Gå till innehåll

Lilla Nemo

Medlem
  • Antal inlägg

    329
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Hej! Kul att se att mitt fd kar är igång igen. Det ser vä ldigt fint ut. Önskar er lycka till med det.
  2. Hej! Klart det är snygga koraller, är ju jag som sett till att de vuxit sig så fina å stora! Vad fina de blev i ditt kar och hoppas de växer sig ännu större nu. Lycka till!
  3. Intressant tråd! Kör med 2dl pellets till total mängd vatten ca 900liter. Ska börja dosera lite aminosyror så jag inte råkar på samma problem som ni haft. Verkar vara svårt attpelletsen. hitta rätt mängd på
  4. Ok, då ska jag göra så, tack för svar.
  5. Får nya 80w t5 rör nu i helgen och undrar om det finns en risk med att man bränner korallerna som man kan göra med MH lampor som är nya? Ska man köra in rören på nå sätt och vänja korallerna med starkare ljus? De går under tv5 rör som är ganska slitna i dagsläget. Mvh, Elin
  6. Synd att några av dina fiskar dog. Ser fram emot att se ditt kar snart, fina bilder. Ang Bio pelletsen så kanske man kan köra några av KZ's produkter till för att få fram bättre färger på korallerna, typ aminosyror och spårämnen, kalium? Bara en tanke.
  7. Kan tänka mig att det blir dyrt. Kanske någon svensk butik är villiga att beställa in detta filter? Borde ju finnas fler som är intresserade eftersom biopellets används i så stor omfattning. Denna är ju gjord för biopelletsen.
  8. Har hittat en reaktor som är specialtillverkad för biopellets, NextReef SMR1 Media Reactor. Finns att beskåda på tillverkarens hemsida: http://www.nextreef.com/solidreactors.html Det är ett samarbete mellen dem som tillverkar NP biopellets och verkar vara ett superbra filter för just biopelletsen. Jag är intresserad att köpa denna men det verkar inte finnas några svenska butiker som säljer. Nån som vet var man kan få tag på denna produkt i sverige? Har varit i kontakt med en Norsk butik som säljer: Korallen.no, men han kunde konstigt nog inte skicka till sverige. Även en engelsk webshop säljer denna, kostar drygt 1000kr men frakten från englad ville de ha 600kr för! den engelska sidan heter www.h2oaquatics.co.uk Vore kul om man kunde få tag på´detta filter på något sätt, det tillverkas i USA. Mvh, Elin
  9. Ser snyggt ut Johan! Tyvärr är inte mitt kar lika snyggt just nu för filtret som jag ha biopelletsen i funkar inte optimalt så pelletsen bara klibbar ihop. Funkar vertex filtret bra? Har funderat på att beställa ett sådant.
  10. Tråkigt att du lägger ner ditt kar Jonas. Nu är jagt ju nästan ensam i stan med mitt saltkar. Jag kan tänka mig att kika på lite koraller men främst är jag intresserad av att köpa din blueface om du kan boka den redan nu? Mvh, Elin
  11. Ok, kanske bäst att öka pelletsen med ½ dl per vecka för säkerhets skull. Nu har jag flyttat alla koraller som gick att flytta och tryckt ner i fraggkaret. I morgon ska jag stoppa flödet till det karet. Tänkte att så länge jag gör vattenbyten med någon liter varje dag så borde korallerna klara sig utan skummning. Har två clownfiskar där i som behöver matas dock. Jag hoppas att min stora hjärnkorall klarar sig i fraggkaret. I morgon ska jag köpa svarta sopsäckar och täcka hela karet i några dagar. Fiskarna får lite lång natt, men vad gör man? Tänkte låta detta få ta lite tid. Tack för råden!
  12. Hur mycket biopellets tycker ni att jag ska dosera då? Högsta anvisningen på förpackningen eller? Jag har nästan en hel 1000ml förpackning hemma. Fosfatremover har jag dock inte så mycket kvar av. Mina fiskar är ju ganska runda om magarna så jag skulle nog kunna dra ner på maten lite under en period oxå. Ni pratar om mikroflora. Ska jag tillföra bakterier? Kanske lite kz sponge power? Många frågor men jag är jätteglad över att få svar på mina problem.
  13. Det vore ju det bästa om jag kunde ha kvar fiskarna Korallerna som fortfarande lever kan jag ju flytta till fraggkaret och stänga av vattnet från huvudkaret
  14. Dessutom har jag precis sålt lampan som jag hade över gamla karet. synd.
  15. OK, det förklarar ju varför det växer skit ur stenen fast testerna visar noll. Ni tycker alltså att jag ska göra en omstart? Jag har mitt gamla kar kvar så att flytta ut allt levande skulle ju gå att lösa praktiskt. Frågan är ju hur jag skulle få upp fiskarna, vissa är ju inte så lätta att få tag på Sen har jag bara en skummare och hur ska fiskarna klara sig utan skummare? Tror ni inte att de dör av att vara intryckta i ett 450l kar? Vet ingen som jag kan låna skummare av heller. Oj oj oj vad komplicerat detta blev. Går det inte att fiskarna är kvar?
  16. Ni kan se bilder på mitt kar på: https://picasaweb.google.com/Hamelisa/Akvariet0320?authkey=Gv1sRgCKS7z6K6gfDLVg&feat=directlink Hoppas ni kan se eländet. Karet har varit igång i månad nu. Tacksam för alla råd!
  17. Nu är jag uppe i en natriumtillförsel på 10 ml/100 liter och det hjälper inte ändå. Det verkar som att den nitrat som jag häller i förbrukas ganska snabbt. På dagen kan nitraten vara uppe i 1-2 ppm men när jag testar nästa morgon så är det nere på noll igen och korallerna ser risigare ut. Har tillfört lite spårämneslösning igår och då såg euphilliorna lite bättre ut, men nu på dan så ser de lessna och vissna ut igen. Hjärnkorallen ser lite brunaktig ut. Har även fått mera grönalger och cyano som dyker upp lite här och där, kanske pga nitrat tillsattsen. Funderar om jag ska: A börja dosera nitratet morgon och kväll istället och öka dosen B skippa nitraten och börja dosera KZ aminosyror som jag har hemma nu istället. Ska tillägga att jag har kvar biopelletsen men reducerat mängden kraftigt för en vecka sedan. Har nu typ knappa 1 dl i reaktorn. Kan det ha av betydelse att filtret med långtidsverkande kol är kopplad direkt till skummaren? Tar det bort för mycket nyttigheter i vattnet? Funderar om det gör någon skillnad att sätta biopelletsen i kolreaktorn och kolet i en filterpåse istället. Ska gå ner och fota karet nu så kan jag lägga upp bilder på eländet.
  18. Oj, vad konstigt att problemet förvärrades. Följde du anvisningarna på flaskan? Då vet jag inte om jag vågar testa. När jag hade mitt gamla kar hade jag oxå cyano och alla sa att det berodde på mycket fosfat. Nu har jag, tack vare biopellets, för första gången noll i fosfat med Rowa testet och ändå får jag cyano.Men det kan ju bero på att karet är nystartat oxå.
  19. Jag har också cyano i mitt kar och jag blir galen på det. Såg att det fanns en ny produkt från easy life: http://www.easylife.nl/english/marine_aquarium_products/excital.html Verkar vara intressant produkt tycker jag, bygger på att cyanon ska utkonkurreras av andra mikroorganismer. Någon som testat? Var kan man köpa den här i sverige?
  20. Det är 10 st 80w t5 rör varav 5 st är vita, 3st är blåa och två violetta. I början hade jag alla lampor tända 10 timmar per dag men efter algproblem har jag kortart ner effektiva belysningstiden (alla lampor) till 2 h och håller nu på att öka tiden i takt med att algerna försvinner. I övrigt har jag blåljus dagtid. Dom flesta koraller som dog var flyttade tillfraggkaret som har två t5 rör tända hela tiden dagtid så de lär knappast ha dött av ljusbrist. Fraggkaret har vatten från huvudkaret. Normalt belysningstid: 9.00 blåljus tänds 9.30 violetta tänds 10-20.30 alla lampor tända 20.30-21.00 blåa och violetta 21.00-22.00 blåljus Nåt som behöver ändras?
  21. Mitt första saltkar var på 240l. Har nyligen uppgraderat till ett 700liters plus 200-300 liter sump, räknar totala vattenvolymen på 900l. Det är mitt 3.e kar. Karet har varit igång i en månad nu. (har glömt att ändra i min profil) Jag skrev fel ang salthalten, det ska vara 1.024 givetvis. Räknade ut en dos natriumnitrat på 2ml/hundra liter till att börja med, det blev 18 ml som jag tillsatte redan ikväll. Märkte att mina skivanemoner och mjukkoraller expanderade mera. Ska tillsätta samma dos i morgon och sedan mäta nitraten för att se om något hänt sedan sist. Jag skippar aminosyrorna tills det har blivit lite ordning på karet, har redan lite grönalger på stenarna eftersom det är nystartat, men dom kommer inte tillbaka när man skrapar bort dom. Hoppas inte nitraten väcker dom till liv igen. Har mest bara blåljus på just nu. (t5 rör) Det är stenkoraller som montiporor (både flakväxande och vanliga) och acroporor som tagit stryk. Euphillior och hjänkorallerna ser ut att må fint. Bubbletip anemonerna (2 st) ser oxå lite halvtaskiga ut, men det kan bero på att jag tagit det lugnt med belysningen då jag fick alger. PH värdet ska jag kolla lite bättre när jag får ett bättre test som jag beställt men har legat på 8- 8.3 mitt på dan och på kvällen. Har följande utrustning i mitt kar: Belysning t5 Skummare: Grotech hea 150 eller nåt (upp till 1000 l iaf) Kalkvattenreaktor Deltec kalkreaktor upp till 2000l Filter m långtidsverkande kol direkt kopplad innan skummaren m slang. Zeovit filter som biopelletsreaktor Har över 100 kg levandesten i systemet. Ska försöka fota lite bilder imorgon. Koraller där man ser polyper ute är alla Lps.er (euphillior), mjukkoraller och knappar. Hysterixen har också ute sina polyprar. Även Hjärnkorallen och Caulastreaan har ute sina polyprar när när belysningen släcks. Den blå acroporan som är kvar visar inga polyprar och är lite vit i topparna, montipororna vet jag inte om de lever än som sagt. Märks väl vilka koraller som är dom tåliga och frodas. Mvh, Elin
  22. Åh, tack för råden. Jag ska sluta dosera organics (tänkte inte på att det var kolkälla i det) och börja dosera natriumnitrat istället. Om jag ska höja så mycket som 2-5 ppm så lär jag få ta 2 - 5 ml/100 liter eller hur? Tyvärr har jag inga aminosyror hemma förutom spårämnestillsats, ska köpa så fort jag kan.
  23. Det kan öka till 28 grader ibland beroende på doppvärmare mm. Det går aldrig upp till 30 grader iaf. Om koraller lider av nitratbrist i vattnen, kan det orsaka sådan blekning och ska man tillsätta NO3 isf? Ph ligger på 8
×
×
  • Skapa Ny...