Gå till innehåll

Mitt första salt-nano.


Gecko

Rekommenderade inlägg

Hej!

Det här är mitt första inlägg om mitt allra första salt-akvarium. Jag är som många andra väldigt ny inom området och anser mig verkligen inte ngn kunning inom saltvatten. Ville bara dela med mig mina erfarenheter av ett uppstart och inkörning av ett litet salt-nano, för alla de inlägg som jag har läst så många ggr här hjälpte verkligen mig.

När jag först bestämde mig för att skaffa ett saltakvarium(6mån sen) började jag googla runt o sökt allt om saltvatten. De viktigaste tipsen som de flesta verkade ge till nybörjare var tålamod och att läsa in sig i området o det var det jag gjorde de första veckorna. De sidor som jag använde mig mest av var:

*saltvattensguiden.se

*reefcentral.com

Jag var helt inne på att skaffa mig ett litet akvarium dels för att jag hade två små akvarium liggande hemma och att dels för att jag inte hade så mycket plats. En annan väldigt viktig sak var priset. Jag ville verkligen hålla det så billigt som möjligt.

För att få det så billigt som möjligt bestämde jag mig för att göra det mesta själv och använda saker som jag hade tillgänligt för att slippa lägga ut massa pengar för det.

Jag vet hur tråkigt det kan vara o bara läsa text så jag ska försöka ta så många bilder som möjligt och lägga upp dem allt eftersom.

Nästa inlägg: Akvariet

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade sedan tidigare 2 små akvarium liggandes hemma men de verkade väldigt för små båda två även för ett nano-kar. Av de akvarium som jag såg på nätet var de flesta minst runt 30-40l och då hade många tillgång till ett redan inkört stort saltvattensakvarium.

Jag blev lite orolig att jag var tvungen att köpa ett helt nytt akvarium som minst skulle gå på 500-1000kr tills jag stötte på akvarium med sump. Det var en perfekt lösning för mig. Genom att använda det "stora" (23l) akvariet som som huvudtank och det "lilla" (12l) som sump så kunde ha ett 35l akvarium med även bra circulation.

För att koppla ihop dessa två karen bestämde jag mig för att köra ytavrinning.

Fördelar med ytavrinning:

*Bra circulation

*Kan ha ett "litet" kar med mycket vatten

*Inget konstigt skikt på ytan

*Kan koppla till en sump med olika typer av filter

Nackdelar med ytavrinning:

*Låter mycket

*Behöver stark pump(en som klara bra tryckhöjd, skillnad på en som pumpar snabbt)

*Behöver pvc-rör(kan vara knepiga att få tag på)

*Behöver borra i glas

För nästa steg behövde jag fixa ett hål i stora akvariet och pvc-rör för kopplingen med det stora och lilla akvariet.

Mitt val av ställ till akvariet blev lite spontant men visade sig att fungera bra. Det bästa läget för att kunna ha två akvarium på olika höjder var att använda bokhyllan. Det skulle innebära lite modifiering själva hyllan men min hylla var en sån där IKEA hylla för 100kr("Billy" tror ja) så att offra den för mitt akvarium var ingen större förlust.

Så på min första köplista var:

*glasborr-sats från Clas Ohlsons 149:-

*akvarieglassilikon från Clas Ohlsons 49:-

*PVC-rör från Clas Ohlsons 49:-

*PVC-rör från ett byggvarhus i sthlm 133:-

Det blev en jäkla massa spring tills jag hittade de rätta pvc-rören. Clas Ohlsons hade inte alla rören i rätta storlekar så det blev att leta.

Värt att nämnas: Innan jag började med PVC så provade jag med en gammal dammsugarslang som rör... inte värt att rekommendera... De lät massa när vattnet rann och det var svårt att få tätt. Gick åt en massa silikon till ingenting kan jag säga... men nu har iaf en provat det ifall ngn undrade... -_-;;

Pga att rören skulle gå bakom hyllan så ville jag ha dem så smala som möjligt att de inte hyllan skulle sticka ut allt för långt ifrån väggen. Tror att de var på 2,5 cm innerdiameter.

Total kostnad: 380:-

Nästa inlägg: Borrning och rör

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det som många vill slippa göra verkar vara att borra i glas men det var inte så farligt som man kan tro. Tipsen som jag läste och följde var mycket vatten och att ta det lugnt.

Efter att ha gjort rent och torkat det "stora" akvariet så målade jag med en tuschpenna på insidan av akvariet en cirkel. Cirkeln hade lite större diameter än ytterdiametern av pvc-röret jag skulle skurva fasts på akvariet. Genom att måla på insidan så kunde jag borra runt me cirkeln utan att cirkeln försvann.

Borrning gjorde jag i badrummet. Syrran fick hålla i duschmunstycket och akvariet medans jag borrade. På forumet har jag läst att det tog 15-20 min... för mig tog det nästan en timme :S Tog nog lite väl lugnt men det blev en väldigt runt hål iaf.

Efter det var det bara att skruva på pvc-röret och täta det med akvariesilikon. Se bild 1 och 2.

Nästa inlägg: Rör till sumpen

post-3142-1446891428802_thumb.jpg

post-3142-14468914288372_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pvc-rören bestod av 4 delar:

*T-rör

*rakt långt rör

*vinklat rör

*skruv-delen som satt direkt på akvariet(bild på tidigare inlägg)

Först gjordes ett hål på hyllan så att röret kunde dras till baksidan av hyllan. På skruvdelen kopplades T-rörets mitt del. Det raka röret sågades till en längre del och en kortare del. Det långa raka röret kopplades till T-röret och på andra sidan till den vinklade delen. För att få vattnet att rinna så mycket som möjligt och inte falla så drogs det långa röret snett och inte rakt ner. Ett ytterligare hål gjordes i hyllan vid den nedre delen där sumpen skulle kopplas till. Till det vinklade röret kopplades det sista korta raka röret.

Nästa inlägg: Byggandet av akvarieram och lamplucka

post-3142-14468914288647_thumb.jpg

post-3142-14468914289112_thumb.jpg

post-3142-14468914289311_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Välkommen till SVG får man väl börja med...

Kul projekt har du har, du råkar inte ha en översikts bild på hur de ser ut nu??

Personligen skulle jag ha disponera pengarna på ett lite annorlunda sätt, troligen köpt ett 50 liters kar helt nytt för samma peng.

Däremot så kan jag förstå de roliga med nano med sump.

Vad har du för retur, det ser ut som vanlig slang?

Lite sent kanske nu men med ett så litet system så hade jag gjort röret ner så stort att man kan dra returen upp genom samma rör.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack!

Tanken var väl att köpa så lite som möjligt och använda det jag hade o me en sump så kunde jag även prova på olika typer av filter.

Det var faktiskt en bra ide med returslangen i samma rör men jag försökte ha ett sånt smalt rör som möjligt för att inte bokhyllan skulle sticka ut för mycket. Ville ha den så tätt mot väggen som möjligt.

Här kommer en helhets bild(hyllan är lite stökig däremot...)

post-3142-14468914289592_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Väldigt blått ljus! :) Kul med olika lösningar! Jag tucker också det är bra att du hängt här och på reefcentral ett tag och läst på lite, inte alla som orkar detta. Vad kör du med för belysning samt vad har du i karet förutom sten och en snigel som syns? Lägg gärna in en bild på sumpen och på karet utan huven om du kan.

Hoppas det går bra för dig i framtiden!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Belysningen jag kör är 2 st Osram 9W. Nu blev det kanske lite överdrivet blått på bilden för hade båda belysningarna på. Under sommaren har jag alltid kört bara en på för att hålla tempen så låg som möjligt. Men mer om belysningen kommer snart :)

Fortsättning på inläggen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det som jag fastnade mest för när jag surfade runt på nätet var en guide på hur man bygger en snygg ram med tillhörande lampställ. Länken är:

http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=929280

Det såg inte så himla svårt ut så gjorde en snabbskiss och köpte allt jag behövde på ett byggvarhus.

Köplista:

* Spillträ 75:-

* trälim 39:-

* småspikar 19:-

* olika typer av lack och färg ~200:-

Det blev lite pill med måtten men gick ganska bra. Jag ville prova lite olika färger och nyanser så blev lite waste där. Först så fastnade jag på en tränyans som på länken men det passade inte hyllan så bra så gick på simpel vitt.

Länken är ganska lång men den har de flesta stegen. Vart lite pill me själva ramen... Kan säga att jag kommer nog inte ta loss själva akvariet från den undre ramen om jag verkligen inte måste. Akvariet står på en bottenskiva där ramen är spikad/limmad på.

Total kostnad: 713:-

Nästa inlägg: Belysning

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som många kanske har läst på SVG så har flera använt sig av en vanlig skrivbordslampa som belysning och det verkade vara en ekonomisk lösning. Jag tog även kontakt med en här på forumet(Lasse) och köpte ett par fina 9W Osram Delux S Blue via honom.

Det finns ganska många skrivbordslampor som kan klara av 9W men inte så många som kan ha två kopplade samtidigt. På Clas Ohlsons hade de dem inte. Med de blåa Osram 9W hade jag turen och fick köpa ett par via Lasse. De har de vanliga ljusa på 9W Osram på vissa Clas Ohlsons.

Jag använde det mesta jag kunde från skrivbordslampan. Det ända problemet med lamporna som jag stött på med belysningen är att det kan bli lite för varmt i vattnet. Under våren hade jag en medel temp på 26-27C men nu under sommaren har det varit mellan 28-29C. Jag har haft luckan delvis öppen och bara haft på en lampa på under dagarna. I rummet så är det runt 26C. Känns som om det är lite för varmt faktiskit... Har inte hittat ngn smart billig lösning till det än...

Köplista:

*gammal Skrivbordslampa 0:-

*2st 9W Osram kom ej ihåg pris... räknar med ca 60:-

Total kostnad: 773:-

Nästa inlägg: Sumpen

post-3142-14468914289807_thumb.jpg

post-3142-14468914289998_thumb.jpg

post-3142-14468914290159_thumb.jpg

post-3142-14468914290309_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En enkel och billig kylning gör du med hjälp utav en liten fläkt som blåser mot ytan. Snyggast blir om du monterar in denna i locket på något vis, men annars kan du ha den stående så den blåser mot ytan om du har lockat öppet. En vanlig datorfläkt kopplad till en gammal mobilladdare är fullt tillräckligt. Tänk på att be någon om hjälp ifall du inte kan koppla in den själv, det är inte kul att få ström i fingrarna om den skulle falla i karet medans du är där och petar.

Ska du komplettera belysningen med något mindre blått ljus?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En fläkt låter som en bra ide. Pga av hyllan så täpper den nog igen akvariet lite. Ska kolla upp en lösning att ha en fläkt på sidan på luckan. Lite orolig för resonans däremot... Just lyckats dämpa resonansen i hela hyllan pga pumpen.

Har en vanlig 9W som jag skulle kombinera en blå men jag tror att belysningen blev lite väl blå på förra bilden. Här är ngr andra helhets bilder

post-3142-14468914290471_thumb.jpg

post-3142-14468914290672_thumb.jpg

post-3142-14468914290897_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick ganska många förslag på vilka typer av filter som jag kunde använda till sumpen och det är fortfarande så att jag håller på att prova mig frammåt. Kul om jag kunde få lite åsikter om de filter jag har valt att använda.

Tanken var att genom att klistra fast plexiglas i det "mindre" 12l akvariet så skulle få en sump där vattnet var tvungen att gå igenom olika fack. Bestämde mig för att ha fyra st fack.

Första facket: makaroner och biobollar

Andra facket: vanligt filter

Tredje facket: Krossad levande sten i nätpåse

Fjärde facket: Returpumpen

Märkte att det eg vore bättre med 5 fack för då skulle vattnet i det sista facket komma uppifrån till pumpen i bottnet. I mitt fyra-fack-sump så blev det att vattnet kom nerifrån direkt till pumpen. Märkte ganska snabbt att det blev "dött" vatten längst upp i pump-facket som inte circulerade i systemet. Lösningen blev att öppna upp även däruppe i det tredje facket. Se bild22

Pumpen:

Val av returpump vart lite struligt. När jag säger att jag har en Eheim compact 1000 kommer nog alla tro att det typ är storm i mitt akvarium och det trodde jag me först. När jag kollade på paketen så kände jag att Eheim 600 skulle vara mer än tillräckligt. Tryckhöjden som den klarar av var 1.3 m och flöde <600 l/h. Höjden mellan huvudtanken och sumpen för mig är ca 90cm. Returslangen har en innerdiameter på ca 1cm. På max-effekt kom det knappt upp en droppe.

Tryckhöjden på specen säger faktiskt inte så mycket. De på ciklidhuset(lerum) där jag köpte den var trevliga och jag fick byta till eheim 1000. Tryckhöjden på den är 2m men det var precis att det funkade för mina 90cm. Just nu kör jag nästan på max-effekt utan att vara allt för strömt i huvudtanken.

Köplista:

*plexiglas från clas ohlsons 68:-

*Ehiem compact 1000 365:-

*makaroner + bollar 85:-

*filter 20:-

(den krossade levande stenen lades i senare efter att akvariet kommit igång)

Total kostnad: 1311:-

Glömde kanske nämna i början men kom gärna med kommentarer på förbättringar och åsikter. Som sagt håller fortfarande på att lära mig.

Nästa inlägg: Sten och vatten

post-3142-14468914291662_thumb.jpg

post-3142-14468914291893_thumb.jpg

post-3142-14468914292055_thumb.jpg

post-3142-1446891429221_thumb.jpg

post-3142-14468914292384_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

mmm har upplevt waterworld en gång en det var ungeför lika tragiskt som filmen... Men jag har lagt returslangen exakt vid ytan så att det inte blir ngt "undersug" så hela sumpen överfylls. Om strömmen skulle gå nu så rinner bara det vattnet som finns i pvc-röret + vattnet som ligger ovanför ytavrinningsgränsen + vattnet i returslangen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
  • 1 månad senare...

Nu har det varit ett tag sen jag skrev sist och det har hänt ganska mycket nytt med akvariet.

Men innan jag går in på det borde jag fortsätta och avsluta "sten och vatten".

Till vatten använder jag vanligt kranvatten. Tanken var att prova med kranvatten först och om det gick åt pipan så skulle investera i ett osmosfilter senare.

I början vart det väldigt mycket alger sen så lugnade ner sig. Turbosniglarna gjorde sitt jobb. Varje gång jag bytte vatten så blev kom det mycke alger igen. Men det jag märkte var att "algblomningen" vid varje vattenbyte minskade med tiden. Nu så märks det knappt av när jag byter vatten. Jag försöker byte runt 2-3l varje vecka. Vid varje vatten byte så droppar jag i bakterieflora och en mix av pulver o vatten som minskar nitritnivån(missar ibland men det har inte gett ngr stora konsekvenser). Det kondenserar runt 0.5l om dagen... är det mycket? Tempen ligger runt 27C...

I början köpte jag bara levande sten och hade i akvariet. Det stod typ i 3 veckor så tror jag... Sen så köpte jag en sten med skivanemoner och en med en enkel art mjukkorall. Med på en sten så var en rörmask och ngr vita "bollar" som ser ut som en svamp av ngt slag. Det här var i februari-mars ngn gång...

Akvariet ser riktigt tråkigt ut men då var det bara kul o ha koraller i hyllan :) Som sagt tålamod... Det såg ut så riktigt länge. Jag köpte lite mer levande sten men väntade med fler koraller.

post-3142-14468914521421_thumb.jpg

post-3142-14468914521601_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter sommaren utökades akvariet med fler koraller. Jag bytte även ena blåa lampan mot en vit. Blev klart mycket snyggare. Förstod inte riktigt varför jag körde med helblått innan.

Korallerna åkte på lite stryk vid möbleringen av inredningen. De tycker verkligen inte om att flyttas runt. En korall på en sten dog till och med... Svårt o vara smidig när man har händerna i ett sånt litet akvarium.

Ett misslyckande var också mina turbosniglar. Den sista gick bort i somras. Surt men jag har bara mig själv o skylla. Var bortrest i 3 veckor och bad en kompis ta hand om akvariet. Ja o det gick som det gick. Hon var borta i en vecka o missade med vattenfyllningen så när jag kom tillbaka var nästa hela sumpen tom. Saltnivån måste ha varit sjukt hög då. Men korallerna klarade sig fast lite svaga. Man ser verkligen när en korall mår dåligt... Typ en vecka senare hade korallerna återhämtat sig. Var lite orolig för alger nu när jag inte hade ngr turbosniglar men under återhämtningen så hade mindre "platta" sniglar poppat fram och hållit rent. Så här ser akvariet ut nu.

post-3142-14468914521764_thumb.jpg

post-3142-14468914521981_thumb.jpg

post-3142-14468914522151_thumb.jpg

post-3142-14468914522326_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Akvariet mådde faktiskt bra och det såg bra ut men ivrigt nog så köpte jag in en sjöborre och två "stora" turbosniglar för att göra det lite mera livligt,,, men fick lite mer än så. De har typ orsakat kaos i akvariet. Sniglarna har vält stenar och möblerat om. Även den stora stenen i mitten! Sjukt starka sniglar. De har även puttat och slitit loss delar av korallerna. Sjöborren flyttat runt lite men värst har den tagit lite mumsbitar här o var. Sjukt dumt köp men nu har jag lärt mig... Borde ha kollat upp det innan men trodde inte att de kunde orsaka sån stor kaos...

Hela bunten har åkt ner i sumpen för det. Ska lämna tillbaks dem till affären eller om ngn vill ha dem eller snäll o byta dem mot ngn liten korall vore snällt. De finns i stockholm. Här är en bild på sjoborren. Söt men synd att den inte passar i mitt akvarium.

post-3142-14468914522496_thumb.jpg

post-3142-14468914522704_thumb.jpg

post-3142-1446891452285_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det jag är lite orolig för är att jag kan ha för mycket sten och för lite vatten nu. Anar också att näringsämnena kommer ta slut snabbare... Räcker det med att bara byta vatten varje vecka eller finns det ngt bra tillsatsblandning man kan lägga i? Tips?

Nästa steg är att ha en eller två fiskar. Men känner på mig att akvariet inte kommer klara sig så bra utan en skummare då... Har sett lite sidor på hur man bygger en liten miniskummare mha av en festisflaska och luftpump. Någon som provat?

Andra ideer på en miniskummare?

Kan det finnas ngt jag har glömt och borde tänka på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För mycket sten blir nog svårt att ha, det är väl mest beroende på hur man vill att det ska se ut i karet.

En Okinawe-boby(stavning?) eller två borde det nog klara av utan större bekymmer. Skummare finns ju som man hänger på kanten som inte är så stora. En luftpump, trä-utströmmare och en billig skummare skulle nog kunna klara av ditt kar utan problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rioskummare ser riktigt bra ut för mitt akvarium. Liten och smidig! Tack!

Men skön lösning me festisflaskan btw!

Har en liten annan fråga... Det bildas alltid lite fin "sand" eller typ korning smuts på botten där inte circulationen når så bra. Jag har tidigare löst det med att spruta vatten mha återkopllingen på de områdena. Men problemet blir att det hamnar lite överallt då. Viss mängd åker ner i ytfiltreringen men det mesta bara sprider sig o hamnar på koraller osv.

Vad är det där "sanden" för ngt? Är det bara smuts som eg ska ner i sumpen och fastna i filtret?

Finns det ngn bättre lösning än att "spola" det med återkopplingen? Att föra in en extra pump i akvariet skulle bli trångt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...