Gå till innehåll

Saltkar förutsättningslöst


Bear164

Rekommenderade inlägg

Hej jag kommer under januari starta ett saltkar för först gången och är tacksam för all hjälp jag kan få. Har försökt läsa så mycket jag kan på forumet med det är ju alltid bättre med direkta råd.

Projektet är tyvärr inte förutsättningslöst men jag är öppen för de mesta ändringar. Akvariet kommer vara på ca 150x60x50(alt60). Jag kommer starta som ett FO fast mycket lågt belastat för att om ett halvår eller så införskaffa lämplig belysning och börja skaffa lite koraller.

Rening

Det kommer inte gå att använda en sump då min kära fru tycker att akvariet känns ”luftigare” om det står på en benställning. Frågan är då om det går att få plats inne i akvariet utan att det blir allt för störande. En tanke jag har är att bygga ett fack på totalt 40x30x50 där överinning i ena hörnet sker ner i ett litet fack på 10x15x50. I detta fack ligger returpumpen som även matar skummaren i nästa fack på samma storlek. Där finns plats för en tunn filtermatta som fungerar som bubbelfälla. Därifrån går vattnet in i refugiumet med DSB på 30x30x50. Här har jag tänkt så småningom ha lite macroalger och köra med omvänd ljusperiod för PH-stabilitetens skull. Frågan är om både skummaren och refugiumet är för snålt tilltagna. Skummaren jag funderar på är ”Skimmer Beast 400” på 1200l/h vilken får plats i ett så litet fack. Refugiumet kommer ju dessutom bidra till ökat mikroliv. I akvariet kommer jag använda ca 5cm sand och en hel del LS.

Vattencirkulation

Funderar på två eller tre nonostreamer eller är det lika bra att gå på Stream 6060?

Kommer säkert med mer frågor längre fram men tacksam för de svar jag kan få. Man vill ju göra så rätt som möjligt från början.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

björn, om du har möjlighet att öka karets djup skulle du kunna göra som så att du lägger in en 12mm blå PVC skiva längs hela karet så att du får en snygg bakgrund (blå) och en "dold" sump. Silikona PVC skivan mot glaset och bygg minst 3 fack typ 1 till skumaren 1 till refugium 1 till returpumpen. Då kan du ha ett kar på 150x80x60 men där "synliga ytan blir 150x60x50 ock "sumpen" blir då 150x20x50. (ungefär som man gör på Molly/Guppy hotellen) för att slippa skummar pump kanske du kan köra på en beckett skummare med all vatten från avrinningen?

Vad säger ni andra?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I teorin så kommer din ytavrinning rymma ca 7,5L (i praktiken mindre). Och där ska du försöka hålla jämn vattennivå, vad jag har förstått. Kan vara ganska jobbigt med tanke på avdunstning och liten volym om det inte görs per automatik, dvs nivågivare eller doserpump som du har kalibrerat för dina behov. Kan vara idé att öka den till över 10L tycker jag annars har man ganska så små marginaler vid ex resa mm när man inte är på plats.

Men du har kanske redan tänkt till angående detta

Har jag fel i mina tankar så får gärna någon rätta mig :-)

MVH

Simon

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för alla svar

Ang Cirkulationen räcker det då med en 6060 eller är det bättre med två? Är styrka att föredra framför flera olika cirkulationskällor om man ex användre tre nanostreamers? Dessa producerar ju ända 7500l/h tillsammans och avkvariet är ju bara på 450l

dule: det är ju en tanke att använda hela bakgrunden. Det är egentligen inget problem för placeringen i rummet. Men det jag drog mig för med den lösningen är att det kanske blir lite väl svåråtkomligt då baksidan står mot en vägg. Jag såg någonstans att om Refugiumet är runt 1/3 del av akvariet skulle det kunna räcka som rening. I ditt exempel blir det ju så stort om man struntar i skummare facket. Facket jag först beskrev tänkte jag gömma i ett rev och då skulle man ändå kunna nyttja fulla djupet på akvariet för att ge en (förhoppningsvis) bättre visuell effekt. Beckett skummare vet jag tyvärr inte vad det är, enda kravet jag har på skummare bortsett att den ska göra sitt jobb är att den ska vara så tyst som möjligt. Ang plexiglaset menar du att jag ska nöja mig med den som bakvägg eller limmas den på en redan existerande falsk glasskiva. Silikonat plexi mot glas har ju en tendens att släppa med tiden.

Simon: Ja du har nog rätt att det är lite snålt tilltaget. Hur mycket kan man förvänta sig att akvariet dunstar om dan?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rening

Det kommer inte gå att använda en sump då min kära fru tycker att akvariet känns ”luftigare” om det står på en benställning. Frågan är då om det går att få plats inne i akvariet utan att det blir allt för störande.

Tänk på att inte finns något som säger att en sump måste stå under akvariet. Du kanske kan ställa byrå eller skåp brevid akvariet som du har sumpen inuti. Då kan du gjöra så att sumpen hamnar i nästan samma höjd som ditt akvarium och på så sätt slippa ha en kraftig returpump. Eller varför inte ha sumpen ovanför akvariet, det krävs i och för sig att man får tänka lite omvänt då med returen i huvudkaret osv.

Allt går att lösa. Och om jag var du skulle jag göra allt för att komma runt problematiken med att tvingas ha sumpen i akvariet. Eller gör en riktigt snygg skiss på din tilltänkta akvariebänk med sumpen under akvariet. En massa skit som sticker upp på ovansidan är knappast snyggare är en välbyggd snygg bänk.

Lycka till, vet av egen erfarenhet att det inte alltid är lätt att övertyga regeringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaken är inte dum han! Lyssna på hans råd. Jag tycker du ska ta en allvarlig funderare till på om du inte ska ha sump fristående. Vad det gäller pumpar så kan jag bara konstatera av egenerfarenhet att man inte ska vara dumsnål. Jag köpte 2 lite billigare streamer på 6000 l/h styck och har redan ånmgrat mig. Jag rekomenderar dig (om du har råd) att satsa på 2 st Tunze 6000 med multikontroll. Det kommer bli för lite med 7500 totalt i ditt kar.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaken: Det är en smart idé med fristående sump. Dock är inte det möjligt då akvariet inte kommer ha något på sidorna om det. Ovanför skulle min kära fru igen protestera emot. Det förtar den "luftiga" känslan som benställningen ger om det är byggt ovanför. Tyvärr är det i tanken som gäller annars tror jag det är störst chance (fast mycket liten) att övertyga henne om ett skåp med sump och allt under akvariet.

Sillen: Två 6060 ligger i alla fall inom budget. Multikontroller och allt får jag nog ta mig en funderare på, hur viktigt tycker ni det är med styrbara pumpar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej igen och tack för alla förslag. Ett speciellt tack till Jaken då jag satsade på att övertyga regeringen. Argumentet som vann var att en bänk är mycket stabilare än en benställning av aluminium. Då vår son teoretiskt skulle kunna få benställningen i gungning.

Tyvärr blir projektet lite försenat men det får man väl ta. Nu till nuvarande läge.

Bänken:

Jag har redan en bänk som är mycket robust. Med stomme i lackade järnbalkar. Yttermåtten är 160x70x80. Två ventilationshål finns i varsin kortsida ena i överkant andra i underkant.

Tre frågor jag skulle vilja ha lite synpunkter på.

(1) Räcker ventilationen eller måste man sätta en datafläkt på ena hålet?

(2) Det är någon typ av MDF mellan balkarna. På utsidan är skivorna lackade men på insidan är de kala. Hur gör jag lämpligast för att det skall tåla stänk och fukt?

(3) Ljudisolering, förslag på hur man ljudisolerar bänken som sådan. Detta är en prioriterad fråga.

Sump:

Bänken har mittstag på långsidan och snestag på kortsidorna samt två mittstag på ovansidan detta gör att sumpen (om man bara använder en enhet vilket jag hellst gör) blir begränsad i storlek. Maxmåtten är 120x50x35 då kan jag få in den på högkant och samtidigt vrida rätt den inne i skåpet. Jag eftersträvar enkelhet och flexibilitet. Funderar på bara tre fack ett teknikfack, ett refugium samt själva sumpen med returpump. 20x50 (teknik) + 80x50 (refugium)+20x50 sump. Teknikens utformning och så kan vi kanske ta längre fram. Men kom gärna med synpunkter på om ni tycker att utformningen medför några begränsningar. Tänkte ha ytavrinning mellan facken längs hela bredden på 50cm för att minska ljudet. Eventuellt någon typ av trappa till sumpen för att minska ljudet när den inte är full. Kom gärna med förslag på alternativ.

Effektiv höjd i bänken är 60cm. Är då 35cm på sumpen för högt? Kommer man åt ordentligt etc.

Ytavrinning/rördragning:

Storlek på och placering av ytavrinningsfacket. Låg ljudnivå och självklart ”osynlighet” är målsättningar. Tänkte ha både avrinningen och retur i samma fack för att det är enklare att dölja en än två lådor. Vilken diameter på rörern kan vara lämpligt. Jag tänker mig en ganska låg faktisk genomströmmning på ca 1000 l/h.

Rördragningen under bänken. Ifall ytavrinningsfacket finns i ena hörnet. Bör det då vara det ingående eller returen som står direkt under?

Akvariet:

Bottenmåtten blir som sagt 160x70. Så det enda som går att justera är höjden. Hade 60cm innan och tyckte det var lite för högt att jobba effektivt i. Jag var inne i en akvarieaffär (med salt) och de hävdade att jag behövde minst 10cm från ytan till kanten ifall jag inte täckte det med glas i ett saltkar. Tyckte detta lät lite väl saftigt några funderingar om det?

God fortsättning!

Mvh

Björn

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...