Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Originalartikeln https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234358 MVH Lasse
 3. Som beskrives i rubriken 2st vita AI Hydra Prime 26HD i toppskick. Pris: 3500kr/st 2st AI hydra flex arm svarta Pris: 750kr/st Allt är som nytt och till lamporna medföljer orginalkartong. Wi-Fi styrning Per.. 076 28 06 118
 4. Today
 5. Sänker till 100kr fraggen och 200kr för knappkolonierna. Bland fraggpluggarna finns rariteter som tex montipora digitata forest fire.
 6. "" Håller tummarna . Mvh jarecki
 7. 5000:- om det hämtas denna helg! Säljes endast komplett som sagt
 8. Ett sätt att mata din Chelmon rostratus om"" man inte är rädd för lite extra fosfat i vatten. Mvh jarecki
 9. 48h och kanske 60% av cyano är på väg bort, kör en dos till idag
 10. Hej! Är det en "riktig" dykresa ni ska på, eller ni tänker passa på och snorkla när ni är där? Jag tänker att de flesta dagsturer för snorkling är tillbaka innan mörket faller och de flesta stränder tillåter nog inte bad/snorkling på kvällstid (det var inte tillåtet när vi var i Makadi Bay iallafall)... Är det mer dykinriktat med flera dagar på båt så finns det säkert ordentlig utrustning att låna på båten ni åker med, men det är klart har ni all övrig utrustning så är egna lampor kanske nästa steg..... Jag hade vänt mig till en riktig dykshop här hemma isåfall för att få grejer som funkar, för snorkling är jag tveksam till nyttan av just lampor... Men Röda havet är fantastiskt och ni kommer ha fantastiska upplevelser!!!
 11. Har själv heller aldrig kört nån typ av karantän, men jag har heller aldrig köpt fisk direkt från grossist utan bara fiskar som simmat länge i butik. Studerat fisken länge i butiken för att se att den verkar vara 100% frisk.
 12. Mm, namnet antyder ju att det kan komma en med större omfång också, fast då säkert med sämre precision...
 13. ojdå, 5 är ju väldigt lågt. hoppas det är fel!
 14. Idén med observationskar låter intressant. Känslan jag får när jag läser om sterila karantänskar på amerikanska forum är att de har relativt hög dödlighet
 15. Det är delvis sant skulle jag säga, det finns sjukdomar som knäcker även de friskaste fiskarna om man har otur, tex oodinium, uronema etc. Dock ser jag inte prick som ett problem och eftersom de andra sjukdomarna (parasiterna) är relativt ovanliga har jag aldrig kört karantän vilket har funkat bra i 15ish år. I mina ögon är prick en åkomma som bara blir ett stort problem om man låter den bli det. Förutsatt att fiskarna får näringsrik kost, man håller nere stress, vattenvärdena är bra och mängden parasiter hålls till ett minimum så ska det inte vara ett problem. Tex så kom min diacanthus kejsare från ett prickfritt kar där alla fiskar behandlades med koppar innan de åkte i. Den fick givetvis en del prick när den åkte ner i mitt kar men efter någon vecka var allt borta och har inte sett några synliga tendenser på den det senaste året. Men visst, öser man ner ett gäng acanthurus-kirurger i ett relativt nystartat 350L kar med död sten så kommer man garanterat få horribla problem. Jag ser en definitiv vits med att köra karantän men inte för prick. Jag överväger faktiskt att dra igång ett observations-kar med levande Sten etc där alla fiskar får gå en tid och eventuellt medicinera om något allvarligt dyker upp. Att stoppa fiskar i små, sterila kar där man tillsätter diverse gifter tror jag kommer leda till större förluster än vad prick någonsin skulle skörda.
 16. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/invasiva-algarten-hotar-unika-korallreven
 17. Jag läser här att den bara kan mäta mellan 0 till 5 i NO3 Hoppas det inte stämmer, då skulle det vara ganska värdelöst ...
 18. Yesterday
 19. Sist jag kollade var p04 på 0.15 N03 25 Så båda är rätt höga men jag litar inte på mätningarna. Brukar inte stämma med Tritons test. Jo då både korallerna och fiskarna mår fint [emoji106][emoji106] kommer förmodligen inte lägga ner helt utan blir väl i så fall ett mindre akvarium runt 300l känns mer rimligt för plånboken plus mindre jobb vid vb [emoji1]
 20. Ok, tack. Ska försöka mejsa bort acroporan och därmed separera dem.
 21. Nu är min första timelapse film på handen uppe! Den blev ok, jag behöver nog helst komma ännu närmre dock för att få verkligt bra koll på polyperna. Undrar om det kanske går beskära och redigera om timelapse filmen i ett annat program. Bilderna är i en upplösning som överskrider 4K så jag borde kunna beskära ner de till 1080P istället och komma närmre genom det sättet. Behöver lära mig det isf, i dagsläget använder jag en färdig funktion i kameran men den tar fortfarande de 800 separata bilderna som filmen ovan består av så de borde gå ladda in och redigera separat med. Om vi diskuterar filmen i sig så finns det iaf lite utbyte från den! Tacksamt nog så är ju polyperna genomskinliga och cyclopsen är orangea. Så med en stor skärm(lycka till med att titta efter det på mobilen...) så kan jag se att polyperna fångar ganska många partiklar och en del av de sväljs också ner. Detaljeringen är lite sådär dock så det är inte många jag är helt säker på. Men det verkar även som att många polyper släpper tillbaka partiklar med. Så storleken är nog viktig och cyclops är "på gränsen". Ska bli kul att testa med det konstgjorda fodret jag beställt. Det är lite besvärligt med för fint foder dock tycker jag, det blir svårare att se om korallen äter av det. Men får göra fler timelapse filmer och undersöka.
 22. Skrapa bort rhodactisen med ett vasst föremål. Det brukar jag göra om de kommer "för nära" något. Bäst är om du kan göra det utanför akvariet. Ha något typ av ögonsskydd då dem kan splasha lite när man ansar / rafsar bort dem.
 23. Vad är dina näringsvärden idag? Har själv varit i liknande situation med cyano för ett par år sen.. Då jag tidigare hade dåliga erfarenheter med användning av preparat (se dinoxal) så valde jag att stabilisera näringsvärdena då dessa kom att vara i obalans (nollat fosfat) och manuellt irritera mattan flera gånger i veckan och fånga upp det med hjälp av filtervadd (typ ett innerfilter eller filtervadd fäst runt en streamer). Det tog ca 1 månad innan jag började se förbättring och kanske en 3 månader innan allt var helt borta. Så cyano kan vara tufft och då jag gick ifrån dinos till cyano så var det akvariet en total röra i närmare ett halvår, vilket kan göra vem som helst trött på hobbyn emellanåt. Jag hoppas du orkar ta fighten, du har många fina koraller i karet och fiskar att glädjas åt!
 24. Jag ska ärligt säga att jag aldrig karantänar. Normalt så ska ju friska fiskar ha motståndskraft mot sjukdomar.
 25. finns några fraggar kvar, smsa eller skicka meddelande 070-314 5751
 1. Load more activity

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...