Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-02-21 i alla kategorier

  1. Min förkärlek för fisk har gjort att jag börjat växa ur mitt nuvarande kar (RSR525) hade nog behållt det om det inte stod ivägen och ändå skall flyttas, men nog om det nuvarande. Fick tag i ett displaykar med trevliga mått 2000x800x500, och sitter nu och planerar utifrån det. Ritning till smeden är precis klar men lite inputs vore bra man vill ju inte missa nått fast jag klurat och tänkt och anpassat efter mina erfarenheter och tidigare önskemål. Huvuddelarna - Display 800l aktiv volym ca 750l - Sump 350l aktiv volym ca 200l - Fragg 168l aktiv volym 150l - Karantän 72l aktiv volym 60l - Stort teknikutrymme 1500x800x1000 ( jag har märkt att platsen räcker aldrig till) Tanken med karantändelen som är placerad ovanför avrinningsbalkongen är att den skall kunna köras på systemet med avrinning men även kunna stängas av och köras på internt system vid nyinköp, då kan jag om jag vill tillfälligt flytta en fisk från displayen för att punktmata exempelvis. Råd tips ideer motages
    3 poäng
  2. Dags för en liten uppdatering. Akvariet är mer eller mindre självgående nu och mitt underhåll ligger på en ganska bekväm nivå. På daglig basis tittar jag till att tekniken funkar, doserar kol och matar med fryskuber två gånger om dagen och foderautomater tippar i två lass utöver det. Veckovis skrapar jag rutan en eller ett par gånger och tömmer skummarkoppen. Någon gång i månaden kör jag lite underhåll av pumpar och filter. Allt som allt är akvariet stabilt och vattenparametrarna håller sig där jag vill ha dem med bara mindre justering i dosering utifrån behov. Nitraten ligger mellan 2-4 ppm. Det som fortfarande bråkar lite är fosfatnivån som hoppar lite upp och ner mellan 0,05 och 0,15. Jag har kört med Rowaphos i filterstrumpa några månader men tänkte byta till en reaktor när jag byter nästa gång för effektivare filtrering. Algerna som jag vill bli av med följer fosfatnivån - på lägre nivåer lossnar de i stora tofsar från stenen medan de snabbt återetablerar sig när fosfaten stiger igen. Bättre rutin med Rowaphosen kanske kan ta död på eländet eftersom ingenting verkar intresserad av att äta det. Men det märks på korallerna att akvariets värden ligger bra till. De har fina färger, blåser upp sig och visar polyper och växer friskt. Så pass att jag vågade på mig att fylla på med lite nytt. Jag har varit avvaktande då jag inte vill trycka ner nya koraller som dör efter en månad eller två, men nu känner jag mig lite tryggare. I helgen fyllde jag på med fem nya fraggar som jag hoppas på. För de som kämpar med glasrosor kan jag rekommendera filuren ovan. Den har betat på beståndet friskt, men det som verkligen gjorde något åt problemet var berghia-nakensnäckorna som rensat ut tusentals glasrosor från alla skrymslen och vrår. Nu kan jag bara hitta enstaka anemoner om jag kollar noga, men de är inte långlivade i den här takten. I och med att glasrosorna försvunnit har den kopparbandade pincettfisken sökt lyckan på annat håll. Jag kom på den med att mumsa i sig en acanthastrea och jag tror att den dessutom decimerat min duncan som bara har ett huvud kvar nu. Korallerna fick flytta över till nanokaret för återhämtning. Jag gillar fisken. Den är fin och aktiv nästan hela tiden, men jag överväger att sälja den vidare eftersom den är en risk om jag införskaffar en Tridacna-mussla framöver.
    2 poäng
  3. Typiskt att va i vägen när det är dags att rengöra pumpen
    2 poäng
  4. Nja, i karantän / observation blir det traditionell överrinning och en separat tillförsel som kan stängas och iom det separera systemen, en ventil på botten av burken så man kan tömma och göra rent om det varit en fisk som visat symptom i. ttm tåget har nog gått för mig om jag inte får hjälp av en hög lokala akvarister har en del fisk och koraller som skall över till nya systemet i sinom tid, och vill få i merparten samtidigt för att undvika revirkrig, har en jättefin harmoni i gruppen nu som jag hoppas behålla. fisk som får flytta med, 2x gul kirurg xanturum hepatus naso scopas japonicus emperator Pygoplites loricola Acanthops vrolici 4x anthias 4x firegoby 2x engineer goby 2x salaris gul wrasse melanurus mandarin Eventuellt nya 2x watchman goby 6x anthias 2x oscarelis Idol
    2 poäng
  5. Det blir ett 50% byte, så får vi se vad värdena hamnar på i slutet av veckan
    1 poäng
  6. Du får tänka tvärtom med led; de ska ha en konstant ström men spänningen kan variera med antalet led.
    1 poäng
  7. När det handlar om flöde och SPS, specielt i et mixed reef så er problemet oftest för liten flöde. Specielt mitt i akvariet kan det vära svårt at få bra nok flow til at SPS trivs. Jag cirkulera vattnet ca 50 ggr i timen, och det funger nu, men när korallerne börjer få bra storlek vet jag at det ej kommar räcke, jag skal upp på närmera 70-100 ggr i timen.
    1 poäng
  8. Börjar komma lite cyano men färgerna blir även bättre [emoji4]
    1 poäng
  9. Mitt refugie har gett mig en del problem under ett tag nu. Det lossnar mycket algbitar från det och det har lortat ner akvariet väldigt. Jag ska börja göra rent men vill motarbeta problemet först så jag motarbetar att det uppstår på nytt. Så jag har funderat på ett förfilter till min returpump. I veckan titta jag i min bra och ha låda och hitta diverse PVC delar som passa bra för jobbet. Så jag pilla ihop något. Här är huvdelarna, en pumpkoppling, en 110 mm muff, lite 110 mm rör, diverse 25 mm kopplingar och tror det är ett lock från någon gammal aquacare filter. Här är mitt intagsnät. Den här ska allt vatten passera igenom och så får jag spola av den regelbundet. Jag hoppas 110 mm diametern ska vara grov nog för att jag ska slippa göra detta dagligen utan mer sällan. Här är filtret klart. Väldigt då delar är limmade, i princip bara bottenplattan till huvuddelen. Då det sitter på pumpens sugsida så kommer undertrycket se till att delarna hålls ihop snarare än åker isär. Det är onödigt mycket böjar men det blir lättare att förstå på nästa bild. Här är mitt filter installerat. Det hade varit mycket bättre att ha ett rakt rör mellan pumpen och filtret. Men pumpen är här vriden så mycket det går så som den sitter. Jag kan inte vända pumpen. Då måste jag göra om hela returledningen samt troligtvis lossa genomföringen till akvariet och baserat på språket jag nyttja sist det hände så har jag lovat mig själv att aldrig göra om det. De två 45 graders vinklarna behövdes för att kunna flytta filtret i höjdled. Filtret står på sumpens botten och pumpen en bit ovanför. Nu är det bra lortigt i akvariet dock efter att jag fick pilla runt så mycket i sumpen. Strumpan som filtrerar är fin men de riktigt små partiklarna tar den inte... Jag behöver titta på en lösning för att få vattnet klarare med, det är ganska missfärgat nu. Kol är ett alternativ men jag har en ozon generator. Fungerar på att köra den i små omgångar på natten och se om det kan ge effekten jag behöver utan att behöva byta mer kol i veckan. Ozonet blir ganska underhåll och kostnadsfritt.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...