Gå till innehåll

Min Saltvattensbalja


Masán

Rekommenderade inlägg

Hej

Innan jag börjar prata om mitt saltvattensprojekt vore det kanske på sin plats att presentera mig själv litegranna. Martin heter då jag för er som ännu inte förstått det : ) 26 år fyllda och förnärvarande boende i Lund. Sötvatten har jag haft runtomkring mig i hela min uppväxt och har har sen barns ben tyckt det var kul att hjälpa mamma och pappa att med dessa. Lika kul tyckte nog inte dem att det var när jag som 3åring pillade på slangarna till deras ytterfilter på 2000l karet och allt vatten hamnade på parketten, men det är en annan historia.

För er som är intresserade ser ni på bilden här bredvid hur jag ser ut, tyvärr var jag klantig och råkade klippa bort mitt huvud och som om det inte vore nog lyckas jag spara skiten också. Inte orkar jag ta en ny bild iheller för den delen. Så nu sitter väl halva forumet här och tänker att det kan ju aldrig sluta väl om det här klantarslet ska börja med salt men det är just vad jag tänker göra, men tillbaka till min bild en stund till, där ser ni som sagt hur jag ser ut och får kanske även en bild av vilken sorts person jag är, nu kommer väl alla skrika punkarf***a efter mig men det kan jag glatt meddela att det är jag inte, det är mer åt metal hållet i sådana fall. Nåja, ni som är mer intresserade av detta kan skriva ett pm till mig.

Det senaste halvåret har jag snokat omkring här på forumet och läst på en del, men teflonminne som jag har så har nog inte ens 3% fastnat på de gamla gråa så det känns skönt att veta att jag är i goda händer av er veteraner här på forumet.

Är väl kanske lite tidigt att starta upp den här tråden redan men ivrig som jag är så kan jag inte låta bli och vad är bättre syslsättning när man är på jobb än att skriva på forum ?

Tvärtemot vad alla säger att nybörjare bör göra så kommer jag att ta min debut med en nanobalja på 80l närmre bestämt ett mollyhotell, som precis som Lasses är felmärkt så att det står guppy på det men det är av mindre betydelse. I början kommer jag att köra på den belysning som medföljde dvs lågenergi på 24w och 10.000k hälften blått, hälften vitt likaså kommer jag göra med pupmen som om man får trå på tillverkaren ska vara på 1100l. Märker jag att något av detta inte räcker till kommer jag givetvis fixa till detta. Biobollarna, det aktiva kolet, filtersvamparna och keramikmakaronerna har jag slängt ut och där kommer jag istället att slänga ner lite andra roliga grejer som ni får ta del av senare inlägg.

En grej till som jag kommer göra tvärtemot vad alla säger är att jag kommer köra på gammalg hederligt skånskt kranavann, kraschar baljan så får den göra det men jag går envist in i detta projekt för att lyckas och är villig att arbeta för det.

Salt är på ingång, hittade något som jag inte minns namnet på och det skulle tydligen vara tilsatt med något okemiskt som skulle ta bort tungmetaller och annat skit som man inte vill ha i baljan.

Har tyvärr inga bilder att visa er ännu men åandra sidan hur kul är det att titta på en tom och torr balja ?

Nu antar jag att det är några månader av tålamod framför mig men jag vill redan nu passa på att efterlysa lite roliga små mjuka koraller som är bra till nybörjare som mig, typ Euphyllia, sjärnpolyper, knappar eller annat roligt som man kan få köpa för en rimlig peng av någon i närheten av lund när det börjar bli läge för det, bara skicka pm till mig så kommer vi säkert överrens : )

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 50
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Okej här kommer min första updatering och de första bilderna.

Karet är ännu inte startat men utrustningen börjar trilla in med posten.

Här har vi en bild på karet, eller snarare kartongen

img0274dj6.th.jpg

Tummen åkte ur och jag fick ihopa monterat möbeln och karet på

plats, ursäkta om det ser ut som ett slagfält håller på med lite

renoveringsarbeten av lägenheten också.

img0275vl3.th.jpg

Filtersvamparna, kolen, biobollarna och keramikmakaronerna

slängde jag ur på direkten, blir lite annat kul här som ni ska

få se när de kommer med posten.

img0280nc7.th.jpg

Idag kom det hem en kartong salt och en saltmätare, ja jag

vet saltmätaren är inte den bästa och säkraste men den får

duga sålänge. Är det någon som känner till saltet ? är det något att ha ?

img0323xo5.th.jpg

Ja det var tyvärr allt för denna gång, inte det roligaste inlägget

och bilderna man kan önska sig kanske men alltid något. Det går

sakta frammåt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

haha varför viste jag att någon skulle skriva något i stil med det om mitt val av saltmätare :D jag börjar så här och liksom många andra kommer jag säkerligen inse att det var ett dåligt val och uppgradera mig i framtiden. Satt länge och funderade på om jag skulle beställa en sådan refraktometer ifrån ebay men jag har dåliga erfarenheter därifrån (kanske bara jag som hade otur) och tyckte de kostade lite väl mycket i de svenska butikerna

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lämna tillbaks saltmätaren om du inte redan har öppnat den. Har en likadan och den visade att jag hade 1.023 i salthalt. Och enligt refraktometer hade jag hela 1.029 !!! Ajajaj, blev att sänka salthalten sakta under några dygn, men det gick bra och inget tog skada. Så ett hett tips är som sagt att köpa en refraktometer istället eller åtminstonde att kalibrera vipparmaren efter en refraktometer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aj aj, det lät ju mindre bra.

Det är bara det att med mina erfareheter av ebay känns det som att jag heldre köper en i svensk butik men där tycker jag att de kostar lite väl mycket om man nu kan få den ifrån ebay för runt 300:- Men man skulle kanske våga sig på ebay igen då.... Känner ni till någon seriös säljare där som ni kan rekomendera ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hallå på er.

Har precis varit på posten och hämtat ut en försändelse ifrån nanotuners.com som ni ser på bild 1 är det ordentligt packat med chips och bubbel i en kraftig kartong som klarat både usps och svenska postens behandling bra. För övrigt skickades ordern dagen efter att jag hade beställt så måste säga att dem är snabba. Jag är nöjd och glad. Så där har ni min snabbrecension av nanotuners.com

I paketet hittar vi som ni ser på andra bilden bland annat en ytavrinningsmojäng att sätta framför guppy/mollys vanliga vattenintag till "sumpen" och som framgår av tredje bilden ser det faktist inte så tokigt ut. Denna mojäng är dessutom inställningsbar så att man själv kan välja hur mycket ytvatten som ska rinna igenom.

Sist men inte minst kom där en skummare som är specielt gjord för nanoburkar med inbyggd "sump." dock är det ju givetvis för 110v så ska skaffa mig en omvandlare på kjell och company.

post-3267-1446891426277_thumb.jpg

post-3267-14468914262904_thumb.jpg

post-3267-14468914263082_thumb.jpg

post-3267-1446891426318_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej "Masan".

Hållt på med saltvatten i 20 år med olika avbrott. De är roligt att se att trenden går mot små akvarium. de innebär att "vanliga" människor också kan börja med salt, o i motsats till en del tycker jag nog att just små akvarium är bättre för nybörjare än stora. den gamla sanningen om att stora är mer lättskötta skulle jag vilja ifrågasätta. Små akvarier är lättare att inreda med adekvat mängd levande sten, eftersom de inte blir så dyrt så man behöver kompromissa med död sten. Därtill är vattenbytena 1000 ggr enklare, o därmed blir dom av, vilket är AO för et fungerande akvarium i längden. Vidare är de svårt att dimensionera skummare o filter tillräckligt för stora kar, även där tvingas man ofta kompromissa för priset. Sen tycker jag ofta att akvarium med bvara lysrörsbelysning har en tendens att vara "renare"=mindre risk för tråkig mikroalgtillväxt. metallhalogen kom som en revolution för 20 års en...kanske är de dags att erkänna at dess spektra inte är perfekt trots allt. Mer möjlighet till variation o rätt spektra med lysrör. kankse den dya LED belsysningen blir en banbrytare som till slut slår ut metallhalogenen???vi får se...'

Jag tycker abolut du ska ha mekanisk filtrering, särskilt i början när mkt skit o alger bildas o bryts ner i akvariet. Aktiv kol är bra intermittent, särskilt i små akvarium...vattnet blir succesivt gult annars. Övrig biologisk filtering ("makaronerna"), tror jag är mer diskutabelt. Dom hade jag också slängt ut förutsatt att du har 8-10 kg levande sten. Om inte så bör du nog ha biologisk filterring dock.

Reefcrystal är et bra salt, men ersätter inte behovet att komplettering av diverse kemikalier i längden, trots vattenbyte. Saltet har funnits länge på marknaden, o personligen trro haf de finns bättre. Read sea pro tror jag på, är avsett för osmosvatten nämligen=extra berikat med bla calcium o karbonater.

osmosvatten bör man absolut ha, de är enbart en kostnadsfråga om man avstår. men jag lpvar dej, dessa 1000 kr är väl investerade pengar. Om ditt kvarium drabbas av ständig algväxt, kommer allt du investerat vara bortkastat...så köpe en osmos!!

Lycka till!!

Jonas Roman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas

Tack för ett långt och läsvärt inlägg i min annars något döda tråd.

Mycket betänkvärt och läsvärt i det du skrev.

Så du tycker jag ska köra med med kol, OCH filtersvampar ?

Angående kolet har jag fått uppfattningen om att just kolet har en förmåga att gulfärga vattnet, och av denna anledningen valde jag att slänga ut det dess fördelar känner jag dock till. Kan jag verkligen fått det så mycket om bakfoten ?

Levandesten är något jag inte hade tänkt att snåla in på, i planeringen har jag fastslagit att jag MINST ska ha 8kg och gärna mer om utrymmet tillåter detta. Med detta menar jag att jag kommer köpa på mig 8kg och se hur stor plats detta tar och sen hiva i några kilon till tills jag tycker det ser bra ut helt enkelt.

Missförstå mig rätt i mitt beslut att inte använda osmos, det handlar absolut INTE om en kostnadsfråga. För min del ser jag definitivt hur 1000 - 2000 hade varit guldv värt, specielt i en såpass liten balja där den biologiska balanser är mycket mer sårbar än i en större. Däremot har jag om jag förstått saker och ting rätt kommit fram till att en osmos kräver en fast anslutning till vattenledning ( ? ) och det är detta som gjort att jag valde bort den. Jag är varkens någon händig kar som skulle kunna åstakomma ett rörmockar arbete på egen hand, dels saknar jag lokal avstängning för vattnet och har ingen större lust att tjata på världen att få vattnet avstängt bara för att jag vill ha ett akvarium. Men om man kan ansluta en osmos precis lika lätt som man ansluter en bänkdiskmaskin direkt på kranen så ska jag absolut ta in den i beräkningen igen. Bara bra om det skulle vara det då det innebär att jag får ha ännu lite mera tålamod tills jag kommer igång och istället kan lägga golvet där baljan ska stå :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är lika lätt som att skruva en bänkdiskmaskin på kranen ja. Antingen kopplar du den till ett tvättmaskinsuttag eller om du har uttag för en bänkdiskmaskin. Annars är det bara göra en rövare och sätta den på en vanlig blandare. Vissa säger att det kan bli strul med varmvattnet då men det märkte jag då aldrig av när jag körde direkt på blandaren.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad bra då ska jag skriva upp en osmos på önskelistan också.

Jag har dessutom varit en duktig pojke och beställt mig en såndäringa riktig saltmätare som ni rekomenderade mig att köpa iställe, ska ge er fotobevis när den kommit haha :-D

Imed att vi ändå pratar om osmos, vilka önbskvärda ämnen är det som den filtrerar bort som jag blir tvungen att tillsätta ifrån start ? förutom salt då förståss

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad bra då ska jag skriva upp en osmos på önskelistan också.

Jag har dessutom varit en duktig pojke och beställt mig en såndäringa riktig saltmätare som ni rekomenderade mig att köpa iställe, ska ge er fotobevis när den kommit haha :-D

Imed att vi ändå pratar om osmos, vilka önbskvärda ämnen är det som den filtrerar bort som jag blir tvungen att tillsätta ifrån start ? förutom salt då förståss

Enkelt kan man säga att när man använder osmos plockar man bort "alla" ämnen, både bra och dåliga. När man sedan blandar saltet tillsätter man bara "bra" ämnen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har min osmos ansluten till duschslangen när den är i drift. För Antarctican behövs då en nippel med anslutning 1/2 tum till duschslangen och 3/4 tum till osmosen. Ställ kranen i enbart kallt vatten och kolla lite att slangen håller om du gör så.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Klassisk modell som säkert funkar utmärkt. En Osmos som även har ett silikatfilter på sidan... Bra! Du ska inte behöva köpa något mer förutsatt att kopplingen som följer med passar på din kran hemma. Lycka till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kolets funktion är att avlägsna färgämnen speciellt gulfärgning. Mkt effektivt..kan räcka att köra några dar varannan vecka..pröva dej fram. Osmos kräver ingen fast koppling...kan kopplas in tillfälligt på en vanlig kran. De bästa är om all sten introduceras på en gång då du annars kan rubba balansen om du tillsätter för mkt i ett inkört akvarium. Det är viktigt att inreda luftigt så alla stenar cirkuleras. Därför brukar de va lagom med ca10 kg sten på 100 liter vatten. Osmosem tar ju bort de mesta men viktigast är nog kisel som kan finnas i höga halter o ge brunalger. Fråga gärna mer...o lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...