Gå till innehåll

magni

Medlem
  • Antal inlägg

    10
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Jag har precis likadana som kommer från undersidan på min sarcophyton. De kommer definitivt från korallen och inte från något djur som sitter under. Täffar tråden en annan korall så dras de snabbt in igen, ganska häftigt att se. Jag har hela tiden tänkt att det är någon typ av fångstarmar för plankton, men det kanske är fel.
  2. Jag har haft en i cirka en månad. Det första som hände var att min Gramma Loreto som var etablerad i karet skulle spela tuff. När C. valentini inte flyttade på sig så bet gramman till och tvärdog. C. är ju giftiga men att de var så giftiga det trodde jag inte. Den klippte också av spröten på min putsarräkor efter ett par dagar. En hjärnkorall som hade någon typ av längre tentakler ute blev lite biten, men det har inte fortsatt. Därefter har allt funkat väldigt bra. Ingen har bitit i den och den har inte bitit i någon heller. Den äter främst alger och man kan höra när tänderna hugger i stenen för att få bort algerna. Den kan knappast klassas som en jagande fisk och har därför svårt att ta mat som flyter omkring i vattnet. Min äter allt som jag stoppar i, men bara om det ligger still. Jag tycker inte att de är dåliga simmare som någon skrev ovan. Min har problem om den simmar in i en kraftig ström. Då blåser den iväg några centimeter. Annars är det en fisk som navigerar väldigt exakt mellan stenar och koraller i strömmen.
  3. Jag hade också problem med vibrerande pumpar som inte gick att få tyst på. Jag la frigolit under men det hjälpte inte. Efter lång tankemöda klippte jag till lite filtermatta som jag hade liggande och la under pumparna och det blev knäpptyst. Inga som helst ljud efter denna enkla operation. Magnus
  4. magni

    N. decora

    Tack för svaret! Det låter bra. Vad kan man rekommendera för övrigt sällskap till denna art. Jag tycker att de verkar väldigt försiktiga av sig. Är det bra med andra fiskar som simmar omkring runt dem eller vill de hellre ha lugn och ro?
  5. Jag startade upp mitt kar (140x45x45) för några veckor sedan. För en vecka sedan köpte jag de första fiskarna. Två svarta ocellaris och ett par dagar senare ett par Nemateleotris decora. Allt gick jättebra till att börja med. Clownerna har mått prima hela tiden. Decororna åt båda två efter ett par timmar i karet. De var aktiva och verkade trivas. Efter ett par dagar så började den ena att klia sig och någon dag senare även den andra. Till saken hör att jag då inte fått igång mitt UV-filter pga otäta o-ringar. Det är nu igång. Den av de två decororna som först började klia sig kliade sig sakta men säkert mer och mer. Dock inte extremt. Gissningen är förstås att det var en parasit, som den antingen sedan tidigare eller att den fick det i mitt kar. Efter några dagar fick jag igång UV-filtret och kliandet verkade minska. Den som tidigare kliat sig minst slutade klia sig helt och hållet. Även den andra verkade piggare. Men sedan började den varit sämre att gömma sig i en håla och när den kom fram hade den blivit väldigt mager. Magen var helt insjunken, vilket den inte varit tidigare. Efter att ha varit så mager i drygt ett dygn så dog den. Den andra decoran har helt slutat klia sig och äter som en häst. Min gissning är att stressen som det innebar att flytta till mitt kar som inte hade UV gjorde att parasiten fick fäste på dem och att den stressen i sin tur gjorde att en invärtes parasit tog kål på den som först började klia sig. Den som överlevde har blivit mycket skyggare sedan den andra försvann. De två simmade hela tiden ihop och delade håla. Tror ni att det är möjligt att introducera en ny decora utan att de börjar bråka. I och med att den som är kvar gömmer sig mycket nu när den är ensam tror jag inte att den etablerat något vidare revir. Vad har ni för erfarenheter av att föra ihop dessa fiskar?
  6. Jag har både snorklat och tubdykt på Zanzibar. Det finns mycket att se. Vi dök vid ett rev i norr där havssköldpaddor låg och vilade. På de flesta ställen vi var på så gick det bra att snorkla. Det var heller inte några problem att ordna med att få åka med någon liten båt ut till ett grunt rev där man kunde snorkla. Det var nog bäst snorkling på östkusten. Vi bodde på ett ställe som heter Kitete guest house och som ägs av ett svenskt par. Det var väldigt sjysst. Magnus
  7. Jag har inte kollat så noga, men är inte röret fastlimmat mot glaset? Hur får man då bort röret om det är det? irriterande.
  8. Ja, allt silikon ska bort. Som tur är verkar det bara vara avrinningsröret som är nedkletat. Eftersom det är av PVC kan man använda sandpapper, som min kära sambo nyss kom på, som avslutning och därmed få bort allt.
  9. Jo, eftersom han trots allt haft sötvattensfisk i akvariet i ett halvår borde väl de mesta giftet lakats ur, hoppas jag. Det kändes inte jätteroligt när jag upptäckte det, men nu är det väl bara att ta fram en skrapa med rakblad och sätta igång. Är det någon som har en åsikt om att låta vattnet gå tillbaka från sumpen till huvudakvariet genom avrinningsröret och ut genom det som var byggt som inlopp? Magnus
  10. Hej, igår var jag och hämtade mitt första saltkar. Ett begagnat i väldigt fint skick och med någotsånär komplett utrustning. Killen jag köpte det av sa att han aldrig fått det att fungera som ett saltkar och hade därför haft malawiciklider däri istället. Imorse när jag gick igenom vad det var för prylar som hade följt med akvariet så hittar jag en tub silikon i en påse. Men vad är det för silikon? Jo, våtrumssilikon! På avrinningsröret ner till sumpen har han satt dit bland annat lavasten med våtrumssilikon för att dölja röret. Min plan är förstås att ta bort så mycket jag bara kan av silikonet. Men är det någon här som kan säga hur giftigt det är efter att ha varit först dränkt av saltvatten i ett par månader och sedan av sötvatten i ett drygt halvår? Han har trots allt haft fiskar i det som har levt så länge han haft sötvatten i det. Jag kommer ju säkerligen inte att få bort alla rester av silikonet. En annan fråga rör själva avrinningsröret. Jag ska försöka förklara så gott jag kan, men är inte helt hemma på terminologin ännu. Genom det hål som är för avrinning under ytan har han satt dit ett rör för återföring av vattnet från sumpen och upp i akvariet. Så istället för att vattnet rinner genom det hålet så går det genom det stora hålet i toppen. Är detta en praktisk lösning? Blir det inte mer oljud från avrinningen om det går via topphålet? Magnus
×
×
  • Skapa Ny...