Gå till innehåll

stigigemla

Hedersmedlem
  • Antal inlägg

    15 762
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    54

stigigemla vann senast den juni 12 2024

stigigemla hade det mest gillade innehållet

Om stigigemla

Profilinformation

  • Förnamn
    Stig
  • Stad
    Växjö, Gemla
  • Stödjande medlem t.o.m
    Hedersmedlem
  • Antal år inom saltvatten
    17 + 7
  • Akvarievolym
    1624 + 2x450 + 2x300 + 8x230 + 8x152 + 12x58 + 64
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Jag har bara lysdioder nu.
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    olika
  • Antal år inom sötvatten
    52: 24 år totalt med salt
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    300
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    3 st 75 till 200 liter
  • Använder du UV-C
    Ja
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

13 125 profilvisningar

stigigemla's prestationer

KH-guru

KH-guru (14/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare
  • Bidragande clownfisk
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

1,6k

Omdöme

  1. Jag skulle byta saltsort för att sakta få ned Ca- värdet. Kalium och jod skulle jag tillsätta från liten flaska. Silicon och silicate är i grunden samma sak så det är utomordentligt märkvärdigt att det är olika procent av optimalt värde. Det är också fel att det bara är ett värde för järn och mangan. Helt otroligt att de skulle vara exakt samma och önskat värde skall också vara olika. Det tyder på att det blivit något fel i beräkningarna hos FM om du har skrivit av rätt. Jag skulle vilja att du bifogar filen med alla mätvärden så kan vi kolla på nytt.
  2. Det finns olika. Vanligast är nog keramisk magnet utan plast. Inplastad finns olika material. Keramik och olika metallföreningar. Den på bilden tycker jag ser ut som en keramisk med en plastbussning i varje ände. Jag har hittills aldrig sett en inplastad magnet med detaljer i annan plast.
  3. Jag tror det har med cirkulation och värme att göra. Normalt sett är det ju så att ämnen faller lättare ut vid lägre temperaturer men exempel på motsatsen finns också. Jag vet inte hur det är med rost i saltvatten men gamla bilar skall rosta mest vid 11 grader. Där spelar temperatur roll men det kan ju bero på luftfuktighet också. Om en pump har bromsat flöde bör det bli varmare i den eller om en är ställd lägre bör det bli kallare i den. Så är det av någon anledning inte exakt lika stora flöden i pumparna vore det naturligt att det blir mer utfällning i den ena. Det kan också vara så att om en magnetisk partikel fastnat i en pump har det fallit ut mer på den som sedan skavts loss och fördelat sig runt om impellern. Hur som helst hos mig med många pumpar i varje system har de utfällningar jag sett alltid varit på enstaka pumpar och vissa fabrikat - modeller har varit mer drabbade än andra. Skummarpumpar mer än cirkulationspumpar.
  4. Rost är ju magnetiskt - i alla fall vissa former av det så det är inte konstigt att en utfällning av järn hamnar på en magnet. Tyvärr är det så att det främst är i porer i plasten eller keramiken det hamnar så man kan inte skrapa av det. Jag tror inte din rost kommer från insidan av magneten. Men citronsyra bör klara av det. Tyvärr vet jag inget om hur lågt pH keramiska magneter klarar av. Jag har använt citronsyra med framgång enligt Lasses recept.
  5. Jag vet inget om vilket material som Maxpect har i sina block. Men jag har läst att andra fabrikanter använder keramik som innehåller aluminium. Om det är fallet bör blocken fungera bra genom diffusion efter en kort inkörningsperiod. Men när de börjar tätna blir det fickor med mycket lågt pH där alumium kan lösas ut i vattnet. Det är alltså mycket viktigt att byta ut dem innan det händer och att använda ICP test för att hålla koll på Al- värdet. Använder man levande sten i stället finns där grövre porer också där mikrofauna kontinuerligt rensar stenen + att den inte innehåller aluminium.
  6. Ser ut som en Majano anemon för mig. Invasiv men inte så mycket som Aiptasia.
  7. Sera och JBL drog bort sina kopparpreparat när förbudet kom. Jag prövade ESHA200 på 70- talet men fick ingen effekt så kanske kopparn går som spårämne i den.
  8. Det är många år sedan koppar förbjöds som bekämpningsmedel i Sverige. Jag skulle tro det på ett ungefär sammanfaller med detta. Det var med detta man uppfann tryckimpregnerat virke. Det är nog ungefär då de svenska akvariegrossisterna slutade sälja kopparpreparat. Produktuppgifter Produkt koppar cuprinol grön 10 Huvudgrupp Regnr 2395 Innehavare Ombud Godkänd/Ändrad 1967-10-18 Godkännande upphörde 1978-12-31 Godkännande för bekämpningsmedel är tidsbegränsade och kan ändras. Klicka här för att se samtliga beslut som rör produkten. Beredningsform Övriga vätskor för direktapplicering (direktanvändning) Verksamma ämnen Oxinkoppar 0,2 vikt-% Kopparpentaklorfenolat 2 vikt-% Kopparnaftenat 37 vikt-% Övriga ämnen Behörighetsklass 2 Användning För rötskydd av trä. Upplysningar Beslutsdokument Att regler är annorlunda i andra länder är ju inget nytt och Amazon är ett av de företag som uttnyttjar detta. Det gäller inte speciellt koppar utan en mängd andra kemikalier och produkter. Hannas fosfattest är väl den förbjudna produkt vi saltisar använder oftast. Skall vara stoppad i hela EU så vitt jag vet men det säljs i Holland. Undrar vad som händer om naturvårdsverket eller kemikalieinspektionen får nys om att det säljs i vissa av våra butiker. De som vill kan ju kolla här: https://www.hannainst.se/sv/650-fotometrar Det måste väl finnas en anledning till att den svenska filialen inte har fosfattester.
  9. If You have the connections to UV upside it is enough to tilt it 1 cm to keep it totally free from air.
  10. Oodinium har definitivt inte hundra procent dödlighet. I väl ingångna stabila kar med lite fisk brukar angreppen klinga av. Jag gissar att koraller och skummaren tar en hel del parasiter. Men köper man då ny fisk för att ersätta förlusterna kommer det ofta tillbaka då andra fiskar haft ett svagt osynligt angrepp hela tiden. Oodinium och andra hudparasiter angriper ofta gälarna först vilket inte syns så lätt.
  11. I och med att det är förbjudet att använda kopparbaserade mediciner tycker jag att man skall rekommendera de moderna metoderna som europeiska grossister använder. Jag är emot att rekommendera det som är olagligt. Det innebär rejäla uvc filter i karantänkar med god cirkulation utan bottenbeläggning och ofta helt utan inredning vilket tar Cryptocaryon, Oodinium och Brooklynella. Det minskar eller stoppar spridningen av Uronema. Yttre maskar kan man ta med sötvattenbad men inre maskar tar man med hästmedicin mot inälvsparasiter. (receptfri till exempel på Citygross). En del fiskar måste sova nedgrävda i sand och där kan de yttre hudparasiterna spridas. Men i och med att fiskarna sover nedgrävda brukar de inte smittas. Det betyder att de fiskarna kan man inte ha i samma karantänkar som de som inte gräver ned sig. Mycket viktigt att tänka på är att fiskarna ofta är i dålig kondition när de kommer så de behöver bra mat. Mycket viktigt är också att de skall ha det mörkt när de sover. Går man in i rummet och tänder takljuset väcker man dem varje gång. Det har man använt som tortyrmetod mot människor. Ett problem med gyltor som gräver ned sig är dygnsomställningen. När de är nyimporterade och sover nedgrävda vaknar de inte när ljuset tänds utan de går upp när de tror att det blir morgon. Och är det mörkt då går de och lägger sig igen. Efter ett par veckor är jetlegen över men det kan skapa problem om fisken inte äter under den tiden. Sätter man timern 3 timmar tidigare eller senare varje dag ser man snart gyltan simma omkring och kan mata den.
  12. Sixline brukar fungera bra i kar som är större än 500 liter.
  13. Valenciennea strigata är ökänd för att den sprutar sand överallt. De andra Valencienneorna är mycket trevligare i det avseendet.
  14. @Christian J. Det här med detritus på sanden är en fråga som pest eller kolera. Första frågan är ju naturligtvis: Varför bildas den? Mitt svar är att det beror i hög grad på vilken mat du använder. Lite mindre tror jag det beror på hur maten processas av djuren. Där brukar man generellt räkna med att rovdjur är sämre. Men det är ingen absolut sanning för t. ex sjöhästar har ofullständig matsmältning. Andra frågan är hur exporteras den? Då är ju cirkulation och skummare faktor nummer 1 och 2 men rullfilter eller filtersockor alternativ. Man måste bara vara vaksam så att näringsexporten inte blir för effektiv. Man behöver lite organisk näring i vatten för korallerna. En del behöver mer. Det finns en medelväg man kan gå och det är att någon gång i veckan eller månaden sätta i filtersockor och blåsa upp detritusen så att den hamnar i dem. När vattnet är klart igen tar man bort filtersockorna och låter dem gå i tvättmaskinen utan tvättmedel och helst med tvättmedelsfacket bortplockat.
×
×
  • Skapa Ny...