phrusher
Medlem-
Antal inlägg
131 -
Gick med
-
Senaste besök
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Ser det inte mer ut som en gorilla crab?
-
Appropå de här taggarna, finns det något sätt att se alla taggar i ett underforum? Tex om man gå in under Köp & sälj och vill se "akvarium" men det kanske inte finns någon akvarium-tagg på första sidan. Bara att gå vidare till nästa sida tills man hittar rätt tagg? Hur är det tänkt att enklast fungera? Ni har väl testkört forumet ett tag innan oss övriga så ni har kanske lite tips?
-
Ja nu är det något som har hänt för nu får jag också 8 sidor med inlägg för det prefixet. Bra jobbat!
- 90 svar
-
- 2
-
- Uppgradering
- IPB 3.4.8
-
(och 1 mer)
Taggade med:
-
Jag kanske inte riktigt förstår hur det är tänkt men jag får inte prefix-systemet att fungera. Tex under "Mitt akvarium", klickar jag på tex "151-720 liter" så får jag inga träffar alls. "RSM" och "Nano" ger dock ett fåtal träffar. Testa Ctrl + F5, refresh utan att gå mot lokala cachen. Det kan lösa sådana problem med lite tur.
- 90 svar
-
- Uppgradering
- IPB 3.4.8
-
(och 1 mer)
Taggade med:
-
Står bara KH 6.7 dKH på min referensvätska.
-
Mätte igen med samma referensvätska men nu visade den prick 30 ppm. Stökigt som sagt... Kanske var lite gamla avlagringar i pipetten.
-
Jag kalibrerade precis refraktometern mot osmos, kranvatten och 30 ppm referensvätska. Osmos och kranvatten ger för mig samma utslag men när de är kalibrerade mot 0 så visar referensvätskan 32 ppm. Var får du tag på referensvätska för din önskade salthalt? Vad siktar du på, 34-35 ppm?
-
Vad har du för avrinning på det? Har funderat på en sån lösning men är lite orolig för att det blir ytterligare en källa för potentiellt gurglande.
-
Eller sätt refugium som första fack.
-
Har det varit tal om att införa en egen wiki hit till guiden? Ofta finns det väldigt bra information här men den kan vara utspridd över flera trådar, vissa med väldigt många inlägg, och svår att söka efter. Tex olika teorier kring våglängder för ljus, tips för att hålla Goniopora osv. Med en wiki finns möjlighet att sammanställa informationen och länka till inlägg/trådar. Kan även vara möjlig plats för "uppstart för nybörjare" och liknande artiklar som det har nämnts här i tråden. Nackdelen är att den måste underhållas och det finns risk för bottar som spammar innehållet men det kan eventuellt finnas en trevlig positiv effekt om man provar.
-
https://www.kickstarter.com/projects/859739753/mindstream-aquarium-monitor Trist att det blev en kickstarter, det här känns verkligen som något man skulle läsa några tester av innan man beställer. Nu levereras den bara till Nordamerika så det är bara för oss att vänta oavsett. När den väl börjar levereras hit kanske den även mäter alla parametrar de har pratat om tidigare och inte bara de tio de nämner i kickstartern. Ca, Mg och KH finns iaf kvar, ska bli intressant att se om de är så exakta att det går att automatisera balling i framtiden. Strax efter årsskiftet borde vi få tidiga indikationer på hur väl den fungerar. Spännande!
-
Jag skarvade på en sån här på ledningen till tvättmaskinen: http://www.ebay.com/itm/131333817648 Finns lite olika varianter: http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=RO+Feed+Water+Adapter+1%2F2%22+to+1%2F4
-
Var kan man få tag på dem? Låter väldigt bra.
-
Liten uppföljning såhär tre månader efter. Satte i fosfatremover, stängde av de röda lamporna, skaffade ny osmos och en liten Z. Flavescens. Har bytt salt också men det tror jag inte är någon direkt bidragande faktor. Det tog några veckor, kanske två månader, tills det började se bra ut och efter det så har det bara blivit bättre och bättre! Varken några gröna eller röda alger i sikte. Lite cyano på enstaka fläckar bara men den verkar vara under kontroll för tillfället så det kan jag leva med.
-
Satt och lekte lite mer med sketchup och nu har jag nog kommit fram till hur jag vill ha det. Lutande bafflar och inga sneda kanter som koncentrerar flödet vid överrinning. Ska bara knåpa ihop en ritning av det hela och skicka till någon som kan bygga den.
-
Finns vissa tillverkare (tex JNS ConeS) som har små rör i diffusionsplattan istället för enbart hål just för att minska turbulens.
-
Ok, för att minska risken för porlande och även få ytterligare ett steg i bubbelfällan (som förvisso knappt verkar behövas) så vänder vi på skivan för nedre överrinningen och lägger till en baffel. Vi får låtsas att den stora avdelaren lutar eftersom jag är för kass på sketchup
-
Ok, så man bör kanske plana ut den något för att minska risk för porlandet. Den nedre överrinningen är nog inget direkt problem eftersom nivåskillnaden är låg.
-
Planerar att byta ut min sump eftersom den nuvarande inte utnyttjar ytan i kabinettet särskilt bra. Tänkte i samma veva passa på att försöka få till ett litet refugium för makroalger med omvänd belysning samt ett tillhåll för diverse småkryp med lite ls. Vattnet kommer ner direkt i refugiedelen, som förhoppningsvis även blir lite av ett sedimenteringsfack, och sen till teknik/skummarfacket. Det här verkar vara lite bakvänt mot hur många sumpar vanligtvis är strukturerade där vattnet kommer ner i teknikfacket och sen vidare till refugiet men jag såg att tritonmetoden förespråkade refugium som första fack och förhoppningsvis har de lite erfarenhet att backa upp det med. Fördelen blir bland annat att det är lättare att få mer volym i refugiet om det är första facket. Nackdel att det blir mer skit men om det inte är sandbotten så borde det inte göra något eftersom det är lätt att suga ut? Ytterligare nackdelar? Eftersom det blir lite nivåskillnad mellan fack ett och två så kanske det kan vara idé att få lite lutning på glasskivan för att minska eventuellt skvalp? Kan det räcka med någon cm skillnad uppe och nere? Kan det bli något problem med överrinningen mellan facken som jag har tänkt med de borttagna hörnen? Det verkar inte vara en helt vanlig lösning när man kollar på andra sumpar så är lite fundersam om det är något fundamentalt man har missat... Lyckades inte få till en bra lösning på något annat sätt utan att det blev massa extra vinklar och avdelare. Skummare blir Coralbox D300 eller om jag eventuellt går tillbaka till min gamla Curve 5 men oavsett så finns det tillräckligt med plats vilken det nu blir. Returen blir nog Jebao DC3000 som jag har liggandes, vilket ger lite över en cm marginal per sida. Tanken först var att använda en DC2000 (den som syns på bilden) men jag tycker den låter ganska mycket på högre varv så kör nog på DC3000 på något lägre varv istället, eventuellt att jag breddar returefacket något för ytterligare marginal. Några andra synpunkter som kan vara bra att tänka på?
-
Appropå parallella membran, vatten har ju en förkärlek att ta enklaste vägen så kan man vara säker på att vattnet går med samma mängd genom alla parallella filter? Med tanke på att det är högt tryck så kanske det blir fördelat väl ändå? Eller ska man förlita sig på att det filtret med bäst genomströmning slammar igen snabbare så vattnet letar ny väg?
-
Hur gick det? Vad blev det för enhet och är du nöjd? Letar själv efter en ny RO/DI och de här ser intressanta ut.
-
Knappen ovanför hämta pdf är för att ladda ner csv, står bara "Download" på den
-
Det blev något slumpmässigt pumphuvud på ebay, mest för att testa och leka lite med. Jag styr mina befintliga doserpumpar med 12V power expansion och tanken även för mig är att använda den till den nya fristående pumpen.
-
125L, ca ett år i drift men då överfört från ett mindre akvarium. Skummare, aktivt kol, en tuss cheato i sumpen, tillskott av Ca och Mg med Microbe-Lift koncentrat. R/O (picobello) med silikatfilter och lite askorbinsyra för vattenbyte och ATO. Har haft en del problem med alger av olika slag, vissa med bubblor så kanske dino och en mindre mängd cyano. Kopplade det främst till svajiga värden pga problem med doserpumpar för en tid sen men har även upplevt det som att tex eremiter och små räkor dör lite väl snabbt och oförklarligt även om jag har droppat in dem försiktigt. Skönt att äntligen få ett kvitto på hur värdena ser ut, bland annat verifiera att det är koppar som spökar. Nu gäller det "bara" att hitta orsakerna och åtgärda... Misstänker att det kan vara R/O som börjar bli gammal och dags att byta ut. Har även använt Red slime mot cyanon och vet inte exakt vad det innehåller... Kommer inte ihåg exakt när men det kan ha varit i början av Januari. triton-lab.20150204.pdf Mina egna mätvärden tagna samma dag: No3: 25 (Salifert) Po4: 0.31 (Hanna) KH: 9.9 (Salifert) Ca: 430 (Salifert) Mg: 1140 (Salifert) Till sitt försvar så började alla salifert bli något gamla och det är bara bottenskrapet kvar i flaskorna. Det intressanta är att fem dagar innan så mätte jag No3: 5 och Po4: 0.02 vilket är samma resultat jag har fått konstant senaste åtta månaderna men jag flyttade på en sten efter den mätningen så det var nog mycket skit bundet i sanden som kom fram. Ps. Borde det inte vara bättre att tanka upp csv-filen med resultatet? Måste vara betydligt lättare att sammanställa maskinläsbara värden än att bläddra genom massa pdf-er? Iofs verkar det inte gå att tanka upp csv-filen här, "ogiltig fil", men det borde gå att lösa.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.18
Tapatalk 2.1.1