Gå till innehåll

Qurex

Medlem
  • Antal inlägg

    163
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    3

Qurex vann senast den augusti 13 2022

Qurex hade det mest gillade innehållet

Kontaktmetoder

  • Facebook
    johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

  • Förnamn
    Johan
  • Stad
    Stockholm
  • Antal år inom saltvatten
    2
  • Akvarievolym
    120
  • Använder du skummare
    Nej
  • Antal år inom sötvatten
    10
  • Använder du Osmosvatten
    Nej
  • Har du sump
    Nej
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Ja
  • Använder du Ozon
    Ja
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Ja

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Qurex's prestationer

Återkommande kardinalfisk

Återkommande kardinalfisk (8/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

68

Omdöme

  1. Är det bara sanden du väntar på kan du starta och lägga i sanden sedan..
  2. Jag har använt den grova filtermattan som följer med längst ner och i mitten där filtret suger in vatten till pumpen för att inte stenar eller större saker ska hamna i pumpen. Sen har jag fyllt resten av utrymmet med levandesten och eheim plastmakaroner. Sen högst upp har jag en av juwels filterlådor fylld med filtervadd. Det är det enda jag byter. Eller gör rent i samband med vattenbyte eller när det ser skitigt ut. Resten har fått snurra i 5år...ser att det växer en del rörmaskar där inne.
  3. Har du kvar juwelfiltret? Annars är det i min mening ett fungerande filter även till saltvatten. Jag har kört ett Juwel lido120 i 5år utan skummare och med juwelfiltret. Förutom det och något som jag absolut tycker du ska skaffa är nån form av streamer. Jag föredrar någon som man kan styra, så du kan få lite olika vågmönster i karet. Alternativt två mindre som kan gå mot varandra. Vet inte om påhängsfiltrerna hjälper til tillräckligt med flödet i karet annars. Jag har kört på juwels t5 ramp där jag haft lysrör som jag köpt på akvarielagret. Dyra som stryk, men riktigt bra ljus. glömt vad märket är, men de har 60/40 blått ljus. Så det är lite som att blanda juwels marina vita med deras blåa rör. Förutom det så byggde jag en mini blåljusramp av en cpu-kylare och 3st blå 3w led-dioder. Alltid kul att kunna se karet både i vitt dagsljus och riktigt blått ljus till kvällen.
  4. Såg en stor på Sealife i Helsingfors har jag för mig det var. Riktigt coola. Fast iaf jag skulle bli nervös när den blir större om den riskerar att boxa sönder glaset på akvariet...Fast kanske liten risk. Sjukt intressanta djur.
  5. Som du ser på svaren så bör du om du inte redan har det införskaffa en våg. Det går betydligt fortare och blir mer rätt än att harva med deciliter mått tex. När jag blandar ballinglösning väger jag även vattnet. En enkel digital köksvåg med 1g upplösning är billig och lätt att använda. Står det på burken 38.2g/l och du ska blanda säg 10l så är det lätt att väga upp 382g i en burk och blanda ner i vattnet (som jag har en dunk som jag vet är 10 liter). Då blir inte vattenbyten så jobbiga och tidsödande.
  6. För mig var det uppenbart att det handlade om obalans. Dino kom för mig när jag i ett ganska nystartat kar bytte två lite större vattenbyten. Mörkla karet och köpte en uv.c men även om dino inte helt försvann så exploderade inte karet. Lösningen blev sen 7dagars resa till Egypten. Dvs hoppa helt över all dosering (doserade balling manuellt). Ingen matning av fiskar och inget vecko byte av vatten. ) När jag kom tillbaka trodde jag akvariet skulle se skit ut men tvärt om. Så min vetenskapliga slutsats är att får man dino måste man resa till Egypten och dyka en vecka så är problemet löst...;-)
  7. Testa att lysa med en svag röd lampa på natten så kommer du troligen se både fler och andra roliga städare som är ute och putsar på natten. Clean up crew nattskiftet...
  8. Svårast är just när de har foten fast i levandesten eftersom när du bråkar med de så drar de in sig i stenen. Har du tex en Euphylia kan du ställa den i närheten då kommer de flytta på sig. Sätter de sig på glaset är det ganska lätt att försiktigt skrapa bort de. Jag fick bort en som satt knepigt genom att peta på den med en plasthandske. När den dragit ihop sig så petar man på stammen och försöker få den satt släppa. Samtidigt hade jag gjort i ordning ett vattenbyte. När jag tillslut skrapat loss den med hjälp av fingrarna (med plasthandske på!) så trasades den sönder lite och då sög jag bort det med slang. Se till att alla pumpar etc är av så att inte eventuell del eller anemon åker iväg in i någon pump...
  9. Tack för svaren. Jag postade både här och på facebook. Fördelen är att här finns svaret kvar i flera år så om någon letar samma information kan man hitta den. Nu har jag lärt mig vad den heter också. Euphylia paraanchora. Tack för det.
  10. Min spontana tanke är att har du 54liter och har tänkt köra sps på sikt, så är nog inte sand det lättaste, speciellt så fin sand som du har. Det brukar vara lättare att få sanden att ligga still om man har två pumpar som möter varandra och därmed skapar mer turbulens, men mindre cirkulation. Fast inte för stora då.. 54liter är litet. Sanden blir mindre rörlig när den mognat och det börjat växa saker där. (och då är den inte lika snygg heller )
  11. Jag har läst att man ska vid fraggning klippa där död vävnad börjar. Som ni ser på bilden så har jag markerat en röd linje där det vita under linjen är helt dött, men till vänster/ovan linjen är en mjuk hinna över skelettet. Vissa grenar har denna hinna låååångt ner på stammen medan andra en kort bit. Kan jag kapa även där denna hinna är eller ska man undvika det? Flertalet av grenarna sitter på ett ställe där det är lite ljus, så de har sträckt sig långt, så planen är att kapa dessa och göra nya träd av..
  12. När du mäter nitrat så kommer det maxa om du har minsta spår av nitrit i vattnet. Jag tror dina 100 i nitrat är mätfel och att du egentligen har lite nitrit.
  13. Något jag inte tänkte på som nybörjare (vilket jag nog fortfarande är även om karet varit igång sen 2017), var att tänka på hur koraller växer och hur stora de kan bli. De koraller som är bra nybörjare är också de som gärna blir som ogräs. Euphylia som du nämner är vissa sorter enkla (som den jag har på bilden till vänster), men de är riktigt bra på att kriga. I mitt kar skulle den lätt kunna konkurrera allt annat.
  14. En nit jag gick på när jag starta mitt kar var att just mäta nitrat tidigt i processen. Nitrat testet (iafd salifert) visar helt fel om du har lite nitrit i vattnet. Dvs det visar felaktigt väldigt höga halter nitrat som man då kan tro beror på att man har börjar bli klar med cyklingen. Jag hade ca 50 i nitrat och sen när nitrit testet först gått från noll till ganska högt och sen tillbaka till noll, då visade nitrat testet 2-5. Så försätt mäta nitrit tills du ser att det pikat och sen blivit noll igen... (Jag körde dock med 100% levande sten)
  15. Ser riktigt bra ut, märks att du gjort det där förut. En sak som jag undrade lite över när jag såg några andra bilder var att på vissa ställen verkade scapen liggar ganska nära rutan. Jag fick själv problem med det när korallerna började växa och det blev helt omöjligt att skrapa rutan ordentligt längst ner mot sanden, ser lite ut som att du kanske också kommer få det (fast beror ju på vad/hur man placerar sina koraller också...)
×
×
  • Skapa Ny...