Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 06/28/2022 in all areas

 1. Uppdatering 220628 Varit i Polen att hälsat på min pappa som blev ganska dålig, och blev inlagt på sjukhus . Lämnade akvariet 10 dagar bara de nödvändiga saker som vatten påfyllning till ato , fisk matning och hand dosering av vissa tillsatser som iodine, manganese, zink, vanadium överlämnade jag till min äldsta son . Han klarade det galant . Vatten parametrar innan jag åkte Alk 7,3 dkH Ca 461 ppm Mg 1360 ppm Po4 0,11 ppm No3 4 ppm Efter 10 dagar Alk 6,4 dkH höjde alk dos Ca 465 ppm sänkte Ca dos Mg 1340 ppm Po4 0,10 ppm No3 3,8 ppm vatten temp vanligt 25,5-26 som högst under en dag varit 26,7 Akvariet efter ankomsten hem Och efter rensning av alger på glaset Den närmaste framtiden ska jag försöka montera 2x Hydra 64Hd till och uppdatera min gamla 1xGyre 200 Serien till 2x Gyre 300 serien för bättre cirkulation med tanke på att Sps koraller växer och så småningom kommer jag behöva lite mer rörelse i vattnet. Även vad gäller belysning så kommer jag köra 4x kessil 4x hydra 64 HD tillkommer x2 i framtiden kommer vara 6st sammanlagt 4xOrphek OR3 Blue plus efter uppdateringen. lite orolig hur koraller kommer reagera efter uppdateringen till +2xHydra64 Hd, sist hade jag lite problem ca 6 månader innan anpassat sig till hydra64. Det bästa skulle vara att köpa all belysning på en gång men tyvärr så är det för dyrt för min plånbok Mvh jarecki68
  4 points
 2. Skulle egentligen flugit till portugal på söndag men de vi skulle till fick covid så det blev inget av det. Det inebar istället att jag plötsligt fick tid att karantäns några fiskar. Så jag ringde till Aquariatech för att se va de hade. Kom hem med en bamsestor Salarias lawnmover blenny och en Exquisite fairy wrasse också. Sedan kunde jag inte undvika att köpa några lps också samt lite mer sniglar. riktigt usla bilder på fiskarna men det är inte lätt att ta bilder på fisk innuti en halvtransparent pastback (ttm karantän). Wrassen verkar pigg och simmar runt en hel del, verkar äta också redan. Blennyn gömmer sig mest än så länge. De nya Korallerna i korallkarantänen. idag var det testdags igen för huvudkaret. Alk: 7.5 ca: 460 mag: 1330 nitrat: 1.1 phos: 0.04 jag vill gärna få upp nitraten en bra bit, gillar inte att ligga så nära noll så jag drig ner alglampan till hälften så får vi se om det hjälper.
  3 points
 3. Spännande! Jag kanske inte kommer vara "först på bollen", men det hade varit spännande att pröva detta i framtiden. Frågan är om de kommit på varför cyano uppstår i huvudtaget. Finns många teorier, men kanske inte lika många fakta. https://reefbuilders.com/2022/07/03/anti-cyano-symbio-kit-is-a-tag-team-treatment-for-cyanobacteria/
  2 points
 4. Bioblocken fungerar lite som en tidsinställd bomb. När de är nya fungerar de bra men de innehåller inga kanaler där djur kan föra ut detritus som i en levande sten. Det gör att de behöver bytas ut innan det blir anaeroba fickor i dem för där löses aluminium. Om man missar detta får man en aluminiumförgiftning i karet. Hur lång tid det brukar ta står i bruksanvisningen men om man använder vodka, nopox eller biopellets går det fortare.
  2 points
 5. Påminner moderatorpolisen att läsa annonsen en gång till haha
  2 points
 6. Nu är det varm och semestertider. Än så länge är rumstemperaturen inte mer än 26.5 grader i hela lägenheten (31 ute) men jag vet av erfarenhet att det kan klättra till 29. Akvariet håller ungefär samma temperatur. Har installerat en 20cm pc fläkt i skåpet för att förbättra ventilationen. Jag har även några fläktar över sumpen som går på vid 27 grader (låter som tusan). På karantänen har jag inget utag för kylning på inkbirden. Därför satte jag på den på låg effekt under midsommarhelgen när vi var borta. Jäklar vad det satte fart på avdunstningen. Hela 10 liter på karantänen (98l) var borta efter 3 dagar. jag har även lagt in en luftslang som är kopplad till en batteridriven luftpump som automatiskt slår på om strömen går
  2 points
 7. Dags för ett vattenbyte så man kan passa på att suga ut lite cyano. Senaste mätvärdena Ca 390 Kh 6,2 Mg 1200 och nitrat 2,5. Hade samma värden för en vecka sedan så dosering verkar va korrekt men vill få upp dom lite.
  2 points
 8. Har testat det mesta mot cyano, men det enda som faktiskt hjälpte i mitt kar, var att dra ner belysningstiden samt matning... från 100% täckt LS till 5% täckt. Karet hade gått minst 1 år och idag 2 år... Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
  1 point
 9. Ja, man får hitta den lösning som fungerar bäst för en själv sas. Jag lägger svampfilter I sumpen, eller så dränker jag dem först i bakterier på flaska. Sedan kopplas dessa till en luftpump vid karantänkaret. Mm, köp "bagden". Då kan du se om tex färgen ändras och ammonium dekteras. Mycket enkelt och effektivt.
  1 point
 10. När man köper glas från grossist brukar det ha en tunn fet yta. Den tvättar hembyggarna bort med sprit först och oljefri aceton efter. Annars släpper fogarna efter ett tag. Detta har jag sett som fabrikationsfel från ett stort antal tillverkare under årens lopp. De flesta har rättat felet i all tysthet. När det gäller Red Sea är det mest de stora karen det varit problem med så jag misstänker det är olika personer som limmat olika storlekar där.
  1 point
 11. Har kollat både på dagen och på natten och kan inte se några former av kryp. Har inte heller uppmärksammat att den spottat ut något. Den är relativt stor, som en halv handboll. Så det kanske snart är läge att fragga den ifall det är så att alla inte få nog med ljus. Tycker att vissa polyper ser lite bättre ut idag, men långt ifrån alla så får ha lite is i magen och se vad som händer de närmsta dagarna.
  1 point
 12. En trött polis i detta fallet
  1 point
 13. Sorry, finns i Upplands Väsby strax norr om STHLM. Jag återkommer om inte någon köper allt.
  1 point
 14. Det började med att jag skaffade ett saltvattensakvarium på ett infall. Det var ett begangnat och modifierat RedSea Max, det fanns en hemmabyggt LED i det som behövde uppgraderas. Jag började kolla runt på diverse forum och fick en hel del inspiration från andra byggen, framförallt från Reef2Reff men även från peterj66 här på forumet. Hittade i stort sett inget i Sverige/EU av de dioder jag ville ha så jag beställde k16 dioder royal blue från Topledlight, och resten från steves leds (USA). PSU är 48v meanvell (MeanWell LRS-150-48) LDD drivare ger ström till LED slingorna. (köpta från DikiKey. Från StevesLedss köpte jag även en "LDD Driver Array", ett smidigt sätt att montera LDD drivdonen i. Dioderna är fastskruvade i kluster på kylflänsar i aluminium (30*14 cm) LDD-H drivdon på 500 mA används för att driva varje slinga (seriekopplad. Royal blue dioderna är parallellkopplade då de kräver 48v styck. drivs av en 1500 mA LDD-H drivdon. Diod m Amp Volt Antal Effekt 0 Hyper Violett 500 3.5 2 3.5 K16 Royal B. 375 45 1 16.875 Blue Cool 500 3.27 2 3.27 Cyan 500 3.27 1 1.635 Mint 500 2.7 1 1.35 3000k 500 9.5 1 4.75 /kluster 31.38 4 kluster 125.52 Det var ett lite större projekt än jag hade tänkt från början, kopplingen mellan dioderna blev inte vacker att se på men jag lyckades till slut att få allt att fungera. Är någon intresserad kan jag beskriva hur det styrs med Reef-pi och vilka komponenter som används.
  1 point
 15. Gör så att du parkopplar upp de två nya på ett eget program som härmar ditt nuvarande ljusschema. Kör sedan en acklimatiseringsperiod med dem (30 dagar borde vara lugnt - tror även det är default på dem nyare). När perioden är slut så parkopplar du upp dem med de övriga fyra du redan har på full styrka I övrigt ser karet lika grymt ut som vanligt!
  1 point
 16. Vi sitter säkert alla och njuter av att sommaren äntligen har kommit och att man nu slipper klä sig för det arktiska klimat vi dessvärre är så vana vid. Men den värme som vi älskar har, som vi alla vet, en motsatt effekt på våra små vänner i karen. Det kanske därför kan vara på sin plats att samla några tankar kring hur man kan bibehålla en önskvärd temperatur i karet även när termometern börjar gå över 30 grader. Det första som jag brukar göra är att se till att vattenflödet i karet är igång för fullt. Detta innebär att rengöra pumparna en extra gång så att de inte tappat fart eller att man kanske lägger på fem procent i flödet om pumpen är styrbar. När man vet att syre kommer till alla delar av karet så kan det vara värt att tänka till kring utbytet mellan luft och vatten. Ett tips är att rikta en eller två pumpar så att de delvis går upp mot ytan. En bra indikation på att man gjort detta rätt är när det sjuder/kokar på ytan. Genom att göra detta har du ökat arean på vattenytan och därigenom dels medgett mer syreutbyte men också avdunstning. Avdunstningen gör att du tar värme ur karet och för över det till rummet och på så sätt hålla en bättre temperatur i karet. För att detta ska fungera bör du se till att du har sötvatten att tillföra i din ATO som klarar av den ökade avdunstningen. Själv använder jag en 121 liters brute tunna för sötvatten under sommaren. Du bör också ta bort täckglas då dessa hindrar avdunstningen samt sätta dit en fläkt som blåser över vattenytan för att byta ut den vattentunga luften med frisk luft. Det är också värt att ha lite fönster öppna så att du inte fångar allt detta extra vatten i huset. Själv har jag fått upp min avdunstning till 15 liter om dagen med dessa trix och det måste ju ta vägen någon stans. När du nu använt vattenytan på själva karet så kan du ju göra samma sak även nere i sumpen. Själv har jag en golvfläkt som blåser in i skåpet och på så sätt tar ut värmen ur vattnet. Med dessa enkla saker kan man sänka temperaturen med i alla fall 2-4 grader. Ett sista varningens ord om att genomföra detta om du har calciumhydroxid i din ATO. Givet att du genom ökad avdunstning kommer påverka både ditt pH och din Ca,Mg och DkH så är det inte lämpligt att tillämpa denna metod. Du bör då finna en annan alt. Ersätta Kalkvattnet under sommaren. Själv är jag ingen vän av att ha kalkvatten i ATO utan anser att detta bör doseras via doserpump för att slippa denna typ av svängning/påverkan. Men det är en annan historia. Det kan även vara värt att börja släcka ner utrustning så som dina lampor ett par dagar. Koraller klarar sig gott utan ljus ett par dagar och man tar då bort värme från karet. En sak du inte ska stänga av är dina pumpar då dessa är livsviktiga speciellt vid högre temperaturer då fiskars ämnesomsättning och syrebehov är stora samt dina doppvärmare. Att inte dra ut doppvärmarna kan verka kontraintuitivt men risken att du glömmer bort att koppla in dem igen efter värmeböljan är överhängande och du riskerar då att ha skapat ett annat problem. Kolla istället så att de inte är på (då är det något fel på dem eller du har ställt in dem fel). Skulle de vara på så har du hittat en källa till värme annars är det vara att låta dem vara. Skulle det bli akut och det inte räcker med ökad avdunstning så kan man frysa in vatten i plastpåsar som sedan läggs i karet och får tina. På mindre kar kan detta fungera under en kortare värmebölja men givet temperaturskillnaden och volymerna vi pratar om så blir det snabbt ineffektivt och du kommer komma till en punkt när du inte hinner frysa tillräckligt med vatten. Ett sätt som har föreslagits men som jag aldrig behövt använda på ett saltvattensakvarium är det akuta vattenbytet. Mao att man blandar till saltvatten med kallt vatten och gör ett vattenbyte. Detta är dock något som man behöver tänka igenom innan man gör så att man inte skapar obalans i sitt system. Sist men inte minst, om du har dessa problem under en längre tid och kanske återkommande år efter år så är en kylare värd att fundera över. Dessa är dock kostsamma och drar en hel del energi. Min personliga erfarenhet av dessa är begränsad men då jag sett störst effekt av dem var när de placerades i ett annan rum och man på så sätt säkerställde att den värme som drogs ut inte pumpades rakt ner i karet igenom genom att sakerna stod jämte varandra. Har du några andra tips och tricks för att sänka temperaturen i ditt kar?
  1 point
 17. @mikoto, Tack Daniel för att du länkade in denna video i tråden. Det var väldigt bra info som du tar upp i din video. Väldigt imponerad över dessa video klipp du gjort/gör! Mvh Sven
  1 point
 18. Om du tillsatt Synechococcus.sp. under lång tid och i större mängder hela tiden är risken stor att det fått motsatt effekt för dig. Så fort du ser att cyanon börjar avta eller försvinna helt är det bättre och börja dosera vanlig grön plankton som ex. Nannochloropsis salina i normala mängder. Phytoplankton grumlar inte vattnet. Det du upplever som grumligt kan vara att du fått en algblomning i akvariet. Levande phytoplankton är det mest naturliga du kan tillsätta i ditt akvarium för att hålla din mikrofauna vid god vigör. De dundermedel du nämner kommer nollställa mikrofaunan och döda den och för att få igång den någorlunda fort igen bör du börja tillsätta phytoplankton igen.
  1 point
 19. Finns denna varan kvar?
  1 point
 20. Snyggt, klar uppgradering! Det är bra besvärligt att få till kabeldragningen på ett tillfredställande sätt.
  1 point
 21. Bra grejer! Fläktar mot ytan är nog den bästa lösningen, det ger rätt stor effekt. Bara att vädra rummet ordentligt om man har ett stort akvarium så den stora avdunstningen inte skapar andra problem som nämnt. Jag har tidigare gjort en video om kylare på youtube men förra veckan gjorde jag en ny som förhoppningsvis är ännu lite bättre om man är intresserad av att skaffa en. Men till stor del går den ut på det trådskaparen redan är inne på. Att bara smälla på en kylare på akvariet ger sällan effekten man kanske hoppas på, värmen från akvariet behöver flyttas ut ur rummet på något vis. Annars blir det en dyr kylning.
  1 point
 22. Hämtade upp lite begagnade eremiter, snäckor, en gorgonia, euphyllia och acan. Eremiterna är helt sjukt stora i jämfört med mina små trochus stora exemplar. Jag är lite rädd att de ska äta upp min strombus. En av de nyagamla eremiterna karantänen. Gorgonian såg väldigt ledsen ut länge men nu har den äntligen börjat sticka ut polyperna igen. Visningskaret
  1 point
 23. O lite lps plus min enda zoa
  1 point
 24. Nu har vi nedsatt pris fram till söndag på utvalda koraller. Passa på att fynda SPS till superpriser!!! Välkomna alla som planerat in att komma på öppet hus idag torsdag Direkt till webshopen! Filmer om CoraroC finns på vår Youtube kanal!
  1 point
 25. Fairy wrassen klarade sig inte utan dog i karantän efter ett par dagar. Sjukt nedstämd. Vet inte vad det var som gick fel.
  0 points
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...