Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visar innehåll med högst popularitet sen 2025-03-27 i alla kategorier

  1. Lite uppdatering samt en video MVH Lasse
    7 poäng
  2. Idag var en bra dag, jag fick storstryk av min 11-åring i tennis. Vi har inte spelat tillsammans på 1,5 månad på grund av småskador, men pappa här fick stryk. Det var som att möta Holger Rune... Men nog om det. Vad säger man till detta kaos? Tjoooooo, snyggt.. Enkelt ram. Här är dagens resultat. Jag är långt ifrån klar, vin kylaren och akvariet ska flyttas och jag ska flytta min osmos dit där 100 liters akvariet står. Istället för vin kylaren ska jag ha en "blandningsstation". Mer om det senare. Jag återkommer till spill från dom 250 cm ljudisolerande skivorna. Ja, jag skrev ljudisolerande, och gör det någon skillnad? Så jag installerade en DB-mätare på mobilen innan och mätte mellan 30-33 i kontoret. Inte överraskande är det nästan helt "tyst" när man kommer in i kontoret (där TV:n hänger), är DB nere på 22 vilket är riktigt skönt. En test i resten av kontoret visar 28-30, och för dem som vet så är 3 DB en hörbar skillnad. Inte mycket, men vänta bara tills jag får bort kalciumreaktorn... Och JA, det kommer att bli ett helvete när en pump stannar, men det är 4 skruvar som håller panelen.
    6 poäng
  3. På vår svenska sidan har vi flera guider: nybörjarguiden, kemi för dummies, "Lasse"-metoden och budgetguiden. Alla är riktigt bra och informativa. De är skrivna för att hjälpa och är baserade på våra erfarenheter, men är ofta en kompromiss eftersom vi inte alla är ense om vad som krävs för att lyckas med denna hobby. Eftersom jag gillar att experimentera startar jag mitt eget lilla experiment. (och lite envis ) Hur billigt och enkelt kan jag underhålla ett 100-liters system? Hur svårt är det att gå från sötvatten till saltvatten? Försök 1 som startar idag är extremt enkelt och billigt. 10% vattenbyte per vecka, det är allt. Ambitionen är läderkoraller, skivor och Zoas. Om det går bra uppgraderar jag till LPS, och sist till SPS. Här kommer jag att behöva uppgradera utrustningen, men det handlar nog om ett år in i framtiden. Fiskarna blir 2 clownfiskar från det stora akvariet, kanske en yellow watchman goby och en pistolräka. Men det kräver sand, vilket jag inte planerar att ha.
    4 poäng
  4. Här är en snabb guide för hur du skapar en genväg till en hemsida på din mobiltelefon, så att den fungerar som en app-ikon direkt på hemskärmen. För iPhone (Safari) Öppna Safari och gå till den hemsida du vill skapa en genväg till. Tryck på dela-ikonen (fyrkanten med pil uppåt längst ner på skärmen). Välj "Lägg till på hemskärmen" i menyn. Välj ett namn (detta blir namnet på ikonen). Tryck på "Lägg till" uppe till höger. Nu finns hemsidan som en ikon på din hemskärm, precis som en app. För Android (Chrome) Öppna Google Chrome och gå till hemsidan du vill skapa en genväg till. Tryck på de tre prickarna uppe till höger i webbläsaren. Välj "Lägg till på startskärmen" eller "Installera app". Skriv ett namn om du vill ändra det. Tryck Lägg till, och sedan Lägg till automatiskt eller dra den dit du vill. Genvägen syns nu som en ikon på startskärmen. För Samsung Internet (Android Internet) Öppna appen "Internet" (Samsung Internet) på din mobil. Gå till den hemsida du vill lägga till som genväg. Tryck på de tre strecken (☰) nere i högra hörnet av skärmen. Välj "Lägg till sida på" > "Startskärm". Skriv in ett namn om du vill. Tryck på "Lägg till" och bekräfta. Klart! Du har nu en ikon på startskärmen som leder direkt till den hemsidan.
    4 poäng
  5. Sakta men säkert blir de större Matar med div foder som först får gå en sväng i morteln.
    4 poäng
  6. Når væksten går amok og har sådan en PE på sine koraller, kan man kun nyde påsken. God påske
    4 poäng
  7. Mit nuværende setup
    4 poäng
  8. Grabben är på tennisturnering igen, så det är akvariedag :=) Selv är jag mycket nöjd. Tyvärr är "lådan" där vinkylskåpet stod tom, så en del jobb saknas, men vi har ju snart påsk. Dagens projekt. Ja, jag är bra på att spara på dyrbara sladdar... I det översta skåpet stod min phytoplankton reaktor. Nu står den på vinkylskåpet, bredvid står min kalciumreaktor. Jag har gått ganska långt för att ljudisolera AC-pumpen, med stor framgång. "Lådan" ska bli en blandningsstation, här ska jag ha min osmose stående, samt 3 st 54 liters vattenbehållare. 1) Dagligt 50 liters vattenbyte, hoppas jag får plats för en påse salt också, så den inte står och tar plats. 2) Saltvatten med näring till phytoplankton . 3) ATO, som ska gå igenom min Kalkwasserreaktor, denna ska ha en timer så den bara körs på natten. Om jag hinner ska jag bygga in båda RE 250-skumrarna då dom låter lite, så jag har beställt 2 AUTOAQUA smart security system "SKIM"-sensorer. Jag monterade den jag har på en skummare för att testa den, är lite skeptisk till om den börjar gå amok över lite mjukt skum. Den lyser lätt blå när den är OK, och blinkar och pipar samt stänger av skummaren när den är full, enligt beskrivningen. Tanken var att koppla osmose direkt på vattnet igen, men ha AutoAqua "Skim" som en extra säkerhet utöver den inbyggda i deras "Level/ATO" som lär sig hur mycket som normalt doseras, och är det mer än en viss tid säger den stopp! Bra idé, men det var det inte, då en osmose tydligen är riktigt dålig på att rena vattnet de första minuter den kör. Detta trots min bakspolning innan start. Tack för tips @MichaelE
    4 poäng
  9. Senaste tiden har rullat på och mycket fix i och runt akvariet. Har stabiliserat upp NO3 som legat mellan 5 -10 ppm senaste månaden. Högt fosfat har hållit sanden tråkig (behöver röra runt den varannan dag). Beslut togs om att börja dosera lantanklorid. Doseringen påbörjades manuellt men insåg snabbt att det vore skönt att sätta in dosering på det, så jag har idag mekat ihop det och doserar tillsvidare i skummaren. Är tudelat därute hur folk doserar för att minimera risk med skada på fisk, men jag valde till slut mellanvägen genom att låta det tumla runt i skummaren. Innan returfacket har jag även filtermattan som barriär och har hittills inte sett någon negativ respons på fiskarna under de två veckor jag doserat manuellt i sumpen. Doseringen (som är väldigt utspädd nu) sänker i teorin fosfaten med 0,01 ppm per dygn. I övrigt har jag behövt köpa in nytt SD kort till Alkatronicen. Var enkelt när man väl kom igång (drog ut på det några veckor). Annars rullar det på med allt det levande. Ser bara ökad och ökad tillväxt nu på korallerna när jag börjar få ordning på fosfaten igen. I kombination med det gör säkert vårsolen sitt då akvariet står på en väldigt ljus plats under sommarhalvåret.
    4 poäng
  10. Lite bilder på de nyaste fiskarna som jag inte dokumenterat så bra tidigare. Salariasen är lite svårfångad på bild. Genicanthusen har lugnat ner sig lite och jagar mest honan just nu.
    4 poäng
  11. Så är vecka 1 avklarad. Jag var inte helt nöjd med stenarna, så jag tog Biltema och 3 liter klorin, lät dem ligga i ett par timmar och sköljde sedan noga, för det var mycket som lossnade. Supersnöjd med klorin-doppet. Det är alltid nervöst att fylla ett akvarium med vatten för första gången, även om det bara är 100 liter. 4 * 700 ml salt tänkte jag skulle passa och det slutade på 36 PPT. Den kommande veckan blir det Nite-Out med bra bakterier, 10 ml om dagen, ingen belysning. Senare ikväll när vattnet är lite varmare ska jag släppa i 5 påsar med levande pods, hoppas de är livskraftiga eftersom jag glömde att jag stängde av vinkylskåpet, så de har stått varmt sedan i söndags. Jag har också idag tillsatt en ganska stor mängd död Phytoplankton-blandning, detta som mat till pods, de får 10 ml om dagen. Ingen belysning. Jag överväger starkt att montera min H7 Kina (Kessil) kopia LED-lampa, eftersom växtlampan har en blandning av gullig och röd, och nu när det är salt i akvariet ser det oerhört otrevligt ut. Men det känns lite som fusk, eller? 7 dagar utan ljus, varje dag bakterier och Phytoplankton, 5 påsar pods som jag kommer hämta i butiken. Därefter sätter jag på ljuset och 3 dagar senare är det 10 eremiter och 10 turbo, 1 för varje 10 liter. Ja, och så 1 fisk. 1 skiveanemone och varför inte 1 liten SPS, jag har ju "forest-fire" och röd Montipora som jag gärna vill bli av med.
    3 poäng
  12. Här följer en enkel mini"artikel"/förklaring hur man mäter kalcium och magnesium. Principen är titreting och för att veta när titreringen är klar så behövs ett färgomslag. Färgreagensen är beskaffad så att den binder till tvåvärdiga joner som till exempel kalcium och magnesium och när den gör det så är den rosa. När inga joner är bundna till färgmolekylen så är den blå. Det är teorin bakom alltihop. Nu gäller det bara att droppa ner en reagens som har starkare bindningsförmåga till kalcium och magnesium än färgmolekylen har. Denna reagens heter edta. Det är den vi tillför som sista reagens när vi så att säga titrerar. För varje edta-molekyl vi droppar ner så binder den en kalcium eller en magnesiumjon och när samtliga kalcium och magnesiumjoner är bundna till Edta molekylerna så kommer alltså färgmolekylen slå om till blått enligt mitt inledande resonemang. När man gör så här får man summan av kalcium och magnesium för Edta kan inte skilja på de två. Så om man till exempel bara vill titrera ut kalcium måste man först ta bort magnesiumjonerna och det gör man genom att höja ph-värdet till över 10. Då bildas sekundsnabbt magnesiumhydroxid och kalciumjonerna är nu ensamma och titreringen enligt ovan kan börja. Vill man göra det omvända, mäta magnesium så kan man först göra en titrering där man får summan av kalcium och magnesium och sedan gör man enligt ovan rörande Kalciumtitreringen. Skillnaden mellan blir magnesium. Det är en metod med hög noggrannhet men lite omständig. Vill man bara titrera ut magnesium direkt är det svårare men så fungerar ju alla våra hobbytester nästan. Då får man tillföra något som bara binder kalcium men inte magnesium och det är inte så enkelt men kan gå om man har rätt reagenser. Där har vi förklaringen till att magnesiumtester ofta är ganska mycket mer missvisande än kalciumtester , det är alltså svårt att binda kalcium bara( men går) men det är enkelt att binda magnesium bara inför den kommande titreringen. Ovanstående förklaring är en viss förenkling för det är också så att för att edta molekylen ska fungera behöver den jobba i en basisk miljö. Man måste alltså alltid höja pH värdet något men höjer man för mycket så binder man magnesium som man kanske inte vill och höjer man för lite så fungerar inte i edta molekylen. Det är där vi har designen bakom som erfodrar lite laborationer. Jonas
    3 poäng
  13. Ny sändning från Indonesien, välkomna till webshoppen och titta! https://korallfisken.se/ Mvh Roland
    3 poäng
  14. Jag har köpte lite större sump för att ha refugium men sen jag har sålt den original och sålde den nya också eftersom jag har köpt ett Juvel akvarium som passade exakt inuti skåpet från vägg till vägg Köpte några glasskivor från lokal glasmästare och limmat skivorna i sumpen och jag har designat små guider för att hålla skivorna i plats och 3d printat de Det var lite svårt med silikon mellan skivorna så 3d printat en lång nozzle (20cm)
    3 poäng
  15. Här kommer bilder när jag försökte jobba med aquascpaing. Tänkte det var något lätt att göra men jag hade väldigt fel om det
    3 poäng
  16. Ja om man vill ha en noggrannhet som avståndet mellan Kiruna och Smygehuk Ska du mäta nitrat och få någorlunda bra noggrannhet (mellan Gränna och Visingsö ungefär) så använd Hannas HR nitrat checker MVH Lasse
    3 poäng
  17. 3 poäng
  18. Har inte börjat med rörmoddandet ännu, blivit mycket annat som kommit ivägen men har allt hemma. Åkte idag å köpte några första fiskar till karet, 2 kirurger och 2 blennies som karantänas nu blev följande 1x Ecsenius midas (midas blenny) 1x Salarias ramosus (Star blenny) 1x Acanthurus pyroferus (chocolate Tang) 1x Naso elegans Buffrat upp kopparn till 1.15 ppm (copper power) i karantänen så kommer buffra upp till 2.35 imorgon över 3 doser imorgon över dagen. När jag når 2.35 ppm koppar så startar jag klockan och kommer köra 14 dagar över 2.35. Efter detta blir det ett formalinbad å sen in i displayen, på detta sättet har jag karantänat fisk förr och har alltid haft vitbröstad eller liknande å aldrig sett en ända prick på mina fiskar i systemen jag kört denna metod. Utöver detta har jag kopplat på mitt Troptronic 85w UVC, redan nu efter 24 timmar så är dino nästan helt borta. buffrar upp fosfaten varje morgon, kör liten dos plankton och massvis med pods + UVC verkar bita bra på just den typen dino jag fick nu.
    3 poäng
  19. Karet tuffar på, har slängt i 20 påsar med copepods fått lite dino, Nitratet låg igår på 5.5 och fosfatet 0.02 (sjunker så gissar på att stenen jag lakat ur absorberar trots allt) doserat upp fosfatet lite igen så mäter ikväll igen. Ska börja karantäna fisk nu fortsätter att störa mig på Waterbox sketna lösning på overflow box så kommer ikväll plocka isär rören å kapa å göra om helt så man får upp "emergency pipen" mycket mer så kommer behöva lite böjar och annat (bilder kommer) Har dock lyckats få tyst på karet som det är nu med returpump, men när wavemakers kommer i så kommer det aldrig va så tyst jag vill att det skall vara. fick 10kg levande sten från Whitecorals igår som komplement till den döda stenen för att förhoppningsvis skynda på mognaden en aning. Scapen är inte superkul som den är nu utan koraller men där är gott om grottor å annat
    3 poäng
  20. Hej alla saltvattensakvarister, Jag, Carl 16 år gammal, är förmodligen både yngre och mindre kunnig än de flesta här på saltvattensguiden. Tänkte skapa en tråd här för att dokumentera början på min resa inom saltvatten, men även för att få feedback och tips från erfarna akvarister. Önskar att jag hade skapat denna tråd tidigare för att undvika en del misstag, men bättre sent än aldrig. Jag har sedan ~två månader tillbaka ett waterbox 130.4, som jag nu har fyllt med en del fisk, koraller och lägre djur. Däremot har jag fortfarande mycket kvar som jag vill göra med och införskaffa till tanken. Nedan listar jag hur det ser ut nu, vad jag tänker göra härnäst och några andra frågor: All teknik och akvarium är köpt begagnat: Waterbox 130.4 Oceanakvarium revljus 120 cm x 3 (den nyaste modellen) 2 x Aqua medic smart drift 11.1 Jebao dc 6500 Nyos quantum 220 Doppvärmare Kylfläkt Aqua medic temp controller Oceanakvarium revdos Tunze osmolator 3155 Fisk och cuc, främst inköpt på aquariatech i Stockholm: 2 ocellaris clowner Fox face Tomini tang Silver belly wrasse Ornatus wrasse 2 yellow watchman goby Pistolräka 4 pepparmintsräkor 2 sjöborrar 10 turbosniglar 10 eremiter Sandvändande sjöstjärna 3 fighting conch Putsarräka Korallmässigt har jag blandat med mjukisar, lps och sps. I princip så verkar alla koraller överleva och må bra än så länge, till och med mina sps vilket nybörjarjag ser som ett gott tecken. Däremot har jag inte sett särskilt bra tillväxt på korallerna, inte ens snabbväxande som gsp, vilket jag misstänker beror på låga näringsämnen - där jag den senaste månaden legat på 0 i både fosfat och nitrat. Utöver korallerna har jag även anemoner - en vanlig bta och en haddoni carpet anemone. Tyvärr hade jag också en vit clownanemon som sögs in i en streamer och avled . De nuvarande anemonerna verkar däremot trivas och är stationära. Som konsekvens av låga näringsämnen drabbades jag av en del dinoalger. Efter en del dosering av ati fosfat och nitrat verkar dessa som tur är nästan vara borta. Däremot mäter fosfat och nitrat fortfarande på noll, och jag upplever endast att alger suger upp näringen vid dosering. Hur borde man gå tillväga för att höja näringen utan att orsaka orimligt mycket alger? Jag har även skapat ett litet temporärt refugium med caulerpa och en röd makroalg i min DT, vilket inte hjälper mot låga näringsvärden. Dock är tanken att bevara dessa tills jag skaffar en refugiumlampa och kan odla i sumpen. Vattenparametrarna idag mätt med salifert: Kh - 7,8 Ca - 390 Mg - 1200 PO4 - 0 NO3 - 0 Salt - 1,025 Just nu doserar jag för hand: endast kH buffer från aqua forest löst i osmos vatten, vilket har bibehållt kH på ~7,7 den senaste månaden. Alla fiskar förutom min ornatus verkar må prima. Sedan jag köpte den för 2 veckor sedan har den inte visat intresse för någon mat jag har gett den - artemia, mysis, musslor, cyclops och pellets. Eftersom den fortfarande lever och inte ser allvarligt sjuk ut, antar jag att den livnär sig på copepods som jag har doserat två gånger. Just nu är jag väldigt kluven på vad nästa steg blir. Det som känns intressant är att antingen: 1. Köpa mer fisk. Drömfisken vore antingen en acanthurus eller en copperband. Vad jag förstår är båda dessa svåra, och kanske för stora för mitt akvarium. Möjligtvis vore copperband ett bättre val, men isåfall vill jag börja odla phyto och copepods innan jag skaffar den. 2. Inköp av koraller/fraggar. Intresset ligger främst på lps, möjligtvis någon torch. 3. Införskaffa bättre filtrering såsom en roller mat. Kom gärna med freedback, tips eller tankar om hur ni skulle gå framåt. All respons uppskattas! Mvh Carl
    2 poäng
  21. Jag tror att Bulk Reef supply vilken "minut" som helst har en recension då de tillhör en av dem som köpt i första omgången en hel del maskiner. Introduktionspris och annat står ju butikerna För i så fall Det är inget som vi så att säga lägger oss i. Men som jag skrev priset är ju riktigt lågt och det gläder mig.
    2 poäng
  22. Fiskarna är nu från karantänen in i karet. dock klarade sig inte min Naso, fick den aldrig att börja äta, den åt inte heller innan jag började köra koppar, försökte mata den med både fryst/epllets/nori/levande bloodworms osv men den matvägrade (misstänker någon intern parasit?) Ibland kunde den simma fram till maten men tog aldrig något, prövade lägga i vitlök osv också för att "väcka" aptiten men tyvärr. Tappar sällan fisk generellt men eftersom den aldrig började äta så gasade jag på med kopparn i hopp om att den skulle börja. De andra tre fiskarna går nu i min hemmatank, äter och mår bra både nori fryst å pellets/flakes. Statusen på hemmatanken är, en del Dino i sand och sten.... Slarvat med dosera fosfat då jag lakade ur stenen ordentligt så absorberar den ju en del fosfat nu istället för att läcka, doserar ungefär 30ml Modern Reef P+ om dagen men det nollas ändå, kommer öka de försiktigt (mäter fosfat morgon och kväll så man genast kan sluta när stenen är "mättad" Har ett nytt fiskgäng i karantänen nu som går under observation just nu med noll medicin. 1 Gematum 1 Gul kirurg (pytteliten) 1 Xanthurum, 2 clownfiskar och 1 stor royal gramma + 2st små frökenfiskar. Alla kirurgerna äter både fryst, nori å flakes medans de andra fiskarna jagar frysmaten ordentligt så nu när jag vet att alla äter kommer jag buffra upp kopparn (Copper power) till 2.2-2.35 ppm över 3 dygn (doserar koppar 3 gånger om dagen för att få en mjuk övergång.
    2 poäng
  23. De är gjorda i testflaskor - här är metodbeskrivningen https://www.reef2reef.com/threads/not-all-cycling-bacteria-are-created-equal-whos-who-and-what-do-they-need.989780/#post-11449156 Ärligt talat - jag har haft samma felfrekvens med vissa tunzepumpar och då pratar vi om minst dubbla priset. Jebao hade problem med RW serien då elektroniken låg delvis i själva pumpen men efter andra versionen av SW serien så är det felet borta (att de stannar ibland) Av cirkulationspumparna jag har så köpte jag en reserv till varje pump när gick över till Coral Box DCA smart pump för ca 5 år sedan - de ligger fortfarande oanvända i min byrålåda MVH Lasse
    2 poäng
  24. Vad gäller levande sand så har en omfattande test av både startkultur på flaska och på tre märken av levande sand gjorts på reef2reef. https://www.reef2reef.com/threads/not-all-cycling-bacteria-are-created-equal-whos-who-and-what-do-they-need.989780/ Några grafer från tråden Det verkligt intressanta här är att endast BioSpira och Fritz Turbo av startbakterier på flaska samt all tre levande sand märken klarade båda stegen (NH4-NO2 samt NO2 till NO3) inom rimlig tid. Jag skulle nog lägga pengar på levande sand i starten. Caribsea levande sand finns att få tag på i Sverige. Nu har du ditt ytterfilter och jag skulle faktiskt använda det när det redan finns. Fyll med biobollar och rengör ofta under starten. När någon månad gått kan du låta det gå längre mellan intervallerna eftersom det då får en annan betydelse för akvariet. I början - hjälpa till med starten av nitrifikationen - efter den är etablerad vara grogrund för andra nedbrytningsbakterier som stabiliserar akvariet. Jebao SLW serien ger ett väldigt brett flöde och därför når de inte så långt. Jag hade faktiskt satsat på 2 st SLW 10. Jag har själv provat SLW 5 i ett 100 liters akvarium och det räckte inte till där. Skummare är bra för framförallt gasutbytet - framförallt O2 in och ut samt CO2 in och ut. In eller ut beror på om fotosyntesen är på eller av (läs ljuset är på eller av) MVH Lasse
    2 poäng
  25. Är det någon som kan artbestämma den här fisken. Köpt som Ctenochaetus truncatus - vilket det inte är. själv gissar jag på en variant av Ctenochaetus cyanocheilus vilken också kallas bluelip bristletooth. MVH Lasse
    2 poäng
  26. Tack för stöd. Mars 2025. @Petter N, @niki68, @Batte, @Thomas Österberg och @Karin W Extra stort tack till @ronny h, @kaptenen och @Alessandro for stöd.
    2 poäng
  27. Ny vecka och nya sändningar Har vi fyllt på med frysfoder, levande foder, lägre djur och nya koraller. axplock av det som finns inne: Par av mandariner, Par av coral beauty par av imperator många fina fraggar av SPS/LPS Välkomna in Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15 www.aquariatech.eu Fraktflygargatan 18, Skarpnäck. Stockholm.
    2 poäng
  28. Jag har lyckats boosta min ph på ett lite udda sätt. Så här såg ph ut innan. samt efter. Det enda jag gjorde var att stänga av skummaren på natten (jag kör den en timme mitt i natten för att blanda in ny luft). Det verkar som att skummaren blandar in massor med co2 och på natten när fotosyntesen är mindre (bara min lilla fraggdel i sumpen) så blir resultatet att detta ackumulerar. Men stänger jag av skummaren så blir inte denna effekt alls lika tydlig.
    2 poäng
  29. Lite bilder för några grejer jag har köpt tidigare
    2 poäng
  30. Nya leveranser till butiken Den här veckan har vi fyllt på med mer fisk, koraller, levande foder och prylar. Bla så har vi par av Splendidus mandariner, och Picturatus mandariner, axplock av det som finns inne. Välkomna in, Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15
    2 poäng
  31. Renast är nog om du pinkar i karet MVH Lasse
    1 poäng
  32. Se till at du kommar åt tekniken enkelt. Refugium skal vära typ 10% av totale vattenvolum för at ha max effekt. Ljys isolera så du slippar kalkalger ställen du inte vil ha dom.
    1 poäng
  33. Hej! Vill först säga att tack till er som har satt ihop guider, bl.a tack för budgetguiden. Väldigt lärorikt att läsa om som ny i hobbyn. Har försökt samla in och lära mig så mycket som möjligt. Men precis som där finns lika många akvarie så finns det lika många uppstarter och erfarenheter av uppstarter. Och som ny inom denna hobby så känns det lite avskräckande ibland och det är därför jag gör detta inlägget, för att få tips och råd. Har införskaffat mig ett 180L akvarie med ett eheim 250 PRO cannister filter som jag hade tänkt starta upp ett akvarie där målet är både fisk och mjuka koraller i slutändan. Mina frågor är då. Som ny, är levande sand och sten bättre en död sand och sten? Är rädd för att få med parasiter och annan ohyra i karet som ska leda till svårigheter längre fram och avskräcka mig från hobbyn. Är förstående för att dött gör cyklen längre men det är inget som skrämmer mig. Vilken ljuskälla ska man som nybörjar med mindre budget skaffa? Har tittat på både fluval sea marine och Ai blades olika serier. Karet är 110cm brett och 40cm djupt. Fungerar det med två mindre lampor som aqua mediq cube? Sen sista frågan, vilken uppgradering/uppgraderingar hade ni gjort för att göra det ”lättare” med ert första akvarie? Skimmer? Liten sump? Automatisk påfyllning av vatten eller näring? Tacksam för all hjälp och input jag kan få!
    1 poäng
  34. Matar du korallerna någonting? Tänkte om de kanske är ledsna då framförallt nitratet verkar vara ganska lågt. Jag ska själv testa Flor då det visade sig på ICP att det saknades nästan helt.
    1 poäng
  35. Ask him/her to unlink or contact Focustronic support.
    1 poäng
  36. Med 2 stk. Jebao SOW-8 får du flöda som funkar till SPS akvarie, men med mindra dom kör på 10% blir dett för mycka till et 180 liters, om dett är mjykkoraller. Har sälv SOW-15 eller 20, och dom funger bra, låter lite mera än kvalitetspumpar, men gör jobbet. Jag rekkomenderar alltid kvalitet, da dett löner sig på sikt så Tunze 6045 med en 6055 eller 2 stk 6055 då kommar du veldig långt. Da ditt akvarium är lite "smalt" då kan en Gyro pump fungera helt fantastiskt, möjligheter fins der gott om.
    1 poäng
  37. Det är en hanne av Macropharyngodon bipartitus För ca ett år sedan såg den ut så här MVH Lasse
    1 poäng
  38. Fick tummen ur ikväll och gjorde iordning overflown på Waterboxen på riktigt, sög ur ca 30 liter vatten + tömde overflowen på vatten med hjälp av en liten inline pump. Tror jag skrivit de förr men problemet med Waterbox overflowsboxar är att de är ganska små, så man har dragit retur röret som ett "T" åvanför de andra rören för att spara plats. Problemet här blir att när vattennivån är i höjd med nödröret så rinner vattnet fortfarande ner ganska långt från "kammarna" vilket resulterar i ett plaskande ljud. Detta kunde jag inte ens få tyst på med enbart en returpump på ca 5000 liter i timman som håller ett jämt flöde... Med powerheads på som gör att det blir lite fart på ytan och går i olika farter så lät de i hela lägenheten så var bara tvungen att ordna något. Kapade nödröret å satte dit en skarvmuff så man kan gå från 40mm till 32 mm rör. gjorde en "böj" av 2st 45 graders 32mm rör för att komma bakom returen, då får man precis plats med ett 32 rör som man kan bygga upp längre än vad orginal nödröret är. detta resulterar i att vattnet inte rinner ner i överrinnings boxen längre + att "T" gör att vattnet just runt nödröret är lite lugnare. Nu kör ja mina powerheads på en jäkla fart + returpumpen några steg till upp och det är helt ljudlöst karet mer eller mindre. Karantänen tuffar på, det ända jag är lite bekymmrad över är att NASOn har slutat äta, men den har någon svamp runt läpparna... Men de andra tre fiskarna äter å beter sig jättebra, det är ju ungefär 5 dagar kvar de ska gå i kopparn så jag härdar ut å hoppas han får tillbaks aptiten när han får ett stort kar
    1 poäng
  39. Ja, det kanske inte var en kioskvältare. Endast två svar. Men Oscar Haglund hade rätt! Vid pH runt 12 och vi har hastig pH-höjning, så bildas magnesiumhydroxid. Kalciumkarbonat och magnesiumkarbonat behöver längre tid på sig att precipetera, därför är det inte de fällningar vi ser direkt. Sedan går ju lösningen tillbaka, och det gör aldrig kalciumkarbonat, det gör däremot magnesiumkarbonat. Men magnesiumkarbonat behöver mer tid på sig att bildas. Så möjligen en liten portion magnesiumkarbonat vid sidan om magnesiumhydroxid, men ingen kalciumkarbonat. Man kan utnyttja det här fenomenet – vad som bildas vid olika pH – för att designa kalcium- och magnesiumtitrerings-tester. Till exempel om man vill titrera ut bara kalcium så måste man ju få bort magnesium eftersom EDTA är oselektivt. Då höjer man ph-värdet till över 10 kanske 12 och genast faller magnesium ut som magnesiumhydroxid medans kalcium inte hinner fälla ut som kalciumkarbonat och Kalciumtitreringen kan påbörjas i lugn och ro. Omvänt om man bara vill titrera ut magnesium, Ja det är betydligt mer komplicerat och det är förklaringen till att varför manuella magnesiumtester ganska ofta visar fel. Om du håller dig vid ett pH under 9 då kommer magnesium vara kvar i lösningen och det är ju det man vill men kalcium har fortfarande inte bildats kalciumkarbonat eftersom det behöver tid på sig. Ett sätt att kring det är att göra som Red Sea, man ägnar en längre tid kanske två minuter åt att ligga runt ph9 och då bildas till slut kalciumkarbonat, men det är inte helt klockrent, det blir en viss missvisnin. Ett annat sätt är att binda kalcium selektiv på ett helt annat sätt som inte är ph-beroende, då börjar vi närma oss en titrering som verkligen kan mäta ut magnesium i ett steg. Ibland gör man tvåstegs till titrering, det är allra mest noggrant men mer omständigt. Men det är en helt annan sak. Så, svaret är som sagt Magnesiumhydroxid.
    1 poäng
  40. Ja ganska vanligt eftersom Tydligen så är koldioxidhalten i ditt rum högre än i karet så jämvikten vill hela tiden tillföra koldioxid till ditt akvarium och det här går förstås fortare om du har en ordentlig skummare. Skummaren blir således kontraproduktiv. Enligt mig Är ju skummarens viktigaste uppgift att främja gasutbyte och näst viktigaste att få bort lite organiskt material. Jag hade alla gånger kört luften genom ett CO2 absorberade medium åtminstone nattetid. Kanske upprepningar som redan nämnts i tråden, har inte lusläst alla svaren. Fint kar
    1 poäng
  41. Hej Planen var att starta upp karet (Akvastabil 360) 2017 men vi förlorade löpet mot tiden och en baby prinsen föddes i våran familje [emoji4] Jag köpte karet och mycket utrusning här från SVG och Facebook samt nya grejer över tiden men hann aldrig köra med vatten i karet till slut karet har blivit en dekoration bara och alla gäster retade mig om och om [emoji3] men med två små barn och dears aktiviteter och allt, det gick inte att försätta drömmen. Så vi har diskuterat att sälja karet och allt eftersom frun vill ha plats för möbler men den äldsta sonen var emot försäljning och han erbjöd sig att hjälpa till i alla fall för att få igång det. Han spelar Minecraft och alltid bygger han en hel plan som akvarium i varje hus han bygger [emoji3] Fast forward, nu har vi karet igång och fyllt med vatten och salt och all teknik på plats. Det är dag 6 och jag försöker följa Lasse metod men tror jag har gjort fel när jag körde Nite out 2 som bakterie starter. Jag har lagt bilder från början. När vi beställde karet, tänkte vi att snygga väggen som ska bli bakom karet med stenar först och detta ledde till att ha spotlight i taket och vi tänkte att andra vägg ska bli fint om vi la stenvägg också där etc etc etc [emoji3]
    1 poäng
  42. Jag har köpt ett kök låda från ikea som går under diskho för att ha plats för RO system och jag upptäckte felet med resin filter som inte ska installeras liggandes och då har jag monterat den vertiak inne i skåpet. Lite jobbigt att nå men har inte någon anna plats
    1 poäng
  43. De här organismerna lagrar ofta det socker som fotosyntesen producerar under dagen externt - sedan konsumerar de det när ljuset slocknar. Ofta upplever man de här områdena som de försvinner under natten - men det är bara det synliga förrådet av energi som konsumeras. Genom att röra om så sprider man den lagrade energin och gör den oåtkomlig för själva organismen - i alla fall så inbillar jag mig att det är på detta sätt. Snäckor och eremiter gillar också att konsumera både förådet och organismen. Nasarius är bra men det är inte en algätande snäcka - så vanliga snäckor är viktigare -IMO (In My Opinion) MVH Lasse
    1 poäng
  44. Grabben fyller på vatten och matar fiskarna varje dag han gör även kh test 2 gånger i veckan. Väldigt kul att är så intresserad! För hade jag en tunna så vattnet räckte i 2 veckor.
    1 poäng
  45. Jag tänder i mitt refugium när ljuset i displayen har börjat rampa ner, och släcker när ljus i displayen har börjat rampa upp, så kl 20-12 i mitt fall.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...