Jump to content

Qurex

Medlem
 • Posts

  145
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Qurex last won the day on July 20 2020

Qurex had the most liked content!

Contact Methods

 • Facebook
  johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

 • First name
  Johan
 • City
  Stockholm
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  120
 • Använder du skummare
  Nej
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Qurex's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well

Recent Badges

57

Reputation

 1. Svårast är just när de har foten fast i levandesten eftersom när du bråkar med de så drar de in sig i stenen. Har du tex en Euphylia kan du ställa den i närheten då kommer de flytta på sig. Sätter de sig på glaset är det ganska lätt att försiktigt skrapa bort de. Jag fick bort en som satt knepigt genom att peta på den med en plasthandske. När den dragit ihop sig så petar man på stammen och försöker få den satt släppa. Samtidigt hade jag gjort i ordning ett vattenbyte. När jag tillslut skrapat loss den med hjälp av fingrarna (med plasthandske på!) så trasades den sönder lite och då sög jag bort det med slang. Se till att alla pumpar etc är av så att inte eventuell del eller anemon åker iväg in i någon pump...
 2. Tack för svaren. Jag postade både här och på facebook. Fördelen är att här finns svaret kvar i flera år så om någon letar samma information kan man hitta den. Nu har jag lärt mig vad den heter också. Euphylia paraanchora. Tack för det.
 3. Min spontana tanke är att har du 54liter och har tänkt köra sps på sikt, så är nog inte sand det lättaste, speciellt så fin sand som du har. Det brukar vara lättare att få sanden att ligga still om man har två pumpar som möter varandra och därmed skapar mer turbulens, men mindre cirkulation. Fast inte för stora då.. 54liter är litet. Sanden blir mindre rörlig när den mognat och det börjat växa saker där. (och då är den inte lika snygg heller )
 4. Jag har läst att man ska vid fraggning klippa där död vävnad börjar. Som ni ser på bilden så har jag markerat en röd linje där det vita under linjen är helt dött, men till vänster/ovan linjen är en mjuk hinna över skelettet. Vissa grenar har denna hinna låååångt ner på stammen medan andra en kort bit. Kan jag kapa även där denna hinna är eller ska man undvika det? Flertalet av grenarna sitter på ett ställe där det är lite ljus, så de har sträckt sig långt, så planen är att kapa dessa och göra nya träd av..
 5. När du mäter nitrat så kommer det maxa om du har minsta spår av nitrit i vattnet. Jag tror dina 100 i nitrat är mätfel och att du egentligen har lite nitrit.
 6. Något jag inte tänkte på som nybörjare (vilket jag nog fortfarande är även om karet varit igång sen 2017), var att tänka på hur koraller växer och hur stora de kan bli. De koraller som är bra nybörjare är också de som gärna blir som ogräs. Euphylia som du nämner är vissa sorter enkla (som den jag har på bilden till vänster), men de är riktigt bra på att kriga. I mitt kar skulle den lätt kunna konkurrera allt annat.
 7. Den är uppvuxen som ett träd, så i princip alla huvuden går till samma stam, som i sin tur vuxit fast på stenen... Jag kan även tänka mig sälja av lite andra koraller vid samma tillfälle om det är av intresse.
 8. Jag har en stor kolloni som vuxit upp från en liten fragg i mitt akvarium och täcker nu halva karet. Önskar att någon som har plats för den kan komma och hämta. Jag har inga fragg erfarenheter, men om någon vill ta på sig att göra detta är det också ett alternativ. Den är än större nu än på bilden, men det är kollonin som syns till vänster i bild.
 9. En nit jag gick på när jag starta mitt kar var att just mäta nitrat tidigt i processen. Nitrat testet (iafd salifert) visar helt fel om du har lite nitrit i vattnet. Dvs det visar felaktigt väldigt höga halter nitrat som man då kan tro beror på att man har börjar bli klar med cyklingen. Jag hade ca 50 i nitrat och sen när nitrit testet först gått från noll till ganska högt och sen tillbaka till noll, då visade nitrat testet 2-5. Så försätt mäta nitrit tills du ser att det pikat och sen blivit noll igen... (Jag körde dock med 100% levande sten)
 10. Ser riktigt bra ut, märks att du gjort det där förut. En sak som jag undrade lite över när jag såg några andra bilder var att på vissa ställen verkade scapen liggar ganska nära rutan. Jag fick själv problem med det när korallerna började växa och det blev helt omöjligt att skrapa rutan ordentligt längst ner mot sanden, ser lite ut som att du kanske också kommer få det (fast beror ju på vad/hur man placerar sina koraller också...)
 11. När jag körde mer med sötvattenskar och hade fisksorter som killis som inte blir så gamla så var det vanligare. Nu med salt har jag snart på 4år inte behövt avliva någon fisk. (peppar peppar)
 12. Gillar att du byggt en stenvägg mot vänstra sidan som täcker . Alla standard red sea kar ser väldigt lika ut med svart avrinningsbox i mitten och stenar bara i mitten av karet. Det ser riktigt snyggt ut med de två klipphögarna och att man kan se igenom från långsidan. Kommer naturligtvis bli ännu snyggare när allt är täckt med kalkalger/korall..
 13. En metod som jag använt när det gäller mindre fiskar är att om de är utom räddning och man vill avliva är att man håvar upp de och släpper ner de i en påse, se slungar jag påsen mot något hårt (eller slår till med något hårt) då dör fisken direkt och sen kan man knyta ihop och slänga påsen direkt. Tycker man det ser obehagligt ut kan man säkert använda svarta påsar, men jag har använt fryspåsar.
 14. Läs artikel/metod av Lasse här på forumet. Sen kan du plöja igenom youtube kanaler som BRStv och Tidal Gardens. Det är nog inte jätte mycket som ändrats de senaste åren, förutom att led-belysningarna blivit bättre och billigare. Förut var det vanligare att folk byggde egna, men det verkar helt dött ut. (även forum som detta har fått minskat flöde av människor tyvärr..)
 15. Eremitkräftor är annars bra på att äta matrester. Fast det brukar hålla sig på stenen och inte ute på sanden så mycket. Har du riktig levandesten med borstmaskar/gammarus räkor m.m få finns det annat som äter rester på natten när du sover... Putsarräkor är också duktiga på att äta fiskmat från hela karet..
×
×
 • Create New...