inte heller gratis!

Men när det gäller kelvintal så skulle jag rekomendera att ha samma på båda armaturerna oavsett vilken watt uppsättning du än väljer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...