-
Antal inlägg
265 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
4
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Här kan du mata in värdena från ICP-analysen och få salthalten beräknad: https://monrecifamoi.saulme.fr/salinite/elements_compute_salinity.php
- 448 svar
-
- 1
-
Om man förutsätter att allt P kommer från PO4 så är själva uträkningen helt korrekt. Formeln är: P x 3,066 = PO4 Högre resultat från icp jämfört med hemmatest behöver dock inte bero på att någon av dem är fel, organiskt material i provet som skickas till labbet kan ge ett falskt högt värde, se denna tråd:
-
Jag har 5 st parasema i mitt reefer 525, har haft dem i 4 år nu. Lite mobbning 4 mot 1 inom gruppen i början, men den ensamme verkar ha accepterat att han är utstött och håller sig för sig själv. Ser aldrig någon aggressivitet numera. Och ingen aggressivitet mot de andra invånarna som består av 1 clarkii clownfisk, 3 kirurger (gul, palett och vitbröstad) , 1 mandarin, 1 salarias ramosus, 2 genicathus melanospilus, 1 filfisk samt diverse lägre djur.
-
Att i ett akvarium hemma uppnå perfekt biologisk balans, där man varken behöver tillföra någonting utifrån (tex mat) eller exportera någon form av oönskade produkter (tex överskott av nitrat och fosfat), tror jag inte är möjligt. Dels är ett akvarium alldeles för litet för att rymma alla typer av organismer som skulle behövas, och dessutom vill vi (de flesta iaf) att det ska vara estetiskt tilltalande. Vi måste därför tillföra näring (mat) i en form som passar de fiskar och koraller som vi önskar ska leva, växa och trivas. För att ingenting ska dö av näringsbrist (svälta ihjäl) så innebär det oftast att det uppstår ett näringsöverskott. Även om man matar exakt korrekt mängd så kommer det ut näring i den andra änden så att säga. Inget djur klarar att tillgodogöra sig 100% av det de äter. Näringen går vidare (i flera led) tills den brutits ner helt. Då återstår (bland annat) nitrat och fosfat. Nu finns det ju önskvärda djur (=koraller) som kan tillgodogöra sig näringen i denna form, och som till och med behöver dessa. Är man en av de lyckliga som har så bra tillväxt på korallerna att det uppstår brist på både nitrat och fosfat så är ju problemet enkelt avhjälpt, bara att dosera dessa ämnen i lagom mängd. Tillhör man dock den stora massan så får man istället överskott som skapar diverse problem, tex tillväxt av oönskade alger i större mängd än vad akvariets invånare hinner äta upp samt stigande halter av dessa ämnen i vattnet. Dessa halter kan till sist bli skadligt höga och leda till att en del av de önskade organismerna inte längre trivs. Därför behöver de flesta en eller flera metoder för att exportera dessa ämnen. Macroalgrefugium är en metod man kan välja för att lösa näringsexporten. Andra exempel på metoder är algreaktor, algskrubber, skummare, vattenbyten, nitratreaktor, kolkälla, fosfatremover, DSB mm osv. Vilken eller vilka metoder man väljer är väl till största delen ett eget val, man får helt enkelt prova sig fram tills man hittar en metod som fungerar och som man trivs med.
- 27 svar
-
- 4
-
Ja. Svårt få det exakt då 1500 liter/h innebär att det tar 2,4 sekunder att fylla 1 liter. Men borde gå att få tillräckligt nära.
-
Jag har kopplat som du beskriver, UV:n på returröret. Har en Deltec UV 80 watt som enligt tillverkaren ska ha max 3600 liter/timme i flöde. Har justerat ner min returpump så att jag ligger där. Min skummare ska visserligen klara upp till 4000 liter/timme, men jag kör den inte på max, så jag tror den ligger under. Ser inga nackdelar med att köra som jag gör jämfört med att ha det som du har det nu. Det viktigaste att tänka på innan du kopplar om det är: Vilket flöde ska ditt UV ha för att fungera optimalt? Du måste justera ned returpumpen dit. Hur mycket vatten tar din skummare? Man brukar rekommendera att flödet genom sumpen inte är lägre än skummarens behov. Om båda kriterierna går att uppfylla ser jag ingen anledning att inte koppla så.
-
Man kan beräkna salthalten från icp-analysen här: https://monrecifamoi.saulme.fr/salinite/elements_compute_salinity.php Bra sätt att verifiera sin egen mätning av salthalten. Dessutom kan man se hur värdena av de olika elementen ändras om man börjar med att korrigera ev. felaktig salthalt.
-
Jag hade liknande problem efter att ha kört chemiclean. Mer än en vecka efter behandlingen var den fortfarande tokig. Jag testade då att skicka "avskummet" direkt till en hink (under manuell övervakning) istället för tillbaka till akvariet, och redan efter några liter så lugnade skummaren ner sig.
- 3 svar
-
- 1
-
Jag skulle inte våga använda den. Vet inte hur stor risken/sannolikheten är, men tänk om en kortslutning löser ut ev. jordfelsbrytare eller säkring så att hela karet, eller tom hela huset, blir strömlöst. Med lite hjälp av Murphy såklart när ingen är hemma...
-
Kaffesked är inget standardiserat mått. En vanlig kaffesked är dock något mindre än en tesked. Om du ska köra med VÄS så spelar det nog inte så stor roll dock, så du kan utan problem mäta upp med ett teskedsmått istället. Frågan har för övrigt varit upp förut, utan att få något säkert svar:
-
Svaret på icp-testet har kommit. Allt är grönt och 0 på alla oönskade metaller
-
Ja då är det ju knappast vattnet.
-
Använder du vanligt kranvatten eller RODI? Kranvatten kan vara en tänkbar källa. GFO, alltså järnbaserad fosfatremover, påstås kunna ta upp aluminium.
-
Använder du någon aluminiumbaserad fosfatremover?
-
-
Det går att lyfta upp ett hörn en liten aning, men det ramlar lätt av fästena (i andra änden) om man lyfter för mycket. Nån typ av gångjärn i bakkant hade varit en bra förbättring...
-
Det är ett stort även till 525xl som är 150 cm, jag tycker dock att det fungerar bra. Man kan köpa extra vinklar om man vill anpassa nätet, tex runt lampfästen eller annan utrustning (vilket jag gjort runt boxen och runt mataren).
- 301 svar
-
- 1
-
Tveksam till att seriekoppla, men om du parallellkopplar så att flödet fördelas jämnt mellan båda rören så bör det bli lika effektivt. Deltec rekommenderar 1000 l/h för 20 w och 2000 l/h för 39 w. (Observera dock att 2x39 w är mer effektivt än 1x80 w. Deltec rekommenderar 4000 l/h för 2x39 w men 3600 l/h för 1x80 w.) Tänk också på bytet av rör. 20 w rören är inte mycket billigare än 39 w. Så årskostnad för rörbyte blir betydligt högre med 2x20w. Eftersom att 80 w och 39 w versionerna har exakt samma fysiska dimensioner precis som nämnts ovan så skulle jag dock satsa på ett sånt om jag var du. Den enda anledningen som jag ser det att välja 39 w är ifall du har problem med att vattnet blir för varmt, 80 w uvc kommer att värma vattnet lika mycket som en 80 w doppvärmare utan termostat.
- 507 svar
-
- 2
-
Okej, ja det låter som ett bra sätt att få tätt mot glaskanten. Mvh Kenneth
- 343 svar
-
- 1
-
Mycket snyggt! Och tack för beskrivningen Mvh Kenneth
-
Snyggt! Gillar även din överdel som skärmar av ljusspill. Du får gärna beskriva hur du konstruerat den, material osv. Med bilder såklart! Risk för kronisk nackspärr!
-
Ska jag göra
-
Jag hade aktivt kol i en strumpa i sumpen, men jag ska byta ut det mot nytt. Tack för tipset, hade nog inte tänkt på det annars. Skickade mitt sista icp i förrgår, typiskt. Men jag har beställt nya icp-tester, ska skicka ett nytt prov direkt jag får dem. Blir samtidigt intressant att se, med testerna så nära varann borde det ju bli tydligt om doppvärmarincidenten orsakat någon kontaminering. Bestämde mig för att vara på den säkra sidan och tömde allt vatten i sumpen samt dammsög ur den med våtdammsugare. Håller på att göra nytt vatten nu... Allt levande ser opåverkat ut i visningsdelen, så ingen akut förgiftning iallafall
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1