Jump to content

Gierth restart

Stödjande medlem
 • Posts

  232
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Everything posted by Gierth restart

 1. Håller med er - Seneye är inte helt pålitlig. Alla djur, firrar å koraller ser ut att må toppen. Ska köra lite tester idag.
 2. Men, va i hela friden är det som händer när man kommer hem. Seneye larmade nyss om höga ammoniakvärden…?!?! Jag har alltid legat på 0. Är det för att jag är hemma…
 3. Tack Kim! Ska nu sitta inne och njuta av koraller å firrar och inte gå ut i minusgraderna....
 4. Nää, kanske bättre att inte göra det för då börjar jag bara mecka med det.... Bara KH och det var 8,6 . Min Mastertronic som bara gett mig huvudvärk stängde jag av och kommer att returneras som garantiärende, orkar inte med den mer Men, innan jag åkte bort skickade jag in en ICP till AquaForest, svaret kom häromdagen och värdena var mycket bra och min Mg är nu åter på typ 1350 och Ca på 440. Vissa spårämnen ligger på låga sidan nära 0,0 så jag har beställt ATI-flaskor så jag kan justera dessa individuellt, MEN, försiktigt förstås!
 5. Så är man åter från Miami, 30 grader kallare här . Jag möttes av bruna akvarierutor, såg inte najs ut… Men efter lite skrapande insåg jag att korallerna växt mer under en vecka än under senaste månaden och såg bättre ut än någonsin - måste resa bort mer ofta .
 6. Nu kan både jag och ni mina vänner sova gott! Jag har beställt en vattendetektor med automatisk strömbrytare!
 7. Tack för säkerhets-tipsen grabbar . Jag kommer att ha övervakning med web-kamera på vattennivån i hinken och en Nexa-cloud-strömbrytare så jag kan slå av skummare. Hinner inte fixa annan fancy lösning just nu. Men lär sedan bli med nivåvakt som du skriver Micke.
 8. Nu är det slut på det eviga tömmandet av skummarkoppen!
 9. Ja, tusenlappar och en massa marint liv som går till spillo… känns ganska obra i dessa tider av klimatkriser. Men nu vänder det (iallafall i mitt vardagsrum )!
 10. Några videoklipp efter att ha köpt koraller och fina Kirurger och en Pygmé-kejsare av den gode MasterD(aniel)! @MasterD Tusen tack Daniel - alla mår toppen!
 11. Va sägs om lite korallporr såhär i ruggiga november?:
 12. Nu är det värsta över och det tuffar på bra med nya koraller!
 13. Så till de återuppståndna! Dessa var jag på väg att ”hjälpa till andra sidan” = slänga…, men blev inte av och tur var väl det. Inga direkta skönheter idag men repar sig dag för dag. Ni skulle sett hur eländiga de såg ut för ett par veckor sedan, katastrof! Detta är en solskenshistoria med en Euphyllia som har fullt med bebisar Så, summa summarum hoppas jag nu att vi är på väg i rätt riktning. Nu gäller det bara att få Mastertronicen att koppla upp till nya Wi-Fi:t så jag får kontinuerlig bevakning på parametrarna (orkar bara inte fortsätta att manuellt testa allt var å varannan dag). Har trasslat in mig i en oooerhört lång mailtråd med Eric Tang på Focustronic får att få MT:n att funka igen. Jag har till och med köpt en ny fancy router . Avslutar med en rätt dålig (brun å dassig) bild, sorry. Hoppas kunna komma tillbaka med bättre om ett par veckor!
 14. Här en kavalkad på dagens bilder på dem som nästan varit oberörda av Mg/Al-döden och nu mår bättre än nånsin, mest LPSer… Här dem som varit rätt krassliga, men nu repat sig och man ser fina tillväxtzoner på några… Mjukisar är helt oberörda, måste nog hälla i arsenik för att få en reaktion Trodde ett tag att poritesen skulle dö och därmed förmodligen julgranarna, men nu är lila färgen åter och så även grönskimrande tillväxtzoner. Maskarna nu mest ute skymning/natt pga pickande kejsare.
 15. Japp, tror absolut det var orsaken och med max otur; ingen monitorering av ammoniak just då (utan Seneye slide) och var bortrest just de två dagarna…. Grrr . Nu när jag får sliden ska jag sätta i den och alltid kolla då jag stökar om nått eller introducerar nått potential elände. Man lär så länge man simmar !
 16. Nej, har slut på Seneye slides (men kommer imorgon). Men var just detta jag misstänkte - en NO2/NH4 pik eftersom det gick så snabbt med Moorishen och NO2/NH4 är ju nitratens moder å fader. Ska kolla, men tror knappast på utslag på dessa värden eftersom de redan blivit en massa nitrat. Nu mår alla firrar supertoppen och till min glädje så har jag tillväxtzoner även på de koraller jag trodde var körda och var på väg att ”ta ett sista farväl av”.
 17. Oj, Tomten kommer tidigt i år… och med riktigt stora paket. Men var har du röda luvan. Va spännande! STORT grattis och God Jul
 18. Stenen är från Triton så den kan jag nog lita på. Nitratet har legat på typ 5-12 ppm, men för 2 veckor sedan blev jag ju utan Wi-Fi och mätningar från Mastertronicen, så mätte inte nått förrän för ett par dagar sedan. Två möjliga anledningar: 1. Kan ju va så att efter flytt/transport av LS:en till min sump och i en del med hyfsat högt flöde kan den ha släppte nått… 2. Ett par dagar före LS:en kom tog jag försiktigt ur tre MP-plattor och sög upp den lilla skit/MP-grus som skräpade i sumpen - kan ha rört upp nått… Men, visst är det lite mysko då nitratet typ fyrdubblats på knappt två veckor. Matar som vanligt med samma mat. Har inte haft Phytoplankton hemma så det har gått nån vecka utan dosering av detta, men kan knappast va pga av detta även om Phytoplankton sänker näringsvärdena.
 19. Bilduppdateringar av Good and Bad: Mina LPS:er mår toppen: Mina SPS:er mår botten efter högt Aluminium och Magnesium. Totalt har väl typ 25 dött och kvar är bara fem som med säkerhet kommer att överleva. Hick en Hydnophora av Ola för att prova om nya känner av aluminiumet. Förmodligen inte då värdena är påväg ned och inga ”moln” av upprört damm finns längre. Hydnon mår toppen! Vi håller tummarna och fortsätter resan mot ett friskt kar!
 20. Japp, och cheato har redan sänkt fosfatet till den nivå jag vill ha (0,05-0,08), men ack vad den skräpar ned i refugiumet. Hade en cirkulationspump där för att få snurr och efter två dar var den igensatt (hade en bit filtermatta i insuget). Måste cheato snurra runt? Nått dåligt med att den ligger still? Har haft ett annat elände sista veckorna. Telia stängde ned bredbandet 14 dagar för tidigt då vi bytte till Allente/Viasat. Blev ett heltidsjobb att fixa det och då det nya var igång så började det igen; fel router utan portar och ett mixat band för 2,4/5 GHz som inte gick att splittra upp så tex min Mastertronic funkade inte , å så alla andra grejer som fick konfigureras om… Nu är det mesta uppe å rollar. I karet börjar värdena vara OK, utom nitrat: - pH: 8,2 (stabilt så, även natten pga refugiumet) - KH: 8,2 - Ca: 420 - Mg: 1600 (OK, men fortsätter med vattenbyten) - Fosfat: 0,08 - Nitrat: >40 (troligen pga. att jag bytt ut MP-plattorna mot LS) Denna introduktion av LS kan möjligen gett en ammoniak/nitrit pik. När jag efter att varit bortrest två dagar låg där min ögonsten stendöd, min Moorish Idol . Han var innan frisk som en nötkärna, busade runt och åt ALLT, inkl. Caulestrea, med god aptit. Sorgen är stor eftersom han var noga utvald (efter att ratat andra och väntat länge) och i en toppform! Även min Hepatus reagerade och var full av stressutslag, men är OK nu! Man kämpar på - detta ska bli BRA!
 21. Så har ingenjören äntligen lyckats konstruera ihop en konstig och (allt för) komplicerad refugium-avskärmning. Eftersom varesig ett 60 cm högt 3-väggars ”U” eller lösa väggar med det måttet går in under karet fick det bli en byggsats med väggar i två våningar. Här steg för steg:
×
×
 • Create New...