Jump to content

Casio

Stödjande medlem
 • Posts

  414
 • Joined

About Casio

Profilinformation

 • First name
  Eric
 • City
  Örebro
 • Stödjande medlem t.o.m
  2022-10-02
 • Antal år inom saltvatten
  2005
 • Akvarievolym
  120

Recent Profile Visitors

1,941 profile views

Casio's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well

Recent Badges

81

Reputation

 1. Ja precis bra tips. Ja, den verkar lovande. Den har fått lite av eget liv och spinoff i a familjen vilket jag tycker var spännande. Ett makro skulle vara kul att ha, får kikas på i framtiden. Ett objektiv som är givet till den kameran dock är Sigma 16mm 1.4. Den passar till natur och uteaktiviteter vilket är vad vi sysslar med för det mesta. Kan sakna vädertätning, fotade tidigare med Nikon. Brorsan fotar olympus och är mer än nöjd! Fina kameror https://www.youtube.com/c/JClame/videos https://www.youtube.com/watch?v=DZIk2rCOWxc&t=308s
 2. @mikoto Ja det var det verkligen. En härlig stund med familjen. Många fina akvarium att kika på. Havskatt, hajar och en riktigt fräck bläckfisk imponerade. Jaså, kanske skulle vara något. Har funderat på ATIs havsvatten men detta känns roligare i så fall. Jag satte upp kalkwasser idag med vänsterhanden medans plutten sov. Det blev ok med tanke på den lilla volym som går åt i mina bedömt 110L. Jag använde http://reef.diesyst.com/chemcalc/chemcalc.html och doserar 24cl /dygnet för att gå upp till ca 1/2L. Jag höjer då dkh med 0.5 per dygn. vilket är under min förbrukning. Jag körde ett pumphuvud från en ikea glasflaska 500ml som jag förslöt med plastfolie, den håller då siliconslangen ca 1cm över botten. 10ml varje timma. Det blev en Sony a 6000 på superrea Jag har sett så mycket gott om den på tuben att det kändes lockande. Än så länge är jag positivt överraskad. Har tidigare fotat med Nikon. Nöjd med din?
 3. Jag kan inte titta på sådär välskötta och fina mjukkorall kar. Blir allt för sugen att sätta upp karantänen som ett
 4. Det var det lilla! Kul med australiensarnas prov på det hela. Wrassarna ser onekligen fräcka ut med sitt nyfikna och nitiska simsätt.
 5. Denna kille blåste korallerna varje dag. På så vis behöver du inte ta ur korallerna. https://www.reef2reef.com/threads/my-experience-with-acropora-eating-flatworm-aefw.670929/
 6. Visa hur du gör och eventuellt identifierar masken/äggen. Jag gör eventuellt samma lika. Ser inte några maskar/ägg för tillfället dock.
 7. Berätta mer om bänk och akvariet för en pappaledig rackare som en annan Supersnyggt!
 8. Det beror ju helt enkelt på utgångsläget. Dvs din nuvarande salinitet. Men agera inte utan att känna in allt.
 9. Sitter "såren" i riktning mot pumparna? Det var på dessa ställen som mina skador uppkom, också på acropora. Blev bättre efter sänkt salinitet.
 10. Läser mina anteckningar och tänkte summera dem digitalt, hoppas jag inte blir långrandig. Jag kan föst nämna att akvariet ser bättre ut idag än vad det har gjort sedan sommarens höga värme vilket känns mycket skönt. Min starka Acropora Valida som jag tidigare har trott var en Nana (köpte den som Nana) har repat sig bra och har fått tillbaka polyper, dem har inte expanderat ännu men dem är där och dem är vackert gröna. Den svaga Validan är oförändrad, den har lite vävnad på skelettet som är dystert svart dessvärre. Allt förvärrades av en strävan efter höga värden i kombination med felaktigt uppmätt salt. Idag kan jag konstatera att allt blir svårare med höga värden och jag strävar efter värdena i havet. Med facit i hand skulle jag kunnat skippa doserpump och Essentials pro. För att istället förlita mig på mina vattenbyten som jag har hållit hårt i och inte hoppat över i annat tillfälle än under semester. Jag skulle istället kunnat använda mig av Kalkwasser via osmolatorn. Senaste fullständiga mätningen (samtliga av mina tester) gjordes 20210926, förra söndagen innan vattenbytet och följer nedan; Salt 1.0255 Temp 24.8 Kh 8dkh PH 8.1 mg 1275 ca 360 Nitrat 0 Vid dagens vattenbyte hann jag endast med; Salt 1.0255 Kh 7-8 dkh Temp 25 Mina största käpphästar och parametrar som jag har kunnat identifiera som vitala för akvariet har varit Temperatur, Salinitet och ljus. Då jag inte vill ha några större svängningar i dessa, likt andra parametrar försöker jag idag ligga på 24C, 1.025 och 12h belysning för fotosyntesens skull trots ljusstänket över akvariet. Jag har medvetet sänkt min salinitet vilket har bidragit till förbättring på samtliga punkter jag kan komma på. Det första som skedde var att en illa däran Milka visade polyperna och sedan har övriga koraller hakat på i rätt riktning. Karbonater, Kalcium och magnesium har jag också fått ordning på. Att dessa hade spårat ur hej vilt beror inte på annat än att jag ville ligga högt i dessa. Om jag inte hade fått en temperaturhöjning och en ofrivilligt hög salinitet hade jag kanske legat kvar högt. För att kunna hålla värdena i jämvikt är jag inte mycket för Red Sea Pro som val av salt. Jag använder nu tropic marin. Gasutbytet sker genom cirkulationspumpar riktade mot ytan i vanlig ordning detta för att främja ett högt PH vilket har varit högt under hela tiden. Gasutbyte och N/F försöker jag båda hålla högt detta etersom att jag inte vill ligga lågt i N/F och riskera lågt PH och dålig vattenkvalitet i övrigt. Jag har adderat två Sunstrip LED bars och sänkt kelvinantalet på min MaxSpect till 16 000K. Jag har även utökat fiskbeståndet med tre Chromis och En Scopas och hoppas på högre N/F. I övrigt har jag införskaffat en våg för att mäta salt och förlitar mig inte på ett decilitermått. Det har bidragit mycket skulle jag säga. Samma gäller en termometer vilket känns som en försäkring att kunna avgöra temperaturen exakt. Mer bilder lär komma, jag bekantar mig med ny kamera.
 11. Under några månader har denna slemsäck dykt upp dagligen. Förmodligen något som släpper detta. Vet ni vad det är?
×
×
 • Create New...