Gå till innehåll

Taipan

Medlem
  • Antal inlägg

    70
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Vet inte hur man ser skilnad på dem men när jag skulle köpa min gramma så pekade jag på vad jag trodde va en sådan, "ska du ha en sådan ilsken djävel" sa Lennart på korallfisken då, ta en sådan istället sa han o pekade på en likadan fisk(tyckte jag). Så jag antar att diademan(om det nu var en sådan han hade) är lite vildare än gramman.. / M
  2. Har en anemon men tror inte att det är den, clarkii's är ilskna rackare, räkan är jag oxo skeptisk till. Men man vet aldrig.........
  3. Det finns nog 2 vanliga anledningar. Att dom inte äter som dom ska eller någon typ av prickar, om dom får Chryptocarion kan det gå väldigt snabbt så man kanske inte märker det, en uv kan hjälpa men den är inte 100%. Jag har oxo haft fiskar som dör på något mystiskt sätt, en gul kirurg som åt bra och hade varit i akvariet i ca 2 Mån bara försvann över en natt, hittade aldrig liket.......... / M
  4. Jag kör min med en gammal Eheim 1060, funkar helbra. Antar att din pump är något liknande.
  5. Faktum är att jag tog gamla armaturer från mitt jobb och använde till min första saltburk. Det var högtrycksnatrium men jag bytte bara lampan o det funkade helbra. Inte så ekonomiska kanske, dom drog massor med ström.
  6. Menar du att den bär nu på ett skal som tillhörde en av sniglarna i karet? Då har du väl en död eller en naken snigel nu... Vad är det för eremit resp. sniglar du har? Och hur länge har du haft dem tillsammans? Ja, men det är ju inte säkert att det är gärnings mannen som bär på skalet....... Det är dom med blåa benen jag har och har som sagt aldrig sett dom angripa en Turbosnigel.
  7. Jag har eremiter o sniglar tillsammans. Har aldrig sett en eremit angripa en snigel men har dock eremiter med snigelskal. Om han har dödat för att få det är ännu inte bevisat............Undrar vad Justitieministern tycker om det här .
  8. Håller med ovanstående talare, jag är nog lite mer åt sump hållet. Dom bästa prylarna(som man ska satsa på) passar bäst i en sump. Behöver dock inte vara någon inveklad historia med olika avdelningar o så. ett vanligt helglas akvarie duger o ställa grejerna i.
  9. Kan det bli annat än Imperator'n, finns många fina dvärgar oxo men I är speciel..
  10. Hepatus för sin färg, Leucosternon för för för.....Sohal för för.....Svårt att välja där, Dom tre jag nämnt är ganska olika fiskar både till form o färg, men alla är mycket vackra och jag kan faktiskt inte välja en favorit bland dom....
  11. "Humu humu nuku nuku a puaa" är den enda tryckare jag har haft, inte den finaste kanske.......Min slogs med turbosniglar lika stora som han själv.
  12. Du "lysröret" Menar du dagsljus vid ytan eller ett par meter under där "våra" djur lever?? Vill man efterleva förhållanden på några meters djup i ett akvarie på en halvmeter så bör man ju välja en lampa med högre färgtemp, 7500K används för att odla tomater, dom passar ju då till djur som lever nära ytan, i naturen då..... Sedan kan man lägga till lite båljus som du sa, men skulle nog inte välja en lampa under 7500...............plus blåljus då.......
  13. Lamporna bör ha en färgtemp över 7500kelvin gärna runt 10000K.
  14. Salaris Fasciatus kanske inte är så lämplig då den är svår att få att överleva i ett akvarie utan alger.......
  15. Kan noh hålla med om att Salifert är dom ända som ger dom höga världena på Ca o KH som man vill ha, om dom stämmer är ju en annan sak. Har jämfört andra tester som kanske visar ett ca på 300 och då visar Salifert testet nästan 500. Behöver ju inte vara att dom andra testerna är kassa....Kan det vara så att man häldre använder ett test som visar det man vill se.............? Jag använder oxo Saliferts tester, ville bara säga det ; )
  16. Tror nog att du klarar dig med det, om du har en sådan ramp liggande. Ska du köpa en så blir det inte så mycket dyrare med 250w och då skulle jag välja det. Det är nog bara anemoner o Acroporor o liknande som behöver det starka ljuset men inga koraller kan få förmycket ljus, om man inte går till överdrift givetvis.
  17. lite väl grovt uttryckt, visst har vi ett mycket bra vatten jf. med kontinenten, men det finns mindre önskvärda saker i svedala med! -i min brunn tex. höga mängder Flourid, mycket järn osv. så nog är det befogat med RO i sverige med för det mesta även om det går bättre än på många andra ställen i världen att köra utan här. Som sagt, bara min åsikt. Bättre med en skummare än en osmos iallafall. Ska man starta nytt så rullar slantarna ganska fort, då skulle jag inte lägga dom på en osmos. Har man sen lagt ner 20000 på djur i akvariet så kan ju pengarna vara försvarbara men inte som en "första pryl"
  18. En skummare behöver du om du ska ha fisk i akvariet,inget mer snack där. En saltmätare brukar kosta ca 150-200 kr, märket är nog ganska oviktigt. Personligen tycker jag att osmos är totalt onödigt om man bor i sverige. Och för att avsluta så ska du starta det stora med en gång, du vinner inget på att starta ett litet(50l) för att sedan göra om det till ett 1000l......Gällande belysningen så är det klart att du ska välja Mh o kompletera med några blå lysrör. Det blir billigare i längden. Ok nu slutar jag........
  19. Z.Flavescens funkar, köp ingen fisk som är beroende av alger, du vill väl att den ska klara sig när dom är borta..Inga fiskar eller andra djur käkar 5cm långa alger. Dom får du ta bort för hand. men dom kan förhindra att dom blir så långa.
  20. En liten petflaska fyld med bommul och ett hål i korken och ett i botten på flaskan fungerar utmärkt som ljuddämpare. Gör hålen ca 4-5mm, så slangen passar i det.
  21. Kör oxo med den, funkar jätte bra. Okänslig för nivån i sumpen och behöver inte "kallibreras" när man startar om den, man kan starta den med en timer utan att behöva kolla att vattennivån i skummaren hamnar rätt. Lite stor kanske(rent fysiskt).
  22. Tycker en kalkreaktor är super. Efter att ha kört med den i ca 1 år så skulle jag inte vilja vara utan. Enkelt och nästan det ända sättet att hålla både kh o ca påden höga nivå som behövs för att stenkorallerna ska växa o trivas. Det är ioförsig en ganska dyr grej att köpa om man ska ha något bra. Ett fosfat filter tycker jag är helt onödigt, byta vatten regelbundet håller fosfat i chack, brukar använda ett preparat som man häller i akvariet, den binder fosfaterna så den följer med i skummaren. Ett fosfatfilter är väl bara en behållare för att ha ett fosfatabsorberande material i, som man måste byta lite då o då. Inte så svårt att fixa själv om man får problem..
  23. Hf-don drar ner W-effekten ca 3%. jag vill bara säga att HF-don inte ska användas vid akvariebruk. Hur tänker du då, "lystöret"? T5är avsedda att drivas medHF-don. Tror inte att valet av drivdon till T8har någon betydelse i detta fallet. HF donet är lite strömsnålare, men det är ju bara bra. Varför skulle det inte användas till akvariebruk??
  24. Jag tycker inte tempen är för låg om du inte har några djur i. Skippa lampan i ett par veckor. Amoniaken märks nästan aldrig, bara nitrit o nitrat. Skippa amoniak testen o gå på värdena du får från nitrit istället, dom är säkrare. / M
×
×
  • Skapa Ny...