All Aktivitet
- Idag
-
Det är dessa tre saker jag matar med då fisken är för liten för större mat och ratar torrfoder.
- Igår
-
Många djurplankton finns i både söt- och saltvatten. Men precis som jag inte hade matat våra saltvattensfiskar Daphnia (water fleas :O), som nästan enbart lever i sötvatten, hade jag nog inte matat med andra sötvattenslevande kräftdjur. Med det sagt, så länge du inte enbart matar med dessa sötvattenslevande kräftdjur är det nog inte ett stort problem.
-
Och kan lika gärna fråga här. På en liten levande sten som tillsatts i efterhand växer dem här: tycker efter googlande att det ser ut som små rörmaskar och inte 'colonial hydroids' men någon med mer koll får gärna bekräfta det åt mig. (Det nere till höger antar jag även är en 'vermetid snail' som jag borde avlägsna?)
-
Hej, var sugen på att prova saltvatten så jag köpte ett begagnat Red Sea Max C, uppdaterade belysningen till Maxspect Jump L165 Blue, upptäckte att den medföljande skummaren inte fick plats med en lampa monterad på bakre glaset så skippade den och hoppas att jag inte behöver den, fyllde med död sten (som köptes i "blandad storlek" men i praktiken var ett fåtal stora bumlingar, delade på dem så gott jag kunde vilket visade sig vara att slå av småbitar och epoxa tillbaks dem på andra platser på dem nu marginellt mindre stenarna) och levande sand och startade upp det i mitten av Juni förra året. Har sedan långsamt tillsatt ett fåtal djur och så här ser det ut idag: Nuvarande invånare är en Gul Clowngoby En pepparmintsräka (utrotade det halvdussin glasrosor jag hade över en natt, är imponerad.) En mindre mängd städare som utökas efterhand GSP Ett kenyaträd som oplanerat växte bland GSP'n, kommer förmodligen göra mig av med. Och senaste tillskottet; en färggrann Clauvaria Planerar i framtiden att ev. skaffa en grön clowngoby och en tailspot blenny, men gör mig ingen brådska med att fylla ut fiskbeståndet. Har en generellt LPS-plan vad gäller framtida koraller och försöker planera hur jag lämpligen kan placera dem jag är intresserad av emn är osäker på vad som kommer att fungera så är tacksam för andras råd och rekommendationer. *Funderar på om Hammarkorall kan placeras högst upp på den stora vänstra stenformationen eller om det blir för nära ljuset för dem? *Skulle en cyphastrea hantera ljusmängden på den främre centrala mindre stenen? *Hur mycket växer en caulastrea på höjden? Är svårt att avgöra från bild och film, hade planerat att placera sådan på någon av de små hyllorna på nedre delarna av de större stenformationerna, men skulle den kunna stöta sig med eventuella koraller på toppen? *Vad kan jag fylla dessa nedre hyllor med i övrigt som inte blir för aggressivt mot sina grannar? (eller palytoxinbildade, är alldeles för nervös för sådana)
-
Yep, funkar gör det ju garanterat. Sedan är frågan vilka av de olika effekterna som man påstår som har med just bolus doseringen att göra. Det tycker jag inte är visat. Sist så är det ju de ovetenskapliga och ounderbyggda förklaringarna. Sist men inte minst så har vi påståendena om att många andra etablerade metoder så som kalk automatiskt leder till old tank syndrome och krash.
-
Tja - du har ca 120 sidor information här Det är inte frågan om det funkar eller inte utan det som ifrågasätts är förklarningarna som är total ovetenskapliga MVH Lasse
-
Råkade på en diskussion på nätet där vissa hävdade att man abolsut inte kunde mata saltvattensdjur med fryst artemia/mysis/cyclops som marknadsförs till sötvatten, att dessa varelser var uppfödda i "fel" vatten och inte var näringsriktiga för saltvattensfisk, stämmer det? Är nystartad i saltvatten och använder det foder som går att få tag på då jag inte bor i närheten av någon saltvattenbutik, dvs. artemia och mysis från petra aqua och cyclops från "akvarieteknik". Den frysta maten från petra aqua specificerar inte användningsområde och innehåller utöver kräftdjuren även laxolja och en lista med tillsatta vitaminer. Gör jag fel med detta?
-
Väldigt fint ! Ska bli kul att följa.
-
Tycker vi borde vänta att se om detta är något fler bör testa. Är kritisk till både orimlig och löjlig marknadsföring, men också påstående om att det är bluff innan vi riktigt vet. Data is king
-
Riktigt snyggt! Kul att se något nytt och att åtminstone några av oss är kreativa
- Förra veckan
-
ser väldigt bra ut, bra jobbat! kul
-
Värden idag: KH 8,5 Ca 480 Mg 1380 Doserar 6 ml ATI Essentials+ 10 ml Red Sea Reef Energy Coral Nutrition Skaffar några blåben och en sjöborre för att mota blomningen av håralger.
-
Er på vej med saksen
-
Riktigt fina [emoji7]! Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
tog lite foton igår. tyvärr inte bästa fokusen på vissa, tyvärr. otroligt fina koraller. nu ska de bara hålla sig fina i mitt system !
-
izfisk började följa Fläktar till Pacific sun
-
uppdatering: Det sket sig totalt med byte av fläktar. Vi som har äldre armatur behöver uppdatera mjukvara för styrning av fläktarna. detta för att fläktarna låter och har ett mycket högfekvent ljud på lägre fart. för mig som har 8 fläktar så blir det ohållbart. jag gissar att något behöver justeras för Vmin. PS kan så klart fixa denna uppdatering, men de ska ha 39euro för detta + frakt per styrkort (jag har 4st). jag överväger att bytta en egen styrning istället för att lägga 2500kr på en liten uppdatering, som är typ lika dyr som rampen är värd.
- 7 svar
-
- 2
-
Jag använder Tropic Marin Carbo-Calcium. Nackdelen om man bara har mjukkoraller är att kalcium-halten i akvariet blir lite högre eftersom det inte förbrukas. Vanligt bikarbonat från livsmedelsaffären (löst i sötvatten) kan också användas om man enbart vill höja alkalinitet, det kostar betydligt mindre. Doserar genom ATO:n, men eftersom avdunstningen kan variera mycket bör man mäta alkaliniteten regelbundet och anpassa doseringen av lösningen. Kanske man rentav kan förutse förändringar i avdunstningen genom att hålla koll på luftfuktigheten i akvarierummet? Men så noggrann är inte jag.
-
Det verkar funka bra iaf. Kalibrerat den och dubbelkollat när den doserar.
-
Får testa grusfällan då den verkar enklast, har flyttat alla mina sniglar och ermiter till ett annat akvarium så länge så inga fler blir mördade
-
Normalt brukar man ha pumpen ovanför behållaren. Har du kalibrerat pumpen? MVH Lasse
-
Erki gick med i forumet
-
Aqualung har ändrat sin profilbild
-
I min erfarenhet så är de helt ointresserade av att ge sig på koraller, dock kan de i och för sig orsaka skada genom att borra genom skelettet. Har inte heller upplevt att de gett sig på fiskar. "Lätt" är ett ord som man får helt enkelt glömma, när man handskas med fulgida maskar, men jag har tre olika metoder att fiska ut dem. 1.) Jaga dem på natten med en stor pincett och en lampa med rött ljus och försök undvika att belysa dem direkt. Lättast att snagga tag i dem när de förflyttar sig mellan stenar, men kan även fungera om de ligger precis under sandytan. 2.) Fälla med snara: Något typ som denna FINALLY! Working, effective Fulgida worm trap! - Reef Central Online Community Fungerar med enstaka maskar. 3. Grusfällan(funkat bäst för mig): Man tar en en liten bur som kan bestå av plastkrukor till akvarieväxter eller filterhållare och fyller den med grov stengrus, skal och/eller korallskelett eller rentav aktivt kol, och betar den en bit bläckfisk eller kammussla i mitten. Sedan slänger man i den i karet efter mörkläggning och låter den sitta i en eller två timmar, och fiskar ut den och tömmer den i en hink.
- 2 svar
-
- 1
-
Mäter KH och småjusterar doseringen. Doserar också korallnäring med timer på skummaren så den stängs av när det doseras. Har en del geléartade svampar här och var, samt mycket gröna håralger och lite cyano. Tänker slänga i några blåben-eremiter, men mest stabilisera värdena över tid.
-
Alexander O gick med i forumet
-
Hur blir man lättast av med dessa? Är det lättaste att starta om hela karet? ta ut all sand och sten? Finns det något som äter dessa? fångstmetoder som funkar? Dem har käkat upp massor av mina sniglar och ermiter! vill inte att dems ka ge sig på fiskar och koraller!
-
Kul å höra! Detta kar har inte varit igång på ett tag så fick ett ryck nu i helgen o drog igång det igen. Håller tummarna att det ska gå bra
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1