Jump to content

Qurex

Medlem
 • Posts

  137
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Qurex last won the day on July 20 2020

Qurex had the most liked content!

Contact Methods

 • Facebook
  johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

 • First name
  Johan
 • City
  Stockholm
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  120
 • Använder du skummare
  Nej
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Qurex's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well
 • Week One Done

Recent Badges

55

Reputation

 1. En nit jag gick på när jag starta mitt kar var att just mäta nitrat tidigt i processen. Nitrat testet (iafd salifert) visar helt fel om du har lite nitrit i vattnet. Dvs det visar felaktigt väldigt höga halter nitrat som man då kan tro beror på att man har börjar bli klar med cyklingen. Jag hade ca 50 i nitrat och sen när nitrit testet först gått från noll till ganska högt och sen tillbaka till noll, då visade nitrat testet 2-5. Så försätt mäta nitrit tills du ser att det pikat och sen blivit noll igen... (Jag körde dock med 100% levande sten)
 2. Ser riktigt bra ut, märks att du gjort det där förut. En sak som jag undrade lite över när jag såg några andra bilder var att på vissa ställen verkade scapen liggar ganska nära rutan. Jag fick själv problem med det när korallerna började växa och det blev helt omöjligt att skrapa rutan ordentligt längst ner mot sanden, ser lite ut som att du kanske också kommer få det (fast beror ju på vad/hur man placerar sina koraller också...)
 3. När jag körde mer med sötvattenskar och hade fisksorter som killis som inte blir så gamla så var det vanligare. Nu med salt har jag snart på 4år inte behövt avliva någon fisk. (peppar peppar)
 4. Gillar att du byggt en stenvägg mot vänstra sidan som täcker . Alla standard red sea kar ser väldigt lika ut med svart avrinningsbox i mitten och stenar bara i mitten av karet. Det ser riktigt snyggt ut med de två klipphögarna och att man kan se igenom från långsidan. Kommer naturligtvis bli ännu snyggare när allt är täckt med kalkalger/korall..
 5. En metod som jag använt när det gäller mindre fiskar är att om de är utom räddning och man vill avliva är att man håvar upp de och släpper ner de i en påse, se slungar jag påsen mot något hårt (eller slår till med något hårt) då dör fisken direkt och sen kan man knyta ihop och slänga påsen direkt. Tycker man det ser obehagligt ut kan man säkert använda svarta påsar, men jag har använt fryspåsar.
 6. Läs artikel/metod av Lasse här på forumet. Sen kan du plöja igenom youtube kanaler som BRStv och Tidal Gardens. Det är nog inte jätte mycket som ändrats de senaste åren, förutom att led-belysningarna blivit bättre och billigare. Förut var det vanligare att folk byggde egna, men det verkar helt dött ut. (även forum som detta har fått minskat flöde av människor tyvärr..)
 7. Eremitkräftor är annars bra på att äta matrester. Fast det brukar hålla sig på stenen och inte ute på sanden så mycket. Har du riktig levandesten med borstmaskar/gammarus räkor m.m få finns det annat som äter rester på natten när du sover... Putsarräkor är också duktiga på att äta fiskmat från hela karet..
 8. När jag startade mitt kar köpte jag en röd eremit som första djur, lite senare köpte jag två gröna. De två gröna dog inom någon månad medan den röda är fortfarande i livet nu drygt 3år senare... Eremiterna var köpa i olika affär och var uppenbarligen av olika art, så eremit finns olika och de är säkert lite olika känsliga. Sen kan man tro att de dött för man hittat öms eller att de gått och gömt sig när de ska ömsa skal.
 9. Eftersom jag själv har ett 120liters kar och byter 10liter i veckan, så skulle jag vilja dela med mig hur jag gör. Eftersom jag har en osmos kopplad till kran under badkaret så fyller jag en 10liters hink och fyller även lite extra vatten till balling,avdunstning m.m ena dagen. Sen får dunken stå i rummet med akvariet till dagen efter, (brukar fylla vatten på fredag kväll) och sen på lördag morgon så väger jag upp salt och häller direkt i dunken som jag har gjort ett större hål för att då in en liten streamer. I med salt och pump och sen får det snurra till dagen efter. Sen är det bara att slanga ut 10liter och i med allt från dunken. (kollar salthalten på vattnet, men det är alltid ok eftersom jag dels är noga med att det är 10l vatten i dunken och sen mäter saltet med våg). Att göra två satser eller att ha en 20liters dunk känns bara jobbigt i mina ögon.
 10. Om du hittar min tråd på mitt lowtech 120liter lido så kan du läsa mina erfarenheter av ett liknande kar. Jag har ingen skummare men har kvar juwelfiltret. Jag skulle definitivt inte plocka bort det om du inte ska köra med sump eller liknande. Där kan du köra med aktivt kol m.m. När det är överväxt med kalkalger ser det snyggt ut. Att hänga in strumpor med kol m.m skulle ju se hemskt ut. Du får fylla filtret med främst biologisk nedbrytning. Jag har en hel del levandesten och plastmakaroner, samt överst ett lager med fin filtervadd som rengörs regelbundet. Eftersom jag kör med lysrör och stängt lock har jag aldrig behövt en värmare, men kör du med öppet lock så kan ju den också gömmas i filtret. Mitt kar är snart 3år och enda exporten av näring för mig är 10l vattenbyte i veckan. (men då har jag låg belastning av fisk också..) Rekommenderar också levandesten kontra död om du vill få en bra start. Följ Lasses tråd att starta ett kar så kommer du lyckas bra.
 11. Vad är mellan glaset och själva diskbänken? En diskbänk brukar ju inte vara så plan, men kan du inte ha en lite tjockare frigolit mellan kar och diskbänk? Viktigast är att du inte har olika lutning på de två sidorna. Har du 4mm lutning om du tittar från båda sidorna eller skiljer det sig åt beroende på vilken sida du tittar på... Värst är det om du tex tittar på ena sidan och det lutar mot väggen och tittar du på andra sidan lutar det från väggen tex.
 12. Men ta det lugnt och öka inte för snabbt med fler fiskar. Fler koraller skadar aldrig, men varje fisk ger ökad belastning som nedbrytande bakterier m.m ska kunna hantera.
 13. wow. Hur snabbt du lyckats fylla stenen med LPS. De växer visserligen ganska snabbt, men köpte du lite större kolonier och "limma" fast runt revpelaren eller har de vuxit runt så där?
 14. Jag tycker du kan börja med hemleverans nu i Coronatider
 15. Skumt att det kan vara sådan skillnad, men dina kanske hade lagt ägg eller liknande. Erfarenheter från ciklider i sötvatten som vaktar sina yngel är inte att leka med.
×
×
 • Create New...