Jump to content

Kimelix

Medlem
 • Posts

  32
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Kimelix last won the day on March 25

Kimelix had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Kim
 • City
  Södra Sandby
 • Antal år inom saltvatten
  -
 • Akvarievolym
  -
 • Akvarie mått
  -

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Kimelix's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • Collaborator
 • One Year In
 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • Reacting Well

Recent Badges

9

Reputation

 1. Kimelix

  Nori

  Finns ibland rå/ej rostad Nori att köpa ex. från märket algamar eller : https://mecindo.se/clearspring-nori-hoshi-havstaang-25gram-se Ska lägga in en beställning från mecindo, ska endast innehålla torkad Nori. Sen skiljer kanske inte priset så mycket då 18 gram kostar 85 kr på drakfisken? Men går det att hitta ett storpack går det säkert att spara en del.
 2. Diskussionen kanske börja driva lite från trådstartarens ursprungliga fråga, hoppas sceniie har fått den hjälp som efterfrågades. C. irritans gräver ner sig genom huden på fisken och är då skyddade. Det är väl här immunförsvaret kommer in och kan skydda fisken. Prickarna som syns är inte parasiten utan fiskens reaktion på infektionen. Parasiten är för liten att ses med blotta ögat, putsarfiskar och putsarräkor kan inte heller komma åt och avlägsna parasiten.
 3. Kopparbehandlig sker även över 30 dagar. Flukes är plattmaskar.
 4. 30 dagar med SG 1.009/12 ppt är det som gäller vad jag har läst . Finns tyvärr finns en del stammar som tål låg salthalt och kan klara detta. https://www.reef2reef.com/threads/hyposalinity.247596/ Eremiter kan klara ner till 1.020 vet jag, då jag har haft detta av misstag själv, räkor klarar inte detta.
 5. TTM tar 12 dagar, behövs bara två stora baljor typ från Ikea eller annan livsmedelsklassad plast. Har man många fiskar så går det ju en del salt. lymphocystis brukar börja längs ut på fenorna där det är sämst blodcirkulation.
 6. Menar bara att det är bra att iallafall observera alla fiskar innan. Hade det varit Amyloodinium/”Velvet” så är risken att alla fiskar dör på 24-48 timmar. För prick tror jag det är 35 dagar som gäller vid normala akvarietemperaturer.
 7. Dosering av väteperoxid ska göra det svårare för parasiterna att sprida sig, ska vara extra effektivt i kombination med UV. Detta är nog det lättaste och mest kostnadseffektiva sättet att snabbt hjälpa fiskarna: https://humble.fish/community/index.php?threads/peroxide-h2o2-dosing-for-parasites-in-reef-tank.725/ Skaffa ett karantänsakvarium, alltid bra att ha. Finns bara tre sätt att säkert bota från vita prick: 1) TTM 2) hyposalinitet 3) koppar/klorokinfosfat Många har vita prick i sina akvarium men hanterar det genom att hålla fiskar fria från stress och välmatade. Minimum borde vara 2 veckors karantän för observation, innan du sätter till nya fiskar till akvariet. Jag kör hybrid TTM 12 dagar för alla nya fiskar.
 8. Dosering av väteperoxid ska göra det svårare för parasiterna att sprida sig, ska vara extra effektivt i kombination med UV. Skaffa ett karantänsakvarium, alltid bra att ha. Finns bara tre sätt att säkert bota från vita prick: 1) TTM 2) hyposalinitet 3) koppar/klorokinfosfat Många har vita prick i sina akvarium men hanterar det genom att hålla fiskar fria från stress och välmatade. Minimum borde vara 2 veckors karantän för observation, innan du sätter till nya fiskar till akvariet. Jag kör hybrid TTM 12 dagar för alla nya fiskar.
 9. Läste igenom tråden lite noggrannare och såg att du använt all for reef tidigare. Fanns det inte tillräckligt med spårämnen eller doserar du någon annant för KH/Ca/Mg? Ang fluktuerande värden på KH, mäter du vid samma tid varje dag? Får du samma värde om du mäter två prov direkt efter varandra?
 10. Funderat på all for reef? Ska innehålla allt inklusive spårämne i en blandning. Hade låga spårämnen i mitt senaste(första) ICP test. Har doserat upp spårämnen individuellt men är ju ett himla jobb med alla olika spårämne, inte säker på vilka som är relevanta heller. Blandningen ska vara balanserad, alla har väl lite olika konsumtion men kanske kan vara en bra ”baseline” för spårämnen etc. och sen ev. dosera upp det som fattas.
 11. Liten pet flaska med mysis och en tråd att dra upp den med?
 12. Jag kör utan skummare, men det är bra att ha någon typ av filter för att bli av med partiklar i vattnet. Jag har märkt att all ny sten jag stoppar i får ofta väldigt mycket alger. Verkar ta ett tag innan det blir koloniserat av olika mikroorganismer som kan konkurrera med algerna.
 13. Vad har du för rening i akvariet? Skummare etc? Köp inte alla fiskar samtidigt, 5 kg död sten känns lite lite att hantera all ammoniak från fiskarna. Levande sten brukar säljas på forum/Facebook grupper väntar man lite kan man hitta ganska bra pris. Innan var tumregeln 10% sten av vattenvolymen. Finns säkert någon som kan detta bättre, men börja med clownerna och tillsätt sen mer fiskar.
 14. Tråkigt när polyp bailout händer, har råkat ut för det själv ett par gånger. Ofta har det varit dåligt med vävnad runt kanten på huvudet, köper bara euphyllia om de har en jämn fint band av vävnad. Vad jag kan se så stack spelettet fram på den fraggen du köpte, sen krävs det tyvärr inte så mycket för att de ska hoppa ut.
 15. Det ska gå att öka effektiviteten av UV genom att även tillsätta väteperoxid. Har inte koll på exakta mängder men kan vara värt att kolla upp.
×
×
 • Create New...