All Aktivitet
- Senaste timmen
-
Glöm tidigare text i denna post - lyckades ladda ner med Edge MVH Lasse
- Idag
-
Jag har matat medvetet ganska lite, och när man matar med pellets stiger po4 i princip inget(inget direkt alltså) , fiskarna äter upp allt(nästan) , och sen blir ju bara en liten del fosfat i slutändan via fiskarnas avföring osv. Dvs under denna vecka efter att ljuset gått på har jag tillfört mkt lite fosfor, men trots det har po4 inte gått ner=konsumptionen av fosfat till följd av fotosyntes o korallväxt är mkt liten. Även om den såklart står för nån del, så är 0.1 mg/l Po4 höjning ganska mkt, och jag tror fortfarande att det till allra största delen kommer från celldöden från dinosarna. Vidare, OM min po4 skulle signifikant konsumeras av alger o koraller (förutom dinos då) borde jag se en dygnsvariation. Det gör jag inte, o jag mäter po4 minst 2 ggr om dagen . Detta är såklart olika i olika kar, men i just mitt kar tror jag det föreligger en mkt låg po4 konsumtion till följd av algväxt. Varför har jag alltid haft så lågt po4? (en annan fråga egentligen): Det tror jag i mitt fall beror på bakteriell konsumtion. För det finns ju egentligen bara 2 effektiva sätt att konsumera N o P(biologiska, naturliga) , och det är med ngt som växer hyfsat fort( o det gör inte koraller...), dvs 1) bakterier 2)makroalger (i ett dedikerat refugium). Det sistnämnda har jag inte, så jag tror min sandbädd är hemligheten bakom såväl lågt PO4 som NO3. Möjligen också det som sker i mina "biostenar". Nu börjar N o P sakta gå ner igen, men det tar litre längre tid än jag trodde, så ngn störning i karets bakterieflora kanske skett samtidigt. För där tror jag man kan se förklaringar mkt mkt mer till N o P fluktuationer, för det är ju (kan vara) snabba processer. O svårstyrda. Spännande i alla fall, för mig blir slutsatsen (Håller med MichaelE) att dinos beror inte på lågt P, utan snarare ger lågt P. När man väl har dino, blir situationen givetvis bara värre om man doserar N/P, dinosarna älskar det, de har redan fördel, o så göder man dom ännu mer. Man måste bryta den onda cirkeln, dvs döda den organism som skapar monokulturen. För mig har UVC + mörkt lyckats till 100% varje gång. Samtliga andra metoder har lyckats med 0% och jag har verkligen provat allt. För mig är dinosgåtan inte riktigt lika gåtfull längre. Sen varför man får det plötsligt är egentligen mindre konstigt, ett slutet ekosystem kan ju hur lätt som helst bli en monokultur, så frågan blir snarare, hur kan vi ens lyckas nån gång?. Jonas
-
nej, dino dör inte av frånvaro av ljus, det krävs UVC med, som jag ju körde. Mörkret tvingar dino upp i vattenkolumnen, där tar UVC död på dom, cellerna går sönder, och N o P svämmar ut. Med den plötsliga stegring är jag säker på att det kommer till mkt stor del från denna celldöd, och endast mkt liten del till följd av minskat fotosyntesupptag. OM ökningen till stor del hade berott på utebliven fotosyntes så hade N o P sjunkit snabbare (jag förstår ditt resonemang med steady state men tror ändå jag hade sett en snabbare nedgång), men det tar en vecka innan jag kan se en minskning alls. Detta är ju inte ett dugg konstigt, vanliga alger dör inte av mörker i första taget, inte dino heller, men dino genom ett UVC (o visst lite annan phytoplankton med förvisso), stendör. Det som var intressant var hur mkt N o P som Dino verkar binda. För det enda som kan förklara höjningen (oavsett hur mkt o fort som sen förbrukas) är ju celldöd, dvs dino + phyto + minskad konsumtion. Det senare är en mkt liten del då koraller konsumerar otroligt lite P (då dom växer långsamt).
-
hej lasse, postade en excelfil med datum o värden
-
Inga grafer då jag testar min maskin med ref vätskor stup i ett, så därför istället en tabell som sammanfattar mina iakttagelser. Står desamma som jag skrivit i ord. Nu först, en vecka senare, börjar N o P sakta sjunka ner. /Jonas N o P utveckling före o efter Dinobehandling .pdf
-
Det enda det visar är att ditt upptag är lika stort som din införsel av P via maten plus resultatet av den interna mineraliseringen - så - så lite är upptaget inte. MVH Lasse
-
Kunde vara kul att se kurvor på dina mätningar längs en tidsaxel MVH Lasse
-
Har tyvärr ingen sådan och tvivlar på att jag skulle kunna hitta någon köpare av den pga dess beteende och att jag inte bor i stockholm. Inte mycket kvar av korallen nu så får hoppas att den inte börjar ge sig på andra LPS'er (den var och petade på min micromussa när jag introducerade den, men såg ingen skada eller att den försökt med det igen.) när den är borta och vänta med hammare tills räkan inte längre finns kvar.
-
@wrang Antar att du bytte referensvätska när värdet började öka på din graf? Har du blandat den rätt? eller köper du färdigblandad. Är det ett inklistrat meddelande som du skickat til någon annan också? för jag säljer ingen vätska Om du är helt säker på att du blandat referensvätskan rätt skulle jag kolla så magnetomröraren fungerar. Ph proben hade jag också testat byta men det hade det redan gjort med samma resultat? Maskinen suger inte in akvarievatten samtidigt som du doserar tex balling i sumpen? Settings/measurment/adjust value <--där skriver du bara in det värde du vill att den skall tolka senaste mätningen som. Tex om maskinen mäter 14 men om hanna säger 8 så skriv en 8 där. Men så där stor avvikelse har jag aldrig haft på någon av mina två maskiner. max 1 enhet.
-
Jag har inte pratat om att något dör och därmed mineraliseringen med hjälp av bakterier frisläpper organiskt N och P som inorganiskt PO4 och NH3/NH4 - jag har däremot påvisat att mörkläggningen under tre dagar mycket väl kan vara orsaken genom att den uteblivna fotosyntesen minskat upptaget av dessa ämnen och därmed ökar baskoncentrationen. Se mitt diagram - fosfatvärdet ligger givetvis högre eftersom de tre dagarna utan ljus medfört en ackumulering av PO4 och inorganiskt N. När du sen tänder ljuset så återgår alla andra fotosyntetiserande organismer till att ta upp lika mycket som tidigare men från en högre nivå. Sen är min fråga - vad gör att just dinoflagelater "dör" när ljuset försvinner under tre dagar medans andra ljusberoende organismer överlever? Är det ens evolutionsmässigt möjligt att en organismform kan ha utvecklat ett sådant beteende? I ditt fall så är det troligtvis så att du har haft den typ av flagelater som kan övergå till ett rovbeteende i vattenkolumnen och därför släppt sitt bentiska beteende och blivit dödat av ditt UV-C. MVH Lasse
-
Exakt så. Däremot tror jag att korallernas fosfatupptag är helt negligerbart. Det är oerhört lågt. Det är väl bevisat med mitt fall då mitt fosfatvärde ligger fortsatt högt Trots en vecka med fullt ljus. Det som blir särskilt intressant är ju att jag alltid haft väldigt låga fosfatvärlden Det är därför jag tycker att man kan dra den här slutsatsen lite säkrare I just mitt fall.
-
Exakt så tror jag också det är. Det är inte lågt fosfat i sig som är problemet och när man väl har Dino så tror jag att dosering av så väl kväve som fosfor bara ökar dino problemet för de älskar dessa näringsämnen. Jag tror att det är omöjligt att svälta Dino med att eliminera fosfor. Det går nästan inte för andra alger heller , de flesta Marina organismer klarar sig med oerhört låga halter. Det handlar således om att hålla en bra mikroflora och hur man nu gör det Ja det är ett helt annat kapitel. Där är jag enig med många att ultralåga näringsvärden är oftast inte positivt för en sådan mikroflora men ej heller ultrahöga. Det jag vill säga med detta inlägg egentligen, och till viss del kanske visat, är att när man har Dino så har man ofta samtidigt ultralåga värden men det är dinon i sig som ger detta så åtgärden är inte att dosera kväve/fosfor.
-
Skall posta grafer. Grejen är, javisst vid mörkläggning dör kanske fler saker än dino, MEN, som sagt, såväl N som P är kvarstående högt en vecka efter med fullt ljus. Givetvis är inte 100% av ökningen beroende på dino med den största delen tror jag är det i och med att ökningen kvarstår trots att allt annat är tillbaka nu som vanligt Vad gäller ljus och så vidare.
- Igår
-
Jag hade en period där mina pepparmintsräkor försökte ge sig på min stichodactylla haddoni - ”carpet anemon”. Efter ett tag avtog det och nu har räkorna slutat störa anemonen helt. Däremot behöver det inte alls vara samma för dig, eftersom euphyllia har svagare nässelceller/gift.
-
Alternativt om du kan ha den i en korg/ acklimatiseringsbox tills dess att den är såld?
-
Tack Ted då kanske du kan hjälpa mig här med Får ej till det med min reefkeeper kh maskin. Har funkat felfritt från dag 1 men nu så stört dök Kh å det var ändå rätt värden då jag mot mätte med en Hanna Kh men så körde jag in den nya referens vätskan jag köpte från er och då visar maskinen Kh 14 men Hanna 8.6 Har kalibrerat alla pumpar samt pH PH sa ok Bytte då pH probe till en ny men samma problem PH caliberig ok Hoppas på hjälp vart kan man skriva in sin referens kh test jag gjorde manuellt
-
Uppenbarligen går det inte att redigera inlägg efter viss tid. I alla fall, nu när jag är mer pigg och vaken så framstår det här som en idiotiskt idé och jag borde sluta läsa på amerikanska forum. Tar gärna emot tips om hur man kan hantera räksituationen.
-
Många bra poänger, Lasse! Jag önskar att jag hade läst ditt svar innan jag limmade fast ventilerna. Ska se om det går att göra om. Jag hade inte ens tänkt på att gängtape och buntband kunde fungera Stort tack för din input, Lasse – det uppskattas verkligen!
- 4 svar
-
- 1
-
- Förra veckan
-
Den blir lätt distraherad av mat i alla fall, om jag slänger i några micropellets så lämnar den korallen och jagar efter dem istället. Den får redan daglig matning med frysfoder men jag antar att den är hungrigare än så. Får försöka med att lägga i lite pellets morgon och kväll och hoppas att den håller sig mätt, vet inte om det fungerar i längden.
-
Har haft tur med räkan hittills men skaffade en hammarkorall för några dagar sedan och har flertalet gånger sett räkan febrilt slita bort polyperna på den, vilket är mindre kul, och enligt internet verkar det som att den inte kommer sluta när den väl börjat och att resterande koraller kan möta samma öde så jag funderar nu på vad jag ska göra med den. Har ingen lokal saltvattensbutik att lämna den till så funderar på om den kan bo i bakre delen av akvariet eller om det vore grymt för den. Akvaraiet är 130L och den bakre "sumpen" är ca 30 av dem litrarna, men ca hälften av utrymmet är blockerat av mediakorg med filtervadd etc. Tänker att det eventuellt inte är stort nog för den?
-
Han både mörklagde och körde UV-C Men kan vi få se graferna så kanske det blir klarare - men med det vi vet nu kan åtminstone inte jag utesluta att ökningen av baslinjen beror på minskat upptag/bibehållen tillförsel under mörkläggningen. MVH Lasse
-
Då var det dags för en liten nybild på det här karet också. Ovannämnda acropora fick flytta, då den tyvärr gick av när jag skulle fraga en gren och stenen som den satt på har vittrat ner alldeles för mycket, över årens lopp, för att jag ska känna mig bekväm med att fästa den igen. Även hydnophoran fick flytta ut, då den slemmade av sig allt för mycket och skadade alla de andra koraller i karet. Nu har jag istället basen till Effloresences som jag kapade av för ett par år sedan, sittandes där. En av ephylliorna åkte också nyligen ut, då den hela tiden, ville bråka med min 20+ år gamla hjärnkorall!
- 86 svar
-
- 2
-
-
UVC borde väl även döda phytoplankton, som kanske också bidragit med en del P och N?
- 26 svar
-
- 1
-
-
Givetvis hjälper tillväxten av dinoflagelater till med att minska PO4 i karet initialt - de använder ju fotosyntes men det finns indikationer på att åtminstone vissa av dem kan gå över till ett heterotroft beteende för införskaffande av organiskt fosfor. De fixar alltså sitt eget fosfor för fotosyntes - ett fosfor som inte andra organismer når. När de väl är etablerade så är de svåra att konkurrera ut och en höjning av fosforvärdet kan vara ett långsamt vapen. Men problemet ligger i det första stadiet - om fosfatvärdet sjunker mot noll så får de en konkurrensfördel - man skall alltså vara försiktig med för låga värden som kan ge den en möjlighet att etablera sig - när de väl har etablerat sig - ja då blir de svåra att bekämpa. - IMO MVH Lasse
-
Jag tror också på din teori gällande att det råder om en feltolkning av datan. Komiskt nog diskuterade jag och några bekanta just detta för någon vecka sedan. Som Lasse säger så kan givetvis den höjda fosfaten vara pga att korallernas upptag minskade under mörkläggningen i detta fallet. Däremot skulle det förklara varför det oftast är väldigt ineffektivt att höja näringsvärde etc när man får ett utbrott. Jag skulle snarare tro att de får utrymme att blomma ut rejält pga nån slags obalans i karets biologi.
- 26 svar
-
- 2
-
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1