Jump to content

Frågor och funderingar kring saltvattenskar


Recommended Posts

Hej! Är ny här på saltvattensguiden och har funderingar på att starta ett saltvattenskar. Jag har kört sötvatten i ett antal år men skulle nu vilja utvidga lite. Jag blev lite osäker på om jag får skriva på forumet eftersom man behövde fylla i hur stort ens saltvattens kar är, men vi kör såhär.

I alla fall, har kollat runt lite på olika akvarier och har väl tänkt mig nåt runt 100 liter. Vill börja lite lätt så tänkte ej köra med sump. Har kollat på Juwel Lido 120 som fungerar som saltvatten, är det nåt att ha eller borde jag köra annat märke?

I ett kar runt 100 liter, vad är lagom att hålla där i? Clownfisk och nån räka/kräfta? Eller har ni något annat bra förslag på bra nybörjarfiskar?

Om man kör på juwel, funkar deras skummare och pumpar? Om inte, vad är det jag behöver investera?

Har läst på en del, men alla tips och funderingar mottages gärna :ler:

Har i nuläget ett Juwel akvarium på 240 liter.

Tack på förhand! -gloria-

/ Richard

Link to post
Share on other sites
  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ja clowner är bra nybörjarfiskar då de oftast är odlade och på så sätt enkla att mata och även för att de är tåliga. De är oftast bra att köra två stycken så de bildar par men köp inte fler än två då

Hej, har en fråga. Har nu fått akvariumet samt all utrustning. Har också fått hem salt och sand. Har beställt tester men dem var slut i lager så det dröjer till nästa vecka. Har inte heller någon salt

Hej! Har nu fått tag i osmos och saltmätare också. Har börjat göra osmos-vatten, men det går ju så sakta.... Kommer ta nån dag att få akvariet fyllt. Ska jag ha 100% osmos-vatten eller ska jag ta vanl

Har kikat lite på ett Rsm 130 tidigare, det skulle nog funka. Rsm 250 är för stort för mig att börja med, och för dyrt.

Några viktiga skillnader mellan Rsm 130 och Juwel Lido 120? Lido ligger i väldigt bra pris.

Rsm'et är gjort för salt.. Sump därbak med skummare och filtermöjlighter..

Med vänlig hälsning, Manne

Link to post
Share on other sites

O, okej. Isåfall håller jag nog utkik efter något begagnat för en bra peng :)

Vad för nåt att lagom att hålla i ett sådant kar? Kommer antagligen ha clownfisk men det finns ju mycket annat roligt också! Koraller, är det mjukkoraller som gäller?

Och sen sand, korallsand eller finns det annan bra sand?

Link to post
Share on other sites

Lido funkar bra, men du bör skaffa en påhängsskummare och lite såna prylar. Blir lätt lite stökigt med en massa prylar hängande på bakrutan så RSM är lite smidigare på det sättet. Det finns även andra märken som tex innovative marin som gör "all in one" kar.

Juwels skummare är i min mening helt värdelös, fick aldrig min att funka vettigt. Finns bättre alternativ.

Link to post
Share on other sites

#12 , Ok, vad för skummare borde man välja isåfall? Vad för andra prylar skulle behövas? (Utgår från Lido nu). Har inte riktigt förstått det här med skummare, visst är det pump i skummaren? Isf använder man inte pumpen som sitter monterad i karet?

#13 Det låter ju helt okej, möjligtvis att det är lite stort. Följer allt med i Rsm 130 också?

Link to post
Share on other sites

Vill du absolut ha ett Lido så går det men som nybörjare är det knappast så smidigt kan jag tycka.. Det är "bara" ett akvarie , sen behöver du skaffa resten också.. inte gratis.. Finns ett antal snygga Lido, men då av saltisar som vetat exakt vad dom vill o vilken teknisk lösning som är tänkt som slutresultat.. Då menar jag att dom borrat för sump i underskåp, bytt belysningen till en saltvänligare modell.. Osv.. Inget som egentligen en helt ny har koll.. Och tillslut .. Akvariet är en liten kostnad i slutändan närväl man fyllt upp med levande sten , fisk , koraller .. Men detta är min personliga åsikt..

Med vänlig hälsning, Manne

Link to post
Share on other sites

https://youtu.be/5fO1K6vpM1I

släng ett öga på detta tuben klipp, bara så att du förstår baksidan på RSMet.. O tanken på vad som saknas i ett Lido.. Har själv haft ett Rsm 130 i en start när dom kom för ett antal årsen..

detta inlägg är inte menat som det bara finns Rsm men försök förstå enkelheten föranvändaren.. Sen kan man krångla till o bygga på tills man är utfattig...

Med vänlig hälsning, Manne

Link to post
Share on other sites

Det ser ju väldigt smidigt ut faktiskt. Om man kör på Rsm 130, har man allt man behöver då eller är det nåt jag behöver som inte följer med? Och isf, vad är det och vilket märke borde man sikta in sig på?

Tror ni Lido 120 blir dyrare totalt sett efter man köpt allt som behövs?

Link to post
Share on other sites

Där finns allt man behöver för att komma igång. Köper du begagnat så försök att hitta ett med uppgraderad skummare för originalet är ingen höjdare. När man har varit igång lite så är ju automatiskt vattenpåfyllning det första man ska satsa på tycker jag. Blir jobbigt i längden att fylla på efter avdunstning. Skaffar man sen sps-koraller så kan ju doserpumpar bli aktuellt efter ett tag. Har man tur så får man med allt i ett beg-paket.

Link to post
Share on other sites
Absolut, om det blir red sea så blir det begagnat. Det är inte så ofta det kommer ut annonser på det dock :/

Vad är sps-koraller?

Jag har sett en hel del RSM till salu under året, lite is i magen så hittar du ett. Kolla även Saltvatten köp och sälj på facebook.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...