Jump to content

Mabul, Sipadan, Borneo?


Laggeman

Recommended Posts

Hej alla salta vänner!

En liten fråga: Tjejen och jag sitter och planerar vart det ska bära hän när det blir dags för oss att gifta oss, vilket lär bli om först två år, då hon vill ha ett år på sig att förbereda allt, och det bara kan vara ett kungligt bröllop om året. ;)

Nu har vi i stort sett bestämt oss för att åka till Borneo till en liten ö intill Sipadan som heter Mabul.

Vi ska resa med Passport Travel som vi åkt med förut med mycket gott resultat, bl.a. när vi var på Maldiverna.

Lite info:

http://customer.pgcoms.com/SipadanDivingVacation/sipadan-mabul-resort.html

http://outdoors.webshots.com/album/43815166PIoEaD

http://travel.webshots.com/album/554612393OqfhpU

Är det någon här som har varit där?

Link to comment
Share on other sites

Ok, om jag omformulerar frågan, är det någon som har varit på Borneos östkust och kan komma med någon kommentar om vad du/ni tyckte om det?

Jag och familjen har varit på Mataking, ca en timme från Mabul, i september 2007. Mabul såg vi bara på avstånd när vi blåste förbi med båten på väg till dykningen vid Sipadan, så det enda jag kan säga är att ön såg trevlig ut på avstånd. Å andra sidan gör väl alla öar det i den delen av världen :skrattar:. Det som skiljer Mabul från Mataking är att Mabul är större, har tre eller kanske fyra resorts och det finns lokalbefolkning där, vi såg deras hus som står på pålar ute i vattnet. Mataking är en privatägd pytteö med en ännu mindre pytteö bredvid med en kanske 800 m lång sanddrev som förbinder båda vid ebb. Andra säsongens Robison spelades in där, så har du sett Robinson så kanske du känner igen ön från den beskrivningen.

Om ni dyker båda två, skulle jag med facit i hand, rekomendera Mabul och det uteslutande på grund av närheten till Sipadan (ca en kvart därifrån). Dykningen där är i absolut välrdsklass - bara det att man någon gång under dyk två slutar hetsa upp sig vid åsynen av en haj borde räcka som rekommendation-haj-. Är ni bara ute efter smekmånadsromantik så är kanske Mataking bättre. Ingenting att göra, förutom att dyka, sola, bada promenera runt ön (går på ca halvtimme), klättra upp i utsiktstornet och beundra solnedgången eller strosa över till Mataking Kecil (lill-Mataking). Inga andra barer eller restauranger än den gemensamma matsal där alla måltider serveras. Första kvällens middag får ni sitta vid ett smyckat bord och personalen kommer att riva av en liten revy för er (det gör de med alla smekmånadspar och de var tre stycken under våra fem dagar där). Maten är OK, men ganska menlös, vilket verkar vara likadant på hela Borneo (eller också har vi missat de bra ställena). Har ni tur får ni på avstånd bevittna hur havssköldpaddor kommer in till ön för att lägga ägg och på nära håll hur småsköldpaddor kläcks. Hade vi inte haft fullt upp med dykning, så hade jag nog tyckt att tre dagar är lagom lång vistelse på ön (men jag är inte "ligga-på-en-solstol typen" och smekmånad har jag och maken klarat av för årtionden sedan ;)).

Är ni på nordöstra Borneo bör ni absolut inte missa orangutangcentret i Sepilok och att bo ett par dagar i en djungelkamp längs med Kinabatanga river - lerigt, skitigt, inte ett dugg romantiskt men en fantastisk naturupplevelse.

Några bilder - Mataking och Lilla Mataking, nykläckta sköldpaddsungar, näsapor i djungeln vid Kinabatanga (finns inte någon annanstans i hela världen endast på Borneo).

Har du några specifika frågor, får du gärna skicka ett pm.

post-4339-14468917015938_thumb.jpg

post-4339-14468917016179_thumb.jpg

post-4339-14468917016388_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tack Isabelle, för din lilla sammanfattning!

Robinson slutade jag att titta på efter tre program första säsongen, har svårt för dokusåpor av de flesta slag. :)

Dyker gör vi, båda två, så det känns rätt så bra att ha valt Mabul som utgångspunkt.

En arbetskamrat har varit i Sepilok och jag har sett bilder därifrån och det ser väl hyfsat trevligt ut, men jag håller mig hellre till havet när jag vet att det lär dröja till nästa resa igen.

Turtle Island är väl också ett sådant "måste" när man är på Borneo, men för oss är det mest dykning och solstolar som lockar. Jag har damsugit backpacking.se om trådar i ämnet, men det är ju ingen backpacking för oss denna resa... :)

Tack än en gång för svaret!

Link to comment
Share on other sites

Robinson slutade jag att titta på efter tre program första säsongen, har svårt för dokusåpor av de flesta slag. :)

Haha, då stod du ut längre än jag i alla fall. Började titta på avsnitt fyra eller fem, mest för att kolla vad mina ungar var så fascinerade över och för att slippa sitta som ett ufo på fikat på jobbet. Klarade ca 30 minuter, begrepp inte ett skit av vad som var så underhållande och gav upp... Andra säsongen såg jag inte heller, hittade infot om Robinsoninspelningen när jag letade info om ön innan resan.

Kom på en annan sak som kan vara värd att se om ni ändå är i krokarna - om ni flyger via KL och stannar till där, så är Aquaria inne i stan precis vid Petronas Towers värd ett besök. Har inte sett någon annan sådan anläggning, så jag kan inte jämföra, men det var mycket läckert där. Och är man ute i god tid, så kan man boka en dyktur med hajarna i akvariet och vinka till besökarna på andra sidan glasrutan-shark_smiley. Kan vara en kul bröllopspresent, kanske?

Och förresten - grattis i förskott!:partyparty

Link to comment
Share on other sites

KL har vi varit i 2ggr, mycket nöjda med staden, och även denna gången blir det via KL. Fast utan besök på diverse museum och hinduiska grottor, denna gången blir det mset det som vi inte gjorde sist, åka upp i båda tornen tex, köpa på oss lite nya glasögon, det är svårslaget att betala ca 600kr för ett par glasögon med bågar från tex Levis eller Palyboy. :)

Aquaria har vi varit i, och vem vet, har vi tid över och är i närheten blir det kanske en runda till. :)

Inte för hajdykningen då, utan för som du säger, det är en fantastiskt anläggning.

Jag får tacka så mycket, även om det är en bit kvar till både bröllop och resa. :)

Vi har känt varandra i 12 år nu, så det är väl på sin plats att man gör slag i saken. Sägs det. ;)

Link to comment
Share on other sites

Borneo är underbart!

Urangutangsanctuary är fint, var och såg näsaporna oxå =)

Turtleisland var fantastiskt, minns inte riktigt men tror att vi tog båt ifrån kutakinabalo för att ta oss dit.

Allt är ju "nära" med airasia som man flyger billigt med om man bokar själv.

En flygresa på borneo betalade jag runt 100 spänn + skatt för =) Men normalt tar man sig en bit för nån knapp femhundring.

Längtar tillbaka av att läsa denna tråden, mitt absolut bästa resmål ever.

Link to comment
Share on other sites

Borneo är underbart!

Turtleisland var fantastiskt, minns inte riktigt men tror att vi tog båt ifrån kutakinabalo för att ta oss dit.

Längtar tillbaka av att läsa denna tråden, mitt absolut bästa resmål ever.

Tyckte också om Borneo, tyvärr såg vi även omfattningen av skogsskövlingen vid vår bilresa genom ön. Stoppar inte någon vansinnet, så finns det nog bara palmoljeplantager om några få år:ledsen:.

Och bara för att retas med Jens lägger jag in en bild på mina "dykuppblöta" händer hållandes ett litet nykläckt underverk (under sträng övervakning av öns "turtle expert"). Det där får man nog inte göra på Turtle Island -nej

post-4339-14468917018576_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nej, på Tutrle Island så får du inte ens fotografera med blixt för att inte störa honorna när de lägger sina ägg. Tror till och med att det är begränsat med antal åskådare när de kommer upp på stranden.

Tack för att du delar med dig Isabella. :)

Stämmer bra det, väldigt noga det där.

Vi blev väckta på natten när en hona kommit iland, sen blev vi grupperade och fick utan blixt och lampor förutom guidens beskåda när jättesköldpaddan la ägg.

Efteråt fick vi följa med och släppa ut ett gäng kläckta sköldpaddsbäbisar, väldigt söta =)

Och Isabella, jag fick oxå hålla i en sån där liten då jag plågat guiden hela kvällen innan om marint liv och ställt tusen frågor så orkade han inget annat än att säga ja hahahahaha.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jag var på både mabul, sipadan och intilliggande ön kapalai i februari i år. Utmärkt dykning på sipadan kan jag lova, såg hur många havssköldpaddor och hajar som helst, vilket var väldigt häftigt! Korallerna och miljjön i övrigt under vattnet är också helt fantastiskt och som saltvattensakvarist finns det väldigt mycket att gotta sig i ;)

Vi bodde på mabul (inte tillåtet att bo på sipadan) och just där vi bodde var väl inte det finaste smekmånadsmaterialet (bodde på ett ställe som heter Uncle Chang) med alldeles för mkt skräp i vattnet och ganska låg standard. Tror det finns finare ställe på andra sidan ön och om du har lite extra pengar så finns det ett ställe på Kapalai (10 min båt från mabul, 20 min från sipadan ca) som verkar riktigt riktigt fint, men dyrt.

Om man känner sig nöjd med att snorkla så finns det ypperliga tillfällen att åka ut med båt för en billig peng och snorkla kring mabul och kapalai som verkligen har sina guldklimpar de också. Alla möjliga koraller och fiskar och varje dyk/snorkling bjuder på något nytt.

Finns så mycket gott att skriva om övriga borneo också men jag skulle kunna skriva i evigheter. Rekomenderar det varmt, både nämnda öar och övriga borneo. Billigt som tusan är det att leva där också :smiley20:

Läger upp några bilder från snorklingen, ganska kass kamera dock men det är ju alltid något =)

post-5193-14468919834959_thumb.jpg

post-5193-14468919835195_thumb.jpg

post-5193-14468919835421_thumb.jpg

post-5193-14468919835642_thumb.jpg

post-5193-14468919835884_thumb.jpg

post-5193-14468919836077_thumb.jpg

post-5193-14468919836312_thumb.jpg

post-5193-1446891983651_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tack Tim för ditt bidrag i tråden!

Som det är nu så lutar det åt att vi håller oss på fastlandet och dess östkust för att minska antalet resdagar total sett.

Fyll gärna på med hur ni tog er dit ut och vart ni bodde på övriga Borneo, kan vara värt o veta ifall man nu omvärderar och beger sig till Borneo för lite fin dykning. :)

Allt resande blir dessutom helt i egen regi, utan någon arrangör för att kunna göra precis som vi själva vill. 474 dagar kvar nu ungefär...

Link to comment
Share on other sites

Japp det är det bästa sättet att göra det! Vi tog heller inte hjälp av någon arrangör, vi hade varit ute och rest i andra länder innan så vi tog flyg direkt till Kota Kinabalu som är största staden på malaysiska borneo. Det ligger på västkusten så vi tog taxi över hela ön för att komma till sipadan och dom ställena. Resan tog 8 h och taxin kostade 240kr för 3 pers, så billigt är det :nöjd:

Flyg inom asien är relativt billigt det också så smidigaste sättet är nog att ta ett flyg från KL eller någon annan större stad till Kota Kinabalu och sedan ta buss eller taxi till den östra sidan om ni vill dyka, det är som sagt inte dyrt och man ser ganska mycket på vägen!

Finns mkt mer än dykning på borneo ochså om ni skulle åka ut. Vandra i berg, Orangutang Sanctuary, Kinabatangan River, stora grottor man kan gå i, riktigt häftig regnskog (där det inte är skövlat :ledsen:) och väldigt trevliga människor!

Vad gäller övriga malaysia kan jag ingenting egentligen, var aldrig ens där men det är säkert minst lika fantastikt som Borneo det också.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Åk till Kota Kinabalu,

flyg jättebilligt(från Kota Kinabalu)med airasia till Tawau, bo billigt på Dragon Inn (dom ordnar transfer 1 timme) i Semporna gör dagsutflykter till sköna Sibuan etc. Vi bodde också på Mabul (uncle chang)i feb. sunkigt men med en viss charm. Glöm ej att fixa tillstånd till Sipadan i god tid mångfald(uncle chang hjälpte oss 2 mån. i förväg) många blev nekade på plats! Tror det är 120 pers per dygn? Bo billigt på "Sepilok jungle resort" gångavstånd till urangutangcentret( med pool) skönt efter Kinabatanganfloden. OBS du har KL. som bas BUNAKEN o. SILADEN är bara drygt 3 timmar bort med airasia o. Lion Air!

Link to comment
Share on other sites

Vi kommer flyga från Köpenhamn till Bangkok, byta flyg o ta oss vidare till KL. Stannar där i 5 dagar, flyger till Bali, stannar där i 10 dagar, tillbaks till KL och är där i 5-6 dagar till innan vi åker hem igen.

Första tiden i KL blir mest sightseeing och slappa lite på stan typ, andra turen blir shopping och lite party. :) Bali blir mest slappa, bada, sola och snorkla o dyka typ.

Link to comment
Share on other sites

Fördelen med Bali för vår del är att det går flyg direkt från KL till Bali, sen hämtas vi på flygplatsen och körs direkt till hotellet. Detta blir ingen direkt backpacking tur, utan ska bara va så lugnt och skönt som möjligt, sen gör det ju inget att det är andra människor runt omkring, och vi kommer nog ta oss ut "på stan" också lite.

Tack för tipset, ska kolla upp Lombok ändå när när jag har lite tid över.

Hotellet hade jag inte hört om förut, och tackar även för tipset om det. :)

Ang. Bangkok så blir det inget stop-over där, utan vi tar oss från det ena flyget och vidare till nästa direkt.

Bangkok har jag varit i vad jag ska, det enda som lockar där är Chatuchak market och Siam Reef Club där Chinchai verkar och ofta är. :)

Link to comment
Share on other sites

kan varmt rekommendera ett hotell i kl när ni är där: impiana, ligger strax bakom petronas, 5stjärnigt as bra service och frukosten är enorm, vi brukar alltid köra detta hotell när vi är i kl på genomresa (varit i kl ca 7-8gånger) tycker att du ska kika på deras hotell, för det är helt klart värt det (ca 700/natt) vilket är väldigt bra pris för 5stjärnigt. har även en hel del tips ang bali om du är intresserad av detta.

mvh Rickard

Link to comment
Share on other sites

Hej Richard!

I KL har vi bott på Federal och Alpha Genesis, båda i området Bukit Bintang, vilket vi föredrar då vi är ute en hel del i de shoppingcenter som finns där och det blir nära tillbaks till hotellet. :) Vi har varit störtnöjda med båda dessa hotell och kommer testa ett nytt denna gången; Radius International som också ligger i samma område.

ca 345RM/natt för ett 5-stjärningt är inte alls fel, priset för Radius ligger på ca 200RM/natt.

Men 11 nätter gör stor skillnad i totalpriset! :)

Bali tar jag däremot varmt emot tips om! Men det kan vi kanske ta per PM?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

11/8

Är Kapalai en Ö? frågade Ryberg(lite spydigt)

11/8

Oh yes, svarade Laggeman.

27/11

Absolut inte , när jag var där 19/2 2010. Var det

bara en sandbank vid lågvatten. men ett underbart

resort on stilts!

m.v.h. Janne Ryberg

"Åk till Bunaken o. Siladen och förverkliga dig själv"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...