Puck Postat 19 februari 2007 Postat 19 februari 2007 Hej! Ligger i startgroparna att starta upp ett "guppyhotell" (37 liter inkl filterdel tror jag), men har en fråga som jag skulle vilja ha svar på innan jag går och köper något..Har läst en hel del här, men blir i alla fall inte klok på allt...Hur viktigt är det att ha osmos vatten egentligen? Känner ingen som kör saltvatten som jag skulle kunna sno av och har egentligen ingen lust att köpa en egen anläggning (just nu iaf..). Är det bara att ge upp planerna pga detta eller går det nästan lika bra att använda vanligt kranvatten?
Scooby_doo Postat 19 februari 2007 Postat 19 februari 2007 Hej,du kan använda kranvatten. Risken ökar för algtillväxt dock.Efterosm det är nano akvarium, så skulle du kanske kunna få tag på de 25-30 liter som behövs (37 liter - sten, utrustning) av ngn annan som har osmos här på guiden som kan hjälpa till. Alternativt finns det affärer som säljer osmos vatten med i 25 liter dunkar. Kommer ej gå åt stora mängder vid vattenbyten heller i framtiden då totala akvarievolymen är liten så kan klara dig utan egen osmos.lycka till~Henrik
Sunny Postat 19 februari 2007 Postat 19 februari 2007 Ser att du bor i stockholm,det är bara höra med någon utav butikerna i närheten om du kan köpa loss lite vatten,tror inte det kommer vara något större problem.Mvh,Sunny
Puck Postat 3 augusti 2007 Författare Postat 3 augusti 2007 Oj, var det så länge sedan jag skrev här sist... Lite sent men tack för svaren!Det blev ett ovan nämnt kar som jag nu har haft igång lite drygt över 5 månader.En liten uppdatering innan min fråga Förutom ca 5kg LS har jag idag en Occelaris (sp?), en putsarräka, en koloni skivanemoner, pulserande Xenia, 4-5st knappar med okänt namn, 3 turbosniglar som har hängt med ända sen början, en liten låbenad eremit och en sorts makroalg som måste ha följt med stenen.Allt verkar så vitt jag kan se trivas, fisken äter glupskt och jagar bort mig så fort jag är inne och rotar, räkan ömsar och har sig, knapparna har blivit fler (var 3 från början), skivanemonerna (ursäkta om det är fel namn, menar dom som ser ut som svampar) har också ökat i storlek och antal och Xenian växer som ogräs...Jag har 1st 18W rör idag och tänkte nu försöka mig på att stoppa i 2 9W rör till, men är lite osäker på om man kan ha dom så tätt som jag hade tänkt mig, eller om det kanske blir för mycket/för varmt? Försöker bifoga en bild med hur det kan komma att se ut och är tacksam för kommentarer. Jag har bara lagt dom där det är tänkt att de ska sitta än så länge, ballasten tänkte ha jag på bänken vid sidan av.Det skulle i så fall bli totalt 36W på 37 liter, då borde jag väl kunna ha något lite mer ljuskrävande än det jag redan har idag?Det är 2st 6400K rör, hade tänkt byta ut dom till något lämpligt, eller är dom OK?
Puck Postat 3 augusti 2007 Författare Postat 3 augusti 2007 Ja just det, om någon undrar så valde jag att köra på "vanligt" kranvatten.Verkar funka helt OK än så länge förutom att sanden som var vit börjar bli brun...Sniglarna är riktigt duktiga på att hålla ordning, trots att de bara är 3!
stigigemla Postat 3 augusti 2007 Postat 3 augusti 2007 Det verkar som att du gör allt rätt. Med ett undantag: En bra reflektor dubblar ljuset åtminstone.
Draedon Postat 3 augusti 2007 Postat 3 augusti 2007 Det verkar som att du gör allt rätt. Med ett undantag: En bra reflektor dubblar ljuset åtminstone.Med TVÅ undantag imho, varför inte köra med osmosvatten?? Dum grej att snåla på enligt mig.
stigigemla Postat 4 augusti 2007 Postat 4 augusti 2007 Byter man tio procent vatten i veckan går det bra med kranvatten på de flesta orter. Problemet är om man får kiselalger.Men tre liter saltvatten i veckan kostar mindre än att hålla en osmos i gång.
Draedon Postat 4 augusti 2007 Postat 4 augusti 2007 Byter man tio procent vatten i veckan går det bra med kranvatten på de flesta orter. Problemet är om man får kiselalger.Men tre liter saltvatten i veckan kostar mindre än att hålla en osmos i gång.Jag skulle iaf rekomendera folk som inte kör med osmos att kolla upp sitt vatten på tex. kommunens hemsida innan de drar igång sitt akvarium. Här i Leksand tex finns det inte på kartan att köra utan osmos, vi har så mycket skräp i vattnet att akvariet blir brunalgsorgie bara man vänder ryggen till.
Puck Postat 4 augusti 2007 Författare Postat 4 augusti 2007 Jo, kanske dumsnålt men men... Har hittills inte haft några större algproblem.Det som är: Jag får dra med en algskrapa på frontrutan var tredje dag ungefär (tunn brun film).Inget på frontrutan ännu, men en del kiselalger (hårda, råsaaktiga?) har dykt upp på sidorutorna och bakidan.Har inga trådalger eller annat förutom på en av stenarna. Den var redan när jag köpte den till hälften täckt av en röd matta, det har varken blivit mer eller mindre. Kanske lite längre iofs. Men det är klart, kanske blir värre med tiden allteftersom jag fyller på med nytt kranvatten?Mina kunskaper om för att avgöra om vattenkvaliten i kranen är bra eller dålig är för dåliga för att säga mig om jag har bra eller dåligt vatten...Här är iaf en analysrapport från vattenbolaget om någon känner sig manad: http://www.norrvatten.se/omvatten/analysrapport.pdfÅter till min första fråga lite snabbt, stigigemla, förlorar jag för mycket av reflektorn för att det ska bli någon större skillnad om jag gör som jag hade tänkt tror du? Dvs mycket jobb för lite bättre ljus då?
stigigemla Postat 4 augusti 2007 Postat 4 augusti 2007 Köper du en reflektor för 39w T5 kan du klippa den i bitar som passar in i din ramp.Den räcker till alla rören utan vidare. Är man litet våldsam går det att klippa med en vanlig sax.
Rasken Postat 4 augusti 2007 Postat 4 augusti 2007 vill bara dela med mig ett inlägg jag gjort tidigare:"jag måste flika in ang RO, jag har satt upp ca 10 akvarium runt om i stan, inget är startat med RO, det har funkat utmärkt. Där emot i min egen burk så använde jag en RO som var beggad och det var inte roligt, det är viktigt att membranen sköts rätt och köper man en beggad kan man ju anta att säljaren inte använt den ett tag och membran som stått torra e inge bra, jag köpte en ny och använde den ca 1år sen lessnade jag för att byta vatten blev en 3dagars planering, slutade då med RO och märkte ingen skillnad, det e min erfarenhet av det hela"
stigigemla Postat 4 augusti 2007 Postat 4 augusti 2007 De rosa hårda algerna är kalkalger som man räknar som välkomna eller inte beroende på tycke och smak. Men de förbrukar kalcium vid sin tillväxt.De bruna algerna på rutan är kiselalger. De är beroende av silikat i vattnet och där saknades det värde i laboratorietesten. Det går att ta bort från ditt inkommande vatten med ett silikatfilter. Det brukar man använda efter osmos men det fungerar utan också.Livslängden blir bara ungefär trettio gånger kortare. Salifert tillverkar ett bra silikattest som du kan kolla ditt kranvatten (eller efter filter) med.Algerna brukar försvinna på en månad ungefär om man har silikatfilter till vattnet man fyller på.
Puck Postat 8 augusti 2007 Författare Postat 8 augusti 2007 Tack för alla svar!Tycke att det än så länge inte känns som något större problem med kiselalger, men ska inhandla ett silikattest och se om jag kommer på andra tankar efter det Värre med kalkalgerna i så fall, om dom börjar sätta sig på frontrutan också...
Puck Postat 15 augusti 2007 Författare Postat 15 augusti 2007 Tänkte bara dela med mig med ett par bilder, dels en helbild och en där en av mina knappar (vet ej eg. namn) fick för sig att fösöka käka upp en bit av Xenian som kom för nära. Han spottade ut den efter en liten stund Svårt att ta skarpa bilder... har en Canon Ixus 60.Silikatvärdet är inte mätbart med det testet jag skaffade, eller möjligen det lägsta på skalan, 0.03 och den sträcker sig till 3.På helhetsbilden ser ni det röda luddet, är det något jag borde försöka få bort, och i så fall hur förutom att dra i det med fingrarna? det har ju liksom inte blivit värre så det kanske är ok att ha det kvar.Det ser lite rörigt ut kanske... funderar på att rensa bort lite av Xenian men vill ju inte döda den...
alofstrand Postat 15 augusti 2007 Postat 15 augusti 2007 xenia är väl eftertraktat, du kan inte byta lite med någon ?
Draedon Postat 15 augusti 2007 Postat 15 augusti 2007 xenia är väl eftertraktat, du kan inte byta lite med någon ?kom till leksand så får ni så mycket xenia ni orkar bära. sen slänger jag lite till efter er på vägen ut...
Puck Postat 17 augusti 2007 Författare Postat 17 augusti 2007 En snabb fråga angpende mitt mitt´belyningsprjekt.Har bestämt mig för att endast sätta in en av de 9W PC lamporona för att göra så lite ååverkan som möjligt på burken.Satte den på locket man ka fälla upp för att mata m.m., ett litet lock som man kan fälla upp. Jag klippte till relflektorn som följde med så den passar.'Problemet är att det där bara finns plats för en st lampa och på balasten står det 2x7, 2x8 och 2x9W. kan den bli överhettad och kortsluta/börja brinna om jag bara kör med 1 lampa?Jag har redan satt upp det och har en plexiglasskiva emellan för att hindra kondens att nå elektroniken, men efter en halvtimmes drift är ballasten ganska så het = vill helst inte hålla i den i mer än 10 sec.Nån elektronikkunnig som kan hjälpa mig i denna frågan?Och sen, lampan som följde med var en 6400k, funderar på att byta den till en 10000k eller liknande (jag har en 18W 10000k idag med bde blått och vitt sken i samma)Kommer jag att kunna ha något mer ljuskrävande i min bur med denna setup? förslag mottages gärna Eller ska jag skita i den utrustningen jag har och "låna hem" kontorsampan jag har på jobbet? den är på 11W.Såg föresten idag att jag har 2st nya bebispolyper/knappar *glade*
Puck Postat 28 augusti 2007 Författare Postat 28 augusti 2007 Så, nu har jag totalt 27W (om än väldigt provisoriska kopplingar...), blir ytterligare 9W när andan faller på.Kommer rensa ut en del Xenia för att göra plats för annat, den har spritt sig som bara den. Någon i sthlm som vill ha en bit så är det bara att säga till. Det blir inga jättekolonier, men dom sprider ju som sagt snabbt. Kan försöka fästa någon bit på en liten sten i så fall. Vill inte gärna "döda" den. Främst dom som sitter nära euphyllian jag vill bli av med.Vet bara inte riktigt vad jag ska/kan stoppa in i stället? Gilllar tentakler och färgglatt, men är urusel på namn. Har några (5 knappar) som sitter på en sten, en 2-grenad euphyllia paradicum (sp?) den med grönaktiga tentakler och vita toppar. och en koloni skivisar förutom putsarräkan, occelarisen och eremiten. Vore det att överbelasta med ytterligare en occelaris eller annan mindre fisk, eller har jag redan överbelastat karet (37L)?En skivis har föresten tappat fästet när jag försökte dela stenen den satt på, den är också fri för avhämtning om den inte hinner sätta sig någonstans. Brun med grönaktiga ränder från mitten och ut.Turbo/astraea sniglarna verkar ha förökat sig, har sett 4-5st åtminstonde på ca 3mm höjd/bredd. Kan det stämma eller kan det vara något annat? de vuxna ex. ha bott där i ca 6 månader.
Puck Postat 8 februari 2008 Författare Postat 8 februari 2008 En liten uppdatering nästan ett år efter uppstart, skulle gärna vilja ha lite kommentarer.Har inte haft något dödsfall, förutom xenian som blivit lite mindre.Jag har gjort som sådant:Bytt ca 2 liter varannan vecka och fyllt på med avdunstat vatten då och då. Inga tester (jo jag vet...)Handmatar räkan och fisken varannan dag caMen ser väl ändå ganska ok ut förutom skivisarna som inte är helt utvecklade? Saken jag glömt namnet på i högra hörnet ("blomman") ser ut att ha växt en del och jag får rensa de gröna växterna lite då och då.Det jag funderar på nu är om jag skulle kunna lägga till något mer? Skulle gärna vilja ha någon mer korall som inte är brun... gärna något som fisken skulle bosätta sig i, men det är nog väl optimistiskt. Ingen mer fisk antar jag, men kanskeåt annat djur?ja just det, måste byte lampor, har kvar originallamporna, ka man göra det på nåt speciellt sätt eller bara byta o köra på som vanligt med amma belysningstider?
Rekommenderade inlägg