Gå till innehåll

Temperatur på ett Red Sea Max. hur kyla ?


_Manne_

Rekommenderade inlägg

Tja.!

har ett Red Sea Max som redan nu visar 28 Grader, kör just nu med främre luckan öppen.

Har kollat så lilla fläkten över dom 2 pumparna funkar, och belysningsfläktarna också snurrar..

har en Nano Koralia streamer ,på typ 7w i med, utöver det så är det standard..

Doppvärmaren har jag testat att stänga av på knappen bara för att kolla så inte den hade hängt sig.

Några "svala" tips för att reda ut den önskade sommaren som kommer ?

Mvh Manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör ju utan skummarpump (den är på 22 watt) och jag klarar att hålla ca 25,5 grader som läget är nu och då har jag en ganska kraftig snabbfilterpump gående. Under hela förra sommaren så kunde jag hålla 25 grader i mitt kar med hjälp av den lilla fläkten men då körde jag bara med de två cirkulationspumparna. Jag tror också att du får mest nytta om du öppnar den bakre luckan så att du blåser ut skummarluften och inte får någon tillbakagående kondens.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag håller på med exakt samma grej och labbar men det ser nog ut att bli ett ¤%#" kylelement och de drar loss på 3700:- och uppåt. Jag har så galet varmt i lägenheten så jag kan inte skylla bara på pumparna och lamporna.

Återkommer om någon dag men info om hur försök nr 2 gick :)

Försök nr 1 hade för taskig verkningsgrad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

bara nu under några dagar som det varit fint här nere i skåne så har tempen gått upp i 29 grader och det Med öppen frontlucka på akvariet.. ser mörkt ut om det blir lite varmt i sommar..

Trist o lägga en förmögenhet på en kylare när man kan köpa fisk o koraller för pengarna istället samt att en kylare lär ju inte var direkt supertyst heller kan jag gissa..

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Manne, har du testat att lägga in den där plexiskivan vi snackade om? Det skulle säkert ta en del av värmen.

Jag sitter ju mer eller mindre i samma situation som Manne så jag har spanat lite i denna tråd. Hittills funkar det bra med öppet fönster på nätterna. Upp till 27,5 eller max 28 på dagen - ner till 26,5 på natten. Är det en dum svängning att ha inom ett dygn?

Annars skulle jag vilja ha en liten utveckling av plexiskivan?

Och så kan jag dela med mig av ett experiment jag precis startat som kanske är för dumt för att offentliggöra och jag har precis börjat så jag har inte direkt nån data att jämföra med. Men den där extrafläkten som medföljer som man sätter in bak till vänster över pumparna - det blir ju riktigt kallt ovanpå pumparna och det borde man kunna utnyttja bättre tänker jag. Mitt experiment är att jag lagt en handduksbit i doppvärmarfacket (nere i vattnet med en ände) och sen dragit upp den över fläktarna där det blir som kallast. Min tanke är att vatten ska sugas upp och kylas ner rejält och sen återexporteras till karet. Men jag vet inte hur bra det funkar - hela handduken blir dock riktigt kall (utom biten som är under vattenytan) alltså ända ner till över ytan vid doppvärmaren - så nån slags kyl-export pågår. Kanske är det en fis i rymden. Kanske drar den bara upp en massa vatten som avdunstar. Vad vet jag? Men det är ett (i princip) gratis sätt, så jag tycker det är värt att experimentera med. Jag har funderat på ett bättre material - ett som suger åt sig vatten ännu mer men jag vet inte vad det skulle vara...

En tanke... säg ifrån om jag är dum och lika bra kan lägga ner experimentet direkt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tja det låter inte värre än mitt peltier element + vga kylare experiment som jag drog vattnet igenom. Påverkade temperaturen absolut 0 förutom den feta överskottsvärmen som skapades i kabinettet. Usch jag vill inte ge handlarna 3900:- till för mekanik :/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Annars skulle jag vilja ha en liten utveckling av plexiskivan?

Självklart.

Om man öppnar upp frontluckan och tittar in mot bakkanten, så är där ett gapp på ca 10mm hela vägen in till bakkanten av karet. Min tanke var att sätta en plexiskiva där, från bakkant till framkant och på så sätt förhindra en del avdunstning samtidigt som man förhindrar en del av strålningsvärmen att nå ner till vattenytan. Detta förutsätter dock att man kör med frontluckan öppen så att värmen som bildas mellan locket och plexiskivan kan ta vägen någonstans. Om detta verkligen hade hjälpt är jag inte medveten om, men det är en idé iaf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 veckor senare...

Hallå Manne - har du löste problemet?

För jag har en lösning som verkar funka bra och inte är särskilt krånglig alls. Jag har köpt en bordsfläkt modell retro på Expert. Det bra med den fläkten är att den har ett handtag uppe på och sitter liksom innesluten... ä fan så här ser den ut:

http://www.expert.se/Product/Product.aspx?id=1858599

Moderatorer kan plocka bort länken (och företagsnamnet) om ni tycker att det är onödig reklam.

I alla fall så ställer jag den uppe på huven riktad mot väggen. Sedan tippar jag ner den mot väggen och hakar fast handtaget i en krok som jag satt där. När sen luckan till filterfacken är öppen (då sitter kroken i väggen precis ovanför luckan) så fläktas det från ganska kort avstånd rakt ner i filterfacken. Jag sätter fläktens mitt ungefär ovanför skummarkoppen (för det fläktar ändå inget från navet) och på så sätt fläktas båda filterfacken på varsin sida av skummarkoppen.

Jag hade ju tänkt fota lösningen och visa en bild hur det ser ut men igår var ju batterierna i kameran döda och det rann ju ut i sanden. Men om du (eller nån annan) inte fattar upplägget så skrik till så försöker jag fixa fram en bild vad det lider.

Nackdelen är att just den fläkten inte är lika kraftig som många andra fläktar - men jag valde den eftersom jag insåg att dess konstruktion skulle göra det väldigt enkelt att placera och hantera den på ett effektivt sätt. Kanske finns det andra fläktar som har liknande konstruktion och är mer effektiva?

Fördelen är att det definitivt gör en märkbar skillnad mot ingen fläkt alls - hur bra den klarar fler riktigt heta dagar i sträck vet jag inte än men ett helt ovetenskapligt experiment på två dagar med ungefär samma temp utomhus (och antagligen då också i lgh) ger följande:

Dag 1

Morgontemp: 27

Fläkt inte på under dagen.

Kvällstemp: 28

Dag 2

Morgontemp: 27

Fläkt på under dagen

Kvällstemp: 26,5

Man ska väl mäta en 100 ggr minst eller nåt för att få ett vetenskapligt bevis för effekten men det räcker så för mig. Utan att jag kollat så exakta förhållanden andra dagar kan jag ändå konstatera att sedan jag satte upp fläkten och vid behov (behövs endast varma dagar) slår på den är det mycket lättare att hålla nere tempen. Som mest har jag nu varit uppe i 27,5 att jämföra med dagen innan fläkten köptes och jag var uppe i nästan 29 och började få lite småpanik.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

just nu så lutar det åt en deltec kylare för min del , alt byta ut befintliga fläktar o se om jag kan fixa till det bättre o fler.. men man vil ju ha det tyst.. o gärna med locket på helt.. just nu är min frontlucka alltid av.. har inte haft den kraften till att ritkigt börja mecka med det..

börjar jag meckandet så hade lite mer belysning varit grymt kul o få till och få ner värmen , låter omöjligt..

sen ang kylare .. frågan är lite hur pass en sådan låter egentilgen..

(tack för tipset mattias)

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan du inte skaffa en GroTech - CoolBreeze fläkt kylning? Jag har en sådan till mitt 250 kar och det håller konstant temperatur även med Mhn igång. De är dessutom billiga här.

skaffar jag en sådan så blir det till, att köra öppen lucka konstant i RSMet , ska dock bygga något liknande till mitt stora kar.. Jag har sett en sådan kylning 'live' o den hade inte varit ok rent ljudmässigt, men din kanske är tyst. det var inte den jag såg.

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan lyssna på min under träffen hos mig. Den har börjat låta lite, men det beror nog på saltavlagringar. Ska klura ut hur man kan rengöra den.

funderar på testbygga en som har större fläktar o lite mindre varv , så det blir hyfsat lågt ljud i den. (till det stora).

i RSM'et finns liksom inget man kan kapa ner för att få mindre värmeutveckling i det.

vi ses den 29'de

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...