Gå till innehåll

Flurpen

Medlem
  • Antal inlägg

    81
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    2

Flurpen vann senast den april 1

Flurpen hade det mest gillade innehållet

Följare

Profilinformation

  • Förnamn
    Robin
  • Stad
    Tumba/Stockholm
  • Antal år inom saltvatten
    Augusti 2009
  • Akvarievolym
    332+sump
  • Akvarie mått
    120*57,5*55
  • Allmän beskrivning av dig
    87a, jurist/byggnadsingenjör och hobbyhantverkare, gillar matlagning, fast egendom och färsk fisk.
  • Akvarietillverkare
    Red Sea
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Maxspect RSX150
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Bubble Magus C 5
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Koraller & Fisk
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Ryggradslösa djur
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    30
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    -
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Flurpen's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

22

Omdöme

  1. Efter lite övervägande har jag kommit fram till att jag ska skaffa en doserpump, Aqua Medic Reef Doser Evo 3 tycker jag verkar prisvärd och lättanvänd. Vad ska jag använda den till? Den ursprungliga planen var AF's produkter som man blandar med RO-vatten själv, eftersom jag har en påse vardera med CA och MG, saknar dock KH-buffer. KH-buffern finns dock inte i lager i Stockholm så jag blev hänvisad till AF's 1-2-3 lösning, tre st femlitersdunkar, dunkar får dock inte plats i skåpet där jag vill ha grejerna... Kanske vore en bättre idé att skaffa en pump med en kanal och prova All For Reef istället? Är osäker på hur jag ska börja med detta.
  2. Helt klart läsvärt! Jag funderar lite på hur jag ska börja dosera i akvariet för att hålla de olika ämnena på stabila nivåer. Jag har lite produkter från aquaforest så jag tänkte börja med att ordna tre behållare och dosera av dem med hjälp av en doserpump av något slag, så den lösningen tittar jag lite på nu. All for reef verkar smidigt, men nu har jag ju redan dessa... Testade fosfat igen idag, 1.16ppm så det har minskat något, det enda jag har gjort till skillnad från innan är 100g Rowaphos i en egenbyggd reaktor, så min uppfattning är att åtgärden har effekt.
  3. Japp det är för högt, senast jag mätte var det 1.06ppm. Ska testa igen om ett par dagar och se hur det ser ut då. Jag har dock inga problem med alger eller dylikt i karet just nu. Jag har matat nästan uteslutande med frysfoder, och har matat lite extra sista tiden för att hålla aggressionen nere mellan fiskarna. Introducerade två Nemateleotris magnifica för ett par veckor sedan och de har blivit lite mobbade av min dvärgkejsare som inte uppskattade nytt sällskap. Nu har de hittat en sten att bo under och kommer fram lite mer även när jag inte matar. Funderar lite över vilka fler fiskar jag vill ha i karet, för att göra någon sorts plan över hur och när de ska i. Kort sagt tror jag fosfasten beror på matandet. Ja förhoppningsvis funkar reaktorn, lade 100g Rowaphos i en tunn nylonsprumpa som jag hade hemma pga....anledning..., in med det i reaktorn och sen hittade jag en liten 200L-pump som jag satt igång nu.
  4. Salinitet 1.025 och temp 24 C Alkalinitet 135ppm/7.547 dKH enligt Hanna, 7,6-8,0 enligt Aquaforest. Calcium ca 450ppm enligt Salifert Magnesium ca 1400ppm enligt Salifert, vilket är högre än senast trots att jag inte tillsatt något. Får tolka resultatet som att det i vart fall inte minskat påtagligt. Fosfat 1.31, behöver ta tag i detta. Nitrat mellan 5 och 10 ppm enligt salifert. Planen för fosfatnivån är att använda någon av produkterna i bilden i min extremt snygga hembyggda mediareaktor. Utmaningen just nu är att den enda pump jag har över för att driva reaktorn är en 1000 L/H maxijet, jag tror att flödet blir för högt. Får tag på en klenare på onsdag enligt plan så blir väl att jag kör igång den då. Om jag inte kan få den att sitta okey på avrinningsröret dvs. Ska prova det först.
  5. Hej @Ramroll, tack så mycket! Belysningen är en Maxspect RSX150 och när jag tog bilden var det nog 80 eller 100% av det blåa och 60-70% på de tre andra kanalerna. Kan inte säga så mycket mer om inställnignarna eftersom jag precis skaffade Syna-G appen för att styra den, och har inte riktigt kommit överens med den än. Värderna ska jag kolla idag, jag har inte haft karet igång särskilt länge och har hittills bara gjort vattenbyten. Funderar på om någon form av Ballingmetoden är det jag kommer köra på i framtiden.
  6. Tack så mycket, ledsen för segt svar och tack för senast Senaste bilden från precis nu, lite fler koraller än senast. Akvariet rullar på, har justerat ljuset så det är lite blåare nu och färgerna i karet är lite skarpare än innan. Ska försöka åstadkomma lite fler bilder på det nu i dagarna och göra ett par justeringer avseende det tekniska...
  7. Hej hej, ja man blir ju lite nojig när man läser sånt här. Mitt kar är ett Red Sea och bågnar ca 2mm längsmed framrutan...inget jag tänkte på innan men gör ju det nu Jag hade gärna lugnat dig med ord om att mitt har varit så länge men...det låter mer som att vi sitter i samma båt. Jag har ca 1mm diff mellan fram- och bakkant, höjden alltså, osäker på hur mycket det påverkar i den omfattningen. Rimless är snyggt, men jag tänker än en gång tanken om att eurobrace vore något... Skulle gärna vilja höra några starka röster som säger att det är normalt att det bågnar Nedan är en 10 år gammal tråd om ämnet, svårt att säga om den lugnar eller ej.
  8. Ja jo jag borde nog göra upp någon plan för att få ner fosfaten lite, funderar på om det kan vara matandet som är boven. Har matat lite extra för att hålla nere aggressionsnivån mellan fiskarna. Kunde inte motstå två stycken Nemateleotris magnifica som verkade komma väldigt bra överens, vilket de fortfarande gör, men dvärgkejsaren tyckte inte att det var en lika bra idé Nu verkar den i vart fall ha vant sig vid dem, är bara någon gång ibland som den passar på att visa vem som är boss. Nästa gång jag introducerar något nytt ska jag förbereda lite mer för det. Ska hålla lite koll på fosfaten och se att den inte sticker iväg, men vill i vart fall inte i första hand försöka få ner värdena på kemisk väg, så mycket vet jag. Förhoppningsvis blir det en del fixande med karet i helgen medan sambon jobbar
  9. Tack för senast, blir kul att se när du börjar fylla på det sen!
  10. Denna är lite mer vinröd än den lila färgen bilden visar, med ljust orangea polyper. Denna lossnade det en bit från kort efter att jag satte ner stenen i karet, fick ingen bra upplösning på bilden men kanten på högersidan har börjat växa lite smått från att ha varit brottyta. Det är kul med den typen av tecken på att det kan finnas förutsättningar för koralldjur att växa i vattenbaljan på mitt gamla kontor. Liknar "Pavona ultra orange", som jag vill minnas att jag såg hos aquariatech, möjligen inte lika "ultra". Nedanstående tror jag är en Pavona Maldivensis, en del av den gick av under transport.
  11. Denna vet jag inte vad det är, tacksam för hjälp om någon har koll. Den är typ vinröd i botten, det gröna kommer fram rätt bra i bilden. Den nedan tror jag mig lyckats identifiera som en Cyphastrea av något slag, den har ganska många polyper i olika skick och vinklar, zooxanthellerna finns där lite sporadiskt.
  12. Nu har jag tagit tag i att testa de mest relevanta värderna i vattnet. Testade ammoniak, nitrit och nitrat när jag drog igång men eftersom jag inte har haft någåt mer än små fraggar och ett par Rhodactis i karet så har jag inte brytt mig om att mäta calcium, magnesium eller kh. Eftersom jag har lite mer levande i nu så tyckte jag det var dags att börja hålla koll. Temperatur 24,5 Salinitet 1.025 D&D Refraktometer dKH ca 8.2-8.4 Aquaforest, gjorde ett första test med en Hanna checker men misstänker att jag gjorde något fel, fick ett värde som var orimligt lågt. Calcium 440-450 Salifert Magnesium 1365 Salifert Nitrat 2,5-5ppm Salifert Fosfat 1.06ppm Hanna checker Jag uppfattar testresultaten som inom toleransnivån för vad som funkar för de flesta, om någon som läser detta inte håller med så får ni gärna skrika till, antingen här eller via DM. Som jag skrev tidigare så tog jag över levande från ett kar som lades ned. Det mesta gick bra, men jag fick med mig en ganska stor sinularia som fortfarande inte har öppnat några polyper så det är jag lite fundersam kring. Fick en liten från samma kar någon månad tidigare som ser väldigt trevlig ut och har gjort det sedan jag la den i karet. Utöver den så var det väldigt många gröna Rhodactis, om någon är intresserad så byter jag gärna ett par stycken mot något kul Det verkar redan ha blivit fler. Ett par euphyllior som vajar fint i vattnet, där kan det säkert bli någon fragg i framtiden när jag ser att de växer, ganska många huvuden. Den häftigaste korallen i karet är en torch med 3-4 huvuden, och ett litet till på väg. Jag var lite fundersam första dagarna men nu sträcker den på sig ordentligt och lite större än min knytnäve. Annat kul som jag hittat på stenar är Pavona, en orange och en grön cactus, någon form av Cyphastrea med ljusgröns bas och rosa polyper, sen något vinrätt med neongröna polyper som jag ännu inte vet vad det är. Ska fixa lite bilder så kanske det går att reda ut.
  13. Lite bilder på fiskar måste man ju bjuda på såklart, Salarias Fasciatus poserar ju gärna som ett proffs, svårare var det med Centropyge Flavicauda eller Amphipron Ocellaris. Har även hittat några små knappar
  14. Nu är det dags för lite bilder på karet, som är inrett med lite av varje. Är inte helt klar med hur jag ska aquascapea men det får väl ge sig framöver. Under helgen som var besökte jag en ny bekant som var i färd med att lägga ned sitt kar, varpå jag tog över det levande. Det var lite meckigt eftersom det var en hel del levande på en del av stenarna, och dessutom flera djur i olika påsar som alla skulle koppas in samtidigt, men i slutändan gick det bra och var ju trots allt en ansträngning jag själv valt att åta mig. Allt klarade sig och jag hoppas att det så ska förbli. Inser när jag tittar på bilden att jag behöver jobba lite mer med höjden när jag möblerar, samt öva lite mer på att fota. Det ser ju bra mycket bättre ut på riktigt I teknikväg har jag en Maxspect RSX 150 ovanför karet, två MP40 i karet och en Bubble Magus C5 i skummaren, en doppvärmare på 200W och en liten liten Maxijet1000 som returpump för tillfället. Aquabeepumpen jag hade liggande visade sig ha ett bräck på skyddshöljet runt sladdarna, vågade inte använda den så där måste jag hitta på något annat. Sten har jag kommit över i lite verierande skick och varianter, alltihopa från system som varit igång ett antal år. Totalt är det någonstans mellan 40 och 50 kilo, varav en del får ligga i sumpen tills jag möblerat klart. Hade i 15kg "levande sand" från Aqua Forest, väldigt fin men det blev lite i underkant, så det blir kanske att komplettera lite. Har även skaffat ett hoppnät och installerat ATO, som verkar fungera. Får se hur långt 25 liter räcker...
  15. Här är en bild från den provisoriska uppstarten, det ser nog lite stökigt ut och det är stök som har varit temat för mitt kontorsrum sedan jag drog igång detta projekt. Jag köpte sten av en person här på guiden som jag fick höra var väl inkörd, när jag plockade upp stenarna ur frigolitlådan jag använt för att transportera så var det fullt av ormstjärnor och borstmaskar i botten. De verkade lite trötta efter en dryg timme i bil men jag hällde ner dem i karet och morgonen efter var de "borta", ett lovande tecken. En del av tekniken till karet köpte jag via Facebook Marketplace, en kille i Spånga som skulle lägga sitt kar på grund av lägenhetsförsäljning. Efter att fiskar och koraller var sålda så fick jag även hämta lite sten hos honom, en revpelare med åtminstone fyra sorters koralldjur på. Han hade även kvar några små fraggar och en armé nassariussniglar som fick följa med hem. Några besök har det även blivit hos Aquariatech, köpte raskt ett par clowner och en liten städpatrull. Sen har det blivit en Salarias Fasciatus och en Paraluteres prionurus - en filfisk som är väldigt lik Canthigaster Valentini, och två pepparminträkor. Den enda egentliga motgången jag noterat såhär långt är att jag blivit av med åtminstone två turbosniglar. Jag vet i dagsläget inte riktigt varför, men ett dödsfall upptäckte jag på grund av att Nassariusarmén festade loss på den avlidne turbosnigeln. När mörkret fallit ikväll ska jag försöka få till lite bilder på akvariet, det på bilden i det här inlägget skar jag ner i torsdags och byggde sumpen av. Skriver förmodligen ett par rader om den "uppstarten" också, som väl mer fått karaktären av en flytt än en egentlig nystart.
×
×
  • Skapa Ny...