Jump to content

sunspots

Medlem
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

Profilinformation

 • First name
  maria
 • City
  stockholm
 • Akvarievolym
  450

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag har startat upp denna hobby långsamt, långsamt.... Och ändå går det fel. Jag köpte en ny fisk för ett tag sen och den fick, precis som de andra flytta rakt ner i karet. Tillsammans med fisken flyttade det även ner ett oodinium-angrepp. Så nu har jag lite färre fiskar. Jag har medicinerat med en revsäker medicin som inte verkar hjälpa. Jag tänker därför idag starta upp ett karantänkar för att försöka rädda återstående invånare med någon lite bättre fungerande medicin. Fem fiskar kvar av de ursprungliga åtta. Tre verkar helt osmittade, två kan jag se små små prickar på. Jag tänker dock att jag borde plocka upp alla och medicinerna. Vill gärna ha stöd i detta, då jag inte greppar det riktigt, finns det nån bra tråd om karantänkar? Vilken medicin rekommenderar ni? Tar man med akvarievatten till karantänkaret eller kan man ta helt nyblandat vatten även om man inte har ls i karantänkaret?
 2. Har nu sedan en tid tillbaka insett att det jag inledningsvis utgick ifrån var "vanlig borstmask" var något helt annat... Jag har en hel del ormstjärnor i karet. De har följt med stenen, jag har inte aktivt köpt någon. De är randiga, inte gröna. Men de börjar bli stora och jag började försöka läsa på lite om dom. Har sett i andra forumtrådar på gamla SG att någon blir varnad för att de kan käka upp dennes mandarin? Så vill jag ju inte ha det! Genom litteratur har jag fått för mig att det enbart är de gröna ormstjärnorna man ska akta sig för. Men dessa randiga - är det ok att ha kvar dom i karet eller kommer de jaga och äta min madarin eller mina räkor....? Vad är era erfarenheter? Och hur stora kan dom bli egentligen?
 3. Mina får oftast två portioner mat om dagen. Ibland en.
 4. Välkommen till en kul hobby! Så du börjar med två kar!? Det skulle jag också vilja ha.... Jag har också caulerpa racemosa, och tycker det är ganska dekorativt - men den växer riktigt snabbt.
 5. Sjöharar är så söta! : ) De är hyfsat bra på att klättra, lite klumpigare än turbosarna men den jag hade var över, under, i, och på precis allt. Och jag har ett rätt så högt stenrös den tog sig upp och runt i...
 6. Jag har matat min anemon en till två gånger i veckan, den sitter rätt illa till och det går inte att styra fiskmaten mot den. Och den har ingen fisk som matar den heller. Den ena pepparmintsräkan är det nog fel på - för den är obekymrat framme ofta och det oavsett om det är släckt eller ljust. Vet inte om det är samma, men det är ofta bara en synlig i taget, åtminstone i ljuset. Hur som helst tänker jag att jag kanske borde mata räkorna bättre, tar gärna emot tips på hur det går till på ett bra sätt. Nu framåt kvällen ser anemonen nästan ut som vanligt så den kanske fixade attacken i alla fall...
 7. Sedan några veckor har min bta fått sällskap av två pepparmintsräkor. Allt har fungerat bra hitintills, men igår när jag gav anemonen lite räkhack blev den påhoppad av en räka som klättrade runt i anemonen och stal mat från den. Jag gjorde lite mindre räkhack och matade även räkorna med det, såg att anemonen fick i sig sin bit och trodde allt var frid och fröjd. Under förmiddagen idag såg jag plötsligt hur räkan klättrade runt i anemonen igen, och hade på något vis lyckats få ur anemonen gårdagens räkstycke. Räkan stal det och sprang iväg. Jag vet att det är gårdagens stycke för det jag spridde i karet till räkorna var betydligt mindre bitar. Jag fattar av detta att jag matar mina räkor för lite. De är ju uppenbart hyffsat hungriga. BTA:n är ungefär som en tennisboll när den är uppblåst - räkorna (jag tror visserligen att det är en och samma som angriper) är kanske 5cm Men jag tänkte kasta ut några andra funderingar som jag då lite spontant har fått: .... Funkar anemoner och pepparmintsräkor bra i "teorin"? Kan jag göra något för att skydda anemonen från dessa räkattacker? Anemonen ser inte glad ut just nu hur pass illa kan den bli skadad av detta? Tar tacksamt emot tips!!
 8. Jag har haft en sådan. I en vecka ungefär. Så jag kan börja med att tipsa om att man inte ska tappa den i golvet... Om det är en likadan som jag hade med termometer etc så var den väldigt enkel att använda. Du fyller röret till hälften ungefär med vatten som ska testas, stoppar i hydrometern och avläser saltvärdet på skalan, den var pedagogiskt nog grönfärgad inom det intervallet som är ok.
 9. Ja, men det är lite det spåret jag har funderat på. Och det där med många bäckar små.... Men kan man då hälla allt i samma flaska eller riskerar man att man blandar till någon ännu skadligare cocktail av olika tester. Och fosfattestet är väl frätande - så då behövs glasflaskor antar jag... Kemi är ju verkligen inte min grejj och kemilektionerna i skolan känns ju väldigt avlägsna och var kanske inte heller direkt på denna konkreta nivå.
 10. Nu när jag börjar ta lite regelbundna tester på mitt vatten kan jag inte låta bli att fundera på var alla dessa kemikalier tar vägen som jag blandar till i testerna? Hur gör ni med era kemikalietester/kemikalierester? Är det avloppet som gäller? Miljöstation/återvinning? Motivera gärna!
 11. Jag har en annan modell av deltecskummare än vad du har, men min justerar jag genom en pinne som jag höjer/sänker.
 12. Jag hade precis så för en vecka sedan!! Det var lite pusslande och detektivarbete, men för mig räckte det med att höja vattennivån i skummaren - då slutade det helt. Har också en deltec.
 13. Har gjort ett fosfattest nu som inte visar några höga värden. Med vatten som stått i en vecka. Är det ok eller behöver man vänta längre innan man gör testet. Hittade ingen info angående det på bruksanvisningen på testet..?
 14. Tack för tipset! Det vore kanske inte så tokigt att spara lite på vattnet.... Ja, det går lite trögt och det känns som att jag står och stampar lite. Har satt i portabla pumpar uppe i karet nu, för jag hade lite problem med en läckande packning vid en kran till huvudpumpen. Och så det där med att hitta o-ringar (?) i rätt storlek. Nåväl. När jag bytte ringar för att få nya fräscha överallt så började det läcka överallt istället. Eller ja, överallt där packningarna var bytta. Toppen. Så det var nog någon millimeter fel i storlek på dem jag kom över. Göra om och göra rätt. Vattnet luktar inte alls, och är inte grumligt så jag har shoppat fosfattest som jag tänkte att jag ska ge mig på inom några dagar när vattnet stått lite. Bra att veta förutsättningarna lite mer exakt innan jag sliter vidare....

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...