Jump to content

loscars

Medlem
 • Posts

  84
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Lars
 • City
  Södertälje
 • Akvarievolym
  540

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

loscars's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

 1. Eller så har vi en himla tur som får tag på tåliga fiskar. Min har i alla fall simmat runt i snart 3 år och äter artemia/mysis + vad den kan picka i sig från stenarna. I börjar fodrade jag två gånger per dag. Nu får de bara mat på kvällen.
 2. Hej hur brukar ni göra med nya fiskar. I mitt kar brukar det vara typ fajt de första dagarna då det kommer en ny fisk. Sen brukar det lugna ner sig. Jag gissar att det har med doft att göra samt att det går över efter typ tre dagar. Delar ni mina erfarenheter? - Hur gör ni. Isolerar nya fiskar i typ sumpen eller nått annat mindre arrangemeng i karet. Eller är det "plums i" bara?
 3. Jag matar min genom ett smalt rör, med 5 mm stora hål i botten. Det har funkat från dag ett. Och den har simmat i karet i över ett år nu. Den klart smidigaste fisken i akvariet. Bråkar aldrig med de andra utan den verkar leva helt i sin egen värld. Det ska finnas nån bild av arrangemanget här på forumet (orkar bara inte leta upp den) I rören får den (och alla andra) små mysis och artemia.
 4. Jag köpte en från AquariumStockholm. Och nej Tommy mina pumpar går inte baklänges. Tvärt om de fungerar alldeles utmärkt. Har kört den sen i torsdags med en minuts intervall och än så länge bara gå och går den. Jag skulle iof velat ha ett alternativ mellan en minut och en kvart. Men som sagt den verkar vara väl värd sina pengar ..... Så köp den ;O) Jo just det. Jag kör den med två Koralia 5'or (6500L/H) i mitt 540 kar
 5. Kollade med PWSS och den ska även fungera med lite äldre Koralia pumpar. Jag har två Koralia 5'or och har beställt en kontroller. Tyvärr var det 3-4 veckors leveranstid på dem. Surt, men den som väntar på nå gott, väntar alltid för länge. Ett alternativ kan annars vara http://shop.biotedmarin.se/natural-wave/352-0 förutsatt att pumpen klarar det då. Jag tror dock att de flesta pumpar orkar med så länge du inte kör den på kortare frekvens än 30 sekunder. Men som sagt. Jag chansar på att det funkar med mina två år gamla pumpar. Annars får jag väl köpa nya såna också. Jag kan lägga ut ett omdömme då jag fått den och hunnit testat den ett tag.
 6. Nu har jag haft burken i lite drygt 3 år och hunnit misslyckas med både den ena och andra metoden. Det är många saker som vuxit (trots att jag inte velat det) Cyano, Kisel alger, Diatomer Osv. Fast jag har otroligt nog vissa saker som vuxit trots detta. Nu har jag i alla fall med mycket jobb och en hel del alkohol fått ner de flesta värden till noll eller väldigt nära noll. Jag har ett 540l kar som jag numer byter 100 l på varannan vecka. Det tillsammans med alkoholen har tagit ner nitraten från 40 till i 0 eller ner till en svårmätbar nivå. Fosfaten var katastrofalt hög, nu ligger den (enligt Elos fintest) på ca 0.008. Fast det är svårt att säga exakt .... PH ligger ganska stadigt på 8,1 KH ligger mellan 8-7 Magnesium och Calsium ligger som de ska. Nu till min fråga. Hur brukar ni som håller på med alkohol göra när ni fått ner alla värden. Ligger ni kvar på samma dos, eller minskar ni på dosen och kollar var balansen ligger?
 7. Min rostatus bara älskar glasrosor. Men det tog en månad innan den kom på det ;O)
 8. Även jag har uppgraderat till AS1600 modellen, som jag gav 2590:- för (ny på BZ) Vilket jag tycker är sktbilligt. Jag har haft den i några månader nu och hunnit testa den ordentligt. Den är tyst, men jag rekomenderar att man använder det medföljande filtret till avrinningen, eftersom det porlar en del annars. Jag bytte ut det vita bottenfiltret mot dito i blå skummplast, eftersom det visade sig att det vita geggade igen och då fylldes skummarkoppen med vatten. Den är något känslig för nivåskillnader i sumpen (som jag skrev ovan) Något man kan bygga bort med en bubbelfälla och på så vis få en kontrollerad vattennivå. Men i övrigt är den otroligt lättskött och väl värd sina pengar.
 9. Jag håller med. Det var jag som startade denna tråd. Jag är nöjd med de svar jag fått. Jag har valt hur jag ska agera. Ni andra får göra som ni vill. Och som sagt, för mej får ni gärna lägga ner tråden )
 10. En undran. Hålls inte jod nivån uppe på samma sätt som spårämnen. Dvs det fylls på vid varje vattenbyte? Och räcker inte det?
 11. Tänkte bara flika in att min C.Rostatus käkar och växer (fortfarande) Är runt 10-12 cm (nått) Äter Mysis + Artemia + vad den nu pickar i sig ur akvariet.
 12. Har kört med vita rör med packningar i ca 1 år. Inget läck (ännu i alla fall) Men ni som tvekar bör köra med vanliga grå rör och limmade vinklar. Kort sagt, kör med det du tror på. Akvariet behöver i alla fall hur som helst tillsyn (oavset lösning)
 13. Jag har omätbara värden av Fosfat. Åtmindstående med det jag har att mäta med. Nitrat ligger och pendlar mellan 10-20. Nitrit ligger för det mesta på 0.05 PH mellan 7.9-8.1 Jag kör med Zeolith (i påse i sumpen), Zeostart, Zeobak, Zeomin + Zeo's corall snow. Som fosfatreducerare använder jag utraphos Alla koraller utom min Acropora växer så det knakar. Den verkar inte dö, men inte direkt växa heller. Min montipora sp, har blivit mer än 100% större sedan februari i år.
 14. Jag hittade en skrapa på Hornbach (I vårby - Stockholm. Ser ut som ett rakblad, men är inte så vasst att den repar glaset. Sen vad gäller uppstart av MH. Börja med en timme, kör så några dagar. Om du inte får en explosion av alger, kan du öka med en 1/2 timme. Köra så ett par dagar, sen öka Osv. Du ser själv om du går på för hårt. Själv har jag för mig att jag startade med 2 timmar, och var uppe i 9 timmar efter 3 veckor. OK det blev mycket Dino (ett tag) Kan hända att jag fick en liten Cyano släng också. Men det gick över och nu rullar det på som det ska
 15. Jag skulle nog börja med MAX 15-30 minuter MH / dag, till att börja med och sen öka med lika mycket. Tills jag låg på 4 - 9 timmar (lite beroende på vad du vill ha) Jag kör bara blå-rör under tiden MH inte är på. Sen vad gäller alger. Det är ju klart, har du förutsättningar för alger, då kommer det mer då du ökar lyset. I min burk fick jag väldigt mycket röda-kalkalger, snabbt. Det som hände då var att mitt Magnesium värde sjönk från 1300 till 1000, på bara nån vecka. Men det är ju klart, jag brassade på rätt hårt från start ;O) Annars gissar jag på att det finns lika många svar som det finns akvarister, du får testa och se vad som funkar bäst i ditt kar.
×
×
 • Create New...