Jump to content

peterj66

Medlem
 • Content Count

  897
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

peterj66 last won the day on September 9 2019

peterj66 had the most liked content!

Community Reputation

202 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Peter
 • City
  Oxie, Malmö
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan maj 2015
 • Akvarievolym
  650+325 liter sump
 • Akvarie mått
  180x60x60
 • Akvarietillverkare
  http://akwarium.szczecin.pl/
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  DIY LED på totalt ca 480w
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  BM Curve 5
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  15
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  325
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

2,195 profile views
 1. Inbillar mig att algtillväxten har minskat i huviudkaret nu, men det kanske är önsketänkande. Däremot fortsätter mina koraller att dö en efter en. Kör vattenbyten och aktivt kol så får hoppas att det löser problemet på sikt. Trodde ett tag att någon av mina euphyllia skulle överleva men det ser mörkt ut. Eftersom triton rapporterade hög fosfat har jag börjat skölja frysmaten och även minskat mängden jag matar.
 2. Nej inte direkt. Blir lite stänk på täckglaset/plasten men jag ser detta som en prototyp. Två plastskivor hade löst stänkproblemet. Har lärt mig en del av denna redan, och jag har tröttnat på refugium som kraschar vilket hänt mig två gånger nu.. Gjorde en mindre mod på den och med ljudisolerat skåp hörs den knappt nu. Väntat många veckor på en pump från fishstreet, men börjar ge upp på den. Köper nog från Sverige i fortsättningen även om det blir lite dyrare
 3. Nu börjar det ta sig i algskrubbaren. Syns kanske inte riktigt men det är nu en hårt sittande matta av gröna alger
 4. Kommer du på något så är jag nyfiken. Alla mina LPS dör utan någon tydlig anledning. Triton gav inget mer än hög fosfat
 5. Det gröna på sanden kan ju också vara grön cyano. I mitt fall visade det sig först där solen lyste på sanden. Svårt att säga från bilderna men du kan ju googla på det och jämföra själv. I mitt fall hjälpte inte mörkläggning eller nitrathöjning. Jag fick ta till kemikalier för att bli kvitt det. Men kolla och jämför med bilder på nätet
 6. Såg denna först nu. Har haft precis samma problem med mina euphyllia. Dock hade jag en spik i kH några veckor innan men fick problem först när kh hade normaliserat sig. I mitt fall dog/dör även en del andra LPS . Fofaten i mitt kar är hög men det kan ju vara en effekta av snarare än enorsak till att LPS:erna gått hädan. Kör du kranvatten eller osmos?
 7. Kör aktivt kol sedan ett par veckor, här är värdena från triton bifogade som pdf eftersom copy paste inte lirade med färgernadoc.pdf: Har börjat skölja frysmaten innan den går i karet och även minskat mängden mat för att få ner PO4.
 8. Fick tillbaka mitt test och PO4 var högt, magnesium också men inte överdrivet. Kalcium i underkant. Egentligen bara fosfaten som var anmärkningsvärd. Kan för hög fosfat göra att LPS:er dör?
 9. Lite så jag tänker. När jag märker att allt har stabiliserat sig så kommer jag förmodligen försöka med LPS igen. Funderar på att bygga en enklare maskin för mätning av kH så jag har kontinuerlig koll. Hittade en gammal artikel om mätning av kH med pH prob och saltsyra som jag tänkte utgå ifrån.
 10. Det hela beror ju också på vilka koraller du tänker dig alternativt om du bara tänker fisk. Tyvärr är ju belysningen en av de saker som kostar. Även om man bygger själv kan det kosta en del om det ska bli bra. Vill du komma billigt undan så hade jag kollat begagnat alternativt kikat på tex Mars Aqua:s belysningar. Lysrör kan ju också vara en ide om du vill ha lägre startkostnad. Några tankar : * Fundera på vilka koraller du vill ha om ens några. Detta avgör hur mycket ljus du behöver * Belysningen är ganska viktig för hur du upplever dina fiskar/koraller. En led med styrbara kanaler för åtminstone blått och vitt eller en/flera lysrörsramp där du med timer kan styra vilka rör som lyser gör mycket för hur kul akvariet kommer upplevas.
 11. Ja det är bara att vänta tills allt stabiliserat sig igen. Några mjukisar lever forfarande men resten av korallerna verkar stryka med. Sen får vi se vad jag satsar på framöver.
 12. Just nu börjar jag förstå varför folk tröttnar på saltvatten. Känns extremt tråkigt när fem års inköp bara vittrar bort utan att jag kan hitta anledningen till det. I tre stora euphylliakolonier är hälften av huvudena döda. Två andra euphyllia glabrecens är helt döda. Samtliga acans är döda eller nästan döda. Alla sps utom två montipora är döda. Vattenbyte har inte gjort någon märkbar skillnad än så länge. Hoppas på att Triton ger något konkret svar.
 13. Vet egentligen inte hur lång tid men skulle säga max 2 veckor. Eftersom jag slarvade med att mäta när allt gick bra så är det svårt att säga. Jag upptäckte det genom att en SPS började tappa vävnad. Stängde då av doserpumpen och har låtit värdena sjunka sakta i ca tre veckor. Gjorde även ett större vattenbyte för att komplettera eventuella brister i spårämnen. När det gäller alger så var det håralger och lite cyano som turades om med att vara dominanta. Testade att mörklägga i tre dagar vilket resulterade i att en helt ny alg som jag inte lyckats identifiera blev dominant. Känns som jag hamnat i en ond cirkel som jag måste försöka bryta . Misstänker att instabila värden är en starkt bidragande orsak till strulet så jag får mäta oftare och sedan se vad Triton säger om de värden jag inte kan mäta. Tänkte börja med ett 20% vattenbyte i veckan och se om det hjälper. En teori jag har är att mitt refugium är för stort och krashat pga näringsbrist. När problemen startade märkte jag att jag fick väldigt mycket håralger i refugiet. Kan mycket väl vara så att jag behöver dosera både jod, järn och kalium seprarat. tritontesten lär väl i så fall indikera brist på dessa. Tanken med att bygga en algskrubbare var att försöka konkurrera ut de håralger som verkade trivas bättre än chaeton i refugiet.
 14. Jag hade problem med en spik i kH på 11. Den har sakta dalat tillbaka till 8. Problemen uppstod egentligen efter att allt hade normaliserats igen. Jag har lite jobbiga alger som förmodligen var anledningen till att korallerna slutade växa och orsakade alkalinitetstoppen. Köpte ett Tritontest igår som kanske ger lite mer svar än Salifert. Kollade även på nätet men hittar inga entydiga svar. Flödet har varit konstant under hela tiden. Satte in aktivt kol ifall det är något giftigt som smugit sig in.
×
×
 • Create New...