Jump to content

Qurex

Medlem
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

41 Good

Contact Methods

 • Facebook
  johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

 • First name
  Johan
 • City
  Stockholm
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  120
 • Använder du skummare
  Nej
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mätosäkerheten när det gäller test av akvarievatten är ganska hög, men sen om det har någon betydelse egentligen kanske är en annan fråga. Tex Hanna Checker Hi-713 skriver Noggrannhet: ±4% av avläst mätvärde ±0.04mg/l(ppm)@25°C Lite förvirrande med enheten mg/l(ppm) !? Men som jag tolkar det så läser man av säg 0,08 kan vi då ha ett verkligt värde mellan 0,08+0,0032+0,04/0,08-0,0032-0,04. dvs sanningen ligger mellan 0,1232 och 0,0368, om det nu ska anges som ppm eller mg/l. Vilket fall så är det ganska stort spann på även en sådan dyr mätare. Eller är jag ute och cyklar?
 2. Att snäckor dör kan vara en bra indikation på att något inte är bra också. Har du köpt många och någon dör kanske du inte behöver oroa dig, men kolla över temp,salthalt m.m så inget ser konstigt ut. Rör de andra snäckorna på sig eller verkar de "slöa"?
 3. Qurex

  Giftiga?

  Ja det verkar ju stämma bättre, var jag läste det kommer jag som sagt inte ihåg, kanske någon som missuppfattat OH grupperna i molekylen, men den verkar ju precis som alkoholer vara löslig i både vatten och fett. Läste att den bryts ner ganska snabbt i sura och basiska lösningar men att kokning inte alls bryter sönder molekylen. Stämmer det? Då borde det vara bättre att lägga en sten med eventuella giftiga koraller i citronsyra eller liknande...
 4. Qurex

  Giftiga?

  Hittar inte var jag läste detta men att giftet ska vara en "alkohol" vilket naturligtvis dunstar ut i luften väldigt mycket fortare om det kokas, men precis som med alkohol som vi dricker så räcker det att du öppnar en flaska för att det ska finnas i luften, eller om du häller ur en snaps på golvet kommer ni förstå vad jag menar. Jag har en luftrenare som har en luftsensor som känner av kemikalier, torkar jag av en glasruta med lite ytdest/fönsterputs så reagerar den ganska omgående fast den står i ett helt annat rum. Läste om en i Australien som förgifta hela familjen när han rengjorde en större mängd levandesten med högtryckstvätt på altanen...
 5. http://oceanakvarium.se/?category=pages/2_bra_att_veta/2_mer_att_veta&page=salthalt Vill påpeka att även Refraktometer kan visa fel. Min drev väldigt en gång så man måste kolla dessa mot iaf osmosvatten eller bättre mot en kalibreringsvätska om man ska vara säker. Med tanke på att du hade höga halter av allt tyder det ju på att 36 är närmare sanningen än 32. Min Refraktometer har upplösning 1ppm, vet inte hur h2ocean är, men säger den 36 så kan det lika gärna betyda 37 eller 35. (Har den visning av 36.X något så kan du räkna med iaf 35.9-36.1. ) Sen är det viktigaste att försöka hålla samma salthalt.
 6. Qurex

  Bara fryst mat?

  Tror du det har någon betydelse om det är dafnier från sötvattenspölar eller om de kommer från kusten (östersjön)? Såg en karta att de tydligen finns längs hela Svenska kusten, så bäst vore väl om man kunde fånga saltvattensvarianter på västkusten..(bor dock på fel sida..)
 7. Qurex

  Bara fryst mat?

  @Lasse Vad tror du om Dafnier? Vet att jag fick en del cyclops när jag håvade dafnier i en liten damm för några år sedan, så det kanske finns i de flesta vattendrag.
 8. Jag hade Throcus snäckor som gjorde precis så. Blev mjölkvitt i hela karet. (120l). Dagen efter var det borta. Om du har tur så kanske du kan om några veckor få syn på knappnålshuvud stora turbosnäckor. Jag fick iaf ett 10tal men som tyvärr senare dog i ett dino utbrott.
 9. Fast du behöver inte oroa att pocilliopora ska vara som bta.. den ska tydligen kunna släppa polyper och bosätta sig på nya platser men inget min gjort. Tyvärr så valde en bta att bosätta sig på min pocilliopora så nu ser den inte så bra ut längre..
 10. Qurex

  Tillsatser

  Jag gjorde samma sak, sen insåg jag att de flesta av mina spårämnen kommer räcka läääänge. Så om någon vill köpa in sig på Molybdem eller jod från Ati kan ni höra av er, samt Boron.
 11. Qurex

  Tillsatser

  Triton-lab verkar ju lite allmänt hemliga med vad deras innehåller och doserna för deras tillsatser anges endast efter icp-test från dem. Det finns en bra excell-fil som en Peter Nyman har gjort där du kan utifrån dina testresultat dosera spårämnen från flera fabrikat. Som jag förstått det hela så trots att du doserar tex Core7 så förbrukar alla akvarium lite olika, så det är därför det finns att köpa specifika spårämnen. Det tråkiga är som för mitt kar räknade jag ut att med den förbrukning jag har så kommer mina spårämnen jag köpte räcka 25år troligen Vill du köpa in dig på lite B (Bor) så kan du höra av dig.
 12. Hade jag varit dig hade jag testat nån sps av de enklare sorterna. Själv skaffade jag en pocillopora på liknande ställe. En annan som jag funderat på men inte skaffat är en Pavona.
 13. Saliferts fosfat är iaf i mina ögon ganska svårläst. Märkte att man bör skaka flaskan på samma sätt som med kh testet, vilket inte står i bruksanvisningen. Tror inte den påverkas av nitrit eller så utan det stämmer nog med det du kan läsa av. Jag körde med endast levande sten och sen inga extra kemikalier, så dessa preparat har jag ingen aning om. Har dock läst att nitrit inte är lika "farligt" som i sötvattenskar, men ett tecken på att karet inte cyklat klart riktigt och då ska man vara försiktig att stoppa i fler fiskar m.m.
 14. Jag blev lurad av samma fenomen när jag startade mitt. Mätte först bara nitrit och sen när det gick ner mätte jag nitrat som då nästan var max, men detta är mätfel pga att det fortfarande är nitrit kvar. Senare så blev även nitrat lågt. Ta det lugnt och gör inga stora vattenbyten för det kommer bara störa processen. Köp inga fler fiskar och mata sparsamt så hinner bakterierna etablera sig. Eftersom du kör utan "riktig" levande sten kommer allt ta lite längre tid, men du kommer nog inte ha varken högt nitrat eller fosfat. Troligare att du kommer ha för lågt nitrat på sikt. När du mäter absolut noll i nitrit kan du testa nitrat.
 15. Jo för på bilden var det lite svårt att se om just gsp satt separat bakom den stora stenhögen, eller uppe på stenhögen. Själv har jag ångrat lite hur jag hanterade gsp i början. Jag hade den stående på en plats och senare flyttade jag den (vilket gjorde att det även senare fanns gsp på det första stället eftersom den redan tagit fäste i stenen intill...). Sen placerade jag den på en sten och tänkte att där kan den få växa, men den byggde även en liten "bro" över till nästa sten. Sen beror det på vad för grannar den har. Jag placerade senare en Euphylia lps som lätt stoppar gsp. Även BTA anemon har inga problem att ta död på gsp. Den är i mina ögon väldigt snygg och jag har nu även klistrat dit en bit som börjat få fäste på bakrutan. Även skivor och kenyaträd har ju en förmåga att växa/sprida sig ganska snabbt när de väl trivs. Alla koraller är väl mer eller mindre hopplösa på att sprida och bråka om utrymme, så det får man ju räkna med..

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...