Jump to content

peterj66

Medlem
 • Posts

  1,142
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by peterj66

 1. Tack , det är bara lite slipning kvar och ett relä till motorn sen kan jag testköra. Dock har det varit lång väg innan jag fått en prototyp jag är nöjd med.
 2. Tyvärr så hade inte BL öppet i måndags när jag var uppe i Hbg, Lödde hoppade jag över i slutändan. Det var inte helt muntert på saltfronten sist jag var där. Kan passa på att ge en eloge till Zoogiganten i Lomma som hade många fina mjuka koraller hemma när jag var där igår. Även en hel del fina firrar. Fanns en hel del fint i deras karantänskar också. De har precis fått in en jätteleverans så är ni köpsugna och bor i närheten så passa på. Fick med mig en ny gylta och en kopparbandad hem.
 3. Hej Någon som vet om Djurmagazinet på Center Syd i Löddeköpinge fortfarande har saltvatten? Ska till Ikea i Hbg idag så behöver lite stopp på vägen
 4. Long time no see. Akvariet rullar på fint och algerna håller sig fortsatt borta. DIY biten har legat lite på is. Tänkte bygga en belysning till algskrubbaren men den 10w bygglampa från Jula som jag haft som nödlösning funkade så bra att jag köpte två 20w varmvita på Conrad istället. Tänkte dela med mig av ett annat projekt som börjar närma sig färdigstadiet Lite småfix och några bitar till att skriva ut bara. Den röda rullhållaren var lite för stor visade det sig när jag testmonterade .
 5. Jag kollade faktiskt clariseas video om montering av rulle och tyckte den kändes krånglig. Den snyggaste lösningen jag sett hittills när det gäller rullbyte är theilings compact rollermat. Återstår att se hur bra jag lyckas
 6. I grunden är det bara en floatswitch kopplad till en motor och två rullar. Jag har sett en del guider från folk som byggt själva. Det svåraste är nog att designa den så att det blir enkelt att byta filterrulle. Funderar på att göra den tvådelad så att motor och floatswitch kan vara permanent monterade medan själva filterdelen är löstagbar. Blir det för mycket arbete att byta rulle kommer jag garanterat inte använda den så enkelhet är prio 1.
 7. En intressant aspekt på belysningen är att min första 36w fullspektrumbelysning premierade tillväxt av trådalger i skrubbern medan den helt röda 660nm istället premierade en grövre typ av alger. Eftersom det är trådalger som är den stora boven för min del så gör det att jag lutar åt fullspektrumchipen även om jag är tveksam till hur länge de håller. Min plan för sumpen blir att köra ett diy rullfilter följt av skrubbare och chaeto samt en skummare . Ordningen är inte helt spikad. Kanske ett litet korallrefugium också som kan dubbla som fraggsektion. Har börjat skissa på en reaktor för fosfatmedia också men innan jag kommer vidare så måste jag byta en fläkt på 3d skrivaren som oturligt nog pajat. Så fort den är lagad skriver jag ut lock till skrubbaren och hållare till belysningen innan de övriga projekten drar igång.
 8. Mycket snygg scape och vackra koraller. Gillar ditt val av belysning. Låter nästan exakt som "BRS Gold Standard". Är du nöjd med kombon av orphek och kessil?
 9. Bra kämpat Följer med spänning hur det går för dina acans. Mina har också varit hopdragna en lägre tid men jag har trott att det var för att jag har för hög fosfat.
 10. Tanken är att belysa från båda sidor. Jag kommer antingen att göra en belysning med röda och vita dioder eller testa fullspektrum igen. Kanske testar båda varianterna. Min gamla med 40w röda blev alldeles för stark. Den får nog bli refugiebelysning. Chaeton verkar gilla det röda ljuset. Jag har fyra 30 w fullspektrumchip. Kanske ett per sida blir lagom för skrubbern.
 11. Tillfälligt placerad i sumpen för att seeda skärmen
 12. Testkört nya algskrubbare idag. Hyfsat tyst och jämt flöde. Måste printa ut ett lock till den när jag lagat en fläkt på 3d skrivaren
 13. Det ingick faktiskt fishguard . Hade tänkt printa en när jag beställde men såg att de inkluderar den nu.
 14. Tänkte det var dags för en uppdatering. Sedan sist har jag köpt en till pump AI Nero 5. Kul när man kan jämföra olika märken. Mitt betyg för pumparna: Jebao CP-150: Tyst och pålitlig. Tickar på efter 2 år med minimal rengöring. Låter lite om den går för fullt eller om man har den på något annat läge än konstant. Tunze Stream 3: Bra tryck men högljudd och lite väl basis controller med tanke på priset AI Nero 5: Tyst och bra tryck i brett flöde. Superbra kontroll via app. Önskar att jag köpt tre sådana från början.
 15. Jag rekommenderar också begagnat. Det dyker upp kar med utrustning hela tiden för en bråkdel av vad du köper ett nytt för. Sen hade jag också följt rekommendationen att börja med ett midre och sedan uppgradera när du känner att du fått koll på läget. När du kört ett tag så får du koll på vilken utrustning du vill ha , vilka djur du tycker om, hur mycket arbete du vill lägga ned osv och då kan det vara tid att gå up i storlek. Vilken utrustning du vill ha påverkas ju till en stor del av vilka djur du tänker ha i ditt akvarium så därför kan det vara lite av en djungel att hitta rätt som nybörjare.
 16. Jag tänkte precis skriva och fråga om samma sak. Mina är på glaset och på en och annan snäcka
 17. Kan rekommendera att skaffa en platta med hjul att rulla hinkarna på. Jag snickrade ihop två stycken. Den ena drar jag hinken med nytt vatten från badrummet till akvariet på och den andra har jag under hinken med bytt vatten så jag slipper släpa den till badrummet. Min rygg tackar mig varje gång
 18. Ett tips när det gäller kranvatten är att låta kranen rinna en stund innan du börjar fylla på behållaren för saltblandning. Då spolar du ut vattnet som stått stilla i ledningen.
 19. Jag har kört kranvatten sen start. Det går att hitta vattenanalys på VA verkens hemsidor. (Åtminstone i Malmö) Då kan du själv se om det är något ämne som ligger för högt. Jag har mest LPS och mjuka i mitt och de trivs bra. Ska du satsa på känsliga koraller så kanske osmos är att föredra men det finns gott om saltisar som bara kör kranvatten. Jag hade inte lagt pengar på osmos som nybörjare om jag inte visste att vattnet i kranen var dåligt. Lite förtydligande: osmos renar vatten osmolator är automatisk vattenpåfyllning
 20. peterj66

  Fläktar!!

  Jag körde också bara en fläkt till ett 350 liters när vi hade rekordvärme för ett par år sen och det funkade prima
 21. Kan bara säga wow! Riktigt snyggt!
 22. Vill bara också säga att det är en jätteförlust för SG att du slutar. Du, Stig och Jonas är de som tillsammans med kallvattenkillarna lyfter detta forumet kunskapsmässigt och gör det intressant att komma hit.
 23. Kommer fortsätta följa din tråd på R2R.
 24. Måste bara säga att jag är imponerad över hur smidig Hannacheckern för alkalinitet var att använda. Fattar inte varför jag kämpat med salifert så många år.
×
×
 • Create New...