Gå till innehåll

sunspots

Medlem
  • Antal inlägg

    26
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Jag har startat upp denna hobby långsamt, långsamt.... Och ändå går det fel. Jag köpte en ny fisk för ett tag sen och den fick, precis som de andra flytta rakt ner i karet. Tillsammans med fisken flyttade det även ner ett oodinium-angrepp. Så nu har jag lite färre fiskar. Jag har medicinerat med en revsäker medicin som inte verkar hjälpa. Jag tänker därför idag starta upp ett karantänkar för att försöka rädda återstående invånare med någon lite bättre fungerande medicin. Fem fiskar kvar av de ursprungliga åtta. Tre verkar helt osmittade, två kan jag se små små prickar på. Jag tänker dock att jag borde plocka upp alla och medicinerna. Vill gärna ha stöd i detta, då jag inte greppar det riktigt, finns det nån bra tråd om karantänkar? Vilken medicin rekommenderar ni? Tar man med akvarievatten till karantänkaret eller kan man ta helt nyblandat vatten även om man inte har ls i karantänkaret?
  2. Har nu sedan en tid tillbaka insett att det jag inledningsvis utgick ifrån var "vanlig borstmask" var något helt annat... Jag har en hel del ormstjärnor i karet. De har följt med stenen, jag har inte aktivt köpt någon. De är randiga, inte gröna. Men de börjar bli stora och jag började försöka läsa på lite om dom. Har sett i andra forumtrådar på gamla SG att någon blir varnad för att de kan käka upp dennes mandarin? Så vill jag ju inte ha det! Genom litteratur har jag fått för mig att det enbart är de gröna ormstjärnorna man ska akta sig för. Men dessa randiga - är det ok att ha kvar dom i karet eller kommer de jaga och äta min madarin eller mina räkor....? Vad är era erfarenheter? Och hur stora kan dom bli egentligen?
  3. Mina får oftast två portioner mat om dagen. Ibland en.
  4. Välkommen till en kul hobby! Så du börjar med två kar!? Det skulle jag också vilja ha.... Jag har också caulerpa racemosa, och tycker det är ganska dekorativt - men den växer riktigt snabbt.
  5. Sjöharar är så söta! : ) De är hyfsat bra på att klättra, lite klumpigare än turbosarna men den jag hade var över, under, i, och på precis allt. Och jag har ett rätt så högt stenrös den tog sig upp och runt i...
  6. Jag har matat min anemon en till två gånger i veckan, den sitter rätt illa till och det går inte att styra fiskmaten mot den. Och den har ingen fisk som matar den heller. Den ena pepparmintsräkan är det nog fel på - för den är obekymrat framme ofta och det oavsett om det är släckt eller ljust. Vet inte om det är samma, men det är ofta bara en synlig i taget, åtminstone i ljuset. Hur som helst tänker jag att jag kanske borde mata räkorna bättre, tar gärna emot tips på hur det går till på ett bra sätt. Nu framåt kvällen ser anemonen nästan ut som vanligt så den kanske fixade attacken i alla fall...
  7. Sedan några veckor har min bta fått sällskap av två pepparmintsräkor. Allt har fungerat bra hitintills, men igår när jag gav anemonen lite räkhack blev den påhoppad av en räka som klättrade runt i anemonen och stal mat från den. Jag gjorde lite mindre räkhack och matade även räkorna med det, såg att anemonen fick i sig sin bit och trodde allt var frid och fröjd. Under förmiddagen idag såg jag plötsligt hur räkan klättrade runt i anemonen igen, och hade på något vis lyckats få ur anemonen gårdagens räkstycke. Räkan stal det och sprang iväg. Jag vet att det är gårdagens stycke för det jag spridde i karet till räkorna var betydligt mindre bitar. Jag fattar av detta att jag matar mina räkor för lite. De är ju uppenbart hyffsat hungriga. BTA:n är ungefär som en tennisboll när den är uppblåst - räkorna (jag tror visserligen att det är en och samma som angriper) är kanske 5cm Men jag tänkte kasta ut några andra funderingar som jag då lite spontant har fått: .... Funkar anemoner och pepparmintsräkor bra i "teorin"? Kan jag göra något för att skydda anemonen från dessa räkattacker? Anemonen ser inte glad ut just nu hur pass illa kan den bli skadad av detta? Tar tacksamt emot tips!!
  8. Ja, men det är lite det spåret jag har funderat på. Och det där med många bäckar små.... Men kan man då hälla allt i samma flaska eller riskerar man att man blandar till någon ännu skadligare cocktail av olika tester. Och fosfattestet är väl frätande - så då behövs glasflaskor antar jag... Kemi är ju verkligen inte min grejj och kemilektionerna i skolan känns ju väldigt avlägsna och var kanske inte heller direkt på denna konkreta nivå.
  9. Nu när jag börjar ta lite regelbundna tester på mitt vatten kan jag inte låta bli att fundera på var alla dessa kemikalier tar vägen som jag blandar till i testerna? Hur gör ni med era kemikalietester/kemikalierester? Är det avloppet som gäller? Miljöstation/återvinning? Motivera gärna!
  10. Jag har en annan modell av deltecskummare än vad du har, men min justerar jag genom en pinne som jag höjer/sänker.
  11. Jag hade precis så för en vecka sedan!! Det var lite pusslande och detektivarbete, men för mig räckte det med att höja vattennivån i skummaren - då slutade det helt. Har också en deltec.
  12. Har gjort ett fosfattest nu som inte visar några höga värden. Med vatten som stått i en vecka. Är det ok eller behöver man vänta längre innan man gör testet. Hittade ingen info angående det på bruksanvisningen på testet..?
  13. Tack för tipset! Det vore kanske inte så tokigt att spara lite på vattnet.... Ja, det går lite trögt och det känns som att jag står och stampar lite. Har satt i portabla pumpar uppe i karet nu, för jag hade lite problem med en läckande packning vid en kran till huvudpumpen. Och så det där med att hitta o-ringar (?) i rätt storlek. Nåväl. När jag bytte ringar för att få nya fräscha överallt så började det läcka överallt istället. Eller ja, överallt där packningarna var bytta. Toppen. Så det var nog någon millimeter fel i storlek på dem jag kom över. Göra om och göra rätt. Vattnet luktar inte alls, och är inte grumligt så jag har shoppat fosfattest som jag tänkte att jag ska ge mig på inom några dagar när vattnet stått lite. Bra att veta förutsättningarna lite mer exakt innan jag sliter vidare....
  14. Det ingick ju rätt mycket sten, men jag tänker att jag ska komplettera den med en del levande också. Kanske inte så mkt som 50/50 men att jag åtminstone lägger i ytterligare några stenbumlingar också för att hjälpa till att få lite fart på mina. : ) Men nu lär det ju dröja..... Ja, stenarna är ordentligt tvättade - både sprutade med högtryck och skurade med diskborste efter det, så jag hoppas jag fick bort en massa gammalt skräp. De ser snyggare ut nu i alla fall. Men de luktar lite.... Och jag tycker nog att vattnet börjar bli en aning grumligt redan nu. : / Nåväl, jag var beredd på att det skulle ta lite tid att få ordning på det... Tack för all hjälp - jag inser att ni kan ha räddat mig från en algkatastrof!
  15. Tack för att ni delar med er av all er kunskap och erfarenheter!! Jag tänker att jag nog borde kunna använda karet som en/istället för tunna och byta vatten och trixa direkt där. Även om första vattenbytet blir från"fint" osmosvatten. Då kan jag passa på att köra med pumparna som finns.... Och så blir det ju LITE roligare än att karet bara står helt tomt och tar plats och dammar igen. Härligt också att höra att värdena går att få ner så pass. Hoppas det håller i sig...!
  16. Jag har nog missat det där med att laka ur.... Ska genast kolla upp det. Tack!!
  17. Tack för tipsen! Det låter som en bra plan att tillföra ett kit. : ) Kanske kan gå lite snabbare då.....
  18. Oj! Det låter ju inte något vidare. Vad gör man åt det? Kommer jag skapa massor med problem för migsjälv om jag använde den döda levande stenen...? Hur gör du med din sten? Så otroligt lite jag kan om detta - trots allt jag försökt läsa in mig....
  19. Ja, tack jättebra att få höra hur du gjort...! : ) Jag försöker vara tålmodig med osmosen, men det går saaaaakta. Vattennivån har stigit några ynka centimeter, men jag har ordnat till plexiglas i botten idag, så det bidrar väl också... Bra det där att tänka på god kvalitet på stenen. Det är alltså kanske bättre att leta begagnat än att köpa från djuraffär? Jag fick med rätt mycket torrlagd porös sten (död) men tänkte att det kanske går att ympa den och få igång den också med lite tålamod. Mycket tålamod. Såg att man kunde köpa levande sand också, kanske kan vara ett bra komplement...
  20. Toppen. Tack!! Då ska jag alltså inte ha det, för detta är ett ramakvarium. Perfekt - för då kan jag fortsätta fylla det...! : D (I den takt som vattnet stilla droppar ut kommer det nog ändå ta en vecka...)
  21. Tack för ditt svar Lasse! Nja, jag vet inte vad Deltec har för rekommendationer angående detta. Det jag läste var en generell nybörjarbok av David Knop, så det gällde inte specifikt för just mitt kar. Men det var ett bra tips att ta reda på vad deltec säger - Ska nog sätta mig och leta lite om jag kan hitta något infoblad från deltec på nätet.
  22. Så har jag äntligen tagit steget och shoppat mig ett kar. : D Fint och vitt av märket Deltec. Nu börjar det kluriga. Parallellt med att jag läser korallrevsakvaristik för nybörjare så försöker jag så smått få ordning på teknik och kar och alla dessa tillbehör som för övrigt tog upp en hel lastbil när vi fraktade hem det. Är det någon som kan hjälpa mig med min fundering: Dag 1 Steg 1 i min nybörjarbok står att det ska finnas ett flexibelt ytskikt mellan kar och bänk. Det känns som att det blev lite fel från början för detta har jag inte. Men jag fick uppgift om att jag kunde ställa karet direkt på ställningen så min fråga är - Gäller detta även möbler specialdesignade som hör till karet? Jag har en glasskiva i botten på mitt kar och ser således rakt ner i sumpen Det finns någon liten grej som stöttar upp i mitten. Har ni underlag mellan bänk/ställning och kar? Frigolit eller annat? Var kan man i så fall köpa sådant? Jag köpte karet begagnat så det fanns ingen säljare som kunde lura på mig en massa säkert välbehövliga tillbehör...
  23. Tack för det varma välkomnandet och alla peppande svar!! Med era exempel känner jag att det här nog kan bli en fin hobby, som kan ge både mig o barnen massor. Koraller vågar jag mig nog inte på fören jag ser att det fungerar men att starta upp med lite ogiftiga fiskar och ls låter ju som en riktigt bra idé. (Men jag får nog välja en storlek på karet så att det inte kan missuppfattas som en barnpool...) Tack!!
  24. Hej! Alldeles ny här på forumet, så det här blir mitt första inlägg. Jag har dock lärt mig mycket när jag kikat och läst runt här på forumet. Men jag börjar med att också erkänna - Jag är fullständig amatör på området. Har spanat länge nu och velat köpa hem ett saltkar, men... MEN... När jag kikade här på forumet i denna del blev jag riktigt tveksam. Med små barn hemma som har svårt att hålla fingrarna i styr känns det efter att ha läst tråden om giftiga knappar att koraller är uteslutet. Så då är frågan... Jag har sett att man inte behöver ha koraller för att ha fisk, fungerar det så? Växer det ut koraller på den levande stenen i alla fall? Eller hur gör man, om man nu blivit lite negativt inställd till dessa vackra koraller....? Jag blir hyfsat avskräckt efter gift-tråden, men vill så gärna ändå. Tycker det är märkligt att jag lyckats skumma igenom nybörjarböcker på området utan att ens få nån form av indikation på att koraller är giftiga? (kan bero på skummandet, men jag tycker jag läst typ 80% av korallrevsakvistik boken....) Så till er som har bra koll därute: Hur fungerar det att ha vackra saltfiskar utan koraller? Som jag typ kan låta en femåring mata (under mitt ansvar) utan att vara rädd att han petar på något och blir förgiftad? Eller måste jag vänta typ tio år tills jag är säker på att de små är så pass stora att de fattar att man inte ska peta...? Är det nåt annat som är vettigt att tänka på (faror?) gällande kombinationen akvariet och små barn? Hur funkar det för er andra föräldrar där ute?? Vore trist att behöva tänka om och skaffa guppys.
×
×
  • Skapa Ny...