Gå till innehåll

cortex_etu

Medlem
  • Antal inlägg

    47
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Så alltså så fort vätskan i provröret ändrar färg när man droppar i den 3:e reagensen ska man läsa av? Jag trodde det bara va ett faktum att den ändrade färg. För det är ju kanske otydligt när den börjar ändra färg eftersom det sker ett nyansbyte och inte helt tvärt.
  2. Men jag fattar fortfarande inte riktigt! Det står: 5. Börja tillsätta droppvis, med 1 ml-sprutan, Mg-3-reagens i testflaskan tills färgen ändras till grått eller blått (vilken färg som syns först). Snurra efter varje droppe i en sekund eller två. 6. Håll sprutan med toppen uppåt och läs av positionen av överändan på sprutans svarta del. Sprutan har graderingar av 0,01 ml. Koncentrationen av magnesium kan fastställas från tabellen eller av följande ekvation: ppm Mg = (1 - avläsning steg 6) x 1500 Asså, man tar ju 2,0 ml vatten och häller i ett provrör, sen ska först 1 vätska i sen en liten sked pulver och sen (nr.5) den sista vätskan i. men vad ska man göra sen? vända upp och ner på sprutan och mäta vattenvolymen i provröret? suga upp så mycket man kan och se hur mycket som går upp i sprutan och sen mäta? vattenvolymen kan ju inte blir mer eller mindre eftersom det är fasta mått??
  3. Tjenare, jag va iväg och köpte en kopparbandad picettfisk igår! Sjukt rolig liten fisk! Jag har en gul kirurg också som ville visa att detta va hans revir och simmade därför efter pincetten hela tiden för att hävda sig. Det slutade nu med att jag sänkte ner en spegel för att dra kirurgens uppmärksamhet för att låta pincetten få lite lugn och ro. Men tanken slog mig. Är det inte rent av bra att ha spegel som inredningsbakgrund från första början, akvariet ser större ut, fiskar som t.ex. kirurger tror att det är fler fiskar i karet så om man vill tillsätta en kirurg senare så kanske inte det blir något problem. Det känns som om det blir ljusare i akvariumet med! En tanke som slog mig!
  4. Tjenare, precis som rubriken lyder så va jag just och köpte Mg och CA test, instruktionerna om på Tyska så jag fattar nada! Vet någon hur man ska göra för att få fram rätt värden ? Har suttit på Google translate men den är lite halvskev :/ Tack på förhand!
  5. Snyggt kar! gillar din belysning faktiskt!
  6. Vad gött för er då! Jag använder också osmos med ett silikatfilter efteråt men den verkar inte vilja släppa utan ligger stabilt kvar och håller den kritvita sanden brun! :/ hur länge hade ni kiselalger när ert kar var nystartat ?
  7. Jag vi får väl se hur det utvecklas, tar det lite försiktigt i början
  8. Tjenare! Tänkte att det kan vara kul att veta om det är många som börjat få kiselalger i sina kar med tanka på att iaf här i Göteborg så har mycket snö smällt osv. Själv har jag haft i gång ett kar i lite mer än 2 månader och jag får bruna alger på sanden och lite på sten dagligen! Det mesta försvinner nämligen när ljuset vart släckt under natten! Hur ser det ut i stugorna runt om i landet ?
  9. För övrigt så bytte min blåbenta eremit skal till ett som jag hade till matning! Jag brukade spänna fast mat med gummisnod så dom skulle få kämpa lite för att få loss grejjerna men han bytte helt och bötrjade kravla runt med det istället
  10. Riktigt snyggt kar alltså! ball idé där med ovalt fönster så man kan se det från uteplatsen !! bra intiativ
  11. Okey tack ska du ha! ja jag är riktigt nöjd med scapen för tillfället!
  12. Tjenare, lägger nu upp lite info och bilder kring vår nystartade akvarium. Vi använde från början detta akvarium som ett sötvattenskar med malawiciklider i, men har nu konverterat det till saltvattenskar. Dett gjorde vi genom att montera upp en avrinning i vänstra hörnet, där skickade vi ner en pump kopplad till en 20 watts Uvc, en dopp värmare och insuget till en mce 600 skummare! Har även 2st 4500/l Tunze Streamers. Belysning löste vi genom att köpa självakontaktkonsollerna till t5 rör och sen monterade dom i sötvattensrampen (ska ha 2 ramper, just nu bara 1, hör av dej om du har en 150cm ramp ). klädda även in insidan av rampen i kromad tape. Vi började lugnt och försiktigt med osmos vatten ( tog 5 dagar att fylla) sen saltet, som stog och gottade till sig ett par dagar, sen levande sand stod i 1 vecka och sedan cirka 40 kg levande sten som va i 3 veckor. Jag har ett red sea max, som för övrigt nu är till salu, med en del koraller och små clowner i som fick vara startskott. Allt har rullat på bra så nu lägger jag upp bilder när det kommit igång! Har dock inte gjort första vattenbytet än, efter hur många veckor rekomenderar ni ? Fick fullt med bubblor i hela akvariet pga skummaren, på deltecs sida stod det att de hade med ytspänningen att göra och att vattnet inte va tillräckligt moget så har avvaktat än så länge! Här börjat komma kiselalger också, hoppas att dom försvinner snart Har inga riktiga mätare för ca och magnesium än! får bli nästa projekt! Vad rekommenderar ni ? Nå väl, här kommer bilder på hur karet ser ut just nu!
  13. Jag hämtade mitt kar 31 mil bort och körsträckan va 3 timmar! sen lasta ut karet och häla i sten och vatten osv. det tog en stund! Hade fisken i posar, dock va det mindre fisk! den största va en palettkirurg på 6-7 cm. Men alla klarade sig utmärkt!
  14. okey, tack lasse the man! Då kör jag på de ! jag litar helt enkelt på din erfarenhet! Tack för alla övriga svar, känns som om jag fått ett lite bättre hum om det här med ph!
  15. TACK FÖR ERA SVAR!! UPPSKATTAS VERKLIGEN! -Lasse, Jag kör med Tropic Marin Pro- Reef salt Cleas_A, Okey ! cykeln kommer väl igång bättre i det nya karet när jag får skummaren och mina nya pumpar också kan jag tänka mig! så det blir lite fart på det! är mitt i nitrittoppen nu kan man väl säga! den har hållt på i en vecka nu! Är väll relativt nybörjare så har inte kommit till kapitlet biopellets, kalkvatten och reaktorer, balling, vodka och sånt riktigt än, så vet inte riktigt hur du menar med att droppa i kalkvatten nattetid men ... Min skummare kommer ju iaf inte sitta i en instängd sump så bra med syre lär den ju få! -Greger, jag har ju gjort ett flertal prover innan med samma test så även om den vart missvisande från början så kan jag ju se att ph värdet är mycket mindre nu iaf
  16. Okey, tack skall du ha för ditt snabba svar! så ditt tips är alltså att slå i vattnet även ifall ph är lite lågt ? Jag vet faktiskt inte om det kan bero på att vintern kom, aldrig tänkt så stort! stabiliserade ditt kar sig själv eller använde du preparat för det? för att få ner algtillväxt och så Föresten du känner inte till något om Red Sea Success Buff som man får med i deras test lab eller? På flaskan står det "Maintains a high buffer capacity & stable PH in marine aquariums" MVH
  17. Tjenare! Surfade runt lite i en hel del trådar men hittade inget direkt svar på det jag söker så startar en egen tråd om detta! Det är nämligen så att jag har ett rsm 130. Innan körde jag utan osmos och istället vanligt Göteborskt kranvatten och Instant Ocean Salt! Då blev salthalt och Ph perfekta med en gång! Nu har jag köpt mig en Aquatic Nature Osmos med silikatfilter och använder mig nu utav Tropic Marin salt. Jag får inte upp Ph, enligt mitt Red sea test! Även om möjligheten finns att det vart missvisande innan så har jag lägre ph nu ! innan har den stablit legat på 8,4 nu är den nere på 7,6! som tur är. Håller på att starta upp ett 450 liters kar som jag fyllt med detta vattnet och där ligger inte ph'värdet heller som de ska! Har ni haft samma problem ? vill ju inte hysta i det i karet jag har igång med fisk och allt och sänka phvärdet! Tacksam för svar!! MVH
  18. Okey, men jag har rätt tjocka silikonslangar! Och slangklämmor vid varje överföring Men jag förstår fortfarande inte riktigt! Man bör väl ha någon form av filter Eftersom jag INTE ska ha någon SUMP?! Annars så har jag ju bara Tunze streamer som cirkulation, en McE 600 skummare och inget riktigt filter. Det känns ju onödigt med att ha hela den gång för en stumpas skull då kan man ju placera den någon annan stanns! Så om man utgår från att jag ska använda den! Satt riktigt kranar och allt på den. Vad tycker ni då att jag ska ha som filter i? Mvh
  19. Tjenare! Håller på att starta upp ett 450 liters akvarium nu under tiden som jag håller på med mitt rsm 130 kar! Jag har en Fluval 403 Utanstående pump som Jag har Tänkt att använda mig av! Snackade lite med bengan ute på Marinakvariet om vad han tycker att jag ska ha i den! vill ju ha den som reningsverk då jag ska ha tunze streamer cirkulationspumpar i och en Mce 600 skummare! Han sa att han tyckte jag skulle ha Rowaphose liggandes i en strumpa i! men vad jag har förstått så finns det ett fack i mce600 som man kan hänga en strumpa i! Eftersom Bengan verkar vara lite anti biobollar och mackaroner så förstod jag inte själva syftet med reningsverket då ? Det finns 3 fack i den som man kan fylla med mackaroner eller biobollar och sånt, levande sten kanske?! men om jag bara ska ha en strumpa i den känns det ju meningslöst! Tacksam för svar!! MVH
  20. Här skall du få ett ännu billigare alternativ. Jag hade en enfärgad blå rumstapet över. Tog en vård på tvären och prövade. Perfekt! Den kan man bara slänga och byta till en annan när andan faller på. Bara att fästa med lite tejp. Billigt sätt att pröva sig fram på.
×
×
  • Skapa Ny...