Jump to content

Gierth restart

Medlem
 • Content Count

  53
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Gierth restart

 1. Tack Kim! Ja du har rätt - tålamod och tålamod är nog va som gäller!
 2. Ja du Kim, jag sitter å stirrar på de två ammoniakkurvorna hela tiden - måste sluta med det . Fritt (toxic) ammoniak wobblers mellan 0,010 och 0,030, och hänger nog mkt ihop med dag/natt svängningarna i pH, men trenden är svagt stigande. Har nu 5 på nitrat så cykeln måste va igång, men irriterar mig att ammoniaken inte minskar ned till noll, utan sakta tickar uppåt. I övrigt inga pikar och i karet går nu 2 clowner å fyra damseller som äter å bajar. Hur var din uppstart med Seneye:n? Kanske bara att ha tålamod då jag kör utan LS och med Marine Pure plattor och MicrobeLift bakterier.
 3. Ja, salta kallsupar har man fått några, men kom ihåg att det är bra mot halsont om du gurglar lite ..., kanske även Corona, vem vet. Tack för erbjudandet om fraggar - längtar till den dagen jag kan börja ”plantera”. Är nu så långt att jag har nitratnivåer och bakterie-immiga rutor. Trodde inte jag skulle va så glad åt sånt
 4. Kul att det verkar funka för dig med ATI Essentials. Får följa dina framgångar så kanske jag väljer den vägen så småningom. Hos mig har bygget stått still lite pga svårt att få tag på Flex PVC.
 5. Kaptenen svarade mig att ett flöde på 10x volymen per h var bra. Jag börjar nog med lite mindre så får vi se...
 6. Finns en liten hake dock. Man måste byta en ”slide” (ser ut som ett microchip) i monitorn en gång i månaden. Busenkelt, men de kostar typ 100 kr/st!
 7. Nu är ni typ up to date med där jag är just nu i projektet. Har stått still lite under påsken och måste nu få fart med inköpen av rör, muffar, kopplingar mm. för att installera sumpen. Kvar är också att hänga upp den tunga rampen och bygga in hela skiten - så inga fritidsproblem! Lovade berätta om den lilla magiska dosan från Seneye. Kanske flera av er har den redan? I realtid mäter den, och skickar resultat till mobilen (måste vara ansluten till en USB-port på en PC eller mot Seneye’s box för ett par tusen kr); temperatur, pH, NH3, NH4, möjligt löst O2, PAR och L
 8. Så var det dags att kolla på hur det blev, från båda sidorna och från kortsidan. OBS, hittills utan sump, skummare etc. och utan belysningsrampen. Högen med snäckor på avsatsen ska givetvis inte vara där. Kung Triton som dumpat dem där . På bilden i mitten ser ni en liten vit dosa uppe till vänster och på sista bilden en liten svart dosa - underbara Seneye-prylar som jag berättar om nästa gång!
 9. Ps. Nervös och aktsam som en rev-akvarist ska va så investerade jag i en livsmedelsgodkänd slang. Denna ängslan kostade mig 1.500kr (för en slangjävel )
 10. Hade inte Mamma lärt mig att man inte ska ha hårtork i badkaret, speciellt inte ett med saltvatten . Operationen gick dock bra och projektet var på banan igen!
 11. Å så kom nästa STORA dag - fyllning för första gången. Dock bara med sötvatten, och det var tur! BTN plattorna på botten reste sig i hörnen. Dumma jag trodde väl att de inte skulle hitta på detta hyss pga. tyngden av aquascapet. Hade glömt min förra resa med skärbräde-plast, blev som hundöron runt revet . Så det var bara att tömma, flytta scapet och sand, torka, torka, torka, för att tillslut silikona BTN plattorna.
 12. Okey.... boosterpump till Osmosen! Man lär sig nått nytt varje dag, tack Michael! Hur ser en sån ut och var köper man den?
 13. Kan tillägga att när vattnet väl kommer i så ser man inget av springorna mellan bakgrunsstenarna. Är ju en kortsida så man ser inget genom glaset. Dessutom blir det mörkt där under överrinningsbalkongen när allt är klart och inbyggt.
 14. Efter att ha studerat aquascapes på nätet (fasiken va mycket fint det finns som inspiration) bestämde jag mig för att ha: - två skilda rev-delar - en öppen passage (lite på diagonalen) mellan delarna - en fåra med korallkross på botten i denna passage - några ”tinnar å torn” men mycket öppna simytor. Här några bilder från provskottet med korallkross-fåran i passagen mellan rev-delarna:
 15. Å så kom vi till bakgrunden av revkeramik från Korallen Welt. Blev lite planerande och knep å knåp. Limmade bara med KW’s Aquabond Riffkeramik Kleber (fick bättra på skoltyska) och skippade cementen i fogarna. Dels för att det såg bra ut i alla fall, dels för att det är så jäkla bökigt å geggigt, dels för att stora mängder kan boosta silikater. Här några bilder:
 16. Efter en lång arbetsdag unnar jag mig lite avkoppling med denna tråd! Låt oss återvända till ämnet inredning. Som jag avslöjade på nått ställe så har jag valt att ha några BTN SlimeLine bakgrunder på botten. Ser inte så tokigt ut och så får jag ett skydd för fallande sten
 17. Plattorna åkte ned i Karantänskaret som tillfälligt fick bli cyklingskar för plattorna. Efter ett tag flyttade Herr & Fru Clown in. Detta fick jag för ett par dagar sedan djupt ångra då Herr Clown blev sjuk i Oodinium (eller prick?). Ni kan kolla den tråkiga tråden ”Hjälp, Oodinium...” om ni vill. Nån som vet om man skadar bakterierna med medicinering?
 18. På tal om bakterier så köpte jag 6 st Marine Pure plattor (20x20x2,5 cm) från USA faktiskt då de inte fans att finna i Sverige/EU. Otrolig massa yta för bakterier. Kommer att ha dem i sumpen som bafflar. Kan hända köper jag som sagt nått/några stora block också för refugiumet.
 19. Tack för tipset Kim - nej äggprutt vill vi inte ha Flödet till refugiumet går ju att ställa och jag har valt att det inte går via rollerfilter och skummare, utan direkt från karet. Så man kan hoppas att det finns god mat där för bakerierna. Vet du Kim, eller någon annan, ungefär vilket flöde (l/h) man bör ha genom ett 55 lit refugium om man vill ha anaeroba bakterier och konsumtion av nitrat (i tex ett BIO-block)?
 20. Tack för tipsen! Jorå, visst har jag ett karentänskar - det är just där sjuklingen bor och som jag använder för Marin Pure cyklingen. Ingen som vet om medicinering slår ut nitrifikationsbakterierna?
 21. Större tunna fick inte plats i tvättstugan utan högljudda protester från frugan - rätt förståligt!
×
×
 • Create New...