Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/08/2020 in all areas

 1. 4 points
  48h efter andra dosen, ser riktigt bra ut [emoji4] några koraller som är lite ihop dragna och ändrats lite i färg men inget ser döende ut.
 2. 4 points
  Jag har mestadels hängt på reef2reef och helt glömt bort denna tråden. Nåväl, jag gör ett nytt försök. En del har hänt den senaste uppdateringen: en del tillskott, köpt nytt hus och flyttat karet, ny belysning etc etc. Idag ser verkligheten ut så här IOM omfattande renoveringar i källaren samt att vi har mer plats än vi behöver så har beslut fattats att om att uppgradera när jag ändå håller på och stökar där nere. Den stora grejen är att sumpen kommer att vara i ett annat rum, jag är trött på att stå på knä och rota runt under karet. Det nya karet är tillverkat av akwarium szczecin och har måtten 150x70x50. Otroligt frustrerande upplevelse att beställa från honom men när karet väl dök upp så får man säga att det håller hög standard. Dock ett litet problem och det är att han glömde tillverka bänken vilket jag upptäckte först när jag tog emot leveransen. Han ska åtgärda detta nu och jag hoppas att det jag får grejerna innan jag går på semester. Jag hade lite tid över under helgen och smällde ihop en ställning samt en sump. Blir simpelt med ett fack för filter-roller och skummare, ett stort refugium och returfack. Då vi kommer få vårt första barn i oktober så kommer jag försöka automatisera så mycket som möjligt så att underhållet sköts ordentligt även de stunder när det kanske är lite mycket. Jag har skaffat en clarisea sk-5000 samt en AWC-smart för automatiska vattenbyten. Det får troligtvis bli att automatisera även testandet i framtiden. Belysningen jag har i dagsläget är en LED/T5 hybrid med 3x Noopsyche leds och 5x54w T5, återstår att se om detta kommer vara gott nog. Visar det sig att det det är för lite har jag några alternativ jag funderar på: addera 2st till Noopsyches, en 8xT5 ATI ramp, 2x MH/T5 hybrider från reef brite alternativt 2x Philips coralcare gen2. Om jag går för det sista alternativet kommer jag vänta tills de har varit på marknaden ett tag. Det var nog det. Hoppas som sagt att man kan påbörja bygget inom kort!
 3. 3 points
  Idag fick man tag på en bänkskiva till bra pris. Spillbit på bauhaus för 199kr nu får man köpa lite reglar också så kan man bygga vidare i helgen.
 4. 2 points
 5. 2 points
  Det är bra. Man ska ändå lita på ögonen och inte jaga siffror alltför mycket sålänge de är inom vad som är acceptabelt!
 6. 2 points
  Mätvärden för dagen: Salinitet: 1.027 Temp: 25 KH: 8 Ca: 460 Mg: 1260 NO3: 0,02 Behöver blanda mer balling för nu har förbrukningen börjat komma igång lite och jag kan se tillväxt har börjat på de flesta koraller.
 7. 2 points
  48h och kanske 60% av cyano är på väg bort, kör en dos till idag
 8. 2 points
  Det är delvis sant skulle jag säga, det finns sjukdomar som knäcker även de friskaste fiskarna om man har otur, tex oodinium, uronema etc. Dock ser jag inte prick som ett problem och eftersom de andra sjukdomarna (parasiterna) är relativt ovanliga har jag aldrig kört karantän vilket har funkat bra i 15ish år. I mina ögon är prick en åkomma som bara blir ett stort problem om man låter den bli det. Förutsatt att fiskarna får näringsrik kost, man håller nere stress, vattenvärdena är bra och mängden parasiter hålls till ett minimum så ska det inte vara ett problem. Tex så kom min diacanthus kejsare från ett prickfritt kar där alla fiskar behandlades med koppar innan de åkte i. Den fick givetvis en del prick när den åkte ner i mitt kar men efter någon vecka var allt borta och har inte sett några synliga tendenser på den det senaste året. Men visst, öser man ner ett gäng acanthurus-kirurger i ett relativt nystartat 350L kar med död sten så kommer man garanterat få horribla problem. Jag ser en definitiv vits med att köra karantän men inte för prick. Jag överväger faktiskt att dra igång ett observations-kar med levande Sten etc där alla fiskar får gå en tid och eventuellt medicinera om något allvarligt dyker upp. Att stoppa fiskar i små, sterila kar där man tillsätter diverse gifter tror jag kommer leda till större förluster än vad prick någonsin skulle skörda.
 9. 2 points
  Nu är min första timelapse film på handen uppe! Den blev ok, jag behöver nog helst komma ännu närmre dock för att få verkligt bra koll på polyperna. Undrar om det kanske går beskära och redigera om timelapse filmen i ett annat program. Bilderna är i en upplösning som överskrider 4K så jag borde kunna beskära ner de till 1080P istället och komma närmre genom det sättet. Behöver lära mig det isf, i dagsläget använder jag en färdig funktion i kameran men den tar fortfarande de 800 separata bilderna som filmen ovan består av så de borde gå ladda in och redigera separat med. Om vi diskuterar filmen i sig så finns det iaf lite utbyte från den! Tacksamt nog så är ju polyperna genomskinliga och cyclopsen är orangea. Så med en stor skärm(lycka till med att titta efter det på mobilen...) så kan jag se att polyperna fångar ganska många partiklar och en del av de sväljs också ner. Detaljeringen är lite sådär dock så det är inte många jag är helt säker på. Men det verkar även som att många polyper släpper tillbaka partiklar med. Så storleken är nog viktig och cyclops är "på gränsen". Ska bli kul att testa med det konstgjorda fodret jag beställt. Det är lite besvärligt med för fint foder dock tycker jag, det blir svårare att se om korallen äter av det. Men får göra fler timelapse filmer och undersöka.
 10. 2 points
  Efter 24h så ser det bättre ut men inte bra på långa vägar. Efter 48h blir det en dos till och hjälper inte det så får de va.. håller tummarna [emoji4]
 11. 1 point
  Jo det låter som en bra plan [emoji106] tror med det är bra för akvariet med vattenbyte. Senaste triton var i mars p04 0.011 nu har jag med Hanna 0.10 och nitrat 25 med salifert vilket är väldigt högt även om jag inte tror så mycket på de hemmatesterna. Mitt akvarium brukar se bäst ut med högre nitrat runt 10 men korallerna ser bra ut nu med även om jag vet att värdena är för höga.
 12. 1 point
  Ja jag håller faktiskt på o kollar på den lösningen nu hur det skulle kunna bli
 13. 1 point
  Ja det blev det till slut, fick köpa 2 paket [emoji33]. Blir inga stora förändringar på ett tag, ska köpa en ny pump då min mp40 har gått sönder. Blir nog en till tunze grymt tyst och den slöar inte ner sig som gyre och mp gör. I övrigt ska akvariet få vara i fred. Kanske blir 10% vb varannan vecka. Kommer bli mer lps när jag hittar billigt [emoji1] Med vänlig hälsning, Jesper
 14. 1 point
 15. 1 point
  Sammanställning av mätvärden från prover och mätningar tagna 2020-07-04: Temperatur: 25 grader Salthalt : 1.025 (refraktometer) Nitrit (NO2): Mindre än 0,3 (Tetra) Nitrat (NO3): 4 (Nyos) Fosfat (PO4): 0,012 (Triton Lab) KH: 7,1 (Hanna) pH: 8,15 (Salifert) Kalcium (Ca): 447 (Triton Lab) Magnesium (Mg): 1329 (Triton Lab) Kalium (K): 374 (Triton Lab) Boron: (B): 4,24 (Triton Lab) Strontium (Sr): 4,42 (Triton Lab) Manganese (Mn): 0 (Triton Lab) Jod (I): 17,00 (Triton Lab) Aluminium (Al): 14,00 (Triton Lab) Litium (Li): 170,00 (TritonLab) Järn (Fe): 0 (Triton Lab) Grönt visar värden som jag är nöjd med och orange sådana som jag tycker är OK. Inga röda värden, så här långt. Jod är lite lågt för lågt och eftersom jag har en hel del Xenia-koraller så kommer jag tillföra 0,5 ml jod (Triton Lab) per dag fram till nästa gång jag tar och skickar in prover till Triton. Jag tänker även tillföra 3 droppar (3 ml) järn (Korallen Zucht) varje vecka, 0,4 ml vanadium (V) per vecka och 1 ml Manganese (Mn) per dag. I övrigt kommer jag dosera enligt Tritons rekommendationer. ICP_2020_07.pdf
 16. 1 point
  Det är iaf min förhoppning. Det rummet såg bedrövligt ut när vi köpte stället så jag tycker att jag är värd en extern sump efter att ha blåst ut allt ner till betongen och teglet hehe Det kommer huvudsakligen vara acros som gäller med inslag av enstaka lps. Då jag redan har relativt ordentliga kolonier så behöver jag inte stressa med att fylla ut karet med allt man kan komma över utan snarare enbart satsa på godbitar. I fiskväg är tanken att det ska införskaffas lite roliga saker så som pyramidfjärilar, achilles och kanske en blue spotted jawfish om jag kan få kläm på vilken temp de egentligen pallar.
 17. 1 point
  Det verkar lite konstigt om jag får säga min mening - 3 gånger högre i osmosvattnet. En fråga - hur är det med dina grönalger och eventuella makroalger? MVH Lasse
 18. 1 point
  Så här snyggt blir det med nödlösningar
 19. 1 point
  Nu vet jag inte hur Hanna har löst testproceduren men jag ser det som lösbart. Man kan t.ex när det gäller nitrit ta ett första mätvärde efter 30 sekunder och på så sett få ett färgutslag för nitrit. Ett senare mätvärde 3 minuter efteråt t. ex skulle ge en färgförändring beroende på reducerad nitrat + nitriten. Lite matte sedan i mikroprocessorn skulle kunna räkna fram ett värde. Ett för högt nitritvärde som omöjliggör mätningen skulle kunna blinka NO2 / off. Av vad jag sett på R2R av försök med andra Hanna checker för att mäta nitrat är inte felen värre än att en korrigeringstabell för olika salthalter skulle kunna lösa det. Eller så har de kommit fram till en annan metod. Jag är ganska så övertygad om att ingenjörerna på Hanna med några månaders arbete har kommit fram till något ännu bättre än vad jag fick fram på en minut.
 20. 1 point
  Skruvar vidare på bänken. Har skruvat fast förstärkning på baksidan. Sen lagt på skivan (som ska kapas lite på längden) och testat o ställa på karet, lär bli riktigt bra testade även min gamla sump jag hade sparat och den passade ju helt perfekt. nästa steg är att kapa skivan och sen fräsa ner 15mm så karet blir lite nedsänkt i skivan, skulle vilja ta lite mer men skivan är ju bara 28 tjock så vågar inte ta mer. Blir nog o sätta någon regel under skiva som förstärkning också.
 21. 1 point
  Hade varit skeptisk till kopparresultatet. Icp är ett grymt verktyg, men inte ofelaktigt. Du har nog sett videon på Youtube där man jämför icp-tester mot varandra... Det verkar som du haft många förändringar i karet/karen det senaste och jag tror som andra att du haft lite för mycket variationer på för kort tid. Se över ditt osmosfilter och sköt karet i övrigt som du alltid gjort. Saker kommer studsa tillbaka.
 22. 1 point
  Aktivt kol tar inte koppar - det skall osmosmebranet göra. Kan vara så att du har mycket koppar i ditt kranvatten så att osmosfiltret inte tar det. MVH Lasse
 23. 1 point
  Ta detta med en rejäl nypa salt.... Det var någon på reef2reef som kontaktade Hanna Instruments och frågade om detta och svaret var att de inte fastställt vilken range den skulle ha.
 24. 1 point
  Jag konstaterade att mina Trochus-snäckor har förökat sig igen. Jag såg ca 15 nya små trochussnäckor på akvarieglaset i går kväll.
 25. 1 point
  Var försiktig så att du inte repar glaset bara
 26. 1 point
  Originalartikeln https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234358 MVH Lasse
 27. 1 point
  "" Håller tummarna . Mvh jarecki
 28. 1 point
  Ett sätt att mata din Chelmon rostratus om"" man inte är rädd för lite extra fosfat i vatten. Mvh jarecki
 29. 1 point
  Mm, namnet antyder ju att det kan komma en med större omfång också, fast då säkert med sämre precision...
 30. 1 point
  Idén med observationskar låter intressant. Känslan jag får när jag läser om sterila karantänskar på amerikanska forum är att de har relativt hög dödlighet
 31. 1 point
  Du får gärna skriva var du bor i ämnesraden så slipper man klicka på annonsen och sen iaf inte se var du befinner dig... Den var väldigt fin iaf.
 32. 1 point
  Hittade en video där dem pratar om olika typer av alger, det kanske inte är något nytt för dig men man vet aldrig. Kanske hittar man något nytt som man inte tänkt på eller provat. Mvh jarecki
 33. 1 point
  Åh, det där ser inte kul ut. Jag hoppas att du kan bli av med det, snabbt. Är dock själv lite tveksam till dessa preparat. Jag, och några till, testade Dinoxal och fick problem. Om det berodde på preparatet eller dinon, som det var frågan om då, låter jag vara osagt. Lycka till!
 34. 1 point
  Tack! Jo, den är nog min favorit med. Hoppas kunna lista ut någon bra mat till den och se om det går få tillväxt på den. Min har egentligen ganska små polyper jämfört med de som Slanten haft eller Jon-Olavs exemplar. Kan inte svara på om det är bra eller dåligt dock. Tiden får utvisa. Men för mig som gillar läderkoraller så är det kul att vår enda mjukis är så fin! Ska försöka göra några timelapse filmer på den snart och försöka lista ut om den fångar mat som flyger förbi.
 35. 1 point
 36. 1 point
  Försökte filma min Chelmon rostratus under matningen med black worms . Han äter annan mat med men älskar black worms mest. Det var hans första mat som han började äta efter inköpet för några månader sen. Vi har skaffat väldigt bra kommunikation med varan alltid när jag rengör glaset från alger, varannan eller vad tredje dag så rör jag om sanden vid kanterna med algskrapa ,han följer efter och plockar små spagetti maskar som hamnar i vatten pelaren. Ska försöka filma det nån gång. Filmen är tagen tidigt på morgonen därför är det lite blått-
 37. 1 point
  Hmm det där med fötterna har du ju faktiskt väldigt rätt i, som det är nu blir ju belastningen helt fel.
 38. 1 point
  Rent konstruktionsmässigt är de där fötterna mindre bra, all vikt från akvariet och bänkskivan kommer överföras direkt till sidoväggarna. Men inga av fötterna sitter direkt under de skivorna som utgör väggarna, hade det varit ett tyngre kar så hade det nog varit potentiellt besvärligt i framtiden. Nu blir det nog ca 50-70 kilo per fot så det ska nog fungera ändå. Skåpen i sig är bra på att bära vertikal belastning så de behöver ingen förstärkning där. De är dock riktigt usla på att hantera belastning i sidoled tex om man råka putta till bänken. En lite grövre skiva(10 mm plywood hade varit ett bra val) satt på baksidan och förankrad i sidoväggarna kommer lösa det galant. Helst en skruv i väggen med genom förstärkningsskivan. Då kommer det inte gå rubba bänken.
 39. 1 point
  Hm, alltid klurigt, men håller med Thomas, det är förmodligen inte en parameter som är "helt fel" utan kanske några som är lite off och sammantaget ger problemen.... Jag tänker att om det bara var nollade värde och såpass lång tid så borde du väl haft mer tydlig vävnadsdöd vid det här laget och kanske vissa kolonier redan helt dött i ett ganska snabbt förlopp(Typ en vit topp på kväll till helt död koloni dagen efter).... Samma sak om det var mycket/direkt cirkulation, borde resulterat i vävnadsdöd på de kolonier som drabbats medan andra hade trivts i flödet och sett bra ut... Jag gissar på sammantaget stress och instabila värden alternativt nån brist. Icp kan kanske hjälpa? Jag har ett Ati icp liggande om du vill hämta och få iväg så fort det går?
 40. 1 point
  Jag har väret med om flera liknende flere gånger. Alt bare spiller, men så er der en lampe der driller, en pump der stanner, salinitet der forandres, man nuller systemet, dosere lite vel mycke SR, Iodine eller noget annet. For alle dom grejerne du her omtaler burde jo ikke i sig sälv vära et problem, men summen af dom alle, eller räkefölgen kansche er dödlig for Korallerne. Du fik dem jo hjem for ej så länge sedan, jag har koraller der er 1 år gamla som ej väkser, jag tror dom helt enkelt er stressade, dom er kommet til et ställe der har fine värder men ingen näring, i panik forsöker korallerne at blekne vävnaden for at zoantallerne skal väkse på ljys och ej närring. Sen svinger värderne, du får op mod 30 grader i vatnet (dom börjer dö rundt 29 grader har jag for mig). Så mine 50-cents er kombinationen af månge forandringer. Eneste du kan göre er at få ned temperaturen, och få stabiliteten tilbake.
 41. 1 point
  Lite bilder ifrån dagens besök på Tropicarium i Kolmården. Korallakvariet tycker jag blir finare för varje gång man ser det. Välmående kolonier som blir större och större. Väldigt sevärt och just nu knappt några besökare så man kan ströva runt i lugn och ro
 42. 1 point
  Fick nu ett mail om att mina siffror blivit uppdaterade, nu ser det trovärdigt ut igen....
 43. 1 point
  Ja, jag är ingen expert. Men jag satte typ kaffet i halsen....
 44. 1 point
  Hittade lösenordet Så här ser det ut i programmet Skickat från min iPhone med Tapatalk
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...