Gå till innehåll

kaptenen

Styrelse
  • Antal inlägg

    2 625
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    146

All aktivitet

  1. Mycket fint! Cyano kommer och går i den här hobbyn tyvärr. Lite som myggen på sommaren
  2. Den 22/5 kör vi på Saltvattensguiden.se ytterligare ett livetillfälle via Discord med Jonas Roman som kommer tala om saltvattenskemins grunder och även en del om olika mätmetoder. Du tar dig in genom att gå med i Saltvattensguidens Discordkanal på följande länk https://discord.com/invite/FGUGM5sxbx Väl inne väljer du kanalen "Saltvattenskemi med Jonas Roman 22/5". Varmt välkomna!
  3. Verkar fungera helt ok med lantankloriden i skummaren. Ser inga förhöjda värden på ICP (än) och fiskarna mår som vanligt. En gyre gick bussningen på nyligen. När jag fick för mig att jag skulle byta hela "propellern" så gick plastfästet av på mitten med en del kvar i rotorn. Så det fick bli en ny pump istället. Försöker annars bara hålla allting på rull. Lite grön cyano i sanden som avtar vartefter fosfaten sjunker. Kan mata mycket mer nu och det gillar fiskarna. Så det är ett ständigt dragande fram och tillbaka.
  4. Min upplevelse är att de senaste karen jag har haft så har de mått bäst i ett KH någonstans mellan 7 - 8, Så det korta svaret är ja på den. Håller man runt 10 -11 stabilt ska inte det vara en ko på isen heller. Det är många kar som körs med så hög KH. Det jag upplever i lägre KH som är bättre är att SPS:erna verkar mer livskraftiga.
  5. Alltid haft doppvärmare i sumpen i de kar jag haft sump. Vattnet cirkulerar så pass mycket så det får i det stora hela samma temperatur. Kan vara någon grad varmare i det fack där just värmaren sitter.
  6. Jag kanske är ute och cyklar, men spontant så känns det som att anemoner försöker äta i sig något som även clownen är intresserad av!
  7. Det fuskas tidigt Skämt åsido, kul att kunna visa att det går hyfsat enkelt att ha saltvatten. Man var ju där själv en gång i tiden. Har haft 112 l med bara vattenbyte och det tuffade på i 4 år
  8. Blades verkar folk överlag vara nöjda med, men jag tror att du kan komma igång med två aqua medic cube 50 eller 60 utan problem. Jag har kört AI hydra 32 HD och innan dess 26 HD och är nöjd med vad de ger. Först när man börjar få större SPS:er så kan man behöva komplettera med typ blades eller lysrör för att minska skuggningarna.
  9. Matar du korallerna någonting? Tänkte om de kanske är ledsna då framförallt nitratet verkar vara ganska lågt. Jag ska själv testa Flor då det visade sig på ICP att det saknades nästan helt.
  10. WOW! Verkligen som natt och dag
  11. Jag tror att denna kombo kommer att funka utan större bekymmer. De är alla betydligt mindre griniga mot andra fiskar än många andra fiskar därute
  12. En del individer blir aggressivare med åldern. När tiden är inne så kan tidigare harmlösa fiskar bli riktiga monster. Attackerar bara hepatusen clownfiskarna eller är det tvärtom också? Vad är det för clownfiskar du har?
  13. Tyvärr inte, så den här lösningen får vara ett tag för utvärdering.
  14. Senaste tiden har rullat på och mycket fix i och runt akvariet. Har stabiliserat upp NO3 som legat mellan 5 -10 ppm senaste månaden. Högt fosfat har hållit sanden tråkig (behöver röra runt den varannan dag). Beslut togs om att börja dosera lantanklorid. Doseringen påbörjades manuellt men insåg snabbt att det vore skönt att sätta in dosering på det, så jag har idag mekat ihop det och doserar tillsvidare i skummaren. Är tudelat därute hur folk doserar för att minimera risk med skada på fisk, men jag valde till slut mellanvägen genom att låta det tumla runt i skummaren. Innan returfacket har jag även filtermattan som barriär och har hittills inte sett någon negativ respons på fiskarna under de två veckor jag doserat manuellt i sumpen. Doseringen (som är väldigt utspädd nu) sänker i teorin fosfaten med 0,01 ppm per dygn. I övrigt har jag behövt köpa in nytt SD kort till Alkatronicen. Var enkelt när man väl kom igång (drog ut på det några veckor). Annars rullar det på med allt det levande. Ser bara ökad och ökad tillväxt nu på korallerna när jag börjar få ordning på fosfaten igen. I kombination med det gör säkert vårsolen sitt då akvariet står på en väldigt ljus plats under sommarhalvåret.
  15. Jag har alltid bara slängt i podsen som de är. Det kanske dock är helt fel men brukar se lite mer aktivitet på rutorna i sumpen efter, så antar att en stor del klarar sig.
  16. Vissa fiskar kan få för sig att gå på andra. Ibland är det på grund av brist på mat, ont om utrymme men också ont om gömställen. Sjukdom kan även irritera. Hur ser scapen ut? Har varje fisk egna gömställen de tar sig till vid behov? Hur ser din matningsrutin ut?
  17. Tack för era svar. Det verkar som sagt finnas en mängd blandade erfarenheter. En del doserar t.o.m. i displayen vad jag har läst mig till. Det gör jag normalt inte med något, och det känns inte rätt med en produkt som kan ge så allvarliga bieffekter. Är inne på att ev. göra något likt denna lösning men med endast doseringskammare och sedan en kammare det rinner in i proppad med filtervadd. Sen tänker jag att det kan rinna ut precis vid insuget till skummaren eller t.o.m. kopplas på det. Dosering sker via doserpump och jag tänker att jag spär ut produkten för att kunna dosera hyfsat jämnt över dygnet, så att doseringen landar på ex. 1 ml/h. Har doserat lite till idag och valde då att dosera inne i skummaren.
  18. Har läst lite mer, och vad tror ni om ett hemmasnickeri i denna lösning? Pump som pumpar först genom en liten plastbehållare med sand (mest för att förhindra läckage in & ut), sedan en öppen doseringskammare där doserpump droppar ned lantankloriden (tumlas runt), för att sedan gå igenom en behållare med sand igen innan det slutligen rinner ut i en behållare i sumpen med filtersocka med vadd eller dylikt. På det här sätter skulle jag även kunna "backspola" genom att flytta plats på pump och behållaren med filtervadd vid behov. Allt det här behöver vara i ett ganska litet format, då det måste samsas med skummare, recirkulation, fraggar etc. Är detta en god idé, eller faller det inom kategorin "too much"? Riskerar jag bara att skapa en nitratfälla och onödigt underhållsarbete?
  19. Väcker denna tråd till liv. Har den härliga kombinationen hög fosfat/ låg nitrat just nu, så min sand ser hyfsat mysig ut vid lightpeak på eftermiddagen. Har köpt Tropic Marins elimi-Phos Rapid och började första dosen ikväll som enligt anvisning bör sänka fosfaten 0,01 per dosering (körde sakta i spruta framför en streamer i sumpen). Min fundering är kring det som nämns i tråden om att fånga upp "slagget" som kan tänkas bli. Enligt doseringsanvisningarna så ska man dosera långsamt i område med högt flöde, men det anges ingenting om att man bör ha någon typ av filtrering under för att fånga upp ev. restprodukter. Mina tankar är att om jag fixar någon typ av filtersocka eller annan lösning så minskar det ju flödet = högre risk för att det inte blandas i vattenkolumnen ordentligt direkt, vilket kanske resulterar till mer restprodukt. Tänker jag rätt? Bör jag vara orolig eller ska jag "köra på"? Jag är lite också lite trött på att byta fosfatabsorber varje vecka, så kan man hitta ett hållbart doseringsschema med denna produkt som håller fosfatet i schack så kommer jag vara bitter att jag inte hoppade på tåget tidigare
  20. Just det med kortsidan har blivit en het potatis. Tanken är god men det har inte tänkts till hela vägen gällande det du är inne på. Förslaget att förbjuda bläckfiskar som sällskapsdjur anser jag är bra. Vet inte många som har försökt i Sverige så tror inte det blir sån stor påverkan. Däremot broskfiskar kommer det att bli tufft med. Lutar mot att om detta går igenom så behöver man gå till L108 och läsa (så kanske det är redan idag, låter det vara osagt) och där anges att en rocka på under 1 m behöver 10m2 yta. Hajar har också ganska stränga krav, vilket iofs kanske inte heller är orimligt när man tänker efter.
  21. Lasse får gärna flika in varför detta är bra. Jag själv har aldrig doserat nitrat i början för med tiden tenderar man att ha ett överflöde av nitrat oavsett. Det är om han menar att man på det sättet kanske kan förhindra vissa fulalgers framfart?
  22. För uppdatering så kommer vi från föreningen Saltvattensguiden.se att skriva ett remissvar, som sedan synkas med SARF (Sveriges akvarieföreningars riksförbund). Vill man som privatperson lämna sina synpunkter (vi rekommenderar att dessa är sakliga för att få slagkraft) gör man det via detta formulär: https://url41.mailanyone.net/scanner?m=1trfEl-000000003Zc-2nqf&d=4|mail%2F90%2F1741621200%2F1trfEl-000000003Zc-2nqf|in41n|57e1b682|13082317|7901527|67CF07DF64369C69CFE7BE6EBB333DF1&o=%2Fphts%3A%2Fetseema%2F.ntkrs%2Fnxx.ap2sd%3D%3Fi8949dabef850&s=3iCZihF_Y7Day2v3iXIJONYFjTY
  23. I större akvarier kan du absolut ha stenar som blir flyttade på av både cirkulation och större fisk. Har själv haft en revpelare som började vicka på grund av ett starkt pumphuvud. Men i ert fall tror jag de sakerna är lugna. Det enda som kan flytta är om ni råkar komma åt något eller ev. Om ni köper en sjöborre längre fram. Det största problemet sålänge man säkerställer att stenen står stabilt är när man längre fram ska börja limma korallfraggar på stenen. Då kan det bli att ni trycker från ett annat håll vilket kan göra att stenen sätter sig på ett annat sätt.
  24. Tycker det ser bra ut! Kan alltid vara bra att försöka förankra toppstenarna med epoxy eller revcement när ni är helt nöjda sedan, så att inget kan vicka loss lätt
  25. Remiss finns nu ute för L80, som avser hållning av sällskapsdjur. Vi påverkas av förslaget. Alla djurgrupper kommer bli ganska hårt påverkade av de nya riktvärdena för storlekar på s.k. förvaringsutrymmen (akvariet i vårt fall). Så den största förändringen för oss blir om det går igenom: 9 § Fiskars akvarium ska uppfylla samtliga följande krav: 1. Vattenvolymen ska vara minst 40 liter. 2. Vattenytans storlek ska vara minst 7 dm2 . 3. Vattnets djup, mätt från bottensubstratets yta till vattenytan ska vara anpassat efter den aktuella artens naturliga levnadssätt. 4. Akvariets kortaste sida ska vara minst tre gånger den längsta fiskens längd, dock minst 25 cm. 5. Akvariets längsta sida ska vara minst fyra gånger den längsta fiskens längd. Saltvattensguiden.se kommer högst troligen samla ihop och skicka in synpunkter antingen som egen organisation eller i samarbete med SARF, men vi vill gärna höra era tankar kring detta. Synpunkter ska vara Jordbruksverket tillhanda senast 9 april 2025. Andra viktiga punkter: 2 kap. 4 § och 2 kap. 7 §. I nuvarande föreskrifter ställs krav på att den som yrkesmässigt säljer djur för sällskap och hobby ska lämna över ett faktablad till köparen. Detta krav ställs däremot inte på den enskilde som i större omfattning säljer eller förmedlar djur. Tillräcklig kompetens hos djurhållaren är avgörande för att skapa den djurvälfärd som djurskyddslagen ställer krav på. I förslaget är skyldigheten att lämna över ett faktablad därför utökat även till den som säljer djur i större omfattning privat samt den som säljer reptiler, groddjur eller fiskar under en försäljningsmässa. Om ingen förändring införs kommer det att innebära att de som säljer djur utan att göra det yrkesmässigt inte har någon skyldighet att lämna över viktig information om djuret. Eftersom en ökande andel djur förmedlas eller säljs via andra kanaler än genom zoobutikerna så innebär det att om regleringen inte införs så kommer en ökande andel djurägare köpa djur utan att få ett medföljande faktablad med grundläggande information om det djur de köpt. 3 kap. Grundläggande bestämmelser för hållande av djur Allmänt om hållande av djur 2 § Djur av arter som i vilt tillstånd lever i par, familj, flock, grupp eller stim ska normalt sett hållas tillsammans med minst ett annat djur av samma art. Könsmogna djur av solitära arter ska hållas ensamma förutom den tid som de ingår i ett aktivt avelsarbete. Djur som före dessa föreskrifters ikraftträdande har hållits så att deras behov av social kontakt uppfyllts på annat sätt än enligt första stycket får även fortsättningsvis hållas så under förutsättning att detta inte påverkar djurets välfärd negativt. 7 § Ett akvarium med fiskar ska vara försett med täckglas, nätlock eller liknande, eller ha kanter ovanför vattenytan av sådan höjd som säkerställer att fiskarna inte kan hoppa ut. 18 § Fiskar ska hållas i vatten med god vattenkvalitet som inte innehåller för fiskarna skadliga eller giftiga ämnen. Vattnets innehåll av ammonium, ammoniak, nitrit, nitrat, klor, pH-värde och hårdhet ska mätas med sådant intervall att det säkerställer att dessa värden motsvarar den aktuella artens behov. I saltvattensakvarier ska även salthalten mätas 36 § Djur ska normalt ges tillsyn minst två gånger per dygn (tidigar en gång). Djur som är i större behov av omvårdnad ska ges tillsyn så ofta som deras behov av omvårdnad kräver. Detta gäller särskilt nyfödda, högdräktiga, nyförlösta, sjuka eller skadade djur samt djur som uppvisar ett avvikande beteende.
×
×
  • Skapa Ny...