Gå till innehåll

Squba

Medlem
  • Antal inlägg

    25
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Leif
  • Stad
    Bronx NY
  • Akvarievolym
    Nano 14 Gallon (50l)

Squba's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Keramikmakaroner används för att ger stor yta att odla bakterier på. Bakterier som äter nitrat och fosfat. Jag har inte koll på hur man får bort det ur systemet efter att bakterierna ätit upp det. (tror att det är ett av problemen med den typen av filter, när man ska rengöra det så kan man få en nitratspik) Min gissning för filterordning 1. Protein-skimmer (tar bort stora föroreningar) 2. Refugium, keramikmakaroner, biobollar 3. Aktivt kol och Fosfatremover. Biopelletsreaktor hade jag nog placerat EFTER skummare, men ha utflödet INNAN skummaren. Forumartikel om biopellets (inte samma sak som biobollar och keramikmakaroner) http://www.atlantareefclub.org/forums/showthread.php?t=70974
  2. Om jag har fattat det rätt så är biopellets en kolkälla liknande vodka-metoden där man främjar tillväxten av bakterier för att konkurrera ut fulalger. Går att köra i reaktor så att man kan få en jämnare dosering än att pytsa i vodka manuellt. Fosfatremover är väl tex GFO och fungerar på liknande sätt som aktivt kol, fast för fosfat?
  3. Den här videon tycker jag är informativ.
  4. Jag har sett Bobbit Worm "in action" under en dykresa till indonesien. Videolänken till vimeo visar hur de ser ut när de äter. Jag undrar om namnet Bobbit Worm används mer generellt för bristle worms. Den bobbit worm jag såg var ca 3 cm i diameter och stack bara upp lite ur sanden precis som i videon. När de växer till sig i akvariet så kan den nog ställa till bekymmer och äta fisk. http://vimeo.com/28280553
  5. Dubbelkollade tråden från RC, och du har rätt. Han nämner att det är bra att kolla så att pH i påsen är inom "acceptabla" värden i förhållande till karantärskaret. Eftersom OP säger att butiken hade salthalt på 1021 medans han själv håller 1025 så kanske 0,5-1 h droppaklimatisering är lite för stor/snabb saltchock för fiskarna?
  6. Enligt inkoppningsguiden på RC så tycker de att det enda du verkligen behöver kontrollera när du köper en ny fisk är att karantänskaret har samma salthalt som påsen fisken kommer i. De säger att man inte ska hålla på att droppa in nytt vatten utan se till så att fisken snabbt kommer i vatten med bättre ammonium och syrehalt. Efter det kan man långsamt ändra salthalten så att det matchar displaytanken och efter X veckor karantän pytsa i fisken i displaytanken.
  7. Några idéer från en som inte har någon koll på detta. Koppar har redan nämnts Alla sniglar äter väl inte rester? Har du för lite alger kanske? Korallerna växer bra nämner du. Vad är Kalcium halten? Eremitkräftor? Elak mask eller liknande i stenen??
  8. Oj, fyra clowner i ett akvarium. Det kommer inte fungera när de växer upp och börjar med revirbeteende. De kommer ha ihjäl varandra.
  9. Under nybörjarforumet på reef central har de en tråd där en Nisse ger kommentarer på planerade fiskar för viss akvariestorlek. 6 line wrasse rekommenderar han sällan för de är tydligen väldigt agressiva? Enligt vividaquariums.com så rekommenderar de 60Gal akvarium för de flesta dvärgkejsare. Räknar man om dina mått så får jag det till 52 Gal. inte så stor skillnad tycker jag, men ev kan den väl bli stressad i längden?
  10. Från Reef Centrals fiskkompatibilitets forum så är det tyvärr ganska tydligt att dessa fiskar kommer mobba och bråka tills bara en överlever. Om dina bråkar så skulle jag rekommendera att separera dem innan det är för sent :-( Väldigt synd då de jag sett när jag dykt har simmat omkring i par, så det var så jag ville ha det i mitt akvarium.
  11. Jag har inte startat min tank ännu, men såhär har jag fattat det från att läsa på detta och andra forum. Matrester, fiskavföring och död materia (biomateria) bryts ner av bakterier i den levande stenen och sanden. Första steget bryts biomateria ner till ammonium av ammoniumätande bakterier. Andra steget bryts ammonium ner av en andra uppsättning bakterier till Nitrit. Tredje steget bryts Nitrit ner av ytterligare en uppsättning bakterier till Nitrat. Efter det finns ett fjärde steg där Nitrat bryts ner till kvävgas som kan dunsta från akvariet, men det steget brukar man inte bry sig så mycket om. Anledningen att man vill vänta med att tillföra levande tills man nått tredje steget är att både Ammonium och Nitrit är giftigt även i ganska låg koncentration. Så om du bara väntar tills Nitrit-test visar 0 så borde det vara låg risk att införa levande. Nitrat är inte lika farligt för invånarna i akvariet och hanteras ganska enkelt med regelbundna vattenbyten.
  12. Osmos eller inte beror helt på vattenkvaliten där du bor. Eftersom jag bor i USA så är RO inte tillräckligt utan jag måste skaffa RO/DI när jag väl startar min saltvattentank. Testa ditt kranvatten för att få reda på vad det har för värden? Har även för mig att du kan få en rapport från ditt vattenverk för att se vad som finns i vattnet redan.
  13. Jag tror inte man kan säga att det ena testet är rätt eller fel i det här fallet. Det ena mäter Nitrit och det andra mäter Nitrat. NO2 resp NO3.
  14. Den här filmen tycker jag är ganska trevlig för nybörjare också.
  15. När det gäller ordningen så tror jag syftet med filtermattan att ta bort stora partiklar innan bakterierna börjar jobba på att filtrera bort nitrat i vattnet. Jag tror det är vad de försökt säga tidigare också.
×
×
  • Skapa Ny...