Jump to content

Fildur

Medlem
 • Posts

  418
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Fildur

 1. Lång tid sedan man skrev något... Galet år med nytt arbete har tagit mycket kraft. Akvariet har varit sps dominerat men jag håller precis på att göra om till ett anemonkar. Tanken är att ha en haddoni i en mer öppen del och sedan "rock anemones" och bubbletips bland stenen. När man läser om om "rockanemones" så verkar de vara mycket enkla att hålla. Dessutom att clownfiskar inte har symbiosrelation med dem. Är det någon som har räkor eller krabbor i symbios med dem? I så fall, vilken art? Tanken är att ha så pass många anemoner så att 5 clownfiskar + olika krabbor och räkor alla kommer att kunna hitta en anemon utan allt för mycket bråk. Sandbädden gjordes betydligt djupare denna vecka, så allt är redo för olika anemoner nu.
 2. Ah, tack för info! Bara triton och företagsakvarium med andra ord.
 3. Tack!!!! Du räddade mig från hjärtinfarkt :-)
 4. Hej! Precis fått hem min zeomatic2 reaktor. Det står att pumparna är kontrollerbara (sicce), men jag ser varken någon strypning någonstans och trots år 2015 är det inte smidiga dc pumpar. Vad missar jag snälla? Hur menar man att jag kan kontrollera flödet från dem?(bara lilla jag behöver, den stora skall ju blåsa rent). (Ska köra zeolight metoden och zeostenen skall bara röra sig lite, det är för starkt flöde m a o om jag inte stryper. Min jobbiga tanke är att de inte är tillräckligt tydliga på sidan så jag måste göra någon diy sak för att strypa flödet? Eller är det något med pumpen jag missar?
 5. Jag har 6 hydror(ca700w om allt max). Tillväxt är det. Mitt rev är lågt i ett 60 högt och 70 brett kar vilket gör att jag funderar på att komplettera med 2 80W lysrör. (har plats för det- kanske 4 80W om jag knökar) Planen är att ha på dem under 5h/dygn när jag på arbetet för att maximera fotosyntesen hos korallerna. Färger på koraller/fisk (det estetiska alltså) helt ointressant. Någon som vet något lysrör som enbart framtaget för att trigga fotosyntestopparna så bra som möjligt? Eller tänker jag fel, vad rekommenderas för enbart tillväxt och friska glada koraller? (hydrorna körs på 30%rött grönt uv 50%vitt lila och de 2 blå på 90% om det har någon betydelse) (tillväxt nu är ca 1cm/månad på montipororna- fast akvariet ganska instabilt/nystarta så det är inte bara lysets fel så dåligt) (Om alla mina koraller blir bruna men de växer tokigt bra gör det ingenting, det är max tillväxt jag pratar om, färger kan jag ta när fraggarna blivit stora kolonier :-)
 6. Köpte 4 nya koraller i helgen, där kom synden... 1 är en acropora. Så mycket för sps kar utan dem. Övriga 3 är montiporor. Levande foder pytsades i också. Annars går man och väntar på zeomatik reaktorn så man kan köra igång zeolight, den som väntar på något gott... En liten bild från idag. Har någon ett tips på en bra kamera där man kan ta närbilder och helbilder utan att diodljus fördärvar färgerna? Enkel kamera att använda? Det trevliga är att all sten, även den som var död nu är "fulalgfri". Tog några månader men nu börjar man känna att viss stabilitet infunnit sig. Så min korta framtid: ordna zeo, ordna kalkreaktorns stabilitet och därefter en rejäl laddning koraller när allt stabilt drar ut lite på tiden. Allt är beställt och betalt men leverantörerna har svårt få fram sakerna (tror semestrar osv spökar, kommer nog snart allt).
 7. Jag kör på 70% konstant flöde i mitt 160 kar. Ganska lagom för sps tror jag så länge mitt rev är lågt med små fraggar. Kommer nog få öka på och ordna en till när det vuxit ut. (Vid vattenbyten när jag "turkeybastar" sten osv kör jag 100% så att så mycket som möjligt slits bort)
 8. Absolut, gjort en kombo. Sänkte maxlyset en del och ökat näringstillförseln (detta någon vecka sedan, ej sett förbättring än). Mitt rev är mycket lågt och korallerna ej så höga än, vilket gör att alla koraller är mer eller mindre på botten. Den lila/blå flakmontiporan är nu lila. Fast ytterområdena ca 1cm runt är åt det blå hållet. Den är riktigt fin! En annan ec korall montipora danae, grönbucklig sak med blå polyper växer på bra. Den har jag förhoppningar om kan bli riktigt läcker om den kan växa till sig rejält. Av ca 20 koraller är det 2 som tjurar. Ett grönt flak är blekt och åt det bruna hållet och en orange setosa är mycket blek och har dött av i kanterna en del. Övriga mår ok/bra. Bytte fosfatremover/kol och 40l vatten. Kh nu 10.9 med salifert. Alla fiskar lever och mår bra. Även mandarinerna och chelmon har lite mer hull nu. Riktigt fint. Dock så har mina tre honor Bellus börjat att bråka lite inbördes. Jag tror/hoppas de gör upp om vem som skall omvandlas till hane. Fast de är lite små så troligen önsketänkande :-)
 9. Tack! skall kolla det, har så lite koraller och byter vatten ganska kraftigt så min "känsla" är att det är något annat.. Men helt klart måste det kollas. Kh förbrukningen har gått upp lite, vilket ledde till det första större missödet. Jag ökade bubbeltakten lite på kalkreaktorn, sen glömde jag bort det hela och dagen efter var kh från 8,4 uppe på 11,x (salifert). Beställt nålventil och magnetventil nu. Skulle gjort det för länge sedan men.. Det enda som jag märker på den kraftiga kh svängen är att den lila montiporan som enligt extremecorals (och på deras bild) var blå, nu har en lila bas men tydligt blått skimmer!! Jag ber härmed ec om ursäkt för min antydning till att de skulle ha "ordnat" bilden. Jag har helt klart haft fel. Vilket glädjer mig :-) Om korallen vilket är troligt blir lila igen när kh går ner så kan jag ju alltid inbilla mig att den enkelt blir fint blå om jag kör med förhöjt kh ;-) Annars är allt riktigt bra, några bleka koraller, de flesta fina. Några visar ok tillväxt, de flesta inte. Alger klart under kontroll, det börjar att se fint ut. Karet börjar så sakteliga mogna åt rätt håll. Zeo beställningen har inte kommit än, blir fördröjt nu även om det kommer pga mitt för höga kh just nu som inte är bra med zeo. korta framtiden alltså: zeolight, ordna kalkreaktorn så den blir säkrare + fler koraller, många fler koraller (edit: kan ju vara att blå färgen på montiporan är vid negativ stress...)
 10. Då har man beslutat sig för att tiden är inne att köra zeo-metod- zeomatic reaktor beställd + alla tillsatser :-) Jag valde zeolight, främst för att jag gillar vitalizer/coral balance (använder de redan). Har lite tråkalger på döda stenen och kalkalger på levande stenen. Men det är under kontroll, korallerna lider inte vad jag ser. Alla fiskar lever och mår bra. Anthiasena är nu 2 hanar och 8 honor... Ville ju ha 1 hane och 9 honor men 2 färgade om exakt samtidigt. Mina 3 bellusar är så fina!! Helt underbar fisk som är en bit ovanför stenen (ungefär som squampinnisen), matglada och hittills snälla mot varandra/koraller och annan fisk. Till alla som funderar på en grupp kejsare--> denna fisk rekommenderas varmt! Fortfarande 3 honor. Chelmonen är kinkig med maten, ännu tjock och fin men en viss oro finns här fortsatt. Mina sps som medvetet är "enkla" mår bra, de flesta med tillväxt. Dock är ett grönt montiporaflak "urblekt" i färgen. En annan grön montipora bredvid är kanonfin och djupgrön med lyster. Skumt. En orange setosa också urblekt. Har lite låga näringsvärden - 0 mätt i fosfat och 0,2 ca i nitrat. Matar 4 kuber fryst om dagen + lite pellets och för korallerna ultra min s + ultra bak. Ska öka lite, men har alger så balansgång. För övrigt har jag kört cyanoclean kz blå flaska 2drp varje dag sedan start av karet. Inte sett en endaste cyano någon gång. Slump kanske, men jag kommer att fortsätta med den blå flaskan.
 11. Nej, borde ordnat det! Fast den lever och mår bra. Normallila färg som alla andra lila montiflak man haft... Otroligt. (Har fortfarande litet hopp när jag nu går över till zeo, men det är litet
 12. Att det stiger så fort utan mer medel i gör att det finns risk du inte skummar ut allt så det går tillbaka till fosfat? När jag körde medlet så droppade jag ner det i skummaren för att försöka få ur allt så bra som möjligt. Var försiktig!
 13. En dålig "nästan helbild". Så roligt köpa koraller så när man har pengar till kamera försvnner de på koraller och andra tillbehör... Min plan är att ha ett mycket lågt rev med lite sten i karet. Även om det blev mer än jag tänkte, mest beroende på mandarin och chelmon. Så nu när fisken är i är det dags att fraggar börjar växa till sig. Nästa steg är att hitta fler grenväxande olika montipora och även stylo/pocci och seria. (helt enkelt olika icke acropora sps). Förr eller senare skall jag införskaffa zeo reaktor och köra zeolight fullt ut, Men jag väntar med det, varför kan jag ej svara på. Vill ha kontroll som basic mest. Som kompensation för så lite sten i displayen är det 10 kg ls ca i sumpen + 9l siporax. Stenen är där zeo reaktorn kommer att stå sedan så då åker den troligen ut. Mina 6 hydra över karet kör jag inte max än, var nog dumt för wc/ec/företagsavarium där koraller köpta ifrån har ju bra drag själva. Men de är på väg uppåt så sakteliga. Nästan lite orolig för salariasen, så mycket alger den äter- den är nästan rund!! Mycket alger är det fortsatt i karet men absolut inte fler än innan, det är på väg tillbaka "tror/känner/hoppas" jag! Kh stabilt nu med ytterst lite kalkreraktor igång, men tillväxten har börjat :-) (PS- att köpa blå flakväxande montipora för tusentals kronor från ec och den är lila ur påsen och lila hela tiden... Jaja om den blir blå någonsin skall jag visa bild, men jag har i mitt kar världens dyraste vanliga lila flakväxande montipora tror jag...Konstigt för allt annat i perfekt skick utifrån fotografierna och aldrig av alla ordrar har jag känt mig nästan lurad. Just blått och gult är väldigt lurigt att köpa utan att se rl är min dyrköpta uppfattning)
 14. Jag håller helt med! Supernöjd med dom och de verkar vara enkla dessutom, mina äter och är glada från första stund. Alger börjar kanske att gå tillbaka nu, känns som att det inte är fler idag än ett antal dagar sedan = skall lugna mig med att köpa fler städare nu så att ingen svält utbryter. Till min glädje ser jag att kh börjar att förbrukas äntligen, så under pompa och ståt drogs kalkreaktorn igång. Fiskar börjar att bli klart... Några wrasse till och en kirurg extra är kvar. Fisklista är: 10 Squampinnis 5 Fridmani 2 mandariner 3 Bellus 2 banangyltor 2 mandariner 1 putsarfisk 1 pincettfisk 1 gul kirurg 1 salarias Är riktigt nöjd, precis den uppsättning jag vill ha + 1 C. flavicuada (den verkar vara lite svår att få tag på) Det skumma är att fisklistan är nästan exakt samma som jag hade i förra karet... - vitbröstad kirurg, så fin fisk men den var tokstressad i mitt 576l kar och detta är inte mycket större --> jag inser/tror att de behöver ruskigt stor simyta för att visa ett naturligt beteende. Därför valde jag bort den.
 15. Köpt mer eller mindre det sista i fiskväg jag skall ha nu. Fick tag på 3 st G Bellus, "drömfisken" för detta akvarium. Så nu njuter man. Städpatrullen utökades ytterligare för att bekämpa alla fula alger, 5 eremiter, 10 nassarius och 20 algätande snäckor extra + 1 gul kirurg. Kriget "skall" vinnas! En bild på en precis nykoppad Bellus bjuds det på. (Tagen med blixt- otroligt mycket vackrare live- så fin fisk!! :-) (3honor köpte jag så får en färga om till hane förr eller senare)
 16. Brunalgerna börjar att bli grönalger- salariasen arbetar på. Köpt in fler städare- snäckor och eremiter. Har nu även 1 putsarfisk, 10 Anthias squampinnis och 2 banangyltor. (måndags) Köpte 6 fina koraller till idag(fredag), (3montipora, 2 pocciliopora och 1 stylophora) och utökade städpatrullen ytterligare. Ca 30 algätande snäckor nu, 5 eremiter och 10 nassarius. Affären jag besökte idag hade även levande foder inne, hoppas nu podsen etablerar sig ordentligt så att man har goda möjligheter med ett framtida mandarinpar + chelmon. Alla värden är stabila, men inte mycket förbrukning att prata om än. Svårt använda kalkreaktor i nuläget, men förhoppningsvis kommer den att behövas "snart". Önskelista just nu: att kunna ta bilder som hade gjort korallerna/fiskarna någon rättvisa.
 17. Får hoppas det, fler mumsiga koraller att välja på :-)
 18. Hej! Surfade runt och såg att "aqua Stockholm" säljer koraller över nätet. Sen innan vet jag ju Triton. Fint för oss utan bil framförallt! (Smidigt för alla) Jag undrar helt enkelt om någon vet om någon annan svensk firma som säljer koraller över nätet? Så de jag vet om: 1. http://www.aquastockholm.se/ 2. http://www.tritonakvarium.se/ Posta väldigt gärna fler länkar om någon har hittat fler svenska affärer som säljer sps över nätet. Härligt att kunna hitta rariteter man saknar på detta sätt tycker jag :-)
 19. Batteribackup har jag också glömt-argh- när kommer nästa löning....
 20. Ett vänligt råd är att strunta i mätstickor- väldigt svårt att tyda och ofta missvisande. Bra billiga tester är t ex de Salifert erbjuder (massor med andra är bra också).
 21. Jag ser att det går att uppgradera lyset i rampen. Gör det så mycket som det går! (Eller om det ändå blir för klent försök köp utan lyse och köp bra ljus vid sidan om.)
 22. Jag har köpt koraller i den lilla volymen utan problem. Men då har det varit i en frigolitkartong runt (från extremecorals/whitecorals). Om de mår dåligt beror det med all sannolikhet på värmen och inte syret. Var det värmeisolerat nu i värmeböljan?
 23. Nu börjar det hela sätta sig. Fick restad leverans idag på 6l siporax som nu är i karet. Således ca 10kg levande sten, 15k-20g död sten, och 9l siporax. Det bör räcka. Gyren är nu "helt" tyst på 60%, riktigt bra! Mer drag vill jag egentligen inte ha. Hade kontrollern varit mer avancerad hade jag gärna kört 2st 10min pass på 100% om dagen fram och tillbaka för att riva upp maximalt. Sen 60-70% på dagen 14h och 10h 30-40% som nattläge. Kommer en bättre kontroll som klarar det kommer jag att inhandla det. Inne i brunalgfas nu, fult är det men normalt så inga bildar idag, fast korallerna (13st - 11 montiporor 1 stylophora och en hystrix) lever. Trötta efter resor men bara göra sitt bästa nu. Vill ha lite fler fisk i så fort som möjligt, föredrar få korallmat och näringsvärdena mätbara den vägen (nitrat och fosfat typ 0 just nu). Är salariasen glad och lever på måndag blir det nog en sväng. Därefter inköpsstopp... Till nästa lön :-)
 24. Dagens äventyr: Mer levande sten i. Nu levande sten från 3 olika leverantörer. Tack och lov är det ungefär samma struktur så med lite kalkalger på kommer det att se enhetligt ut. Städpatrull utökad litegrann och så några testkoraller. 1 bild på en orange. Men jag får inte fram den orange färgen med min skruttkamera, redigerat men blir inte så fint som verkligheten ändå. Nu sitter man och tittar efter tillväxt på korallen ;-) Salariasen välte omkull den 2 ggr, så limmade den på en gång.
 25. Trevlig scape, känns riktigt genomtänkt denna reefer serie från red sea! :-) När du kört ett tag, berätta gärna vad du tycker om genomföringarna och deras lösning, smidig och tyst eller om något inte så bra? Intressant att veta och följa detta.
×
×
 • Create New...