Gå till innehåll

Henrik

Medlem
  • Antal inlägg

    31
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Henrik
  • Stad
    Borensberg
  • Akvarievolym
    130
  • Akvarietillverkare
    Red sea max 130
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    2x55W
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Tunze 9002
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    invertebrater
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    17kg

Henrik's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. När ljuset släcks kommer dessa krypandes och täcker mina sinularia. Är det ormsjärnor? Ophiocoma? Är dom skadliga för koraller eller annat? Har sett ca 10 st med 3-4 cm långa armar.
  2. Efter lite väntan kom nu min led driver (minizoo.dk hade den inte på lager). Det löste problemet! En lps verkar gå förlorad, allt övrigt klarade av den långa ljusbristen.
  3. Tack för svar. Jag har tagit av hela locket och pluggat in det direkt i vägguttaget, så power center är det inte. Det enda jag kan tänka mig nu är LED drivern. Med det namnet trodde jag att den bara drev LEDarna, men tydligen driver den även timer och relä, dvs allt. Så nu har jag beställt en sån och håller tummarna. Det blir ju dyrt att köpa komponent efter komponent tills man hittar den trasiga. Önskar man kunde mer om elektronik så man direkt kunde mäta upp vilken del som felar. /Henrik
  4. Allt i locket har lagt av: lysrör, månljus-LEDarna och fläktarna. Det som finns under skalet är en timer, ett relä, en ballast till lysrören, en driver till LEDarna (tror att den även driver fläktarna?) och en massa kablar. Då allt slutat fungera misstänkte jag relä eller timer, så jag beställde nya från minizoo.dk och bytte båda. Det hjälpte inte. Om jag kopplar på 12V direkt till LEDarna lyser dom. Om jag kopplar på 230V direkt till ballasten lyser lysrören. Nån elektronik-kunnig som kan hjälpa mig med detta? Stort tack Henrik
  5. Hej, Har du löst problemet? Jag drabbades just av samma sak. Igår när jag kom hem från jobbet var det svart i tanken. Allt funkar utom lysrör, månljus och fläktar. Jag misstänkte timern så jag har beställt en från inTank. Timern snurrar dock, och "håller tiden" så det måste vara strömmen ut från den och inte in i den (total el-amatör som ni hör). Snurrar din timer?
  6. Jag har en S hispidus som är aggressiv. När jag köpte den var den hunsad av min putsarräka och höll sig i ett hörn. Nu, ett par månader senare är det den som jagat upp putsarräkan i ett hörn. Jag köpte en sjöstjärna för en vecka sen, och direkt gick hispidus till attack. Nu har den slutat attackera stjärnan, men den jagar alla fiskar. Jag köpte en sötläpp för en vecka sen och den dog i förrgår, i klorna på hispidus. Dom andra fiskarna är för snabba och hinner undan när den anfaller. Jag kanske matar den för dåligt. Om den är konstant mätt kanske den är lugnare?
  7. Det var inget relativt över dom, dom är jättesnygga!
  8. Har ni några tips på snygga saker som trivs i mörkare vatten? Har några tomma stenytor som inte får så mycket ljus. Det ska vara saker som trivs i ett 130 liters RSM, som sagt inte så mycket ljus, och som är relativt enkla (passar nybörjare). Gärna med lite färg (jag vet, vad man tycker är snyggt varierar, men vad tycker ni? Gärna med bilder eller länk till reeflex. /Henrik
  9. Jag vet tyvärr inte om danskan var äkta blondin. Tack Lasse för att du korrigerade mig. Dom flesta osmosrenare har väl aktivt kolfilter innan membranet som ska ta klor/kloraminer? Visst kan dom påverka osmosmembranet annars? Min har det iallafall, en aqualight picobello + silikatfilter.
  10. Lasse, vad menar du med "mitt konstiga ljus"? Är du inte nöjd med ditt LED bygge? Min tanke nu är att köra med skummare men stänga av den några timmar kvällstid när jag är där, ev ännu mer på helgerna. Jag tänker bättre lite skummning än ingen alls, eller? Kanske sätta den på en timer så jag inte glömmer slå på den när jag går till sängs. Jag kör nu med RSM NOxPOx (stavning?) vilket väl är samma princip som vodkametoden, och det kräver väl att man skummar? Jag provade att lägga en tjock filt bara på ovansidan av burken. Det blev märkbart tystare, vilket får mig att tro att ljudisoleringsmatta innanför bakre facket skulle hjälpa en hel del. Och en sån kostar ju inte många tior på biltema. Kombinera det med en liten huv av skumplast över skummarkoppen och jag kanske kan köra den 24/7 ändå...
  11. Jag bodde i Florida tidigare. Där var det så mycket klor i kranvattnet att blondiner fick grönt hår om dom inte använde speciellt schampo, nåt en utbytesstudent från Danmark fick erfara den hårda vägen. Kloret i vårat dricksvatten, hur stort problem är det om man kör utan osmos? Fixar man det med aktivt kol i karet istället?
  12. Jag har tänkt mig 4-5 fiskar, ett par räkor, snäckor, eremiter, skivor, mjukkoraller och LPS. Fick med några SPS och knappar (vet ej vilka). Jag trodde det var fiskarna som skapade störst behov av skummare (ursäkta min okunskap, jag är nybörjare). Hur har du befolkat ditt RSM? Vad gör du för att hålla det rent (nitrat/fosfatremover, hur mycket vatten byter du, nåt mer)? Min enda tidigare erfarenhet av saltvatten var ett 20 liters kar med lite LS, skivor, borstmaskar och 2 fiskar (yellowtailed bluedevil). Jag hade 2 pumpar, en med fosfatremover och en med nitratremover som jag bytte 1 gång per månad. Aldrig vattenbyte. Det tuffade på ett par år.
  13. Var sitter drivers och dimmknappar? När jag läser texten på stevesled om den färdiglödda får jag intrycket att drivers sitter monterade på heatsink. Med kitet från rapidled sitter dom i "det andra facket" under kåpan. Betyder det att man måste skruva isär hela locket för att justera dimmern?
  14. Den är ca 1 år, men vi rengjorde den ordentligt i samband med flytten för 2 veckor sen.
  15. Hej, Jag är ny ägare av ett RSM 130. Då jag är lite "allergisk" mot ljud och har akvariet i vardagsrummet så vill jag göra det så tyst det bara går. Jag vet att mycket har tagits upp i andra trådar, men tänkte att det vore bra med en samlad tråd över allt man kan göra för att få ner ljudnivån. Vad kan man göra, hur gör man och ev var köper man det man behöver? Jag har ett RSM 130, ytavrinningen från 130D, en tunze 9002 skummare, in tank media rack och skummarkopp. Original returpumpar, kör dock bara den ena. 2 cirkulationspumpar i visningsdelen men dom är nästan helt tysta. Jag har beställt nya kylfläktar till belysningen, fractal design 19dB. Jag funderar på att flytta ner returpumparna. Vet inte riktigt hur jag ansluter dom till reglerbara utblåsen med silikon eller PVC slang. Kan nån beskriva hur ni gjorde (bild?) och om det gjorde nån skillnad på ljudet? Hursomhelst så är det tveklöst skummaren som låter mest. Även om tunze 9002 ska vara mycket tystare än originalskummaren så återstår mycket ljud. Har nån gjort nåt för att kraftigt sänka ljudet från den? Jag såg denna mod på youtube: Nån som provat? Gjorde det stor skillnad? Var fick ni tag på luftventilen? Vilken slang använde ni (silikon? diameter?)Går det att dämpa ev. vibrationer från själva pumpen i skummaren? Vet dock inte om den bidrar så mycket till ljudet. Mycket av ljudet verkar komma från själva koppen. Kan man sätta nån ljuddämpning på den? Jag funderar oxå på om det skulle hjälpa att ljuddämpa hela facket innanför bakre luckan, t ex med ljudisoleringsmatta för datorburkar? Läste att dom kan innehålla bly. Finns det risk för att det eller andra gifter letar sig ner i vattnet? Har nån gjort något annat som sänkt ljudet? Mvh Henrik
×
×
  • Skapa Ny...