Gå till innehåll

Aqua_Max

Medlem
  • Antal inlägg

    488
  • Gick med

  • Senaste besök

Följare

Kontaktmetoder

  • Hemsida URL
    http://maxstrandberg.com

Profilinformation

  • Förnamn
    Max
  • Stad
    Kalmar
  • Antal år inom saltvatten
    Började år 2000
  • Akvarievolym
    375
  • Akvarie mått
    150 x 50 x 50
  • Allmän beskrivning av dig
    Både söt- och saltvattensakvarist.
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    PowerGlo och Coralstar.
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Juwel
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Levande sten med kalkalger.
  • Antal år inom sötvatten
    Började år 1984
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    Ca 40 kg

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Aqua_Max's prestationer

Välkänd rocka

Välkänd rocka (10/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Sipadan 2013 Trip Report 720p Publicerades på YouTube den 24 juli 2013 av Divelocalchannel
  2. Får du problem med vattenvirvel med luft som sugs ned från ytan kan du sätta dit en kåpa och ha som en keps ovanför pumpen som förhindrar suget från det hållet.
  3. Temperaturen på både akvarievattnet, eventuellt vattenbytesvatten och kalibreringsvattnet påverkar resultatet om det inte är samma temperatur på alla så blir det lätt fel. Exempelvis ska man inte använda kallt vatten för kalibrering om man ska mäta rumstempererat eller varmare akvarievatten. Temperaturen på själva refraktometern kan eventuellt också påverka utifall denna kyler eller värmer vattnet som placerats i den, t.ex. om man nyss haft den liggandes på något varmt eller kallt ställe eller rengjort den med varmt eller kallt vatten direkt innan man kalibrerar eller använder den. Har du samma temperatur i akvariet nu som tidigare, eller har det ändrats exempelvis p.g.a. väder, doppvärmare, värmande utrustning som belysning, pumpar etc? http://www.msc.ucla.edu/oceanglobe/pdf/temp_densal_chart.pdf http://www.aquatext.com/tables/hyd18-23.htm
  4. Kessil A350W at Neptune Aquatics in Milpitas, California Publicerades på YouTube den 27 september 2012 av KessilTube Join Jimmy Francis of Neptune Aquatics http://www.neptuneaquatics.com in Milpitas, California as he explains how the Kessil A350W LED aquarium light is making his coral explode with color without putting off excessive heat.
  5. Utifall du har gardiner vid sidan av fönstren i bostaden, speciellt i norrläge, rekommenderas att tvätta dessa gardiner ofta eller ta bort eller byta mot mindre och luftigare material då de lätt kan dra åt sig fukt från luften som kondens p.g.a. närheten till fönstren p.g.a. temperaturskillnaden. Byt ut eventuella vävtapeter mot tapeter av annat material. Kontrollera soffor och fåtöljer i bostaden utifall lukten kommer från några sådana möbler. Gör även rent eller byt ut ventilationsfilter i köket. Kontrollera badrumstak och badrumsventilation efter mögel. Hade du några cyanobakterier eller macroalger i akariet? Kolla om någon snäcka krupit ut ur akvariet och dött, de kan krypa flera meter från akvariet så kan vara svårt att hitta dem om de rymt. Fråga alla eventuella grannar om de har liknande eller ännu värre luktproblem, utifall lukten kanske kommer från deras bostad.
  6. Utöver de arter som nämnts tidigare i tråden finns det t.ex. månfiskar, argusfiskar, fladdermusfiskar, störar, rockor, tjurhajar, tigerfiskar, diverse ålar, pilnäbbålar och muränor som är värda att studera vidare. Det finns även diverse fiskar från Madagaskar och sydostasiens övärld som relativt sent i historiskt perspektiv utvecklats från fisk som vandrat in i sötvatten från havsvatten eller bräckvatten. De flesta fiskarter i sötvatten som tycker om hårt vatten med högt pH brukar kunna tåla viss omställning till bräckvatten eller havsvatten eftersom den kemiska sammansättningen på vattnet, förutom salthalten, ligger relativt nära vad fiskarna är anpassade till.
  7. Stigigemlas förslag är bra, kolla även själva böckerna i bokhyllorna om de kanske dragit åt sig fukt och börjat mögla. Utifall lukten eventuellt kommer direkt från vattnet i akvariet kan du testa att filtrera vattnet genom aktivt kol som du byter regelbundet för att få bort lukten, eller filtrera luften från skummaren genom aktivt kol. Rengör skummarkoppen noga, ofta och regelbundet. Överväg eventuell regelbunden slamsugning av bottnen, eller minska mängden av substrat på bottnen, eller skaffa sandvändare om det är problem med metangas som kanske bildas där, eller gallra ut eventuella makroalger som kan ge ifrån sig lukt. Det går även att använder ozonisator för att minska luktproblem. Ökad ventilation med vädring och/eller en luftavfuktare i rummet är också lämpligt om luftfuktigheten är för hög i bostaden. Utifall lukten kanske inte har med akvariet att göra överhuvudtaget kan det även hända att det t.ex. ligger en död mus eller råtta i mellanrummet i någon vägg i bostaden, eller det kanske stiger upp avloppslukt från någon golvbrunn, vilket vanligtvis händer i samband med regn ute, speciellt om man inte använder golvbrunnen så ofta. Överväg att ändra på kostvanorna utifall lukten härstammar från gaser i magen på antingen djur eller människor i bostaden.
  8. Ja det skiljer sig. Se utdraget i mitt föregående inlägg. Där framgår det att det skiljer sig för bl.a. karantän.
  9. Nedan är ett litet utdrag av Djurskyddsmyndighetens författningssamling DFS 2005:8, Saknr L 80, 13 kap. Särskilda bestämmelser för hållande av fiskar Källa: http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf ----- Inredning och bottenmaterial 6 § Ett akvarium ska innehålla en inredning och en botten som motsvarar det som finns i varje fiskarts naturliga miljö. Fiskar som i vilt tillstånd söker skydd bland föremål eller i bottnen ska ha tillgång till gömslen i akvariet. Första stycket gäller inte vid sådan tillfällig fiskhållning som kräver särskilt god hygien, såsom karantän, lekförsök och yngeluppfödning. Allmänna råd till 13 kap. 6 § Gömslen bör bestå av tegelrör, krukskärvor, stengrottor eller dylikt, eller, för fiskar som gräver ned sig, en grävbar och mjuk botten. ----- Jag tolkar personligen texten i utdraget ovan så at det INTE finns något krav gällande sand för fiskarter som i naturen främst lever i biotoper utan sand och som inte gräver ned sig. För fiskarter som i naturen lever t.ex. i korallrevsbiotoper bland levande sten och/eller koraller borde det därför räcka med att i akvariet ha en liknande inredning, eller en inredning av lämpliga substitut. I många fall bör därför även glasbotten vara godkänt, t.ex. om man har någon form av sten och/eller koraller i akvariet. Utifall fiskarna eventuellt stör sig på ljus som lyser underifrån genom en eventuellt genomskinlig botten finns det sätt att skärma av bottenrutan utan att behöva ha i sand i akvariet. I naturen finns det i sött-, bräckt- och saltvatten många olika biotoper där det lever fiskar. Typen av botten varierar. Utöver sandbotten och rev av levande sten och koraller finns det även bottnar som t.ex. sluttande klippbiotoper, vulkanstensbotten, rullstensbotten, grusbotten, lerbotten, kalkgrottor, slambottnar, lövbottnar, drivvedsbottnar, svampbottnar osv. Det finns även vissa fiskarter som till större delen lever i öppet vatten utan kontinuerlig närhet till botten. Det behöver alltså inte vara sand eller annat finkornigt material på botten i akvariet, utan istället handlar det om att försöka ge respektive fiskart en lämplig motsvarighet eller substitut till den botten som (eventuellt) finns i fiskartens naturliga miljö. Vill man inte ha sand på botten, men kanske ändå vill täcka bottenglaset med något, anser jag att det borde gå bra att lägga t.ex. en färgad plastskiva eller btn-slimline eller liknande konstmaterial eller stenplattor på bottenglaset, för fiskarter som i naturen lever i t.ex. klippbiotoper.
  10. Jag tror inte det ska vara några problem med att använda dem om det är de vanliga malgrottorna "Catfish Cave"? En del av färgen flagnar eller nöts antagligen bort med tiden, precis som i sötvatten, så man ser fläckvis själva rörens ursprunliga orangebrända lerkruksfärg istället. Färgen och materialet som malgrottorna består av är ju ofarligt för sötvattensfiskar, sötvattensräkor och sötvattenssnäckor så jag tror inte den gör någon skada i saltvatten heller. Finns odlare som använder olika typer av lerkrukor som leksubstrat och gömställen i saltvatten för olika fiskar, så jag ser ingen fara med att använda dessa grottor heller.
  11. Förslagsvis kan du även testa att smörja axlar, rotordelar etc på pumparna med rent vaselin eller smörjmedel för akvariepumpar, kolla så det snurrar jämnt i balans och inte vobblar på någon krokig axel eller är något otyg i dem eller skador på pumparna, samt testa att lägga stötdämpande material i form av t.ex. silikon eller filtermatta etc varhelst det är möjligt för att minska fortplantning av vibrationer från pumparna till akvariet.
  12. På videon tycker jag den gula kirurgen uppträder som om den är stressad, men även som om den vill bli putsad. Utifall den gula kirurgen envisas med detta så kanske räkan blir irriterad om den inte vill putsa och försöker mota bort kirurgen, eller så kanske räkan bara är överentusiastisk när den putsar. Svårt att avgöra utan att ha sett det, då videon inte visade den grova aggressivitet du beskriver.
  13. Eldräkor kan putsa fiskar om fiskarna kommer och ställer sig vid räkan och ber om att bli putsade. I naturen händer det rätt ofta, men det förekommer mer sällan i akvarium p.g.a. vanligtvis är akvariefiskarna fria från parasiter, välmående och inte stressade, samtidigt som eldräkor normalt får mat så de klarar sig bra ändå i akvariet.
  14. Stefan, du kanske kan videofilma en dokumentärfilm av det perfekta akvariet? Även föreslå ditt akvarium som "Tank of the Month" eller liknande på alla större internationella saltvattenssidor och utfiall du vinner där skriv att du önskar kritik och förslag från alla som läser informationen (och kollar på bilder och video) angående vad som skulle kunna göras ytterligare. Har du testat att möblera om i akvariet för att testa olika typer av aquascape kompositioner?
  15. Opistognathus decorus Publicerades på YouTube den 9 september 2012 av DeepSeaChallengers Länk med mer information om denna fisk http://reefbuilders.com/2012/09/09/opistognathus-decorus/
×
×
  • Skapa Ny...