OR20
Medlem-
Antal inlägg
681 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
22
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Ocean nutrition har både formula 1 och 2 i vad de kallar”XL” . vilket har pellets som är ca 8mm stora. https://oceannutrition.com/dry-foods/formula-pellet-foods/formula-one-pellets/
-
Själv har jag köpt kemikalier från Mrutzek nere i Tyskland (en saltvattensaffär). Snabb leverans och säljer i olika volymer. Tror de största förpackningarna de har är på 25kg. När det häller alkalinitetsdelen har jag på senaste tiden köpt via fraktfritt.se eller något i den stilen. Funkat bra tycker jag. Började köpa av dem när jag behövde citronsyra i bulk. Lycka till!
-
Min erfarenhet är i linje med övriga som gett sina inspel. Hanna checkers är i vissa fall snabbare och tar bort gissningsleken för de med dålig syn/färgblindhet. Man måste dock komma ihåg att detta 1) är hobby tester och även om vi kan tycka att de är dyra så är det inget mot vad motsvarande utrustning kostar i lab och 2) tillförlitligheten bestäms både av själva utrustningen/kemikalierna men också av hur väl processen följs. Punkt ett måste man bara acceptera medan den andra går att påverka. Jag skulle därför rekommendera att du köper dels två mikropipetter (1-10ml & 100-1000ul) samt ett tidtagarur alt. Använder mobilen för att hålla reda på de olika reagensstegen. Detta kommer att ge dig bästa förutsättningarna att följa instruktionerna och på så sätt få ”bäst” resultat. Själv använder jag Hannas alkalinitet, nitrat hr och fosfat ulr mätare. Kalcium och magnesium har jag testat men upplevde att de var mer omfattande i sina processer. Jag behöll därför dessa som titreringar (salifert eller red sea beroende på pris på reagenserna) Kalium kör jag salifert då jag inte sett att det funnits något alternativ. Även om det inte är Hannas ”ägg” så använder jag även en digital refraktometer som jag är väldigt förtjust i (bordsmodell) så länge som man använder destillerat vatten för att kalibrera den. För att kalibrera temp. Använder jag en digital ir termometer samt en gammal lab termometer. Sensorer kalibreras via lösning. Men det var ju inte det du frågade om
-
Kolla på Mrutzek i Tyskland som säljer storpack av nori till ok pris. Det finns även andra företag som gör detta vilket skär ner priset per ark rejält.
-
Ett par busgetlampor som jag upplever levererar bättre ljus / kr än vad de borde (både mängd fotoner men också spektrummässigt) är Noopsyche K7 mini och v3 samt nicrew 50,100 eller 150w. Noopsyche har en app som man får vänja sig vid men som funkar bra, framförallt om man anvönder qr kod för inställningar alt en websida som gör att man kan göra inställningarna som vanligt, Nicrew lamporna (nör jag testade dem för ett par år sedan) hade bara två kanaler vitt och blått men spwktrummet var bra. Båda skulle jag säga levererar ett spektrum i klass med de kända europeiska/amerikanska lamporna. givet att du bara vill ha enkla saker så skulle nog nicrew 50w eller Noopsyche k7 mini räcka för dig. jag kör själv Noopsyche k7 v3 över min mjuk och lps 140l kub med gott resultat. Jag ersatte en välfungerande Radion g3pro xr15 och skulle inte byta tillbaka som det är nu.
-
Det är samma sak som kaustiksoda, den här har jag använt https://www.bauhaus.se/kaustiksoda-nitor-750g
- 9 svar
-
- 1
-
Min erfarenhet med Drömkejsare är att de är relativt säkra med mjukkoraller, däremot har de jag haft gett sig på vissa lps:er, gorgonier, svampar och vissa avroporor av någon anledning. Övriga djur har de varit väldresserade nog att inte ge sig på. Bicolor däremot har jag aldrig haft som inte gett sig på det ena eller andra. Dock svårt att aäga något art specifikt då det verkar vara lite humör/lät sig beteende av andra fiskar i karet. Jag hade en aom var mer Zebrasoma i sitt beteende än något annat och t.o.m använde baken för att trycka bort de andra fiskarna från hans alger. Dogface har jag aldrig haft sp kan inte uttala mig om det. men, till din fråga. Det som jag haft bäst resultat med när det gäller discosoma så är det att spruta in en lösning med 1/3 NaOH 2/3 H2O (Baserat på vikt) in i dem. Detta göra enklast med en spruta och kanyl. Du kan även hantera glasrosor med denna lösning. Receptet kommer från Jake Adams så jag kan inte ta äran för det. Han körde dock 50/50 men så vågad är inte jag. Jag försöker hålla mig till 1-2ml per dag i mitt 500l kar för att inte få allt för stor pH påverkan. Att ta bort del manuellt har jag inte lyckats med om man inte ska ta bort hela stenen då de ”alltid” lämnar amå barn efter sig. lycka till!
- 9 svar
-
- 1
-
Jättetråkigt att hörs! Ditt kar var ett av de som jag verkligen såg fram emot att få se växa! Jg har själv haft en liten dipp och det ian vara svårt att balansera karet med allt som händer/andra intressen. Hoppas intresset kommer tillbaka i framtiden!
- 342 svar
-
- 1
-
Som ni säkert vet så kan man antingen updatera WIFI firmware via produktens egna hotspot eller via USB och GHLs speciella program för ändamålet. Själv så har jag haft minst utmaningar med USB uppdateringarna så fortsätter med det. Ni hittar programmet under GHLs download sektion. I dagsläget heter det "WIFI-module-ESP update". https://www.aquariumcomputer.com/downloads/wifi-module-esp-update/
-
Det var "GHL helg" hos mig när de två profiluxerna, doserpumparna och lamporna äntligen skulle få updaterade firmware och wifi firmware......det slutade dock med att lamporna får vänta då jag stötte på patrull med en av datorerna. Under firmwareupdateringen (via USB) så bröts kontakten och datorn stod där med bara ett par blå lampor lysande utan att det gick att få kontakt med den varken via knapparna eller via PC:n. Efter lite läsande på GHL hemsida så hittade jag rätt mjukvara (finns i GCC) och manual. När jag tittade på den så började det dock komma tillbaka då jag kom på att jag behövt göra detta en gång innan. Som alltid hittar ni de senaste versionerna på GHLs hemsida under downloads men här är den som gäller idag (22/4 2024). ProfiLux-4-Emergency-Update-instructions.pdf
- 15 svar
-
- 1
-
Allt handlar om att fatta informerade beslut men givet att det är till barnen cille jag nämna det. Ett alternativ till zoa som är enkla och färgglada så kan jag rekommendera discosoma och rhodactis mushrooms.
- 60 svar
-
- 1
-
Zoa är enklare koraller som ofta växer snabbt. De har dock en tendens att börja som olika färger men kriga ut varandra och man har bara kvar en sort efter ett par år. De har också ett gift som man behöver vara lite aktsam med när man hanterar dem. Det varierar dock från relativt harmlöst till att folk dött av det (då rör det sig om arten palythoa grandis). Googla på palytoxin så kandu läsa lite mer.
- 60 svar
-
- 1
-
Som Christian säger- inget gott händer snabbt i ett saltvattenskar! Ha tålamod och gör en förändring som du sedan väntar och ser effekten av. Ett tips är att hålla dig till att ”bara” göra en förändring per kvartal och se hur det påverkar karet. Jag tror också att du ska lverväga att hålla dig till vattenbyten i början för att lära könna karet. Visst kostar saltet en del men i det stora hela är det en mindre kostnad och du kan på så sätt lätt justera värdena över tid samt riskerar inte att göra något drastiskt fel. För precis som att inget gott händer snabbt i den här hobbyn så händer dåliga saker tyvärr väldigt snabbt om man inte har koll.
-
Det är inget av dem som ger den näringen till bakterierna att växa på det viset. Möjligen att det är en obalans mellan fosfat och nitrat men det tror jag inte. det du verkar använda är dels aktivt kol för att ta bort färg och vissa ämnen i vattnet samt gfo för att ta bort fosfat.
-
Ang. Din fråga om Hanna checkers. Jag använder själv ett par av dem (i kombination med andra titreringstester). De är bra om man följer instruktionerna till 100% men man måste komma ihåg att det är hobbytester och bara för att du får en exakt siffra så finns en felmarginal i detta. Jag skulle titta på Po4 ulr, no3 hr, DkH och även om det inte är ett ”ägg” så är jag väldigt förtjust i deras bordsmätare som man använder för att mäta salthalten med.
- 39 svar
-
- 1
-
Den typen av slem brukar kunna uppstå om man använder en kolkålla som vodka, vinäger, nopox, socker biopellets och ökar det för snabbt. Har du börjat använda något sådant?
-
Grattis till att du börjat med en väldigt intressant och givande hobby! Precis som vemat skrev så är nog djuren lite upprörda efter den omställning som en flytt innebär. Jag skulle börja med att komma in i rutinen att byta vatten på karet som nybörjare. Om du gör 10-20% vattenbyten i veckan så kommer du snart att få värdena under kontroll. Sikta på en salthalp på 35 och en temp runt 25 så kommer det att bli bra. Är det bara ett bra salt så kommer du få ner kh,ca,po4 värdena lugnt och fint. Skulle po4 ge dig problem så kan man använda gfo i en reaktor men börja med vattenbyten. Sedan är det enligt mig bra att mäta. Man lär sig då använda testerna och lär sig sambanden mellan värden och hur djuren påverkas. Det man inte ska göra är stora och snabba förändringar baserat på vad man mäter fram. Det dinns ek risk att du som ny i hobbyn läst fel på ett test och anpassar något som inte är fel eller för snabbt anpassar ett fel, men något som dina djur vant sig med. Som sagt ta det lugnt och njut av hobbyn.
- 39 svar
-
- 1
-
De studier jag sett visade på ett visst effektbortfall men också en viss spektrumförflyttning. I mitt tycke är det andra mer problematiskt sett ur vårt behov då man precis som du skriver oftast kan hantera den första genom att öka procenten lite. Om jag minns rätt så var det dock stor variation mellan olika dioder där bl .a. dioder nere rumt/under 400nm hade en större förskjutning än de runt 450nm. Enda sättet att testa detta på din specifika lampa vore med en ppfd mätare och en spectrometer och jämföra det med en ny alt. Tillverkarens grafer. Du har dock lite tur i ditt cal då GHL säljer ersättnings puckar för mitras lamporna (både 7 och 6 serien om jag minnas rätt). Du borde då få tillbaka en ny lampa sett ur spektrum och effekt. Jag har själv gjort detta med en Ecotech radion för ett par år sedan vilket gav önskad effekt. Jag bytte dock själv till ghl mitras lx7206 av just den anledningen att man själv kan reparera dessa genom att köpa komponenter istället för att skrota lampor som man ofta tvingas göra av andra tillverkare. sedan ian man alltid fråga sig om ett par nm hit eller dit eller PAR spelar så stor roll för koraller om ee vant sig med det, men det är en helt annan feåga.
- 5 svar
-
- 3
-
Det skulle jag säga är normalt för denna typ av skummare, även vinglasformade skummare som man har i sumpen kan och brukar skicka ut lite luftbubblor. Det är inget att vara orolig över annat än att det kan ev. störa oss visuellt. Att ha lite luftbubblor i karet är normalt, jag har t.ex. en kejsarfisk som pruttar (hon anpassar luftblåsan) vilket jag kan tycka är lite charmigt. Mao det är en del i ett naturligt revkar. Fiskar och koraller mår inte illa av det så långe som luftbubblorna inte fastnar under koraller och det finns t.o.m. de som använder microbubblor för att rena karet. Lycka till med karet!
-
Och här är en länk https://humble.fish/community/index.php?threads/internal-problems.9/
-
Clownfiskar har i sig ett lite udda simmönster men en sak som kan hända men fiskar är att de får problem med simblåsan. Detta kan ge liknande problem som du beskriver där fisken får svårt att hålla sig rät i karet. Utan video är det dock svårt att ge en korrekt diagnos. Mitt råd är att läsa lite på humblefish om fisksjukdomar och se om du känner igen dig under simblåseproboem. Bara en alt. tanke givet att dina värden verkar ok.
-
Det finns en liten propp i tunze 9004 som man kan använda för att ställa om den från med till mot avskumning. Du hittar var den sitter i deras manual. Skulle du fortfarande ha problem så kan man klippa till en grov filtersvamp som man sätter i botten på skummaren för att minska bubblorna därifrån. Sedan kan de vara lite känsliga för vattenhöjden men så länge du har vattennivån i höjd med gallret uppe på den så borde det vara ok.
-
Hej, Innerfilter är det inget fel på precis som det inte är att använda dem i ett sötvattenskar. Jag använder själv ett sporadiskt för att köra aktivt kol i ett av mina kar. Allt handlar om att man måste välja en modell som är lätt att rengöra, ladda om med filter samt att man accepterar hur de ser ut! När det gäller Tunze 9004 så använder jag denna skummare själv i ett av mina kar. Det är en bra skummare för mindre kar men jag skulle inte sätta det på ett så stort kar som ett 250l kar om du ämnar ha normal population av fisk i karet. Själv så skulle jag säga att Tunze 9004 är lämplig för kar upp till 125l. Om vi pratar om en AIO kar så är man ju lite begränsad med skummare men jag skulle då titta på en extern t.ex. Deltecs mindre modeller alt. Tunze 9012 om det går att få i den. Har du en sump så är det lite enklare och jag skulle då titta på * Tunzes 9012 eller möjligen 9410 (tror den är lite för stor men det är en väldigt fin skummare för det priset tycker jag) * Nyos Quantum 120 Bra skummare som jag använt för länge sedan. Enda som jag inte gillade var att jag ibland hade svårt att få av/på koppen * Deltec 400i Har inte använt dessa själv men de är väldigt vanliga så de funkar säkert bra * Vet att flera gillar Bubble magus som ett billigare alt. men har inte använt dem själv * Ultra reef akula uks 16 (skulle jag byta bort min Royal exclusiv så vore det mot en av dessa eller modellen större) Det finns hur många skummare som helst och det är mycket tycke och smak i detta. Det enda jag egentligen kan bidra med är att en väljusterad och underhållen billig skummare funkar bättre än en inna inställd och skitig premium skummare.
-
Ett bra sätt att hålla detta rent på är att ta loss luftslangen mellan ljuddämparen och pumpen och stoppa ner den i en mugg med kokande vatten. Det kommer inte att påverka temp. i karet eller pumpen men kommer att lösa upp saltkristaller i slangen, venturi och själva pumpen om det behövs. Jag gör själv detta ett par gånger i månaden och det drar ner rejält på skummarunderhållet.
- 5 svar
-
- 2
-
Ja de är effektiva! Kul att den går bra med dina sps:er. Det där med ”risk”fiskar och koraller är ju en personlig avvägning. Jag har bl.a. en Navarchus som ätit ett flertal koraller men som jag tycker det är värt att ha ändå… jag tror att om de inte får smak för en specifik koloni så klarar koraller sig om man vara har tillräckligt många fet delas upp på och matar rejält så det inte är hunger utan nyfikenhets nafsande man pratar om. Det är förövrigt inte bara kejsare och fjärilar som kan vata problembarn utan det kan likaväl vara t.ex. kirurger. Jag hade en lila kirurgfisk som fick för sig att äta gorgonier och Acan.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.18
Tapatalk 2.1.1