Jump to content

maltemus

Medlem
 • Content Count

  293
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by maltemus

 1. Tack Stig. Jag har lärt mig min läxa att jag skulle handlat den av dig istället! Får testa igen ikväll
 2. När jag var ute och reste i tisdags, passade jag på att köpa en fisk och även investera i en ny skummare då min gamla hang-on rio mest låter och inte skummar. Pga min låga höjd på karet blev det en Tunze 9001. Nu till problemet: När jag kopplade in skummaren pumpade den plötsligt vatten via luftintaget och ut på golvet. (Ut genom slangen) Jag slog snabbt av skummare och testade igen, nu fungerar den. Jaha bra tänker jag och slår av / på några gånger till utan att ngt konstigt händer I natt vaknade jag av att strömmen hade gått (Eller hur jag nu vaknade). Jordfelsbrytaren hade slagit ut då vattnet hamnat eldosan. Som "tur" var hade nog max 5-6 liter pumpats ut innan detta hände. Orsaken är att skummaren återigen har pumpat ut vatten via luftslangen (!) Skit kul natt med andra ord! Vad fanken kan jag ha gjort för fel? Jag tänker inte slå på fanskapet innan jag vet att jag slipper vattenskador. Tack på förhand!
 3. Jag väntar nog till fre kväll / lördag. Är det bara att fylla och se om det läcker och sedan tömma eller ska jag låta det stå med vatten i några timmar?
 4. Nu har jag iallafall limmat ihop det. Hur lång tid ska jag vänta innan jag testar att vattenfylla det? 24-48h? Eventuellt får jag väl toppförsegla karet om jag inte fått allt rätt.
 5. Instämmer med föregående talare. Mina barn har aldrig rört i något av de kar jag haft, saltvatten eller sötvatten. Däremot har de tittat väldigt mycket på fiskarna och hjälpt till att mata. Vi har även varit i Egypten flera gånger och de har enorm respekt för att fiskar/koraller kan vara giftiga då de lärt sig det hemma. (Sist vi var i egypten kom en rysk unge springande med en drakfisk i handen och skulle visa sin mamma...) Det enda som har hänt är att det en gång låg 2 studsbollar och flöt i ett kar. Yngsta dotterns teori var att en hustomte hade lagt dem där för att de var fina. (Och vem vet!) Självklart kan du köra utan koraller, men det blir lite tråkigt. Barn lär sig snabbt, förklarar du att de inte ska ha fingrarna i karet och du undviker giftiga fiskar så är det nog inga som helst problem. Du kan dessutom strunta i giftiga knappar om du är orolig. Låter du dem dessutom mata fiskarna (under ditt övervakande) så blir det nog bara positivt!
 6. Vad är bäst som distans? Tandpetare? När plockar man bort distanserna? Är det först efter att silikonen torkat, isåfallat känns det väldigt osäkert när man ska fylla hålet som blivit i silikonen.
 7. Tack. Jag ska testa ikväll. Glas mot glas borde inte vara ngn risk så länge man använder silikon. Distanser verkar en del köra med på youtube medan andra inte gör det. Misstänker att läckagerisken är större utan distanser. Är det vettigt att lägga även en extra triangel på insidan när karet är färdiglimmat? Jag tog som bekant lite för dålig storlek på mitt kar så jag har redan tänkt beställa nya glas och använder detta mer som ett testprojekt för att provlimma och se hur jag ska göra på nästa. Ska även testa hur lamporna klarar djupet på 25cm/med några koraller så jag vet om jag ska köra 30-35 på nästa. En sak gällande sprickor är att slipade glas väldigt sällan spricker pga spänningar. Kan vara ett bra tips till den som funderar på om slipade kanter är värt pengarna.
 8. Blåsor i glas kan inte uppstå "efter" tillverkning och har troligen funnits där hela tiden. Om glaset hade varit tex ett brandglas kan dessa typer av defekter uppstå (exempelvis om man vänder glaset fel mot UV) men Optiwhite är ju bara låg järnnivå i. Sprickor börjar dessutom i kanter och inte mitt på ett glas (om det nu inte är stötskadat) Kan du känna defekterna med handen eller är de inne i glaset? Är du 100% på att de inte varit där från start?
 9. Tänkte försöka limma ihop mitt kar ikväll. Kikat lite på denna filmen. http://www.wolfgroupweb.com/mastersclub/en/Masters-Club/solution/How-to-Build-Your-Own-Fish-Tank En sak jag funderar på är om jag verkligen behöver rycka tejpen direkt efter ihopsättning? Det känns som risken för att få ut silicon på glasen ökar rejält då? Jag hade tänkt att köpa riktigt bra/dyr maskeringstejp så den inte härdar fast under torkning. Hur har ni gjort?
 10. Läste mitt inlägg igen och ser att det inte var helt lätt att tolka Frågan är helt enkelt om jag ska ändra från 25cm högt till 30-35cm
 11. jag har beställt glas till ett 105*30(*25(h) kar via jobbet. idag hjälpte jag grabben med att sätta upp mitt gamla nano kar som sötvatten till honom (30*30*35). När jag ser hur långt 35cm är får jag lite halv panik över att jag beställt 25cm högt kar. Har sett ganska många shallow reef på nätet och tycker de är riktigt fräcka. Samtidigt kanske 105*35*35 eller 105*30*35 är mer "praktiskt" och även det blir ganska grunt. Vad säger ni, är 25cm coolt eller bara sabla dumt? Mvh
 12. Jag minns tyvärr inte, jag är ingen saltexpert. jag hade detta en period i mitt gamla kar, jag körde lite mer frekvent vattenbyte samt plockade bort dem manuellt. Efter några gånger var de borta... Jag kollade nog aldrig ens min kalciumnivå. Anledningen till att jag minns dem är hur jävla tråkiga de var att ta bort.... drömmer fortfarande mardrömmar om dem...!
 13. Plocka bort dem och kolla din kalcium nivå.
 14. Jag kan väl tipsa om att deras lamphållare (gooseneck) är bortkastade pengar. Använder man fästet på karet hamnar lampan ca 2-3 cm från vattenytan... Med andra ord får man skruva den på väggen. Plasten på e27 hade dessutom gått sönder, så jag fick köpa nya.
 15. maltemus

  E27 hållare?

  Fick hem mina lampor från ac-rc igår. Tror jag gjorde ett misstag när jag bara beställde 2 (borde nog ha 3) Hur som helst båda hållarna var trasiga i transporten, går nog att laga men det känns som lamporna hamnar nästan precis vid vattenytan. http://ac-rc.net/catalog/product_info.php?cPath=27_40&products_id=132&osCsid=d821dc3e6584b28c6d93e1a6ce474937 Ngn som har tips på annan e27 belysning som går att sätta direkt på karet? Mvh Marthin
 16. Jag jobbar mkt med silikon (hehe). Det finns sabla mkt skräp ute på marknaden. Använder du tex ett silikon från jem & fix med och glasar en ruta kommer betyl börja rinna i hela glaset... Det finns otroligt mkt kompabilitetsproblem när det gäller silikon och troligen lika många olika varianter Ett tips till är att köpa en skrapa för att få bort överflödigt silikon i hörnen när du limmar: http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/kakel-murarverktyg/kakelredskap/silikonskrapset-190524/ Att dra med fingrarna är både farligt (vassa kanter) samt får du på händerna är det snart på glaset, och silikon på glas går nästan aldrig bort (om du inte är sabla snabb)
 17. Lamporna är redan skickade! Ångrade redan imorse att jag inte köpte 3st, men då var det redan försent! Hong Kong Express kommer förhoppningsvis med dem innan jul Jag funderar på att istället för att köra en skummare koppla på ett "vanligt" filter och sedan ändra om lite i det. Kikat lite på fluval G3 som verkar riktigt nice (och dyrt!). Verkar vara en del som kör detta just för saltvatten och flyttar om i filtret, tyvärr får det inte plats en doppvärmare i det. Alternativt köra utan skummare och byta mer vatten...!
 18. Nu är glasen beställda. Allt förutom botten blev 10mm optiwhite. Alla kanter slipade (även hörnen). Ska bli intressant att se vad de kostar extra... Jag kör 105*30*25. Var väldigt osäker på bredden men nu får jag nog stå mitt kast! Lamporna blir 2st av dessa: http://ac-rc.net/catalog/product_info.php?products_id=93 med samma styrka som Rasmus kör i en annan tråd. Jag misstänker att jag egentligen behöver 3st men jag har inte tänkt att ha något ute i kanterna. Vi får se, alternativt köper jag en annan typ av LED i mitten. Skummare får jag nog mäta på "live". Tunze 9002 bör fungera men är ganska ful. Får mäta på 9004 som strike föreslog när karet är limmat. (Invändigt blir det 24cm, så jag tror det är kört) Förslag på pumpar? De måste vara extremt tysta. Funderar även på om jag behöver doppvärmare. Det är ganska varmt i rummet där karet ska stå, dessutom blir det nog ett helvete att hitta en så liten.
 19. Nu är glasen iallafall beställda. Med tanke på att det är långsidorna som är dyra och bottenplattan ska vara vanligt 10mm float så tog jag dubbla skivor för botten+kortsidorna (2mm samt 4mm avdrag) för att kunna testa. Det handlar bara om någon hundralapp. Allt förutom botten får dubbelslipade kanter + slipade hörn 10mm optiwhite. Anledningen till tjockglas är att jag tycker det blir snyggast. Kör vidare i min projekttråd då jag även beställer ljus idag.
 20. Jag ringde glasmästaren som nog åker på att hjälpa mig. Han tyckte 1mm per sida räckte gott. Lite villrådig på hur jag ska göra just nu Jag ska även plocka lite vanligt enkelglas som blivit över på jobbet och prova lite själv. Tyvärr är det mest 4-6mm så det blir inte riktigt samma sak.
 21. Edward: Jag kommer köra dubbelslipade kanter som typ som Elos har... iallafall är det tanken. Har ångren över måtten bara Tycker 110*25*25 lockar mer och mer då jag tycker 30 kan bli för brett för det jag tänkt mig (Googla Mr Aqua 12 long, det är typ 90l*20b*25H)
 22. Bygert: Menar du att det går limma ihop 10mm glas med karlssons klister?
 23. Yes jag vet. Förhoppningsvis får jag väl plats med några fiskar till, eller vad tror du? Har du upplevt att längden/höjden på ditt ger dig utrymme till lite fler fiskar än en kub? Eller handlar det mer om vattenvolym.
 24. Glasens tjocklek drar jag av för. Frågan är bara hur mkt siliconskarven bygger. Jag har en glasmästare som kan hjälpa mig limma om det behövs, men då vi har egen glasfabrik på jobbet känns det lite fel att inte ta glasen direkt därifrån!

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...