Gå till innehåll

Skillnad på Watt och Watt


Ricke

Rekommenderade inlägg

En del påstår ju att Iwasaki 6500k är världens bästa lampa. Klart att koraller växer och trivs bra under en 6500k lampa, för oss veteraner som har hållt på med denna hobby ett tag vet detta. Jag hade bla Eyphyllior och sarcophyton som växte ur karet med 6000K lampor + Philips actinic 03 rör.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Grymt gjort. Nu skall man alltså skicka alla MH-lampor och lysrör till dig så du får räkna ut PUR-värden?

Ja om det finns en tillförlitlig lumensmätning på lampan också. Jag har sett någon som gjort en integrationsbox, så det känns inte helt omöjligt. Här har jag spekulerat över det med lite länkar:

http://www.defblog.se/permalink/1682.html

Utnyttjar du bilden i webkameran, vänster till höger lika med olika våglängder eller flyttar du kameran på något sätt?

Här visas det tydligt hur mitt javaprogram gör (fast vid tiden för det där inlägget gjorde jag det förhand med photoshop och ett litet enkelt javaprogram som itererade över den photoshopgenererade gråskalan):

http://www.defblog.se/permalink/1679.html

Dvs kameran kikar bara in i spektrometern och tar en bild.

Jag läste igenom din referens http://www.advancedaquarist.com/2002/2/aafeature och vad jag fattar så kom de fram till att det var ingen större skillnad mellan en 4000 K och en 12000K metallhalogenlampa (när de var av fullspektratyp) vad gäller utnyttjbar energi för fotosyntes. Är det så enligt din åsikt att man exempelvis lägger sig på 6500 K (och har ett fullspektrarör eller lampa) så är det bara intensiteten som avgör. Kan man få mer aktivitet per elektrisk insatt watt om man fick tag i ett rör som hade tonvikt på rött och blått men lite av grön/gult?

Det dom testade var en lampa med tonvikt på rött och en med tonvikt på blått (om man kollar på deras spektralfördelningar). Den ena lampan slår hårdare på de röda klorofyllet (6500K) och den andra på det blå (14000K).

Skulle dom även gjort samma mätningar på olika djup hade förmodligen 14000K lampan "vunnit" eftersom den pruttar ut energi som håller sig längre ner i vattnet. Artikelförfattaren gör alltså ett stort fel när han tror att han får fram olika fotosyntesaktivitet på olika djup genom att variera intensiteten istället för vattendjupet. Spektralfördelningarna är ju markant olika vid ytan och bottnen.

Flera Amerikanska korallodlare använder sig av Iwasaki MH 6500K

En del påstår ju att Iwasaki 6500k är världens bästa lampa. Klart att koraller växer och trivs bra under en 6500k lampa, för oss veteraner som har hållt på med denna hobby ett tag vet detta. Jag hade bla Eyphyllior och sarcophyton som växte ur karet med 6000K lampor + Philips actinic 03 rör.

.. och världens största växthus använder gula kicksilverlampor som visserligen ger mycket lumens men inte triggar fotosyntesen speciellt hårt.

Det hade varit ekonomiskt fördelaktigare om dom använt lampor som skjuter rött+blått istället för enbart gult.

Poletten kommer trilla ner hos dom också tillslut. Lovar.

Nu menar jag inte att Iwasakilampan är dålig, för det har jag ingen aning om. Jag ville bara påvisa att bara för att dom bästa använder något så innebär det inte speciellt mycket.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är det väl ändå så att färgtemperaturen i sig inte säger så mycket? Spektralfördelningen hos olika lampor kan vara olika men ändå ge ungefär samma färgtemperatur. Sen att tillverkarna sätter färgtemperatur mer eller mindre godtyckligt gör ju inte saken bättre.

Solen är ju grym för den enorma mängd ljus den spottar ut. Men är den det effektivaste sättet att belysa jordens växter? Om inte annat skulle det inte skada med en fet reflektor :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som gustav säger så är solen lite exceptionell iom att den skjuter ungefär lika hårt över hela spektrat, vilket ingen normal konsumentlampa gör - och dom lampor som försöker härma detta beteende måste använda så avancerade fosforbeläggningar att utbytet mellan elektricitet och skapat ljus blir dåligt. Dvs dålig intensitet.

Man ska rygga tillbaks för lampor med väldigt kontinuerliga spektralfördelningar och exceptionell färgtrogenhet som härmar solen så perfekt som möjligt. Det kostar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Solintensitäten över korallhaven ligger på ung 7700K men som någons sa så lyser den i hela spektrat. Det betyder även UV och infra. Vattnet absorberar väldigt effektivt det röda. Blått når väldigt mycket längre ned och allra längst når infrablått d.v.s UV A (som vi blir bruna av). För koraller tror jag att utstrålningen från lampan bör ha övervikt på den blå sidan runt 320-340nm. Väldigt många komersiella odlare i USA använder bara 20000K lampor eller naturligt solljus. Jag har aldrig sett någon som använder typ Grolux (max i blått och rött) som man med fördel gör när man odlar växter. När jag började med saltvatten på 80-talet så använder jag även kvicksilverlampor med kvartskolv som gav 30% UV a. Dessa lampor gav en fantastisk växt av kalkalger och inga grönalger alls samt gynnade flera sorters koraller dock ej alla men spec de som naturligt växer lite djupare. Lamporna var av samma sort som man i dag använder vid fångs av nattfjärilar ( insekter ser UV a vilket vi ej gör)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...